Vera Svoboda (Osijek, 15. kolovoza 1936.) je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama.
Rođena je u Osijeku. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Mikleušu. U Osijeku pohađala je glazbenu školu "Franjo Kuhač". Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije. U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest "long play" ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama. Imala je velik broj nastupa u Hrvatskoj i u brojnim europskim i prekoocenskim zemljama za hrvatske iseljenike. Udala se za poznatog glazbenog i medijskog djelatnika Julija Njikoša koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.
Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2022. dobila je nagradu Porina za životno djelo.
kreja
Master
Poruka : 5879
Učlanjen : 18.12.2021
Raspoloženje : super
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:29
Festivali: 1967. Jesen - Moj je lola u nane jedinac 1968. Ilidža - Pala rosa svuda po sokaku 1968. Jesen - Slavonsko ašikovanje 1969. Slavonija - Vesela je Slavonija 1970. Beogradsko proleće - Cvetkova mehana (Veče gradske pjesme) 1970. Slavonija - Ni' me stra 1970. Krapina - Gorice vu suncu 1971. Slavonija - Bećarine lola i dika 1971. Krapina - Smej se, prijatel 1972. Slavonija - Dan plavetan kao lan, prva nagrada publike 1972. Zvuci Panonije, Osijek - Kod "Bijele lađe" 1972. Krapina - Na bregu pod šumom 1973. Slavonija - Ti ćeš doći 1974. Slavonija - Naći ću si drugog diku 1974. Zvuci Panonije, Osijek - Tri ruže 1974. Krapina - Podravski kraj 1975. Slavonija - Što si, nano, udala me rano 1975. Krapina - Prva ljubav 1976. Krapina - Zagorski cug 1977. Krapina - Zemlja je ova tkana od zlata, pobjednička pjesma 1978. Beogradsko proleće - Spomen na Skadarliju (Veče gradske pjesme) 1978. Zvuci Panonije, Osijek - Zlatni danci 1978. Krapina - Sigde je lepo, al' doma je najlepše 1979. Beogradsko proleće - Jedan glas i violina (Veče gradske pjesme) 1979. Krapina - Popevaj prijatel, za zemlju i suze 1980. Krapina - Vu dragom kraju 1981. Slavonija - Slavonijo, rođeno i milo 1981. Krapina - Gde se laste vrneju vu gnezda 1982. Krapina - Još samo v popevki (duet sa Ivicom Bobinecom) 1983. Krapina - Dobra vam večer, prijatelji dragi 1991. Split - Jedna je Hrvatska 1991. Stepinčeva katedrala - O Marijo, zvijezdo mora 1992. Stepinčeva katedrala - Molim te Bože 1993. Zlatne žice Slavonije, Požega - Diko moja, kad' ćemo na sijelo 1995. Pjesme Podravine i Podravlja, Pitomača - Baranjska elegija 1995. Brodfest - Bunjevačka grana 2000. Zvuci Panonije, Osijek - Stari Saletl
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:36
Ajd na levo brate Stevo Ajd na desno seko, kevo Nit na levo, ni na desno Već na ono isto mjesto Nit na levo, ni na desno Već na ono isto mjesto
Lolo moja al si lud Poder’o si nov kaput I opanke dvoje-troje Zbog ljubavi moje I opanke dvoje-troje Zbog ljubavi moje
Djetelina šuškala Moja mama slušala Di me lola tako mladu Primiće po ladu Di me lola tako mladu Primiće po ladu
Moja mama iju ju Zatvorila kapiju Priskočiće moja dika Da je još tolika Priskočiće moja dika Da je još tolika
Moja mama poludila Što me dika poljubila Idi mamo do nevolje Poljubit će još i bolje Idi mamo do nevolje Poljubit će još i bolje
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:37
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:39
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:40
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:41
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:45
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:45
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:50
2020.
Premda se od početka kolovoza znalo da Kićo u KBC-u Zagreb, poznatome Rebru, bije bitku za život, svi koji ga bolje poznaju bili su optimisti, uvjereni da će omiljeni Osječanin dobiti i najtežu bitku. Uz njega su bili njegovi dečki, Ivan i Pavao, kojima je bio nadasve brižan otac. Stoga su ostali zatečeni kada je u „crni petak“, 13. dan u studenome, javljeno kako je prekinuta životna nit možda našeg najcjelovitijeg estradnog umjetnika. Naime, Kićo je pjevao sve, od rocka do bećarca, i sve s podjednakim uspjehom. Već njegov prvi poznatiji nastup 1969. vlastitom pjesmom „Plavuša“ u emisiji „Subotom uvečer“ ondašnjega Radio Zagreba, vinuo je darovitoga Slavonca u orbitu popularnosti. Imao je i glumačkoga dara, na pozornici je bio i zabavljač… i svako Kićino sudjelovanje u programu bilo je jamstvo uspjeha. Publika ga je istinski voljela, od splitskoga juga do slavonske ravni čiji su pjevački idoli Kićo i Vera Svoboda.
Teku dani, teku cajti Kićo je svojim nastupima trajno zadužio i kajkavsku popevku. Na krapinskoj festivalskoj pozornici debitirao je 1977. godine pjevajući popevku Ivice Krajača „Tak ti je to, mucek, gda se Zagorec zacopa“. Iza njega je 16 festivalskih nastupa. Posljednji 2001. godine popevkom „Nek pukneju svi pehari“ Krešimira Hercega na tekst Zlatka Crneca, koji nas je napustio potkraj listopada. Pod krapinskim festivalskim reflektorima Kićo se pojavljivao i kao interpret vlastitih popevki. Otpjevao ih je sedam, a kajkavski skladateljski debi imao je 1991. godine popevkom „Zdrava Marija“ za koju je uglazbio stihove Dragutina Domjanića. Dvije godine poslije, 1993., imao je pamtljivu popevku „Cajti lepi, cajti grdi“. Inače, najpoznatija je Kićina kajkavska interpretacija popevke „Teku dani, teku cajti“ iz festivalske 1984. godine, koja je postala i evergreen. Tu je popevku Kićo pjevao i na svojem posljednjem krapinskom nastupu, o 50. festivalskoj obljetnici , 2015. godine. Spomenuli smo zelinskoga tekstopisca i pjesnika Zlatka Crneca koji nas je , gotovo neprimijećeno, napustio potkraj listopada. Potpuno nepravedno, jer on je najviše uglazbljivani autor festivalskih kajkavskih stihova. U festivalskoj baštini stotinjak je popevki sa Zlatkovim potpisom tekstopisca, za čijim je stihovima najviše posezao Viktor Crnek.
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:53
kreja
Master
Naslov: Re: Vera Svoboda Čet 20 Apr - 17:56
U prigodno i atraktivno uređenoj dvorani Gradski vrt u četvrtak navečer, 24. ožujka 2022. godine, održana je svečanost na kojoj su dodijeljene glazbene nagrade Porin. Dobrodošlicu svim sudionicima, kao i čestitku nagrađenima, uputio je zamjenik župana... [color:cc10=rgba(102, 102, 102, 0.86)]
Upravni odbor Porina, koji je već ranije donio odluku da posthumno dodijeli Porina za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom, objavio je kako će ovu nagradu u Osijeku 25. ožujka primiti i Osječanka Vera Svoboda. Uz nju će Porina za životno djelo primiti i...