Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) je srpski pevač narodne i pop-folk muzike. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.
U mladosti je bio oženjen glumicom Gizelom Vuković- U Subotici poseduje vinariju „Zvonko Bogdan“.
Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je "Ej, salaši na severu Bačke" koju je napisao 16. februara 1971. 45 godina rada obeležio je koncertom 24. novembra 2013. u Sava centru.
Neke od njegovih najpoznatijih autorskih pesama su:
Ej, salaši na severu Bačke Već odavno spremam svog mrkova Prošle su mnoge ljubavi Govori se da me varaš Kraj jezera jedna kuća mala Neko sasvim treći O tebi pevam najdraži grade Beše jedan čovek Jedan stari kontrabas Ljubav Ne mogu se setit' leta Bunjevačko prelo Šta li radi moja ljubav Doći ću ti ko u staroj pismi Spušta se noć na ravni Srem
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?