|
| Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:35 | |
| Violeta Milićević rođena je 18. novembra 1968. godine u Petrovcu na Mlavi.Ljubav ka pisanju ispoljava prvi put u osnovnoj školi, kada osvaja nagrade ne konkursima časopisa ''Male novine'', ''Dečje novine'' i ''Zmaj'', ali literarni dar u njoj živi pritajen do sredine tridesetih godina života.Godine 1987. postaje student Filološkog fakulteta u Beogradu (grupa: jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik), a nakon završenih studija pronalazi svoje mesto pod suncem u gradu koji smatra pupkom sveta, u kome jedino živi u pravom i punom smislu te reči, iako joj duh rado zalazi u neke vremenski i prostorno udaljene gradove.Radi kao profesor književnosti i jezika u srednjoj školi.Godine 1997. upisuje studije francuskog jezika i književnosti.Piše za svoju dušu o dušama onih koji vole, veruju i nadaju se, i za koje je život andrićevsko čudo koje se neprestano troši i osipa, ali i traje i voli se, tako trošno, prolazno i nepredvidljivo, kao i o onima koji su se mnogo puta u život razočarali, ali nisu zaboravili da se očaravaju. Zbirka ''Trg čuda'' je njena prva objavljena zbirka koja sadrži pesme pretežno ljubavne, nastajale od kraja osamdesetih godina prošlog veka do 2005-og leta gospodnjeg. Zbog neprekinute linije života na dlanovima, opkladila se sa vremenom da će živeti večno, ako nigde drugde, a ono bar na ''Trgu čuda''. Prevodi sa italijanskog i francuskog, u nadi da je crvena nit maternjeg jezika koju drži u ruci, poput one Arijadnine, nit koja predvodi i prevodi preko svih Crvenih mora ljude koji znaju da na svetu postoji jedan suštastveni put koji se zove – stvaralaštvo, i jedan neprikosnoveni jezik koji treba naučiti, a koji se zove – ljubav. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:36 | |
| Alhemija
Pretačem tugu u sreću, pretvaram noći u dane, od senske svetlosti ištem, neznane volim ko znane,
jer to je jedini način da život podnošljiv bude, da volim i druge i sebe i svrstam sebe u ljude... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:37 | |
| TAJNA
Ljubav to nije, već potreba bolna da volim nekog ko je daleko, ko istu takvu potrebu ima - da samo misli na njega neko,
i samo mišlju da dokaz daje da je prisutan i tamo gde nije, da želi i ono što ne želi, da nekom otkrije i ono što krije
od sebe samog i od ljudi koje susreće svakoga dana, da samo nekom posebnom kaže tajnu što ostala je nekazana.
Ta tajna jača je od svake želje za tuđim rukama koje nas grle: Živim nas čine jedino žudnje za nedostižnim, neumrle. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:38 | |
| ŽUDNJA ZA LEPOTOM
Lepotu samo imale su dok su drhtale, lomne u struku, travke što svoja vita su tela izvile da poglede tvoje privuku.
A tvoje oko žudelo je da po nebeskim morima roni. Zanesen, nisi ni mogao čuti kako se orila po vasioni
pesma što travke je gromoglasno pevahu, pa se stišaše smerno. Slepo i gluvo ostane za nas sve što je lepo neizmerno.
Čekanjem lepote umorene, zemljici tela predale su. Zemlja ih žudno prigrlila. Lepotu samo imale su. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:38 | |
| POSLEDNJA IGRA LEPTIRA
Poslednja želja tog leptira beše da strasno, kao čigra, još jedan ples sa svetlošću sveće u magnovenju bar odigra.
Al kad se približi sveći sasvim, i kad zaigraše, meka ko svila, sva ustreptala, njegova krila, plamen se razvi, i sva ta sila
izvi se u trenu, a zatim zgasnu… O, željo, iskro večnog nemira, svojom si snagom ugasila iskru života tog leptira! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:39 | |
| IGRALI SE KONJI VRANI
Ne zaboravih neke drumove tela i svuda po njima utočišta za ruke, ognjene vrance, što jure od pribežišta do pristaništa.
Kome ste hrlili, o konji vrani? Ko li dizgine drža u ruci, kad juriste, ustreptali i nasmejani, ka svakom svratištu ko prema luci?
Te prividne luke rudnici behu iz kojih izneste poluge zlatne kojima drumove popločaste, onako žudne i podatne.
I odjuriste, u galopu, ka nekom novom pribežištu, a drumovi pamte svaku stopu i topot milošte još uvek ištu.
Na vama tek zlatna prašina osta, i zbog nje nekad život mi ceo izgleda kao rudnik zlatan iz kojeg niko nije izneo
ni jedan jedini gram bogatstva čija je vrednost basnoslovna… O, divni vranci, vaša je snaga - želja neutažena i izazovna
koja vas vodi uvek napred, u neka nova pristaništa, dok vaši tragovi drumovima ostaju jedina utočišta.
Sred starog druma još se zlate tragovi što vide se iz daljine. …Kako se igraste, konji vrani! …Na drumu tragovi zlatne prašine. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:39 | |
| I posle svega
I posle svega – otići treba... Al' kuda krenuti? Put koje luke? U ime čega trajati opet i kome pružiti dve tople ruke?
I posle svega – voleti treba... Al' kako voleti? Pesmom? Tišinom? Plaćaju se ljubavi nezaboravom, a putevi bolom i prašinom.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:40 | |
| LJUBAV
Sve je ljubav, i sreće mnoge u ovom svetu nam se nude. Srećni trenuci tek zaleče rane, a samo ljubav spasava ljude.
Čak i kad bol nam prevelik stvara, ljubav nam svoju pruža ruku, a kad u telu smire se strasti, ona nas vodi u mirnu luku.
To mir je duše, tela i reči koji nam radost životnu daje, i kad sve drugo bude i prođe, iz srca našeg ne nestaje. |
| | | Gost Gost
| Cutanjem te volim
Ćutanjem te volim, sa željom da tišinu u dodir pretvorim, a svaki dodir u strast, I da sagorim dok me voliš i dok po telu se razliva slast, I da ni sećanje ne ostane posle, kad ljubav prođe, ni reč, ni zvuk. Kad ljubav prođe, nek ništa ne ostane posle nas – ni trag, ni glas, samo muk.
|
| | | Gost Gost
| Slutim
Slutim: niјe to više igra ni trenutni hir tela il` uma: umorila sam se stvarno i više ni spokoј šuma ne ume da me snaži. Više ni pesma skladna bistrog potoka nekog ne ume da nadglasa huk јednog slapa dalekog čiјi sam deo. Radost to niјe, ni čežnja, već samo tamna slutnja skorašnjeg vrenja, posle čega brzo će stići i prvi znaci pomirenja sa tužnom sudbinom prolazne tvari, sa golom istinom da svako stari i da smo tako blizu kraјa. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Violeta Miličević Čet 18 Jul - 14:45 | |
| Hajde, moje čudo, da ti i ja malo vodimo rat - ti da si kralj, a ja zemlja: ti da me osvajaš stopu po stopu, deo po deo, a mene ima iznova mnogo neosvojene. I kad se umoriš, da svoje telo predaš meni na vlast, pa da zemlja vlada kraljem. Ako izgubiš, da ne izgubiš me.
Hajde, moje čudo, da ti i ja malo vodimo mir - ti da si Bog, a ja nebo: ti da si dozivan, a nedozvan, porican, a neporečen, svuda prisutan. I kad se nađosmo, ovako osvajani, a neosvojeni, zavođeni, a nezavedeni, ljubljeni, a nedoljubljeni, na ovoj zemlji, da se ovako voljeni, a nedovoljeni predamo jedno drugom. Ako izgubim, da ne izgubim te. Dosta je bilo krivudanja!
Hajde, moje čudo, da ti i ja malo vodimo - ljubav! Ti da si Čovek, a ja Žena. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Violeta Miličević | |
| |
| | | |
Strana 1 od 1 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 664 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 664 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie