Mari Fredrikson preminula je u 61. godini zbog komplikacija nastalih prethodnim stanjem. Mari je od 2002. godine otkriven tumor na mozgu.
Zvezda osamdesetih i devedesetih godina Mari Fredrikson, članica dueta Roxette, preminula je juče u 61. godini.
Mari je preminula "nakon duge i teške bolesti", saopštila je porodica.
"S velikom tugom saopštavamo da je jedna od najvećih i najvoljenijih muzičkih zvezda Mari Fredrikson preminula. Umrla je 9. decembra zbog zdravstvenih komplikacija", stoji u saopštenju porodice, supruga Mikaela i dece Jozefine i Oskara.
Mari je 2002. godine otkriven tumor na mozgu. Borila se i pre pet godina čak vratila na binu kako bi održala nekoliko koncerata s kolegom iz benda Perom Geslom.
Ovo je njen poslednji nastup:
sreća je kad je svuda sivilo
a tebi u srcu duga
EROTIC MAN
MODERATOR
Poruka : 48591
Učlanjen : 17.03.2015
Raspoloženje : kako ja hoću
Naslov: Re: In Memoriam Ned 12 Jan - 18:25
Preminula Neda Arnerić
Izvor: Blic
Slavna glumica Neda Arnerić preminula je danas, u 67. godini života u Beogradu.
Prema prvim informacijama, glumica je pronađena u svom stanu na Vračaru, a pronašao ju je brat koji je danas hteo da obiđe sestru.
Glumica se, kako nezvanično saznajemo, nedavno vratila sa zimovanja.
Neda Arnerić rodila se 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru. Poznata srpsku glumicu, koju je brat u februaru pronašao bez svesti, pa je izvesno vreme bila zbrinuta na VMA, a nedavno je za medije govorila o planovima da se preseli u Indiju i iskusi asketski način života.
Glumačku karijeru započela je sa samo 13 godina, debitujući u filmu “San” Puriše Đorđevića 1966. godine. Još kao učenica Devete gimnazije, tri godine kasnije upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, ali nije diplomirala glumu, nego istoriju umetnosti. To joj, međutim, nije smetalo da u karijeri dužoj od pola veka ostavi iza sebe brojne uspešne i zapažene uloge.
Filmskim radnicima dopala se njena lepota, te je tako munjevitom brzinom dobijala brojne uloge. Do svoje 20. godine snimila je više od 20 filmova, a cela Jugoslavija pratila je njeno "odrastanje pred kamerama" i sve ono što je radila.
U vreme neverovatne popularnosti partizanskih filmova, Neda igra glavnu ulogu u ostvarenju “Višnja na Tašmajdanu”, savremenoj melodrami o tinejdžerki iz velikog grada, što je publika dočekala kao pravo osveženje. Kažu da joj je ta uloga bila presudna. Zahvaljući tom filmu, Višnja preko noći postaje najpopularnije lice sa domaćih ekrana.
Njen šarm tih godina naveo televiziju da snimi šou "Mala Neda", a privukao je i strane producente. Tako je Arnerićeva igrala veće uloge u stranim filmovima "Hamsin" (1970), "Malo, Mnogo, Strastveno" (1971), "Pakost" (1971) i "Šaft u Africi" (1973).
Nedi je lepota na početku karijere bila otežavajuća okolnost jer je dobijala uloge u kojima je više bila "ukras". Međutim, usledilo je nekoliko ozbiljnih filmova posle kojih joj nije smetalo da je smatraju privlačnom ženom. Nekoliko puta se obnažila pred kamerama za potrebe filma, što je bila prekretnica u srpskoj kinematografiji. Na pitanje kako bi karijeru izrazila u brojkama, Neda Arnerić je za "Blic" rekla:
- Dugo ih nisam znala. Tačnije, doskora. Otkad je rađena monografija o meni povodom nagrade „Pavle Vuisić”, saznala sam; 69 igranih filmova, preko 40 predstava, oko 150 TV filmova, drama, serija. Verovali ili ne, i sama sam se iznenadila otkud toliko. A ceo život sam samostalni umetnik, neko ko se sam bori za mesto pod suncem. Ponekad mislim da postoji nešto gore što upravlja nama i da to nešto ume da ceni čistotu i poštenje.
a tebi u srcu duga
Salome
Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
Naslov: Re: In Memoriam Sub 9 Maj - 19:15
Преминуо Литл Ричард
Aмерички музичар Литл Ричард, легенда рокенрола, преминуо је у 87. години, преносе светски медији. Вест о смрти музичара објавио је његов син, али није прецизирао узрок смрти.
Ceo tekst
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Čet 21 Maj - 21:13
Preminuo poznati pisac Bekim Sejranović
Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović, saopštili su u izdavačkoj kući "Booka".
"Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. veku ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj", navode u ovoj izdavačkoj kući. Bekim Sejranović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živeo u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.
- Rođen sam u Bosni, odrastao sam u Rijeci. Posle sam živeo u Norveškoj, putovao sam dosta. Kao čovek se osećam nekom vrstom nomada, građaninom sveta. Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige. Volio bih da kažem da sam svetski pisac, ali bi zvučalo malo pretenciozno - govorio je Serjanović. Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", kao i romana "Nigdje niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Hucklbery Finn" i "Dnevnik jednog nomada".
Za roman "Nigdje niotkuda" 2009. godine dobio je nagradu "Meša Selimović". Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski. Poznati pisac je u jednom od poslednjih intervjua opisao da se i dalje nije smirio te da je često bio rastrzan između nekoliko država.
- Jednostavno je nekome sudbina takva. Moj otac je u Australiji, majka u Belgiji, jedna kćerka u Sloveniji, a druga u Australiji. Malo živim tamo, malo ovamo, pokušavam se smiriti, ali to traje neki period i onda se opet nešto dogodi pa moram ići dalje. Poslednjih sedam godina proveo sam u ovim krajevima, u Brčkom, Zagrebu i Ljubljani, a sad se opet moram vratiti u Norvešku zbog ekonomskih i zdravstvenih razloga - izjavio je za "Klix" Bekim Sejranović.
blic
Dejan Tiago Stankovic
Umro je pisac Bekim Sejranović, meni jedan od najdražih savremenika na našem jeziku, i možda je sad trenutak, uz zbogom, pročitati neku od njegovih knjiga. Ja sam ga rado čitao, zato valjda sada imam utisak da Bekima poznajem više nego što smo se družil. I valjda mi je sad zato toliko tužno. Ljepši kraj je imigrantska knjiga, meni tim pre posebno draga.
putnik
VIP
Poruka : 10917
Učlanjen : 28.03.2013
Naslov: Re: In Memoriam Pet 7 Avg - 10:15
Umro je Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik izgubio bitku nakon teške nesreće
Rajko Dujmić zadobio je teške ozljede nakon što je 29. srpnja doživio prometnu nesreću kod Ravne Gore i od tada se nalazio na odjelu intenzivne njege u KBC-u Rijeka.
Od posljedica prometne nesreće u kojoj je zadobio teške ozljede glave, dana 04.08.2020. je u Rijeci u 66-oj godini preminuo hrvatski skladatelj i glazbenik Rajko Dujmić, doznaje se od izvora bliskih obitelji.
R.I.P.
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Pet 22 Jan - 10:29
Preminula glumica Mira Furlan
n1
Glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu.
Kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala, oprostio se od nje na društvenim mrežama. On je rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem. "Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom"; napisao je Mihael Strazinski. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama Vavilon 5 i Izgubljeni.
b02.net
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Sub 20 Feb - 13:00
Preminuo Djordje Balašević
ceo tekst
slobodnaevropa.org
Kad Odem
Kad odem, kad me djavo isprati glavnim sokakom, i kad mesecina zaveje moj trag, nemoj tugovati, jer jednom svakom mali nemi slavuj doleti na prag.
Kad odem, kad zamumla vetar zimske ocenase, i kad mrtvo lisce potera u kas za kaznu prognace i tamburase zbog pogresne pesme u pogresan cas. Hej, budi jaka ti, najlakse je plakati! To nam samo Gospod svira jesenju sonatu. Snio sam vrata u tom suvom zlatu... Strah me da prodjem, al' proci cu.
Znam, laf si stari ti, nemoj sve pokvariti, kresni samo jednu svecu na Svetog Jovana, i ne cuvaj dugo pepeo tih dana.. Kad jednom odem, a poci cu...
Kad odem, kad u prozor stavis prvu hrizantemu, i kad popucaju divlji kesteni, ne pali uzalud fenjer na tremu kad me otmu magle jedne jeseni
...............
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Sub 20 Feb - 13:03
putnik
VIP
Naslov: Re: In Memoriam Pon 22 Feb - 14:55
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Uto 23 Feb - 17:19
Preminuo dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević
Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor, aranžer, autor brojnih hitova i muzike za filmove i tv-serije Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini, objavila je danas Radio televizija Srbije.
Ceo tekst
danas.rs
putnik
VIP
Naslov: Re: In Memoriam Pet 26 Feb - 14:03
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Ned 7 Mar - 16:50
Preminuo glumac Boris Komnenič
Ceo tekst
b92.net
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Ned 7 Mar - 16:58
Preminuo kompoyitor Sanja Ilič
Ceo tekst
danas.rs
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Pet 12 Mar - 23:32
Preminula Darinka Čalenić, čuvena Dara iz „Žikine dinastije“
Ceo tekst
N1
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Pet 12 Mar - 23:35
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Ned 16 Maj - 20:26
Preminuo Djordje Marjanović
Ceo tekst
EROTIC MAN
MODERATOR
Poruka : 48591
Učlanjen : 17.03.2015
Raspoloženje : kako ja hoću
Naslov: Re: In Memoriam Čet 26 Avg - 13:29
a tebi u srcu duga
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Čet 2 Sep - 11:18
Odlazak “Mikisa svih Grka”: Preminuo čuveni kompozitor Mikis Teodorakis
Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih kompozitora, preminuo je u 97. godini. Teodorakis, rođen 1925. godine, bio je i politički aktivista, koji je skrenuo pažnju sveta na borbu Grka protiv vojne diktature između 1967. i 1974. Svetsku slavu stiče 1960-ih godina muzikom za film „Grk Zorba” Mihaila Kakojanisa sa Entonijem Kvinom u naslovnoj ulozi. Potom se ponovo prilključuje pokretu otpora. Ovaj put protiv Grčke vojne hunte (1967-1974), poznatije pod imenom „Režim pukovnika”. Njegova muzika se zabranjuje. Ali, Grci su je slušali tajno kod kuće ili preko inostranih radio stanica, koje su tada bile izvor nezavisnih informacija.
...................
Ceo tekst
nedeljnik.rs
Salome
Master
Naslov: Re: In Memoriam Pon 6 Sep - 18:45
Preminuo Žan Pol Belmondo
Francuski glumac Žan Pol Belmondo preminuo je u 89. godini. Tu informaciju potvrdio je njegov advokat, objavila je agencija AFP. Belmondo je rođen 9. aprila 1933. godine u predgrađu Pariza. Uloga sitnog gangstera Mišela u kultnom ostvarenju Žan-Lika Godara “Do posljednjeg daha”, tada 26-godišnjeg Belmonda preko noći je vinula u zvezde. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina Belmondovo ime bilo je garant za uspeh filma. Ulogama propalica, gangstera i korumpiranih policajaca bio je omiljena filmska zvezda širom sveta. Glumio je u gotovo stotinu filmskih naslova, među kojima su i “Profesionalac”, “Ćoćara”, “Čovjek iz Rija”, “Afera Staviski”, “As asova”, “Borsalino”, kao i četrdesetak pozorišnih uloga…