Paul Kle i fascinacija preobražajemNepresušni slikarski talenat, odličan pedagog, bravurozan violinista, dobar kuvar, veliki domaćin,
nežan otac koji je svom sinu jedincu Feliksu, ilustrovao bajke i pravio igračke. Veran i odan suprug,
nikada se nije odvajao od svoje voljene Lili. Blage, mirne naravi, izuzetno vredan, obdaren talentom,
strpljenjem i neverovatnom pedantnošću. Ali i neizlečivi birokrata (kako je sam govorio), koji je sa
manijakalnom preciznošću vodio računa o svemu, pa i o najmanjoj slici koju je ikada uradio. Toliko
je tačna i precizna arhiva koju je ostavio tako da je danas nemoguće falsifikovati njegova dela.
To je bio Paul Kle, švajcarski slikar nemačkog porekla.
Rodio se 1879. godine u Bernu, u umetničkoj porodici. Njegov otac je bio profesor muzike a majka
operska pevačica. Iz tog razloga je sasvim razumljivo što se mladi Kle dugo kolebao između slikarstva
i muzike. Crtao je još kao dete, prepuštajući nesvesno da ga olovka ili kičica vode po papiru, sve
dok ne bi počela da se pojavljuje neka predstava. Divio se Bahu a Šopena je smatrao „previše
sentimentalnim“. Na pitanje kako je postao slikar, odgovarao je da je za to „kriva“ njegova baka,
koja je „kao i svaka žena iz dobre porodice lepo crtala, slikala, vezla cveće i ostale stvari koje su
bile dopadljive. Na taj način je u meni vrlo rano probudila osećaj za boju i crtež“. Osećaj koji će
se pokazati kao ispravan.
Magično iskustvo
Kle 1898. godine odlazi u Minhen i na Akademiji se upisuje na odsek slikarstva. Već 1901. godine putuje po
Italiji. Italijanska klima, pejsaž, život, a naročito italijanska umetnost, ostaviće na mladog Klea neizbrisiv
trag. Prvu deceniju XX veka, uglavnom, provodi u Bernu, radeći crteže i bakropise, koji su po svojoj
preciznosti i određenoj tvrdoći podsećali na nemačku renesansnu grafičku tradiciju, a u isto vreme odisali
lirizmom i ogromnom fantazijom. Kada se 1911. godine priključuje nemačkim ekspresionistima, i počinje
da izleže sa grupom „Plavi jahač“ njegovi formalni i izražajni koncepti su već sasvim vidljivi i prepoznatljivi.
Fascinirao ga je proces preobražaja, a stvaralački čin je smatrao za jednu vrstu magičnog iskustva, u kome
umetnik u trenucima posebne inspiracije i prosvetljenja, uspeva da sjedini svoje unutrašnje vizije i spoljašnji svet.
Susret sa Sezanom, Pikasom, Apolinerom i Delonelom a naročito put u Tunis i severnu Afriku obogatiće Kleovu
viziju i doneti nešto novo u njegovo stvaralaštvo. Biće to boja. „Ja i boja postali smo jedno. Ja sam najzad slikar“,
zapisao je u svoju beležnicu tih godina, dodajući: „Boja je energija. Ona je emocija koja stvara raspoloženje slike,
unutar koje linija stvara akciju“. I ako je i dalje verovao da samo kroz krajnje spontano i nesvesno stvaranje, iz
umetnika progovaraju duboki i istinski sadržaji, muzikalni kolorizam i poetska vizija, postaju integralni deo
Kleovog rada.
...............