Već smo više puta utvrdili da se, zarad ekonomisanja, ali i silne želje da što više toga pokrijemo i predočimo vam, na prostoru štedeti mora, te ponovo krećemo od zajedničkog imenitelja, a taj zajednički imenitelj, neka ovoga puta bude autobiografski naglašena proza sa jasnim rok’n’rol kuturnim i supkulturnim dodatkom. Iz tog razloga pod krovom istog teksta našli su se dva friška štiva koja potpisuju Brus Springstin i Nenad Racković.
Springstinova autobiografija Born to run (na srpski jezik preveo Dejan Cukić, objavila Laguna) do nas stiže sa višestruko ponavljanim i referentnim ocenama da je reč o uspelom i zanimljivom autobiografskom delu, koje poseduje potencijal da dobaci i do onih koji nisu toliko upućeni u Gazdin muzički opus i koji nisu toliko ushićeni onim što on već nekoliko decenija unazad predstavlja. Po pitanju strukture, Born to Run formalno predstavlja troknjižje; Springstin se, da to odmah razjasnimo i naglasimo, u ovom slučaju nedvojbeno zadržava unutar konvencija žanra u kom se obreo – ovo je glavnotokovsko i (u najzdravijem mogućem smislu tog pojma) konvencionalno autobiografsko štivo. Ako je to posve jasno, možemo da krenemo u pravcu finesa i povoda za pohvalu; Born to Run krasi smisleni detaljizam i ritmično pripovedanje, koji u značajnoj meri i na knjiški uzbudljiv način donosi prikaz svetonazora i unutrašnjeg sveta Springstina. I u ulozi pisca-namernika Springstin pleni istinskom autentičnošću, a, budući da se dobrim delom bavi i njegovom radnom etikom, ova knjiga, uostalom, kao i svi njegovi albumi i njegova javna pojava uošte uzev, da se podvesti pod onu odrednicu „the American experience’ (američko iskustvo).
.....................
Salome
Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
Naslov: Re: Bruce Springsteen Pet 21 Dec - 19:40
I was eight years old and running with a dime in my hand Into the bus stop to pick up a paper for my old man I'd sit on his lap in that big old Buick and steer as we drove through town He'd tousle my hair and say son take a good look around This is your hometown This is your hometown This is your hometown This is your hometown
In '65 tension was running high at my high school There was a lot of fights between the black and white There was nothing you could do Two cars at a light on a Saturday night in the back seat there was a gun Words were passed in a shotgun blast Troubled times had come To my hometown
My hometown My hometown My hometown Now Main Street's whitewashed windows and vacant stores Seems like…
Last night me and Kate we laid in bed talking about getting out Packing up our bags maybe heading south I'm thirty-five, we got a boy of our own now Last night I sat him up behind the wheel and said son take a good look around, this is your hometown
Poslednji izmenio Salome dana Pet 21 Dec - 19:48, izmenjeno ukupno 1 puta
Salome
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Pet 21 Dec - 19:47
Moj rodni grad Imao sam osam godina i trčao sa 10 centi u rukama Na stajalište autobusa pokupiti dokument za mog starog* Sjeo sam mu u krilo u velikom starom Buick-u* i upravljao kako smo se vozili kroz grad Razbarušio mi je kosu i rekao sine pogledaj dobro oko sebe ovo je tvoj rodni grad Ovo je tvoj rodni grad Ovo je tvoj rodni grad Ovo je tvoj rodni grad
U '65 napetost je rasla visoko kao moja srednja škola bilo je puno tučnjava između crnaca i bijelaca Ništa se nije moglo učiniti dva automobila na svjetluu subotu navečer, na zadnjem sjedištu automobila bio je pištolj Riječi su prostrujile kroz prasak sačmarice Teška vremena su došla u moj rodni grad, Moj rodni grad Moj rodni grad Moj rodni grad
Sada na Main Streetu* uljepšani prozori i prazne trgovine Izgledaju kao nitko ne želi sići ovdje ne više Zatvaraju tvornicu tekstila preko puta željezničke pruge Nadzornik kaže da poslovi odlaze, dečki i nikada se neće vratiti u tvoj rodni grad Tvoj rodni grad Tvoj rodni grad Tvoj rodni grad
Prošlu noć ja i Kate smo ležali u krevetu Pričali smo o odlasku spakirati stvari i možda krenuti prema sjeveru imam 35 godina i imamo sina Prošlu noć posjeo sam ga za volan i rekao sine pogledaj dobro okolo sebe ovo je tvoj rodni grad
....
Salome
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Sub 2 Feb - 12:23
stepski
Član
Poruka : 492
Učlanjen : 28.01.2019
Naslov: Re: Bruce Springsteen Sub 2 Feb - 14:53
Pesnik izneverenog američkog sna...
"The River"
I come from down in the valley where mister when you're young They bring you up to do like your daddy done Me and Mary we met in high school when she was just seventeen We'd ride out of this valley down to where the fields were green
We'd go down to the river And into the river we'd dive Oh down to the river we'd ride
Then I got Mary pregnant and "Man!" that was all she wrote And for my nineteenth birthday I got a union card and a wedding coat We went down to the courthouse and the judge put it all to rest No wedding day smiles no walk down the aisle No flowers no wedding dress
That night we went down to the river And into the river we'd dive Oh down to the river we did ride
I got a job working construction for the Johnstown Company But lately there ain't been much work on account of the economy Now all them things that seemed so important Well mister they vanished right into the air Now I just act like I don't remember Mary acts like she don't care
But I remember us riding in my brother's car Her body tan and wet down at the reservoir At night on them banks I'd lie awake And pull her close just to feel each breath she'd take Now those memories come back to haunt me they haunt me like a curse Is a dream a lie if it don't come true Or is it something worse that sends me down to the river though I know the river is dry That sends me down to the river tonight Down to the river my baby and I Oh down to the river we ride
Lilith
Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
Naslov: Re: Bruce Springsteen Pon 4 Feb - 22:17
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 0:40
Lilith
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 0:50
Na ovo otkidam !!
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 0:55
Ti jednu podižuću, ja jednu spuštajuću
Lilith
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 0:59
Kad se diza ne valja da se spušća
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:04
A jbg, od njega znam samo tu i onu drugu
Lilith
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:25
A ovu? Ja je obožavam
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:32
Lilith ::
A ovu? Ja je obožavam
Odlična!
Lilith
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:36
I film je super ....
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:37
I film je super ....
Znam, sećam se onog malog smutljivca, ako je to taj film
Lilith
Master
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:38
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Čet 9 Maj - 1:39
Jeste, to je to Super je film, gledao sam ga nekoliko puta
Gost
Gost
Naslov: Re: Bruce Springsteen Sre 19 Jun - 21:12
Moguće je da je ovaj lik jedan od retkih muzičara, ako ne i jedini, čije pesme, iako živahnih melodija, imaju sasvim drugačiju poruku, nekad depresivnu (Glory Days), nekad ironičnu (Born in the USA).