Čime se danas bave supruge sveštenika i đakona Srpske pravoslave crkve: Najviše je veroučiteljica i vaspitačica, mada ima lekara, pisaca... Sveštenik ipak mora suprugu da poštuje više od ostalih ljudi.
Mnogočlana porodica đakona Vasilija Vojvodića
KUĆA ne počiva na zemlji nego na ženi. Naročito ako je kuća popovska, jer tu, kažu, bez popadije - nema ni popa. I zaista, prema crkvenim kanonima, svaki sveštenik mora svoju suprugu da poštuje više od ostalih ljudi, jer ako ga ona ostavi ili se upokoji, on može samo još jednom, i to uz posebno odobrenje, da se oženi. U suprotnom, postaje monah ili raspop. Ko sve danas čini temelj svešteničkih porodica, kako izgledaju savremene popadije i čime se bave? Da li je prošlo vreme kada su bile samo domaćice koje čuvaju decu, kuvaju i spremaju? Postoje li za njih drugačiji moralni kodeksi u odnosu na ostale žene?
- Svešteničke supruge su sve ređe domaćice. Ima ih u svim strukturama društva, od profesora univerziteta do lekara - priča prof. dr Radomir Nikčević, šef kabineta mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. - Moja supruga Vesna je profesor klasične filologije. Dugo je predavala grčki i latinski, a sada se bavi i prevođenjem.
Po savetima SPC, koje u svojoj knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere" daje patrijarh Pavle stoji da "žena treba da bude posvećena svome mužu, deci i domaćinstvu". I da "ko oltaru služi, od oltara treba i da živi."
- Nekad je bilo nezamislivo da žena radi - kaže Radmila - Cica Armić, supruga prote Blagoja, paroha pri hramu Svetog Save na Vračaru. - Uglavnom su pevale za pevnicom u crkvi dok im muž služi liturgiju. Ipak, novo vreme donelo je promene.
Podsećajući da će retrospektivu života u jednoj svešteničkoj porodici dati u svom najnovijem romanu "Popadija" (izdavač "Obeležja"), Radmila Armić kaže:
- Od trenutka kad sam se kao devojka pre tri decenije zaljubila u mladog bogoslova do danas znala sam da samo vera, ljubav i volja sve pobeđuju. Popadija ili protinica je temelj svešteničkog doma, ali i temelj parohije. Ja sam umela da prepoznam i zavolim svoje parohijane, pa su me uvek cenili, kako u rodnoj Mačvi, tako i u Beogradu.
Ova dama jedan je od osnivača humanitarnog udruženja "Glas Srpkinje", koje pomoć obezbeđuje za ugrožene porodice, decu i stare, a do sada je jedina od oko 2.800 popadija koje je SPC odlikovala ordenom Svetog Save.
Supruga sveštenika Slobodana Đošića Marija, magistar je tehničkih nauka. Radi na Institutu za tehnologiju nuklearnih sirovina i drugih minerala (ITNMS), a u 34. godini ona je nadomak i doktorske titule:
- Magistrirala sam 2005. godine, a sada pripremam odbranu doktorata. Inače, živim kao svaki drugi naučnik u Srbiji. Mislim da bez obzira na to šta radite, sve nosite iz porodice. I pre udaje redovno sam išla na liturgiju, pa je i život uz sveštenika došao kao i sve drugo, sasvim prirodno.
Bojana Radičević je veroučiteljica u Srednjoj turističkoj školi i supruga jednog mladog đakona SPC. Ona ne krije da funkcioniše kao sve druge zaposlene žene:
- Supruge sveštenstva SPC jedino u odnosu na druge žene moraju malo više da vode računa o svom oblačenju i ponašanju, kako bi svojim primerom postale uzor za druge - u ovom slučaju za mlade koji stasavaju.