|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Sub 26 Maj - 22:57 | |
| Ma kako uzdiglo se srce
Ma kako uzdiglo se srce, Klonuti mora, mora pasti Sudbino, prije no mi klone, O daj mu još jedanput cvasti!
Još jednom opij ga i digni Milinom jedne mlade žene, Još jedne zaljubljene oči Za ove oči zanesene.
Već se mora u tom srcu Ugasit mladost, a za vazda, Sa svojim blagom, slično škrcu Nek ne umre, već nek se razda!
Još nekoliko jasnih dana, Da cijelog sebe u njih zgusnem, I grleći se, ljubeći se Ostatak mladosti da usnem. |
| | | Gost Gost
| Ljubav
Od naše ljubavi i sreće, Gle, zvijezde su večeras veće;
A šum što dopire iz grada, Nije l' ko pjesma vodopada?
O, to je polet u visinu! Srca nam zamiru i ginu.
U ljubavi bih s tobom, draga, Nestati htio ja bez traga. |
| | | Gost Gost
| Breze na ulici
Kraj bijelih breza svakog dana Ja prođem srca razdragana. (Oduvijek ima tajnih veza Između pjesnika i breza.)
Od čega dršćete, vi breze? Od slatkih slutnja ili jeze? Zašto vam krošnja podrhtava I onda kada vjetar spava?
Na ulicu, med svijet što viče, Ko da ste izašle iz priče. Nježne, treperave i čiste Baš kao prva ljubav vi ste! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Sub 26 Maj - 22:58 | |
| Oblak
U predvečerje, iznenada, Ni od kog iz dubine gledan, Pojavio se ponad grada Oblak jedan.
Vjetar visine ga je njiho, I on je stao da se žari, Ali oči sviju ljudi bjehu Uprte u zemne stvari.
I svak je išo svojim putem: Za vlašću, zlatom il za hljebom, A on --krvareći ljepotu -- Svojim nebom.
I plovio je sve to više, Ko da se kani dić do boga; Vjetar visine ga je njiho, Vjetar visine raznio ga. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Sub 26 Maj - 22:58 | |
| Mrtva luka
Znam: ima jedna mrtva luka, I ko se u njoj nađe Čuti će ujutro pjevanje ćuka I vidjet će umorne lađe.
Brodovi u njoj vječno snivaju Kako se brodi, Al njihova sidra mirno počivaju U plitkoj vodi.
I tako u snovima gledaju sreću, A plovit se boje. Na jarbole šarene zastave meću I ... stoje!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Sub 26 Maj - 22:59 | |
| Večernja pjesma
Na izvoru, u tiho veče, Sa vodom jedna riječ isteće Žuboreć isto kao voda. Tišina drugu riječ mi doda, A treću vrba ili zova. Poneku vjetar još mi dadne, A neka bogzna otkud padne, I govor mi je pun darovâ. |
| | | Gost Gost
| Pjesma o probuđenim spomenima
Propalu ljubav ne nosi se na put Kao što nosiš kovčege i svežnje. U spomenima život samo spava: Kad probudi se - oni bude čežnje. Putuješ dane i putuješ noći: Oni su tvoje društvo u samoći. U zanosima, lutanju daleku oni te naglo zabole, zapeku. Otiđeš dalje. Oni dublje riju I glumljenu ti radost samo piju. Na dnu ti srca čuče sumnje; čuju micanje svake nade, pa je truju. Tjeskobama, ljubomorom te muče, U sutra sjenu bacajuć od juče.
|
| | | Gost Gost
| Sakriveni bol
Neko sa svojim bolom ide Ko s otkritom ranom; svi neka vide. Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi I ne da mu prijeći u suze i riječi.
Rad'je ga skriva i tvrdo ga zgusne U jednu crtu na kraju usne. Zadršće, zadršće u njoj kadikad, Ali u riječi se ne javi nikad. Duša ga u se povuče i smjesti Na svoje dno: ko more kamen U njega bačen. More ga prima Dnom, da ga nikad ne izbaci plima. |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pon 17 Dec - 21:43 | |
| Poludjela ptica
Kakvi to glasi čuju se u mraku, Nad noćnim poljem, visoko u zraku? Ko li to pjeva? Ah, ništa, sitnica: Jedna u letu poludjela ptica.
Nadlijeće sebe i oblake trome, S vjetrom se igra i pjeva o tome. Svu svoju vjeru u krilima noseći, Kuda to leti, što bi htjela dòseći?
Nije li vrijeme da gnijezdo vije? Kad bude hladno, da se u njem grije. Ko li te posla pjevati u tminu? Sleti u nižu, u bolju sudbinu.
Ne mari za to poludjela ptica. Pjeva o vjetru što je svu golica. A kad je umor jednom bude srvo, Neće za odmor nać nijedno drvo. |
| | | Tena Super Član
Poruka : 534
Učlanjen : 03.02.2013
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Čet 21 Feb - 15:47 | |
| Želje
Sve se želje naglo u dušu povuku Kada vide hladnu, neumitnu zbilju; Povrate se natrag, ne stigavši cilju, I žive u muku.
Samo kadšto koja u oku se javi, Kao lijepa žena, što na tiho okno Jedne tamne noći u noć pogleda. |
| | | _Zana_ Super Član
Poruka : 751
Učlanjen : 17.02.2013
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Čet 21 Feb - 19:45 | |
| Bez oproštaja Ne, ja se nisam oprostio s njom kad nestade na svoju stranu. Sam slušah svojih nada lom U jednom zabačenom restoranu.
Kako je bilo? Nije teško reći! U žamoru oglasila se trublja, I vlak je krenuo obično i lijeno, Sa svime što još ljubljah.
Da l' mišljaše da u tom gradu Ostavlja dušu njome bonu? Da l' iskahu me njene oči Pogledom čežnje po peronu?
Daleko negdje juri sada vlak, Al što to moje srce kuca jače? Nije l' to možda nada, tajni znak, Da neko u daljini plače?
Ah kakav plač! Uobraženje, san! Te njene čežnje davno sve su Već ugašene. Ti si malko pjan, A stvari jesu - kakve jesu.
Moguće zape koji svijetli tren Na svome letu u njezinoj duši, A i taj spomen past će kao list Minulog ljeta, što se suši.
|
| | | _Zana_ Super Član
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Čet 21 Feb - 19:45 | |
| O sati sumnje, sati bola O sati sumnje, sati bola, Ko stvara taj vas kleti neće; Jer radosti su male svijeće, A iz vas raste aureola.
Slabašnu djecu radost rađa, I njezin porod brzo gine, A pjesme, rasplamsane bolom, Gore ko svjetla za daljine.
|
| | | _Zana_ Super Član
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Čet 21 Feb - 19:46 | |
| Jedne noći Te noći pisah sjedeć posve mirno, Da ne bih majci u susjednoj sobi Škripanjem stolca u san dirno.
A kad mi koja ustrebala knjiga, Sasvim sam tiho išao po sagu. U svakoj kretnji bila mi je briga Da staričicu ne probudim dragu.
I noć je tekla spokojna i nijema.
A tad se sjetih da je više nema.
|
| | | _Zana_ Super Član
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Čet 21 Feb - 19:49 | |
| Ljubav Od naše ljubavi i sreće, Gle, zvijezde su večeras veće;
A šum što dopire iz grada, Nije l' ko pjesma vodopada?
O, to je polet u visinu! Srca nam zamiru i ginu.
U ljubavi bih s tobom, draga, Nestati htio ja bez traga.
|
| | | Tena Super Član
Poruka : 534
Učlanjen : 03.02.2013
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pet 22 Feb - 9:28 | |
| Pogled
U tvojim očima kadikad Tajanstven jedan pogled sine. Al' tek što sine već i mine. Što skriva u svom čudnom sjaju Taj odraz bogate dubine?
Da l' bol, što neće da se smiri? Ne znam, gonetam uzaman. Il' bljeskom tuge iz njeg viri Nesretni, davni neki dan?
Ili je san, duboko snivan, Nikad neostvaren al divan, što svagda će mi ostat skrit, A tvoga bića on je bit. |
| | | Enigma MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pet 20 Sep - 11:29 | |
| Povratak Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav, Desiti - velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim. U moru života što vječito kipi, Što vječito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi - I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem, Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta. Pa ako i duša u tom trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne; Kod večernjih lampi mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci. Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti, Niti tvoje ime! Pa ako i duša u tom trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne; Kod večernjih lampi mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci. |
| | | Enigma MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pet 20 Sep - 11:30 | |
| Kasna jesen Posve polako, u maglenom plaštu, Jutros je ušla u selo. Kroz baštu Prošla je pored ocvalih lijeha, Nađoh je ispod snuždenih streha. List je za listom, dršćuć od straha, Počeo padat od njezina daha. Otkrih je skritu u dimnjaka dimu, I čuh je kako doziva zimu. |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pet 5 Dec - 20:33 | |
| Možda će onda bolje da bude Kada se jednoga dana preselim U crve i u zemne grude.
Ljuljat ću se u travama veselim, Mjesečinom i suncem poliven, Rasitnjen i dobro skriven.
Ništa mi neće ostat od uma, Nijedna misao mrtvoga duha; Ja neću imat ni uha ni sluha, Da slušam tišinu svojega šuma.
Ako me kada stanu i kosit, Neće mi bola nanijeti kosa – Jedini teret koji ću nosit U novom životu biti će rosa.
Kad budem trava |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Ned 11 Jan - 20:21 | |
| POGLED
U tvojim očima kadikad Tajanstven jedan pogled sine. Al tek što sine već i mine. Što skriva u svom čudnom sjaju Taj odraz bogate dubine?
Da l´ bol, što neće da se smiri? Ne znam, gonetam uzaman. Il bljeskom tuge iz njeg viri nesretni, davni neki dan?
Ili je san, duboko snivan, Nikad neostvaren al divan, Što svagda će mi ostat skrit, A tvoga bića on je bit.
Dobriša Cesarić |
| | | Erra Elita
Poruka : 2764
Učlanjen : 23.11.2013
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Ned 22 Mar - 17:47 | |
| Breze na ulici Kraj bijelih breza svakog dana ja prođem srca razdragana. (Oduvijek ima tajnih veza između pjesnika i breza.) Od čega dršćete, vi breze? Od slatkih slutnja ili jeze? Zašto vam krošnja podrhtava i onda kada vjetar spava? Na ulicu, med svijet što viče, ko da ste izašle iz priče. Nježne, treperave i čiste baš kao prva ljubav vi ste!
D.Cesarić |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pon 23 Mar - 21:50 | |
| Idem u susret nekoj nepoznatoj. Da li je blizu ili je daleko, Ja ne znam. Ali da ti oči sjaju, Dosta je znati da te čeka neko. U strahu za ljubav ispitujem srce. Što ima za nju? Ima, ima dosta. Ja joj se smiješim nekud u daljinu: Dočekaj spremna svoga gosta. Dobriša Cesarić / Slutnja |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pon 23 Mar - 21:51 | |
| Pjesma o probudenim uspomenama Propala ljubav ne nosi se na put Kao sto nosis kovcege i sveznje. U spomenima zivot samo spava; Kad probudi se — oni budu ceznje. Putujes dane i putujes noci: Oni su tvoje drustvo u samoci. U zanosima, lutanju daleku Oni te naglo zabole, zapeku. Otides dalje. Oni dublje riju I glumljenu ti radost tiho piju. Na dnu ti srca cuce sumnje; cuju Micanje svake nade, pa je truju. Tjeskobama, ljubomorom te muce, U sutra sjenu bacajuc od juce. Dobrisa Cesaric |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić Pon 23 Mar - 21:52 | |
| MA KAKO UZDIGLO SE SRCE
Ma kako uzdiglo se srce, Klonuti mora, mora pasti Sudbino, prije no mi klone, O daj mu još jedanput cvasti!
Još jednom opij ga i digni Milinom jedne mlade žene, Još jedne zaljubljene oči Za ove oči zanesene.
Kad već se mora u tom srcu Ugasit mladost, a za vazda, Sa svojim blagom, slično škrcu Nek ne umre, već nek se razda!
Još nekoliko jasnih dana, Da cijelog sebe u njih zgusnem, I grleći se, ljubeći se Ostatak mladosti da usnem. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dobriša Cesarić | |
| |
| | | |
Strana 2 od 3 | Idi na stranu : 1, 2, 3 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 696 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 696 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|