|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:09 | |
| Pjesma o Čovjeku i Suncu
Zaogrnuv tamni plašt, Čekat ću osvitak dana.
I poći zatim na pute daleke: Kroz dozrela polja i livade zelene, Preko voda, planina, dolina, Do devetoga brda.
A Sunce još neće Planuti na mene!
No kad stupim na vrh, Izaći će Sunce, veliko, sjajno, I zaliti mene, Vječnoga Bježača, Srebrnim i zlatnim zrakama.
Pružit će se moja sjenka Duboko.
Stajat ću na vrhu dugo, dugo, dugo.
Sunce će me milovati blagim rukama, A ja ću biti na vrhu sam.
Zaviknut će grlo moje Suncu: Pobijedio sam mrak, Savladao sam žalost... Sad sam radostan, jak.
Vječan sam kao i ti, Sunce!
Najzad ću početi da se spuštam, lagano, S vrha u dolinu. Sunce će me pratiti neprestano.
Moja će sjenka bivati sve manja, Sve tanja: Nestajat će me, polako, u dolu.
Pa ću se okrenuti vječitom Suncu I pogledati na vrh: Ugledat ću Drugoga Čovjeka Gdje ide mojim stopama; Čovjeku ću se nasmijati, A Suncu šapnuti, malen: Tko može s tobom, Sunce?
Nestat će mene I moje sjene
U dolini mraka.
Brod travanj 1921. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:09 | |
| Plavetnilo neba
Učitava se... Sinoć sam promatrao Plavetnilo neba.
Zatim sam, u mislima, Došao k tebi i gledao Plavost očiju tvojih, Šuteći.
Najposlije, rukom Dodirnuh tvoje pletenice, I počeh šaputati riječi Bez smisla.
Nasmijavši se, iznenada, I sebi, i nebu, Dugo sam gledao Tvoje oči,
Plavetnilo neba.
Rastušje 16.8.1932. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:10 | |
| Pozdrav šumi
Učitava se... Pozdravljam te, zelena šumo, velika. Pozdravljam te u ovo jutro mirisno, Kad se granje po teškom rosom savija Blistajući na sunčanoj svjetlosti. Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje, A stabla stoje čvrsto kao divovi.
O, šumo, zelena šumo!
Ja volim miris tvojih cvjetova, I šuštanje lišća na granama. O, kako volim tvoje hladne izvore, I mahovinu, i bilje, i košute. Volim te kao majku, šumo. Tebe i tvoje ptice.
Brod-Rastušje potkraj lipnja 1921. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:10 | |
| Prsten
Kad me pitaju kakav je Prsten moj, i odakle je, odgovaram: Srebrni prsten, zar ne vidite. A kamen, kap Tamne krvi koju zovu karneol, Nosio je, u davno doba, na polasku U križarski rat, vitez neki (tko zna išta O njemu?). Kasnije, mnogo kasnije, Nuernberški zlatar kamen je okovao U srebro. I prsten, u malom nizu stoljeća, Prelazaše s ruke na ruku. (Te su ruke prah I pepeo, mogla bi za njih reći živa usta.) Pa je došao, jednoga dana, i na moju ruku; Ona je o njemu (godine, godine!) napisala stih: "Na ruci mojoj žalosnoj crveni prsten Javorov." A nitko nije pomišljao da je doista Na ruci mojoj žalosnoj Crveni prsten Javorov. Nego me ispitivahu: Koliko bi on stajao, I odmah dodavali: Hiljade, teške hiljade. Ne bi slušali moj zbunjeni odgovor, Da nisam o tome mislio, i da ne znam, Hoće li on sa mnom leći U zemlju ili će biti na nepoznatoj ruci Kad moja bude pepeo i prah. Ona neće znati Da se i meni činilo, kao i onima Preda mnom, da se ruka moja neće nikada Rastati od prstena, od prstena od srebra, S kamenom tamnim kao krv, a zovu ga karneol Oni koji poznaju drago kamenje. Gotova je pjesma O prstenu. O mojem ili tvojem prstenu? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:12 | |
| Računska zadaća
U razredu mora biti red i mir. Kad izvadimo pločice i pisaljke, Gospodična zada velike račune.
Ja ne volim računati. No, svejedno, kad vidim da moram, Zamislim se i napišem.
Brže sam gotov nego Adam. On sjedi za mnom, i treba jako Vrat istegnut ako hoće da prepiše.
Prepisivat nije lako. Jer gospodična Na klupu usred razreda sjedne I čita, gleda - Ilustrovani list.
Hoću li moći ikad, samo načas, Razgledat slike Ilustrovanog lista? Šta bi to moglo da znači: i-lu-stro-van?
"Gospodična! Zašto vi nikad Ne pokažete, bar jedanput, Slike... makar samo meni,
Jer zašto ja prvi zadaću svršim?" Tako ja mislim u sebi, i šutim. Gospodična lista... i ne vidi me.
Runjaninova 4 Zagreb 23.7.1935. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:12 | |
| Rastanak u jesen
Zaboravi vedro ljeto: i sunce, i žito zrelo; Zaboravi milovanja u večeri meke, Sreću srdaca naših.
Jesen je, Lelijo, jesen: Kišna i siva jesen, I treba da se mladi rastanemo.
Lišće u tvom vinogradu Požutjelo, osušeno, I većinom popadalo Po umornoj crnoj zemlji.
Jesen je, Lelijo, jesen: Kišna i siva jesen, I treba da se tiho rastanemo.
Zaboravi vedro ljeto: i sunce, i žito zrelo; Zaboravi milovanja u večeri meke, Sreću srdaca naših.
Brod 24.10.1922. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:13 | |
| Sam
Sjedim sam u dolini, na travi. Tužan.
Znam Da se ti na ravni zabavljaš... s njim. Od radosti, smješkaš se neprekidno.
Volim te! Zar da se uspnem na ravan? Tebe bih vidio.
Ti? Okrenula bi svoju zlatnu glavicu Od mojih pogleda.
Sjedim sam u dolini, na travi. Tužan.
Brod 1.5.1923. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:13 | |
| Snove sniju stari maslinici
Snove sniju stari maslinici; Zelene se rodni vinogradi. Žarko sunce žeže sa visine Kamen tvrd i zelene doline.
Na stablima žuti limunovi, I masline, i slatke naranče, Šalju miris raskošno u prostor, Kud prolazim ja i moja sjenka.
Vjetar njiše vitkim čempresima I grmovljem rumenih ružica I zelenom granom, rascvjetanom.
More mirno. Vali pozaspali. Ponad mora bijeli galeb leti. Tko će rijeti kamo galeb leti?
Brod 25.5.1923. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:14 | |
| Sunce nad oranicama
U svojoj sobici u kavezu Đačkoga doma pod svjetiljkom električnom sjedim i zapisujem kako hodam godinama gradskim ulicama i razgovaram sa znancima i svraćam se u gostionice i pijem i vraćam knjige nepročitane i lišće pada ujesen svenuto
A vršnjaci moji u mom zavičaju urane u zoru i očešu konje pa ih pod plug zapregnu i svak na svoju njivu brižan odlazi U svanuće zaore gvozden plug i neumorno stane nizat brazdu pokraj teške brazde (đerdanski teški niz)
A ja dragi prijatelju dok ustajem iz kreveta prije podneva znam da se u mom zavičaju muče ljudi kao stoka i raskošno blista sunce nad oranicama
Runjaninova 4 Zagreb 11. i 12.4.1933. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:15 | |
| Šume snivaju
Izlazim u noć. Žaloban. I lutam. Cesta mi pruža dlanove mrke: gazi!
Oblačje prekri plavetnilo neba, Dok vjetar, skitalac star, za rubom šume drijemaše: U ruci mu svinut štap. Za pojasom zataknute svirale.
Mrak, pretežak mrak Liježe na lubanju moju I razgovara sa mnom kao brat.
Iznemogao, pružim se po travi Te nasloniv uho čujem srce zemlje: Udara, udara, udara.
Šume oko mene, u povorkama, snivaju.
Rastušje 2.10.1929. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:15 | |
| Tužbalica za vinogradom
Vinograd je moj svenuo, neveseo. Neveseo, i ja venem, I ja za njim venem.
Za vinogradom svelim, neveselim, Neopazice nestaje Mladost moja, sjenka blistava.
U tišini iščezava sjenka mladosti, U zaboravu, U naborima žalosti.
O, zašto je vinograd moj uvenuo, Neveseo, Vinograd moj zeleni?
Rastušje 31.12.1922. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:16 | |
| Večer
Sunce porubi oblak svileni bakrenom crtom. Sjene stabala na brdima Siđoše u doline: Sunce pade za rub hrastika.
Zaatim se, nenadano, iza oblaka, Pomoli mjesec pun: Nemirne sjene zatitraše Na cesti, i u mračnim šumama.
Ja stojim na mjesečini, pod jablanom, I mislim na te.
Rastušje 22.7.1922. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:17 | |
| Vezan za zemlju
U svom dječaštvu, prije pola stoljeća, Dugo sam znao boraviti na brijegu Kod ulaza u Rastušje, u ljetna Predvečerja,među grmljem borika, Čekajući u tišini, na travi, bos, Da se pojavi Večernjača i za njom Druge zvijezde na nebesima pa da započne Noćni razgovor u beskrajnom prostranstvu.
Zvijezde su me dozivale, a ja sam ih Osluškivao, okovan i vezan Uza zemlju koja me kao sina Zagrlila objema rukama, čvrsto, I ne pušta me do dana današnjeg Iz svoga zagrljaja, iz okova, iz ropstva...
Rab (Park Komrčar) 25. srpnja 1970. Subota, od 9.30 do 11 sati |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:17 | |
| Vraćanje u noć
Sivim putem kosci se, šutke, vraćaju Noseći miris pokošenih livada: Oštre im kose zaspale preko ramena; Žar duhana, zdaleka vidljiv, pred tamnim glavama.
Rastušje 15.7.1927. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:18 | |
| Zaljubljena djevojčica
Sad je vrijeme kad on prolazi Ispod njenih prozora: Ona već stoji skrita iza zastora (Da je on izvana ne spazi).
Bezbrižan, dok ide pored prozora, Ni ne sluti da za zidom udara Zaljubljeno srce... samo za njega.
Čim on prođe, ona se brže naginje Na prozor otvoren, I gleda za njim gdje odlazi kroz drvored, Dok joj iz vida ne iščezne.
Rastušje 24.8.1931. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Čet 25 Okt - 8:18 | |
| Žene pod orahom
U predvečerje pred kućom krošnje mirišu I toplo se mlijeko ***** iz punih muzlica.
Pod orahom sa lišćem širokim Mlade žene vezu marame.
Ja prolazim pokraj njih, zbunjen i neveseo, I pozdravljam. Njihove se kose kao žitno klasje zatalasaju. One spuste vez na koljena.
I slatko mi se smiješe, bezbrižno: I ona s crnim očima, i baršunastim, I ona s očima zelenim Kao trava proljetna poslije kiše.
Odlazeći od njih, zanesen, Mene muče vrele žudnje.
Mene more misli uzaludne Na te mlade žene pod orahom.
Bileće Hercegovina 28.4.1929. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Pet 26 Okt - 8:37 | |
| Balada o zaklanim ovcama
Učitava se... Pastirica blijedog lika, niz obronak, u svitanje, Goni dvanaest ovaca, mekih runa, U grad sneni na prodaju sitom mesaru. Na čelu im ovan vitorog.
Eno ih, gle! bez bojazni uđoše, Bezazleno, u povorci, jedna za drugom, U dvorište gradske klaonice: Tu stadoše u ugao, u hrpi, stisnute.
Mesarski ih pomoćnici, šutljivo, Odvukoše kao kurjaci: Nijedna se više natrag ne vrati. Danas je svetkovina: stoka se kolje za gozbu.
Okrutne ruke snažno svaku obore: Bez opiranja, pritisnuta koljenom, Dočeka ona smrt od noža, u krvi. Dvanaest ovaca visi o stupu gvozdenom.
Ugasle oči; runo krvlju polito; noge slomljene. Javlja se sunce za obronkom... Na povratku Pastirici se čini da čuje, u daljini, muklo blejanje. Pašnjak blista rosnatom travom, u suncu.
Kolašin Crna Gora 27.7.1930.
|
| | | Malena40 VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Ned 4 Nov - 19:48 | |
| Gle, iza hrastove šume, u tamnom sjaju i tišini, mjesec se pomalja. Rumen. Okrugao.
Lanjskog ljeta, s klupe ispod kestena, gledao sam s tobom, u zanosu, izlazak punog mjeseca iza šume hrastove, u rasvjeti mliječnoj i smijehu.
Oh, kakve li smo krhke igračke u krvničkima jakim rukama!
Tuga me je, i ja sam posve sam: Mjesečina večeras grob tvoj poliva. Mjesečina večeras meni šapuće da tebe nema, i nema, zauvijek.
O, dugo, dugo, još dugo poslije nas tuđe će oči gledati kao što gledasmo i mi: ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Ned 4 Nov - 19:49 | |
| Večer Nad GradomŠto Te sputava, srce moje, da ne progovori iz dubina kao orgulje skrivene u crnom lišću noći?
Noćas gledaš kako se odražava u Armu red svjetiljaka Firentinskih.
Zar nisi o tome davno sanjarila u djetinjstvu, dok su nad glavom drhtale zvijezde, u vinogradu?
Noćas, gle! Kako osjećaš vjetar što dolijete s Arna, sa rijeke koju gledaš otvorenim očima, a moglo bi je rukama grabiti kao vodu s potoka u Rastušju. U Rastušju je mati, moja mati, i moje sestre, i kuća. Jeste li spremile ljetinu, vas tri koje ste same ostale kod starinske kuće mojih djedova, čuvajući oganj da ne zgasne med zidovima doma koji ostaviše muške ruke? Gledao sam danas u San Lorenzu "Zoru", koju stvoriše Ruke u tamnim tišinama mutnoga stoljeća;
Bez prestanka mislim na ruke te i ne mogu da vjerujem da su zaista mrtve. Mrtve ruke. ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Mladić i djevojka nose u srcu mladost vedrine. Jutrom, kad prolaze cestom, drže se za ruke, nježno.
Ruka je djevojke topla: Mladić se njom poigrava. Djevojka veselo gleda, smiješi se, žurno korača.
Oči su im pune radosti. oči su im ogledala sreće. ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| NeboNebo je modro platno na kojem nevidljiva ruka bez prestanka nove oblike slika:
Pogledaj, u dnu neba slatko pase stado ovaca u bijelim runima. Gdje im je pastir?
Rumneno cvijeće cvate u mirisu, do neba.
U nebeskim pašnjacima moja draga baka čuva goveda. ....My heart beats only for you.... |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Uto 27 Nov - 7:50 | |
| Dugo U Noć, U Zimsku Bjelu Noć Dugo u noć, u zimsku gluhu noć moja mati bijelo platno tka.
Njen pognuti lik i prosijede njene kose odavna je već zališe suzama.
Trak lampe s prozora pružen je čitavim dvorištem po snijegu što vani pada u tišini bez kraja, u tišini bez kraja: Anđeli s neba, nježnim rukama, spuštaju smrzle zvjezdice na zemlju pazeć da ne bi zlato moje probudili.
Dugo u noć, u zimsku bijelu noć moja mati bijelo platno tka.
O mati žalosna! Kaži, što sja u tvojim očima dugo u noć, u zimsku bijelu noć? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Uto 27 Nov - 7:51 | |
| Moja Baka Blagosilja Žita Tiha nedjelja. Sunce. Žita se u polju zelene. Od kapele procesija ide na Lazine: Treba žito blagoslovit, Bože pomozi!
Velečasnog boli noga... Mjesto njega moja baka, U ime božje, vodi i moli. Ja nosim križ okićeni, u sredini: zdesna mi baka, a slijeva Liza Šumareva.
Čuj moju baku: - Isuse blaga i ponizna srca! Svi: - Učini srce nače po srcu svojem!
Liza Šumareva svaku riječ kaže dva trenutka kasnije od svih.
Moje razmatranje: Dobro bi bilo da je sada s nama i Toma Blažev. Isus bi se njemu smilovao i Toma ne bi morao psovati kao jučer, kad je u blatu zapao s drvima i tri puta opsovao, oslobodi Bože, - Sveti Isusov Križ.
Tada me prekinu moja baka: - Od kuge, glada i vojske! Svi: - Oslobodi nas, Gospodine!
Moje drugo razmatranje: |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Uto 27 Nov - 7:51 | |
| Ogledala Sreće Mladić i djevojka nose u srcu mladost vedrine. Jutrom, kad prolaze cestom, drže se za ruke, nježno.
Ruka je djevojke topla: Mladić se njom poigrava. Djevojka veselo gleda, smiješi se, žurno korača.
Oči su im pune radosti. oči su im ogledala sreće. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović Uto 27 Nov - 7:52 | |
| Skinuo Bih Šešir Pred Gospodinom Kod ulaza u Rastušje, na breščiću, od hiljadu devesto i devetnaeste, na gvozdenom crnom križu visi Naš Gospodin Isus srebrnom bojom namaljan.
Zimi je sav u ledenicama, ljeti ga nebesko sunce žeže: Kad se za nj, s kiša, uhvati rđa, on ponovo bude premaljan bojom zlatnom, srebrnom.
A ja?...Uvijek bih dolazeći u Rastušje, pri povratku iz daleka grada, tužan, svite glave, pred srebrnim Gospodinom s pobožnošću skinuo šešir...kad bih ga imao. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 5 od 6 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 96 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 96 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|