Pjesma "Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe" nalazi se na albumu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo".
Bio je to je deveti LP album grupe “Bijelo dugme”. Album je 1986. godine izdala diskografska kuće “Diskoton”. Sve pesme je napisao Goran Bregović. On je tada izjavio kako je bio u emocionalnim problemima s tadašnjom djevojkom, kasnije suprugom Dženanom. Mnoge je pjesme posvetio njoj. Album je sniman u studiju i RTV Sarajevo. Na novoj koncertoj turneji Gorana Bregovića ovu pjesmu izvodi njegov orkestar, uz podršku Alena Islamovića, trećeg pjevača “Bijelog dugmeta”. Prije nekoliko godina Brega i Alen su se pojavili na snimanju ove pjesme u izvođenju mladog hrvatskog benda “Big Strip Gorila”. Veterani su zauzeli svoja mjesta i iz prve uspjeli da “otpraše”, uz svesrdnu pomoć raspoloženih mladih domaćina, čistokrvnu rokenrol pjesmu “Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe”. Zar ne vidiš da pravim budalu od sebe Vidiš da, e-e-e, pravim budalu od sebe U tebi je lisica prevrtljivica u tebi je vučica i golubica A mjesec je nisko jorgovan sav u cvijeću i srce mi visi k'o dugme na kaputu al’ ne brini se za mene, preživjeću Ref. Jer ja sam stari, isluženi vojnik i u srcu antimelanholik ali dušo, sad sam pored tebe vidiš da, e-e-e, pravim budalu od sebe U tebi je anđeo i trista đavola u tebi je opijum i ljuta rakija a kad pijem, ja se ne napijem a kad ljubim, ja se ne zaljubim a ne brini se za mene, preživjeću
kreja
Master
Poruka : 5893
Učlanjen : 18.12.2021
Raspoloženje : super
Naslov: Re: Bijelo Dugme Sub 2 Jul - 8:23
Zamisli
Bregović je ovu pjesmu uradio pod uticajem progresivnog američkog rokenrola, posebno kalifornijskog novog zvuka, kakvi su tih godina promovisali bendovi poput “Red Hot Chilli Peppers”. Naslov pjesme aludira na legendarnu numeru “Imagine” Džona Lenona, a tekst je neka vrsta posvete Bregovićevom sopstvenom rokerskom životu. Brojne afere godinama su se vezivale za život buntovnih članova benda “Bijelo dugme”, neki od članova poput Ipeta Ivandića i Laze Ristovskog bili su čak hapšeni zbog posjedovanja narkotika. Bregović nikada nije negirao da je bend imao iskustva sa drogama; čak je u dokumentarcu o svom bendu otkrio kako je narkotike morao da uzima da bi napisao neke od tekstova pjesama za izdanje “Šta bi dao da si na mom mjestu”! – Imao sam rok da tekstove završim za 10 dana. Stavili su me na kokain da bih što duže ostao budan – rekao je Brega i dodao: – Uzimao sam drogu sa 18 godina – i nisam se više drogirao. Uzimao sam je kada sam morao da pišem i poštujem rokove. Nikad ne bih uradio neki posao da me nisu pritisli. U ranijim intervjuima Bregović je otkrio da je kao srednjoškolac u Sarajevu koristio psihoaktivnu supstancu LSD. – Kao klinac, od šesnaeste do osamnaeste godine, u mozak sam uvaljao toliko LSD da nikad više nije radio ljudski – govorio je Brega.Pjesma “Zamisli” njegova je svojevrsna posveta hipi kulturi, frikovima, kao i svim velikim zvijezdama rokenrol Panteona koji su imali veze sa stimulativnim opijatima.
Kao programiran. Kao da me furaju, Kao da me ljuljaju. Zamisli, na bijelom konju Kako nebom sipaš smaragde. Zamisli, galopiraš Sam po nebu od marmelade Pjevušiš neke pjesmice, Vjetar ti šiba u lice. Kao da sam drogiran, Kao programiran. Kao da me furaju, Kao da me ljuljaju. Na tren. A ja sam samo malo zaljubljen. Zamisli da poletiš I da nikad ne ateriraš. Zamisli, zažmiriš A onda kao da eksplodiraš. Zamisli da kao obloge Ritam ti lijepe za noge. Kao da sam drogiran, Kao programiran. Kao da me furaju, Kao da me ljuljaju. Na tren. A ja sam samo malo zaljubljen.
kreja
Master
Naslov: Re: Bijelo Dugme Sub 2 Jul - 8:34
Bregović je bio željan muzike i emotivno veoma inspirisan da piše pjesme. Na albumu “Bitanga i princeza” se nalazi numera “Ipak poželim neko pismo” u kojima bend prate simfonijski orkestar i hor.
Pjesma je nastala kao uspomena na njegove vojničke dane. Tada ga je ostavila djevojka Radmila Marjanović, kasnije Mikulić, pošto se udala za sina komunističkog funkcionera Branka Mikulića. Pjesma je, kažu upućeni, posvećena njoj, kao i većina Album “Bitanga i princeza” je producirao Nil Harison, a nekoliko pjesama je snimljeno uz simfonijski orkestar.
Objavljivanje albuma pratio je niz cenzorskih intervencija “Jugotona”. Originalni omot albuma, Dragana S. Stefanovića, na kojem ženska noga udara muško međunožje ocijenjena je kao vulgarna i glatko odbijena. Kasnije je ploča unakažena bezličnim omotom “Jugotonovog” kućnog dizajnera i pojavila se sredinom marta 1979. godine. I publika i kritika su bili oduševljeni. “Bitanga i princeza” je srušila tiražne rekorde i bila uvod u spektakularnu turneju sa simfonijskim orkestrom i horom. sa tog albuma. Kasnije je snimio i slavnu “Uspavanku za Radmilu M”.
Nisam te, izgleda, volio mnogo sve je po starom al’ više nisam tvoj. I nije mi važno s kime noćas slušaš ovu pjesmu i plačeš li. Ipak poželim neko pismo ipak, mada zajedno nismo. Piši, piši k'o nekad 2-3 reda piši, znam da je gužva i da nećeš stići piši, opiši mjesta gdje nas dvoje skupa nikada nećemo ići. Ti si zadnji romantik na ovom svijetu što se sporo kreće i čeka raj. Malo si samo promijenila glumce al’ isti je komad isti zaplet i kraj.
kreja
Master
Naslov: Re: Bijelo Dugme Sub 2 Jul - 8:38
kreja
Master
Naslov: Re: Bijelo Dugme Sub 2 Jul - 8:39
“Ružica si bila” je numera bazirana na narodnoj pjesmi iz Međimurja u sjevernoj Hrvatskoj istog naziva. Ovu pjesmu je izvorno zabilježio etnomuzikolog Vinko Žganec. On je inače zabilježio oko 15.000 melodijskih zapisa koji su se pjevali u Međimurju, a mnoge je objavio u knjizi “Hrvatske folk pjesme iz Međimurja”. Među njima je i refren pjesme “Ružica si bila, sada više nisi”, koju je Goran Bregović čuo kao dječak. Tu pjesmu su naročito voljeli njegovi roditelji. Bregović je u svom stilu doradio pjesmu i napisao strofe, tako da se može smatrati njegovim autorskim djelom.