|
|
Autor | Poruka |
---|
wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Mudrost Čet 14 Apr - 19:44 | |
| Mudrost je pojam koji označava duboko znanje, uvid, dobro rasuđivanje. Ljudi koji teže mudrosti nazivaju se filozofima (gr: filia - ljubav, sofia - mudrost). Onaj ko se okreće mudrosti nalazi vremena za duhovno usavršavanje, ne dopuštajući da ga "progutaju" zahtevi praktičnog života.
I ludak i mudrac se smeše, ali mudrac zna zašto to čini, a ludak ne zna.
— Adžan Ča
Šta mislite da li je dobro biti mudar? |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
Poruka : 130824
Učlanjen : 07.04.2011
| Naslov: Re: Mudrost Sub 23 Apr - 1:42 | |
| Bez mudrosti je teško donositi bilo kakve životne odluke. Da li je to mudrost ili nešto drugo, nije ni bitno. Bitno je prije svake životne odluke problem sagledati sa svih strana, uvažavajući i dobre i loše efekte naše odluke. Pa zaključiti što je za nas u tom trenutku ili dugoročno najpovoljnije. |
|
| |
wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Re: Mudrost Čet 2 Jun - 17:08 | |
| Najgore od svega je to što svako za sebe misli da je dovoljno mudar i nikakav savet mu nije dobrodošao jer to smatra provokacijom da nije dovoljno inteligentan. Danas je mnogo bolje biti mudar ali se ne praviti mnogo pametan jer će vam vrlo brzo to presesti i naći će se neko ko će se baš truditi da vas uveri u suprotno i dokaže da to baš i niste. Mudrost je znati upotrebiti i primeniti stečeno znanje a ne samo biti siguran da je imate a ničemu vam nije od koristi. |
|
| |
Excited4U
Poruka : 21683
Učlanjen : 03.05.2011
Raspoloženje : So Excited ;-D
| Naslov: Re: Mudrost Pet 3 Jun - 21:20 | |
| Mudar covek treba sklanjati svoje znanje od bezumnih ..jer takvi ga mogu samo mrzeti i zavideti + ismejavati ga |
|
| |
Šajni
Poruka : 1661
Učlanjen : 31.03.2011
| Naslov: Re: Mudrost Pon 6 Jun - 21:57 | |
| Mudar covek je onaj koji zna puno ali ne prica mnogo. I ono sto kaze da to kaze sa sto manje reci. Svaka duza prica samo gubi svaku poentu i smisao. |
|
| |
Enigma MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Mudrost Čet 21 Jul - 19:45 | |
| Naučio sam... da ti je, bez obzira koliko ozbiljnosti život zahtijeva od tebe, uvijek potreban prijatelj s kojim se možeš glupirati.
Naučio sam... da je biti ljubazan važnije nego biti u pravu.
Naučio sam... da ljubav, a ne vrijeme, liječi sve rane.
Naučio sam... da svatko koga sretneš, zaslužuje da ga pozdraviš s osmjehom.
Naučio sam... da dobre prilike nikada nisu izgubljene; netko će se uvijek poslužiti onima koje ti propustiš.
Naučio sam... kada se naučiš živjeti u luci gorčine, sreća će se uvijek sidriti negdje drugdje.
Naučio sam... da treba dijeliti riječi koje su nježne i mekane, jer češ ih sutra možda morati pojesti.
Naučio sam... da je osmjeh jedan jeftin način da popraviš svoj izgled.
Naučio sam... da ne mogu odabrati kako se osjećam, ali da mogu odabrati što ću napraviti u vezi toga.
Naučio sam... da svi žele živjeti na planini, ali da se sva sreća i rast događaju dok se uspinješ.
Naučio sam... da je dobro davati savjet samo u dva slučaja: kada ga netko traži ili kada je pitanje života i smrti.
Naučio sam... kada planiraš osvetiti se nekome, time samo dozvoljavaš sebi da te ta osoba nastavi vrijeđati.
Naučio sam... što imam manje vremena, više stvari mogu napraviti.
|
|
| |
Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Mudrost Pon 5 Dec - 10:11 | |
| Mudrost podrazumeva doboko znanje i spretnost u rasudjivanju. Ipak, ni životno niti bilo koje drugo iskustvo ne čini čoveka mudrim već ga čini sposobnost da to iskustvo, životno ili koje drugo, primi i primeni u životnim okolnostima. "Mudar čovek oblikuje sebe, budala živi samo zato da bi umrla" (F. Herbert)
|
|
| |
Enigma MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Sre 7 Mar - 9:42 | |
| O semenu jabuke. Ova pričica zapravo je star vic koji govori o suštini ljudske prirode. Vicevi to često rade na najdirektniji i konkretniji način, čak i kada preteruju. Mladić je na trgu prodavao na tezgi nešto što je privlačilo mnogo pažnje. Prolaznici su se zaustavljali, raspitivali, zagledali, poneki bi i kupio i produžio. Naš glavni junak, gledao je to sa strane i razmišljao šta mu je činiti. Ipak, odluči da priđe. Mladić mu reče da prodaje seme jabuke, i da će, ako ga kupi i pojede biti mnogo pametniji. Na pitanje o ceni, odgovori da je u pitanju 100$ ali da vredi probati. I naš junak se odluči za ovu rizičnu kupovinu. Nakon što je progutao semenku, poče razmišljati i nakon par sekundi izusti – Ali ja sam za 5$ mogao kupiti kilogram jabuka i dobiti mnogo semenki! Na to mu prodavac odgovori da je potpuno u pravu i da je to čist dokaz da seme deluje. Kupac kratko razmisli, i složi se sa time, a zatim naruči još 20 semenki za svaki slučaj. Tako bi se mogla opisat mudrost , nikad nisi siguran da li si dovoljno mudar iako te drugi ubedjuju u to , ipak sumnjaš jer nisi sve okusio , ne znaš možeš li se snać u svakoj situaciji , ali se potajno nadaš da ćeš nać rešenje za sve uz pomoć nekog ili nečeg a nikako da zaviriš u samoga sebe dok te na to ne natera muka neka , onda skontaš da sve zavisi samo od tebe i tvoje mudrosti kako se u životu snać i nikoga više |
|
| |
Romina
Poruka : 5505
Godina : 68
Učlanjen : 09.02.2012
Raspoloženje : uglavnom dobro
| Naslov: Re: Mudrost Sre 7 Mar - 22:58 | |
| Između bojazni da će se nešto desiti i nade da možda ipak neće, ima više prostora nego što se misli. Na tom uskom, tvrdom, golom i mračnom prostoru provode mnogi od nas svoj vek.
Ivo Andrić |
|
| |
Romina
Poruka : 5505
Godina : 68
Učlanjen : 09.02.2012
Raspoloženje : uglavnom dobro
| Naslov: Re: Mudrost Pet 9 Mar - 15:18 | |
| mudrost je prakticna primena znanja i razumevalja .. i sposobnost samokontrole u cilju . S.T. |
|
| |
Sarra
Poruka : 9173
Učlanjen : 09.04.2011
| |
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Pon 4 Jun - 13:40 | |
| Mudrost smo već polako raščlanili. Svi smo povezivali sa znanjem i iskustvom. Ali mi se nameće nešto drugo. Mudrost u odnosu na tebe lično, a ne na znanje. Mudar je onaj koji iskoristi sve što ima i zna da nađe sreću u životu. Džaba ti sva mudrost svijeta ako nisi sretan. |
|
| |
Buba
Poruka : 11959
Učlanjen : 13.01.2013
| Naslov: Re: Mudrost Čet 18 Apr - 10:03 | |
| Добро је бити мудар али још боље то не истицати превише. |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Pet 19 Jul - 15:45 | |
| Mudrost je "prazna puška" ako ti osobno, ili netko drugi od nje nema koristi. Mudrost od koje nikome nije bolje nije mudrost. To je obično preseravanje. |
|
| |
Tomiša Super Član
Poruka : 774
Učlanjen : 01.09.2012
| Naslov: Re: Mudrost Sub 5 Okt - 15:13 | |
| ....se UČI ČITAV ŽIVOT na " Svojim i Tuđim Greškama " |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Sub 23 Maj - 17:55 | |
| Mudrost je vještina da uspješno isplivaš iz svih govana koja ti život donese. |
|
| |
mihica Član
Poruka : 399
Učlanjen : 07.01.2015
| Naslov: Re: Mudrost Pon 1 Jun - 23:43 | |
| ccccc Dobro ,citajuci vas kuzim da je Mudrost vjestina.. Sve vise shvacam da nam je mudrost urodena i da je trebamo osvijestiti . Sve je to ok dok citam al kad je trebam procesuirati svodi se na nulu. haha,nemam ja poima sto je mudrost.. Zelja mi je da se popnem za visu skalu,od kuda ste vi poceli i kako????dajte neki savjet |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Uto 2 Jun - 9:58 | |
| Ovu Mihicu izgleda ugrizla muha cc. ccccccccc Što se tiče penjanja, ima svakakvih vrsta penjanja. Nisam se penjao na nikoga. Ali sam vrijedno učio i radio i mislim da se isplatilo. Rad i znanje možda nisu najbrži, ali su najsigurniji način da se uspije u životu. Moje skromno mišljenje. Iako, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu često može biti presudno. |
|
| |
Enigma MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Uto 2 Jun - 10:33 | |
| Mudrost se ne stiče samo učenjem i znanjem mudrost se stiče iskustvom i vještinom, godinama i prilikama u kojima se na životnom putu nađete |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Mudrost Uto 2 Jun - 11:16 | |
| Mudrost je odabir rješenja, najbolje moguće od ponuđenog. |
|
| |
mihica Član
| Naslov: Re: Mudrost Sub 6 Jun - 16:23 | |
| |
|
| |
mihica Član
| Naslov: Re: Mudrost Sub 6 Jun - 16:38 | |
| Abi,ti si mudar covik. Imas pravo kad kazes da se ne treba penjati,zaboravila sam da se pada sa velikih visina. Nista, polako hodanje je idealno da se izbjegnu prepreke .. (jos nisam naucila kako se citira,uvik zbrljan nes ) |
|
| |
Sagacity Master
Poruka : 5297
Učlanjen : 29.07.2011
| Naslov: Re: Mudrost Ned 7 Jun - 21:46 | |
| Glup čovek ne može biti mudar. Glup čovek može biti lukav. Znači uz glupog ne ide mudrost.
Uz pamet ide mudrost, a opet ta mudrost ne mora biti povezana nivoom obrazovanja, jer mudrosti možete čuti i od starih ljudi koji nisu ni učili škole, ali su bili pametni da mudro odreaguju u ključnim momentima.
Mudrost je karakteristična za osobe koji su obično na višem duhovnom nivu, koji imaju veću moć rasuđivanja, uočavanja nekih pojava ali i ''čitanja'' ljudi. Koji znaju da ''povuku'' pravi potez u pravom momentu. |
|
| |
Enesa Master
Poruka : 11758
Učlanjen : 01.08.2018
Raspoloženje : Osrednje
| Naslov: Re: Mudrost Uto 4 Sep - 20:53 | |
| Mudrost nema veze sa godinama. Možete biti mudri sa 30, čak mudriji od osobe stare 60 godina. Životno iskustvo i različite životne okolnosti ne doprinose značajno mudrosti. Inteligencija takođe nema značajnu vezu sa mudrošću. Mudar čovek je takav zato što uči iz svakog iskustva i ta znanja primenjuje u svakoj prilici. Negovati mudrost je svestan i nameran izbor svakog čoveka shodno godinama i inteligenciji i to se postiže sledećim princima: |
|
| |
Malena40 VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
| Naslov: Re: Mudrost Sub 8 Sep - 22:13 | |
| Ljudi nisu mudri u srazmjeri sa svojim iskustvom, već sa svojom sposobnosti da iskustvo prime.” Bernard Shaw ....My heart beats only for you.... |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Mudrost | |
| |
|
| |
|