|
|
Autor | Poruka |
---|
Mina
Poruka : 7923
Učlanjen : 15.11.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Uto 22 Jan - 0:48 | |
| Potpisujem svaku riječ. Baš si to pametno napisao. Jos uvek si jako pametan i dosledan decko!
Poslednji put izmenio Mina dana Uto 22 Jan - 0:58, izmenio ukupno 3 puta |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
Poruka : 130824
Učlanjen : 07.04.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Uto 22 Jan - 0:53 | |
| Ubacila mi se u post. Misli valjda da je pamet prijelazna. E, nijeeeeeeeee. |
|
| |
Mina
Poruka : 7923
Učlanjen : 15.11.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Uto 22 Jan - 0:54 | |
| |
|
| |
Enigma MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sre 8 Okt - 8:45 | |
| Ne vjerujem u sudbinu i da moja tamo negde piše svak svoju sudbinu stvara namerno il slučajno |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sre 8 Okt - 12:02 | |
| |
|
| |
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| |
| |
neno MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sre 8 Okt - 21:48 | |
| Šta je sudbina (karma) a šta slobodna volja - pogled iz "drugog" ugla. Prevazilaženje sudbine Šta je sudbina (karma) a šta slobodna voljaDa bismo objasnili ove pojmove, treba da razumemo šta je sudbina:
- Uobičajeni je stav zapadnog sveta da mi kontrolišemo svoj život i da je sve što nam se događa posledica našeg izbora.
- S druge strane, uobičajeni je stav istočnog sveta da sve što nam se događa nije pod našom kontrolom i da smo svi mi samo puke marionete u
- predodređenim događanjima.
Međutim, ni jedno od ovih gledišta nije u potpunosti tačno. Prema duhovnoj nauci, u današnje vreme, u proseku 65% našeg života rukovođeno je sudbinom, a 35% slobodnom voljom. Sudbinu čine događaji u životu koji nisu pod našom kontrolom. Slobodna volja je onaj deo našeg života na koji možemo da utičemo. Primer akcije slobodne volje: Pogledajmo primer osobe koja u pijanom stanju vozi neispravan auto. Ta osoba odluči da vozi auto strmim planinskim putem, ne poštujući ograničenje brzine. Gubi kontrolu nad vozilom, sklizne sa puta i surva se niz liticu. Da li je ta nesreća prouzrokovana sudbinom ili slobodnom voljom? Slobodnom voljom, jer je osoba mogla da odluči da ne vozi u pijanom stanju. Takođe, bila je u mogućnosti da održava auto u ispravnom stanju i da za vreme vožnje poštuje ograničenje brzine. Primer sudbinskog događaja: Sada ćemo da vidimo kako bi ista osoba doživela saobraćajnu nesreću u slučaju sudbinskog događaja. Osoba ne pije, vozi pažljivo svoj auto koji redovno održava u ispravnom stanju niz isti planinski put, poštujući ograničenje brzine. Iznenada, deo puta se ruši zbog odrona i dogodi se nesreća. U tom slučaju osoba nije uopše imala kontrolu nad odronom koji se desio, pa to predstavlja sudbinski događaj. |
|
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sre 8 Okt - 22:40 | |
| Hoćeš reći da je to zakon relativiteta?
naći se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme je tačna definicija "dogadjaja" koje mnogi okarakterišu kao sudbinu, nešto na što se nije moglo uiticati.. |
|
| |
katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sre 8 Okt - 22:52 | |
| - neno@1 ::
- Hoćeš reći da je to zakon relativiteta?
naći se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme je tačna definicija "dogadjaja" koje mnogi okarakterišu kao sudbinu, nešto na što se nije moglo uiticati.. Tačno tako , ne naći se na tom mestu u to vreme je slobodan izbor. Opet stvar odabira, slučajnost a ne sudbina. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 13:32 | |
| - katarina ::
ne naći se na tom mestu u to vreme je slobodan izbor.
Ne, nismo imali "Slobodan izbor", jer da smo mogli da biramo, ne bi se našli "na tom mjestu". Niko ne zna gdje, kad I šta nas može snaći.. |
|
| |
Enigma MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 17:58 | |
| Wouu misteriozne stvari se ovde dešavaju svak je kovač svoje sreće ali je isto tako svak krojač svoje sudbine to najbolje znaju oni koji su imali bliske susrete sa smrću |
|
| |
Gast Gost
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 18:34 | |
| Ma ja nevjerujem sebi a kamoli sudbinu nekoj. U zivotu dodjemo do zatvorenih vrata, nema kljuc za bravu ali ima vrata gdi ima kljuc koji i pase. E sad, sve zavisi koja vrata smo birali a svatka soba je posebna. Ako uspijemo uci kroz vrata i nadjemo se u sobi, sve zavisi kako je okrecimo, tapete, boje, namjestaj itd. Najvaznije je skime mi tu sobu djelimo, to je najvazniji aspekt, moje misljenje. U dvoje ili vise se mogu kule i gradovi sagraditi, sam, nista. Lokacija, sreca i vrijeme igra isto jednu vaznu ulogu svemu tome. Da sam bio na pravom mjestu i vrijeme, bio bi u braku sa @Enigma-om danas. Al et, te veceri nisam bio na Kalegmedanu, nego u Kaficu i bario konobaricu neku. |
|
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 21:38 | |
| Sudbinu čine događaji u životu koji nisu pod našom kontrolom.Meni se sviđa gornja definicija. |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 21:44 | |
| Sudbina je, prema narodnom verovanju, sila koja određuje život svakog pojedinca i od koje se ne može umaći. Sudbina je ono što je nekom predodređeno, pogotovo najznačajniji događaji u životu, uključujući čas i način smrti.(Wikipedija) Ovo mi se ne sviđa i to ne priznajem. Svi najvažniji događaji u mom životu, osim rođenja, su posljedica mojih razmišljanja i odluka. Ništa mi nije bilo unaprijed određeno. Ni smrt nije sudbina. Ni ona mi nije predodređena. Može biti obična slučajnost. A može biti i posljedica mog odabira i odluke. |
|
| |
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 21:57 | |
| Ne, ne verujem. Mnoge stvari se dogadjaju slucajno. Veci deo zivota usmeravamo sami, zavisno od karaktera , obrazovanja, vaspitanja, genetike.Nista nije unapred zapisano. |
|
| |
Shadow ADMIN
Poruka : 97443
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : Samo
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 9 Okt - 23:54 | |
| Takođe. Ne verujem u sudbinu ali verujem da mi sami određujemo kojim ćemo putem ići.
U životu nam se bezbroj puta desilo da umesto jednu, donesemo drugu odluku. Ko zna šta bi se dogodilo da smo pošli tim drugim putem i šta bi sa nama bilo. Mi sami smo jedini odgovorni za ono što nam se dešava u životu. |
|
| |
Abu Dabi MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Pet 10 Okt - 9:46 | |
| - Tony Montana ::
Lokacija, sreca i vrijeme igra isto jednu vaznu ulogu svemu tome.
Da sam bio na pravom mjestu i vrijeme, bio bi u braku sa @Enigma-om danas.
Al et, te veceri nisam bio na Kalegmedanu, nego u Kaficu i bario konobaricu neku. Mogu ti reći da te sudbina pomazila. Jer ti je mogla biti i ovakva, da si te večeri bio na Kalemegdanu. U Crnoj Hronici Politike objavljena je sledeća vest: Abu Dabić, poznati moderator s Haossa je sinoć zavezao za kalemegdanski top napasnika Tonija Montanu koji je dosađivao neumesnim dobacivanjem Eni Dabić, znanoj kao Enigma, također poznatoj moderatorici s Haossa, njegovoj supruzi i majci njihove troje dece. Dabić je dotičnog sinoć oko 20 časova skinuo do gola, zavezao ga za top i ostavio da zapomaže. TM su našli jutros slučajno šetači oko 7 časova pothlađenog, promrzlog i uplakanog. U žandarmerijskoj stanici je izjavio da će se hitno ispovediti sa deset Zdravo Marija, popraviti i ubuduće biti pristojan sa udatim ženama. Također je obećao da u crkvi više neće skidati pogledom sve što nosi haljinu, a posebno ne svećenike.
Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 10 Okt - 10:10, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Pet 10 Okt - 9:58 | |
| |
|
| |
Gast Gost
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sub 11 Okt - 10:38 | |
| Abu Dabi, zivio ti meni 100 godina! |
|
| |
Gast Gost
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Sub 11 Okt - 10:48 | |
| - katarina ::
- U filozofskom smislu, sudbina je nužni red u svetu kojem je podvrgnuto svako biće. Sudbina nije slepa ili slučajna kao usud (lat. fatum), nego racionalna premda je nepoznata pojedincu koji u njoj učestvuje. Tokom istorije, mnogi ljudi su bili nezadovoljni samo fizičkim objašnjenjima teških bolesti, raznih nesreća i prerane smrti, pa su pretpostavili natprirodni uzrok nevoljama koje dolaze bez obzira na zasluge. Verovanje u sudbinu čini život podnošljivijim time što čoveku omogućuje prihvatanje racionalnost univerzuma uprkos očiglednim nepravilnostima i nepravdama
wikipedia
Mišljenje sa kojim se slažem u potpunosti. Kratko definirano, mi smo ucesnici u jednom nuznom redu. Ta konstanta mi je dobro poznata, ali iz jednog drugog dio zivota. Znaci vjerovali u sudbinu ili ne vjerovali, ona ipak postoji ako cemo filozofski tumaciti. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 3 Nov - 20:38 | |
| Ne verujem u slucajnost! Verujem da je sve negde zapisano i da po tome glavnom stazom zivota hodamo.Ponekad malo krivudavo to nam je jedini izbor.Rodjenjem smo vec predodredjeni do kada i kako,gde i. |
|
| |
Black Wizard Master
Poruka : 34967
Godina : 49
Učlanjen : 30.03.2011
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 3 Nov - 22:01 | |
| Sudbina ... mogao bih da pričam priče o tome. Za nas koji imamo pogled u budućnost nije bitno da čitamo znake |
|
| |
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? Čet 3 Nov - 22:03 | |
| Kakva sudbina, to ne postoji. Sami kreiramo svoj zivot, koliko znamo i umemo, tako nam je. "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Verujete li u sudbinu? | |
| |
|
| |
|