|
| Autor | Poruka |
---|
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Milena Markovic Čet 23 Avg - 4:53 | |
| Milena MarkovicMilena Markovic je scenarista, dramski pisac i pesnikinja. Milena Marković je rodjena 9 aprila 1974 u Zemunu. Završila osnovnu školu i gimnaziju u Beogradu. Diplomirala Fakultet dramskih umetnosti odsek dramaturgija, sa dramom "Paviljoni, ili kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru" u junu 1998 godine u Beogradu. Decembra 2001 specijalna nagrada za dramu "Paviljoni " u bečkom teatru m.b.h. U aprilu 2001 godine u Beogradu premijerno je izvedena predstava u jugoslovenskom dramskom pozorištu u režiji Alise Stojanović. U junu 2001 godine u narodnom pozorištu u Skoplju izvedena je predstava "Paviljoni" u režiji Srdjana Janićijevića. U junu 2002 godine Jaka Ivanc u ljubljanskoj Drami diplomira pozorišnu režiju sa tekstom "Paviljoni" U oktobra 2002 je premijera istog teksta u bečkom teatru m.b.h. u režiji Zijaha Sokolovića. Zbirku pesama "Pas koji je pojo sunce" izdaje Flavio Rigonat u aprilu 2001 godine u Beogradu. Zbirka pesama je imala tri izdanja. Sa dramom "Bog nas pogledao –Šine " učestvovala u letnjoj rezidenciji Royal Court Theatre u Londonu jul- avgust 2002 godine. Šine su imale premijeru u Beogradu, u novembru iste godine u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu, režija Slobodan Unkovski. U maju 2003. godine ista drama je izvedena u poljskom gradu Poznanu u režiji Rafal Sabare. U Stokholmu u novembru 2002. učestvovala sa zbirkom pesama u javnom čitanju u Royal dramatic theatre. Očekuje se švedsko izdanje te zbirke pesama. U oktobru 2003. izašla druga zbirka pesama pod nazivom ISTINA IMA TERANJE. Izdavač LOM Flavio Rigonat. U junu 2004. drama ŠINE učestvuje na festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu, režija Rafal Sabara. I dobija specijalnu nagradu za tekst. Krajem juna 2004. drama ŠINE u izvodjenju Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta učestvuje na festivalu nove drame u Weisbadenu. Drama ŠINE je objavljena u nemačkom pozorišnom časopisu THEATER HEUTE. U septembru 2004. učestvovala u razmeni nordijskih i balkanskih zemalja u projektu SWITCH - čitanje poezije u Stocholmu, i u Geteborgu. Tokom decembra i januara 2004, 2005 pisala scenario i učestvovala u snimanju dokumentarnog filma RUDARSKA OPERA u gradu Boru, režija Oleg Novković. 11. februara je izvedena premijerno nova drama SUMA BLISTA u pozoristu SCHAUSPIELHAUS ZURICH . U novembru, 2005. premijera drame ŠINE u Ahenu, Nemačka. U oktobru 2005 dobila nagradu za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz „ povodom drame BROD ZA LUTKE. Po scenariju Milene Marković snimljen je film „SUTRA UJUTRO“ u režiji Olega Novkovića, produkcija Zillion Film, Beograd. Milena Markovic je dobitnik nagrade Djura Jaksic za 2010god. za zbirku "Pticije oko na tarabi". Napisala je scenario za nagradjivani film "Beli , beli svet" u reziji Olega Novkovica" ( zillionfilm.com ) početak, nekimoja prva nova godina bez mame i tate bila je sa borisom igorom dejanom vesnom jelenom i tanjom nisam sigurna za tanju boris i igor i dejan njima se sviđala tanja njoj je majka bila izmučena razvedena i bila je sitna i imala oštar miris ne znam šta je bilo s tanjom vesna, ne znam šta je mislila vesna jelena je bila pametna i sada je profesorka ja sam volela jednog dripca nikolu a pred njima sam ga zvala buldog jer su oni bili pametni a on baš i nije i mislila sam da će da mi naiđe nešto pristojnije boris je instruktor ronjenja negde na južnim morima poslednji put kad sam ga videla nešto mi je razbio pijan da je živ i zdrav dejan se ženi moja majka je ostala bez para na kasi i bilo je neprijatno on joj je platio račun njoj se nije svidela njegova devojka ona ne voli sitne žene ne znam šta je sa igorom vesna ima decu koju ja neću videti zato što mi je žao na ljude koji imaju decu nikola je išao u rat a onda sa dvadeset i jednom godinom je rešio da se završi mislim da je taj dan okrenuo telefonom izvesnu anu koja je bila najbolja učenica i davala je da je pipaju za dupe ona je postala njegova ozbiljna devojka i bili su zajedno meni je nailazilo svašta godinama, jednom bolje od njega, možda dvaput prva nova godina i niko se nije smuvao samo smo igrali i mislili da nam život neće biti bulja nego nešto posebno. laku noć sinovi moji
nemojte da rušite grad on je mnogo ružan i dosta su ga puta rušili možda je zbog toga tužan ja volim taj grad on mi je sve dao on mi je sve uzeo i još mi daje i još mi uzima sinovi moji jeste mogla sam da vas rodim mogla sam da vas dojim i mogla sam vas da pazim da ne udarite u neku ivicu i mogla sam da vas bijem po guzicama i vučem za uši niko od vas nije išao u vojsku i niko nije išao u rat babe vam šetaju kerove a majke čekaju po šalterima očevi piju ispred zgrada i igraju loto sinovi moji ne rušite grad on će preživeti i vas i njih i njihove i sve što će da dođe i prođe i biće još ružniji još je bolje da ne mrzite nego čekajte i ništa nema smisla znam i i sramota vas je i stid čekajte radite sklekove naše će seni hodati po beču lutati po dvoru plašeći gospodu čekajte laku noć sinovi moji čija nana crnu vunu predene bi nikako da sam devojka svi imaju iste haljine mora da budu mršavi i lepi devojke imaju konac za zube i sjaj za usne svi pišu pesme ima pesnika ko šaše ima pesnika ko govana i oni čak recituju svoje pesme i imaju nastup mladići koji liče na moje više nemaju veze sa svim tim oni negde rade istovar utovar i tako to ovi mladići pesnici imaju negovane ruke i lepi su i mršavi na majicama im nešto piše možda su čak ponešto i snimili mnogo su pametni i njihove majke sigurno su ponosne na njih ja bi sve njih da premeste prugu pola metra ulevo ja bi sve njih da jedu kavurmu i da krune kukuruz ja bi sve njih na jedan brod pa marš u pizdu materinu nek ih guze britanci ružni nek ih guze amerikanci sa zubima nek ih guze francuzi sa šalovima samo ne italijani nikako to je mnogo gadno nek ih izjebu dovoljno su nas samo da ih ne gledam jer lopata treba u te ruke život u ta negovana tela i muke u te glave pa da vidimo. "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Čet 23 Avg - 4:58 | |
| Šikam
i jedem salatu pričam telefonom kaži mi šta da uradim nacrtaj mi pa još jednom pa opet ne ljuti se što ne pamtim ništa ponovi nasmej se iz stomaka onako uzimaj pola moje cigarete jer sam dosta pušila i sutra i opet i nemoj da voliš moje prijatelje uzimaj mi knjige donosi mi knjige samo ti idi težim putem samo ti budi takav izvuci mi uši naljuti se viči ne javljaj se neko vreme pa onda objasni što nisi samo nikad nikad molim te molim te nikad nikad nemoj ljubavi nemoj da digneš ruke od mene
"Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Čet 23 Avg - 5:08 | |
| Starim i nema više obećanja kad krene noć sve znam šta će da bude kao mače se trljam ispod stolice lokam svoje i ćutim
starim i nema više tajne sve znam šta mi ko misli osmeh imam na licu on je kao srča na kapiji
starim i čekam da budem mlađa znam kako se to radi zavrtiš se padneš na pod i vidiš gore je nebo bez kraja "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Čet 23 Avg - 5:10 | |
| Tebe gledam
ima jedna fotka kako jedem lubenicu ima jedna plezim se ima jedna plačem ima jedna smejem se ima jedna sa mature imam dugačke rukavice i pušim cigaretu ima jedna sa dva mrtva dečaka ispod koša u školskom dvorištu ima jedna sa dva živa dečaka na terasi na petlovom ima jedna sa svadbe ima jedna pred porođaj ima jedna dojim mladunca a koleno mu odrano ima jedna sa planine ima jedna sa mora ima jedna da ne znam da su me slikali bolje da je nema i ima jedna stojimo ti i ja sa ljudima nekim njih ja ne gledam vidim odmah tvoje lice svetlo. "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | Shadow ADMIN
Poruka : 97443
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : Samo
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 26 Avg - 9:45 | |
| VINSKI SAN
Usnih: izgrev u podbrežju
Grli čokota zrelih vreže,
Magle jutra u nepovrat beže,
Plavo sunce čeka me u ozarju.
Sa usana mi piješ rajski miomir
Sokova uzavrelih, a tek će zrenje
Što pali vatru - to čudesno vrenje
Od koga tela gore na gled, na dodir.
U čaši nebesa zaiskrilo vino,
Ruke ti svici oko moje kože:
Bršljane u roju, pa se množe,
Grozd ljubavi u luku se svin’o.
Usnih: u meni sve penuša,
Pomešale se mirođija i duša. |
| | | Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 26 Avg - 9:46 | |
| LAKOREKOM
Proviruje dan iz obrisa jutra
licem u naličje stopljene sene,
miriše jastuk - ispovedni san
što varka je kao život sam,
kao usud pod koprenim velom
da mu ništa ne možeš,
lakoreki dečače,
već da ga melješ u sitno mlivo,
u nežnu svilu dodira
pred kojom bi da puziš
i padaš ničice u raskoš,
da tvoji prsti miluju strune
dok gitara glas ište
i ruka sama nađe ishodište,
nađe smiru za vatre plam,
za reč u grlu zastalu,
ne bi li je pustio kao pticu u let,
u beskrajno rojilište nesani
što medi i čemeri nepoznan duše,
nepoznan svetova kojima brodiš
tražeši note u šapatu vena,
u vrisku noći, žaru svitanja.
Pevaj, kad ti je već dano da pevaš,
kad već jesi drugačiji od ostalih
u večnim bežanjima i skrivanjima,
u želji da jednom nađeš njen lik,
ruku da te vodi u vis neslućeni -
da odrasteš, lakoreki dečače,
i prepoznaš muziku večnosti -
samo da glasneš, otreperiš,
da se prepustiš njoj - struni, ženi,
ne znajući kuda će te odvesti.
Život je i ludost i hrabrost, moj dečače!
Moraš konačno zavoleti sećanja
kako bi nastavio da traješ
osmišljavajući besmisao,
da sačuvaš trag reči, odjek zvukova,
jer, tek kad te sasvim nestane
može ti biti svejedno,
sasvim svejedno, da li si ikad postojao. |
| | | Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 26 Avg - 9:47 | |
| VIDALICA
Na razboju zore
Pređom osvita
Samotne reči tkam.
Rosa mi suzu iznedri,
Okapa ruj u planini,
Svirala kapljom zaplaka
Iz grla bolno zaječa -
Ovako više ne mogu.
Treperi pesma u meni,
U šušnju breze
Tiši tužni pev.
Samo da odani
I žuta zvezda ugreje,
Omedi saće nedara,
Pčele da se zaroje,
U bruju srce ozdravi -
Izlaz da nađem prebolna.
Povazdan cvatu neveni
U kosi polja zlaćana,
Leče mi rane vidari.
Prkos se grud’ma raširi
Zloslut da ode netragom.
Zaklasavaju nam pšenice,
Na usnama uzrila kupina,
Oči vida trava Vidova -
Već si međ’ mojim bulkama.
REČ
Što ne otkrih samo jednu
ispod plašta neverice
da zauzdam nerazumlje?
Zašto grcam neshvat zori
da izgorčim radosnicu
na utuku tuđe slasti?
Kamo, reči, samotnice
da te ulud ne prosipam
u kukolju bežitnome?
Nemušt zbore međ’ ljudima
gasne biser nevidištem -
nemi pesma u povoju.
U molitvi izgoreću,
rodi mi se, svevišnjice,
reči moćna - povesnice! |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Čet 18 Okt - 1:55 | |
| I’m only dancing
počinjem da pijem ispred mene knjige napolju se popalila svetla soliter žarovi od sunca koje zalazi išla bih negde da doživim da se smejem da igram sećam se nečega od pre mnogo godina sećam se muke od sreće dok čekam autobus sećam se vremena koje nisam kupovala sećam se novčanice u džepu sa kojom ne možeš ništa a sećam se da sam pila šta sam htela i jela sam šta sam htela sećam se duge kose sećam se poljubaca na ulici i da me bolelo da li neko gleda sećam se ćutanja i pljuckanja i značajnih pogleda i strašnih nesreća koje se zaboravljaju za jedan dan sećam se koraka svojih sećam se kako sam se plašila u tamnim ulicama sećam se kako sam vrištala od sreće sećam se kako sam plakala od pesme sećam se duge duge kose i crnih cipelica sa kopčom flaše u džepu sećam se sestrice sa kojom ne pričam sećam se sećam se ti mi ne daš da otvorim kutijicu sa slikama na slikama su ljudi mrtvi i oni koji ne znaju još da su mrtvi i oni koji znaju ali se još smeše u ovakvim noćima ne daš mi da se sećam nećeš ni ti mislim da ne odemo napolje mislim da ostanemo ovde. "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | malalila MODERATOR
| | | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Uto 14 Jan - 19:46 | |
|
Pesma može sve
muharem bazdulj
Malo je danas pravih pesnika. Milena Marković je pravi pesnik
Borhes je negdje zapisao da su dva magistralna toka u modernoj evropskoj i svjetskoj poeziji odredila dva Amerikanca: Edgar Alan Po i Volt Vitmen. Na Poa se nastavljaju (neo)romantičari skloni rimovanju i tradicionalnim formama, a na Vitmena sve škole slobodnog stiha i narativne poezije. I u svojim ranijim knjigama poezije, Milena Marković je pokazala da je unutar vitmenovske paradigme, kako se to kaže, svoja na svome. Ipak, nova njena knjiga Pre nego što sve počne da se vrti (LOM, Beograd, 2011) dokazuje da je Milena Marković pjesnikinja koja – može sve. Može napisati angažovanu pjesmu o rušilačkim pohodima navijačkih hordi i maloljetnih delinkvenata u koju će nepretenciozno, a opet sasvim transparentno uklopiti stihove Gavrila Principa (laku noć sinovi moji), može u četrdesetak stihova savršeno zipovati onu emociju kroz koju simultano prolaze generacije trideset-i-nešto-i-četrdeset-i-nešto-godišnjaka, emociju svijesti o prolaženju vremena, o nestanku djetinjstva i nestajanju mladosti, emociju spoznaje da su zrelost i odraslost fikcija, emociju koju sila netalentovanih pisara i pisarki pokušava fingirati pozerskim evociranjem godišnjica matura i ostalih opštih mjesta sentimentalnog vaspitanja (početak, neki), može napisati stihovanu autobiografiju tačniju od svih pomodnih pseudomemoarskih proza koje su odnedavno u modi (jebo vas cv), pjesmu u kojoj je, usput, skriven kao u kakvoj škrinji, i stih po kojem je cijela knjiga dobila ime, stih pre nego što sve počne da se vrti, a koji zapravo opisuje onaj najljepši (i najkraći) dio dobrog pijanstva, onaj koji podsjeća na radosti iz djetinjstva; može da napiše pjesmu o smrti od koje se čovjek naježi (šta ti je čovek). PRETPOSLEDNJA PESMA: Sve to može Milena Marković, no makar četiri potencirane pjesme, bar u mom čitanju, sigurno spadaju među deset najboljih u knjizi, onu koja je za mene najbolja još nisam pomenuo. Nisam je pomenuo zato što hoću da je citiram u cijelosti. Ta pjesma potvrđuje da Milena Marković može napraviti i ono što se mnogima doima nemogućim. Ta pjesma se nalazi na počasnom mjestu u knjizi. Ne, ona nije posljednja, nego pretposljednja. Borhes bi rekao da je u pjesmi najvažniji stih pretposljednji, Milena Marković zna da je najvažnija pjesma u knjizi ona pretposljednja. Pjesma, dakle, ide ovako:
malena banjska
krenula sam u mitrovicu ibarskom magistralom tamo su čučavci i traktori i drveće otežalo od voća i devojčice sa golim pupkovima stigla sam do kosova odakle je moja majka i njena majka i sestra mi se tamo rodila a doktor je bio pijan videla sam američke vojnike guzati su a jedan je nosio bifokalne naočari dosta su mali možda neke veće šalju na druga mesta svuda su visele zastave meni to ne znači zastava je zastava u vojsku nisam išla a nisam ni sposobna i velika sam kukavica i lažem kad zinem a trava je bila toliko zelena da ubada i nebo je bilo tako blizu da uspava sladak san na pustom polju i šta će tu ti guzati vojnici naoružani do zuba i onda sam videla znak sa desne strane na njemu je pisalo banjska i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja i groblje i ibar voda i tu me je stiglo i neće da pusti i nikad neće da pusti jer sam se setila usred noći bi se setila i nikad neću da zaboravim banjsku zato što neko beše strahinjiću bane beše bane u malenoj banjskoj.
Sam naslov, kad ga se pročita bez uvida u pjesmu, može poslati lažni signal. Nema u srpskoj epici malene Banjske u nominativu. Pominje se (malena) Banjska u Banović Strahinji čak devet puta, ali nijedanput u nominativu. Zato se valjda čitaocu na prvu može učiniti da je riječ o maloj pjesmi povezanoj s kakvom banjom, da ne kažem s kupatilom. Iz perspektive kakvog djeteta, a to možda i nije najpogrešnija perspektiva za čitanje poezije, naslov malena banjska vuče na pjesmicu o kupatilu. Ima na prvi pogled nečeg nestarinskog u tom hipokorističnom pridjevu malena, nečeg što je više pop, nego epsko (nosi u kosi miris sijena, malena Milena – rekao bi Zdravko Čolić).
................ vreme.rs
Poslednji izmenio malalila dana Uto 14 Jan - 19:51, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Uto 14 Jan - 19:50 | |
| PUPAK: Već u prvom stihu, međutim, pop naizgled prelazi u turbo- folk. Kaže Milena Marković (u njenim pjesmama uglavnom je pleonazmično govoriti o lirskom subjektu): krenula sam u mitrovicu ibarskom magistralom. Simbolički potencijal fraze Ibarska magistrala nije potrebno dodatno pojašnjavati. Onda slijedi nabrajanje: čučavci, traktori, drveće otežalo od voća, devojčice sa golim pupkovima. Nije bez vraga to nabrajanje: ruralno-tradicionalističke tri slike sudaraju se sa djevojčicama golih pupkova. Takav sudar je, barem na Balkanu, dosta univerzalan. Ipak, kad u idućim stihovima Milena Marković kaže: stigla sam do kosova odakle je moja majka i / njena majka / i sestra mi se tamo rodila a doktor je bio pijan, goli pupkovi djevojčica stiču i dodatnu simboličku težinu. Pjesnikinja je stigla do Kosova, do pupka Srbije, takoreći. Pjesnikinja e porodično vezana za Kosovo, po ženskoj liniji, po mekoj krvi, što se kaže. I tu se čitalac počinje pitati: je li moguće da će Milena Marković napisati patriotsku pjesmu o Kosovu? Je li se zbilja upustila u tu mission impossible? S jedne strane, patriotske pjesme o Kosovu, u ključu anahrone lamentacije, pišu tipovi za koje sve što postoji u poeziji Milene Marković predstavlja zapravo suštinu ideologije liberalizma i trulog Zapada za koju drže da je Kosovo zapravo i otrgla od Srbije; sa one pak druge strane, svaki pomen Kosova izvan registra autoflagelacije i kompulzivnog pokajanja, registra posvemašnjeg odricanja i nametanja zaborava, pokušava se proglasiti betoniranjem kursa koji Srbiju vodi šumom, dok Evropa ide drumom. A Milena Marković se još i sprda sa najvećom vojnom silom na svijetu: videla sam američke vojnike / guzati su a jedan je nosio bifokalne naočari / dosta su mali možda neke veće šalju na / druga mesta. Ovom čitaocu koliko god puta da iščita ovu pjesmu, bifokalne naočari uvijek izvuku osmijeh na lice. Milena Marković spada u generaciju koja je odrastala uz Diznijeve crtane filmove i knjige Čudesni svetovi Volta Diznija. Jedan crtani film i jedna priča iz (mislim) drugog toma, pripadaju žanru alternativnoistorijske basne gdje miš Amos pomaže Bendžaminu Frenklinu da napiše početak Deklaracije nezavisnosti i napravi bifokalne naočari. Osmijeh ne traje dugo, pjesma ide dalje: meni to ne znači zastava je zastava / u vojsku nisam išla a nisam ni sposobna / i velika sam kukavica i lažem kad zinem / a trava je bila toliko zelena da ubada / i nebo je bilo tako blizu da uspava / sladak san na pustom polju / i šta će tu ti guzati vojnici naoružani do zuba. Ovo su, onako, pomalo i tipični stihovi Milene Marković, sekundu možda i maniristični. Sa jedva prekrivenim uživanjem nabrajaju se vlastite karakterne mane ili barem ono što "moralistička većina" smatra manama; ljepota i čudesnost svijeta otkrivaju se u slikama koje podsjećaju na kinesku ili japansku liriku u nterpretaciji nekog od braće Glas (Badija ili Sejmura) iz Selindžerove proze; na kraju slijedi retoričko pitanje s kojim bi pjesma zapravo mogla i završiti i još uvijek biti dobra pjesma, ne odlična, ne vrhunska, ne genijalna, ali dobra, bolja od ogromne većina pjesama koje se objavljuju i talambasima hvale. (Čak bi i naslov mogao ostati, iako bi joj u tom slučaju bolje stajao neki drugi, recimo bifokalne naočari.) početak, nekimoja prva nova godina bez mame i tate bila je sa borisom igorom dejanom vesnom jelenom i tanjom nisam sigurna za tanju boris i igor i dejan njima se sviđala tanja njoj je majka bila izmučena razvedena i bila je sitna i imala oštar miris ne znam šta je bilo s tanjom vesna, ne znam šta je mislila vesna jelena je bila pametna i sada je profesorka ja sam volela jednog dripca nikolu a pred njima sam ga zvala buldog jer su oni bili pametni a on baš i nije i mislila sam da će da mi naiđe nešto pristojnije boris je instruktor ronjenja negde na južnim morima poslednji put kad sam ga videla nešto mi je razbio pijan da je živ i zdrav dejan se ženi moja majka je ostala bez para na kasi i bilo je neprijatno on joj je platio račun njoj se nije svidela njegova devojka ona ne voli sitne žene ne znam šta je sa igorom vesna ima decu koju ja neću videti zato što mi je žao na ljude koji imaju decu nikola je išao u rat a onda sa dvadeset i jednom godinom je rešio da se završi mislim da je taj dan okrenuo telefonom izvesnu anu koja je bila najbolja učenica i davala je da je pipaju za dupe ona je postala njegova ozbiljna devojka i bili su zajedno meni je nailazilo svašta godinama, jednom bolje od njega, možda dvaput prva nova godina i niko se nije smuvao samo smo igrali i mislili da nam život neće biti bulja nego nešto posebno. ..... |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Uto 14 Jan - 19:54 | |
| NEĆE DA PUSTI: Pjesma bi zapravo bila manje subverzivna (mnogo, mnogo manje subverzivna) da nema tog ubitačnog krešenda na kraju: i onda sam videla znak sa desne strane / na njemu je pisalo banjska / i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja / i groblje i ibar voda i tu me je stiglo / i neće da pusti / i nikad neće da pusti jer sam se setila / usred noći bi se setila / i nikad neću da zaboravim banjsku / zato što / neko beše strahinjiću bane / beše bane u malenoj / banjskoj. To je, ono, kao kad čovjek prvi put dođe u Grčku pa shvati da riječ metafora ima i stvarno značenje, izvan metaforskog, kad shvati da tradicija nije fikcija. Pjesnikinja je sa desne strane vidjela znak i shvatila do postoji mjesto koje se zove Banjska. I tad su je stigli i baba i majka i sestra i zemlja i groblje. Stigla ju je i Ibar voda, iz pjesme, a i inače. Jer postoje i zemlja i voda, koliko god se neki pravili da ne postoje. I postoje i babe, majke i sestre, i postoji groblje i postoje ljudi kojima to nešto znači i koje sve to neće da pusti. Ali i tu bi pjesma mogla završiti i bila bi bolja nego da je završila prije znaka sa desne strane, i bila bi jako dobra, ali bi opet bila mnogo, mnogo manje subverzivna. Jer postoji i jezik, postoji i kultura, postoji i pamćenje. Postoji i ono čega bismo se uvijek sjetili i u tri ujutro, ono čega bismo se sjetili usred noći. Ono čega bi se Milena Marković sjetila usred noći ima veze sa malenom Banjskom; to su stihovi: Neko beše Strahinjiću bane / beše bane u malenoj Banjskoj / u malenoj Banjskoj kraj Kosova / da takoga ne ima sokola... Lako je sjetiti se Strahinjića bana na Dorćolu, spustivši se niz Kralja Petra ulicu, recimo, za to ne treba biti pjesnik. Treba biti pjesnik pa se spustiti Ibarskom magistralom do putokaza za Banjsku i sjetiti se Strahinjića bana. Biti pjesnik danas znači moći spojiti nespojivo, znači moći sve. Biti pjesnik, u smislu biti pravi pjesnik, znači biti Vlah Alija, spoj onoga za šta bi svi htjeli da ne ide zajedno. Malo je danas pravih pjesnika. Milena Marković je pravi pjesnik. Biti pravi pjesnik nije, barem iz perspektive svakodnevice, neka pretjerano poželjna pozicija. Ali ne bira pravi pjesnik da bude pjesnik, nego poezija bira pravog pjesnika. Ako nekad u budućnosti bude poezije i ako bude Srbije, ako bude poezije srpskog jezika, ovog jezika, našeg jezika, priča o početku dvadeset i prvog vijeka neće se moći ispričati bez pominjanja poezije Milena Marković. Bez da se kaže nešto u smislu: Neko beše Marković Milena. čija nana crnu vunu predene bi nikako da sam devojka svi imaju iste haljine mora da budu mršavi i lepi devojke imaju konac za zube i sjaj za usne svi pišu pesme ima pesnika ko šaše ima pesnika ko govana i oni čak recituju svoje pesme i imaju nastup mladići koji liče na moje više nemaju veze sa svim tim oni negde rade istovar utovar i tako to ovi mladići pesnici imaju negovane ruke i lepi su i mršavi na majicama im nešto piše možda su čak ponešto i snimili mnogo su pametni i njihove majke sigurno su ponosne na njih ja bi sve njih da premeste prugu pola metra ulevo ja bi sve njih da jedu kavurmu i da krune kukuruz ja bi sve njih na jedan brod pa marš u pizdu materinu nek ih guze britanci ružni nek ih guze amerikanci sa zubima nek ih guze francuzi sa šalovima samo ne italijani nikako to je mnogo gadno nek ih izjebu dovoljno su nas samo da ih ne gledam jer lopata treba u te ruke život u ta negovana tela i muke u te glave vreme.rs |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 19:23 | |
| PLAVOKRVOM
Sam da si ostao na Mlečnom putu
plavokrvo se razmećući međ’ sazvežđima
kuda bi te odveo brod kojim sanjaš,
kojim bi da gaziš dvesta na sat
neobuzdan u suprotnostima,
u okovima potrebe za plavim tragom,
za sjedinjavanjem odlutalih pogleda
koji ne traju duže od iskre dana,
od šake neba na oznojenom dlanu
i mirisa žene u tvojim nozdrvama,
žene koju ispijaš naiskap,
a ipak - ostaješ žedan,
ostaješ željan pod oklopom nadmoći
ključajući neprobojan i snažan
da se ne postidiš u nežnosti,
u mekoti pripadanja, ugrizu usana
oćutkujući vrisak mrava kože,
ludi vrisak koji bi srušio barijeru
nesnosnog lutanja civilizacijama,
ostavljenih iluzija u potpalublju
za drugo brodovlje i druge žene,
za snovlje što pesmu traži u vinu.
u pohotu svitanja što grli dan,
jecanju gitare negde u Andaluziji,
negde u sebi plavokrvi dečak pjani,
plavokrvi dečak hrli u krilo vetrenjača,
u neshvat iza zenica, iza nemira svetova,
iza polja makova što se suncu otvaraju
da prebrode dan, još jedan sudnji dan,
dok vetrovi seme ne razveju razmeđima.
Poslednji izmenio lana dana Ned 12 Mar - 19:33, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 19:24 | |
| REČ
Što ne otkrih samo jednu
ispod plašta neverice
da zauzdam nerazumlje?
Zašto grcam neshvat zori
da izgorčim radosnicu
na utuku tuđe slasti?
Kamo, reči, samotnice
da te ulud ne prosipam
u kukolju bežitnome?
Nemušt zbore međ’ ljudima
gasne biser nevidištem -
nemi pesma u povoju.
U molitvi izgoreću,
rodi mi se, svevišnjice,
reči moćna - povesnice! |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 19:34 | |
| RAZDVOJ
Usud ne zaobilazi
pero zlatokrilo
ptice nebesnice.
Reka zavisti
bujicom nadire
da potopi nebo.
Lepet krila
guši krik
za izgubljenim.
U MEĐUVREMENU
Halo, da, ja sam.
Ne mogu da verujem
da li si to ti il’ privid sećanja?!
Ne, nisam zaboravila
koji je danas dan,
samo ne slavim više nedozov.
Da, dobro sam! Zašto pitaš?
Možda ti vetar otvara kapiju!
Više ti ne pišem
i ne šetam alejom kestenova.
-Moj pas je davno otišao
a ja i dalje volim žute ruže,
miris pečenog kestenja na korzou
i bolujem magle i jesenje kiše;
neprimetnim osmehom jutra
pozdravljam očaj prolaznika.
Da li imam vremena da se vidimo?
Pa kad za tebe nisam imala vremena?!
Večeras, na trgu, u osam?
Kako na kojem trgu,
k’o nekad, na našem trgu!
Da li je ovo stan Jovanović?
Ne!
Izvinite! |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 19:34 | |
| ONA DRUGA JA
Zovem zaborav da mi vrati
nezrelo, prerano odbačeno.
Mami me nered fioka
u kojima ništa nije suvišno.
Listam požutele papire
tragove da nađem.
Sa starih razglednica
smeše mi se datumi,
da znam ko me to pozdravlja.
Iznenadi me pesma
nevina i nezavršena, sa tri tačke
da me podseti
da za nju nisam imala vremena.
Mirise detinjstva mi vraćaju
rani dečji crteži
i korpa sa voćem od plastelina -
na njima su moji negdašnji otisci.
Kako je čudno
čitati pisma umrlih
kad znaš da ne moraš odgovoriti;
sačuvati svežanj ključeva
koji otvaraju brave
iza kojih sam nekad živela
u nadi da će mi se sva vrata otvoriti.
Volim taj nered koji sažima
čitav jedan život,
i namerno ga čuvam k’o svetinju
u koju pobožno ulazim
kad poželim da budem ona druga ja. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:33 | |
| Hodaš kao kralj
hodaš kao kralj
topi se sneg u mom gradu a ja zamišljam kako mi zvoniš na vrata hodaš kao kralj a ja zamišljam kako se ljubimo u liftu topi se sneg mokre mi noge srećo šuplje mi cipele a ja zamišljam kako hodaš kao kralj tu u mojoj ulici koja je tom prilikom čista i niko nije parkirao da ne može da se prođe i niko me nije opsovao što hodam posred ulice i niko mi nije prodao nešto pokvareno i niko mi nije rekao da nisi ti za mene vidim hodaš kao kralj vidim moja ruka na tvome sija sunce topi se sneg u mojoj ulici sreća. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:34 | |
| stopijerka
kad se zagledam daleko vidim mene i tebe kao mirne starce: ti gledaš šta si zasadio radiš isto kao tvoj otac što ti je smešno i raduje te ja sedim na pragu i gledam sunce iza borova niko nas ne posećuje nemamo ni radio samo mačora koji ustvari uopšte nije naš on dolazi kad mu se hoće mi pričamo kad nam se hoće pevamo ponekad pljesnemo rukama iznad glave kad nam se hoće noću zatvorimo oči istog trena oboje i dovoljno je da se ti mrdneš i ja sam budna ja želim da odem prva ali znam da ćeš ti brzo posle mene jednom srećan zaspati jedino to tvoje što tvrdiš da nema ništa posle a bilo bi lepo da živimo opet i opet i da se srećemo zamisli ti voziš kola a ja stopiram uđem pogledamo se i to je to: stopijerka, što bi rekla moja baba.
dupe i krofna
mi se razlikujemo mogu ja tebe da volim ali razlikujemo se kada bi zemlja bila u ***** pa bi pravili evakuaciju ti bi prošao u svemirski brod ja ne tebe bi primili u koloniju tamo bi išao u teretanu igrao tenis i ta govna ja bi ostala ovde da mi poraste treća sisa i bilo bi mi dobro da, bilo bi mi dobro dobro staro sunce se guši a meni je dobro ti bi pio vitamine sa ostalim alfa kurčevima ja bi jela korenje sa dobrim starim suncem u pozadini i bubašvabama mutiranim i pacovima sa očnjacima jedina dobra stvar što bi napravili klonove predivne tvoje.
|
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:35 | |
| malena banjska
krenula sam u mitrovicu ibarskom magistralom tamo su čučavci i traktori i drveće otežalo od voća i devojčice sa golim pupkovima stigla sam do kosova odakle je moja majka i njena majka i sestra mi se tamo rodila a doktor je bio pijan videla sam američke vojnike guzati su a jedan je nosio bifokalne naočari dosta su mali možda neke veće šalju na druga mesta svuda su visele zastave meni to ne znači zastava je zastava u vojsku nisam išla a nisam ni sposobna i velika sam kukavica i lažem kad zinem a trava je bila toliko zelena da ubada i nebo je bilo tako blizu da uspava sladak san na pustom polju i šta će tu ti guzati vojnici naoružani do zuba i onda sam videla znak sa desne strane na njemu je pisalo banjska i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja i groblje i ibar voda i tu me je stiglo i neće da pusti i nikad neće da pusti jer sam se setila usred noći bi se setila i nikad neću da zaboravim banjsku zato što neko beše strahinjiću bane beše bane u malenoj banjskoj. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:36 | |
| jebo vas cv
ja se zovem milena marković rođena sam u zemunu jednog jutra u aprilu moja majka je stigla da da doručak sestri i bratu ispala sam uredno glavom i bila sam dobra beba soba je bila mala i pregrađena ormarom na muski i ženski deo sećam se kreveca sa mrežom i njih velikih kako idu tamo vamo dok me neko ne uhvati i presvuče onda sam suva i otac mi se smeje i kad smo išli na selo pravio je tobogan kolima tako što se zaleteo na nizbrdicu i skoro da nisam više tako nešto lepo doživela osim ono kratko kad se napijem pre nego što sve počne da se vrti išla sam sa bratom na duge šetnje pored reke preko mosta, pa u grad jednom sam stavila kanu na kosu i pala je kiša i crvena voda je krenula da curi niz moj vrat i taj me stariji momak poljubio na stanici i smejao se a mirisao je na stari duvan i dop i bila je stara peć u vajatu gde sam ja sedela satima i čeze su bile a onda bih legla na travu i gledala bagrenje i nebo topole i nebo šljivik je bio, i kukuruz, i jako hladna reka i srebrne pastrmke i rodila sam dete rano i dojila sam dete dve godine i on nije nikako počinjao da priča i stalno je trčao i trčao i živela sam sama u stanu koji je gledao na krovove i kuvala sam, i smejala se, i trčala, i padala, i preživela sam ja se zovem milena marković i odrasla sam na novom beogradu onda sam otišla na đeram pijacu pa sam se opet vratila na novi beograd vrlo verovatno ću tu i ostati do samog kraja ne znam da vozim bicikl i ne znam da vozim kola i jako teško računam i znam vrlo malo stvari i znam da ću do kraja još manje da naučim |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:37 | |
| pesme za žive i za mrtve
Ovo su pesme za žive i mrtve i za one što neće umreti za one što hodaju za one što trče po lišću i barama po snegu i pesku ovo su pesme za decu koja ne idu po mraku ovo su pesme za decu koja su po mraku išla da nađu put iz mraka da izađu. ovo ću reći njima da nisu sami u mraku ovo ću reći onima što su u mraku sami ovo sam ja što sam bila sa mrtvima i živima ovo sam ja što sam bila u mraku ovo sam ja što nisam izašla. niste sami u mraku tu sam ja i ima nas puno hodamo trčimo igramo dišemo tu sam i nije kraj nije kraj dok ne bude kraj mrak nije najgore mesto kraj nije najgore mesto strah je najgore mesto. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Milena Markovic Ned 12 Mar - 20:37 | |
| bis
ja kad želim da se zabavim zamišljam svoju sahranu uopšte nisam skromna po tom pitanju prvo mora da bude lep dan drugo mora da dođu svi baš svi koje znam oni koje sam ja volela a njih je boleo tuki da otkinu na licu mesta i svi da imaju one bezvezne bele ruže oni koji su me voleli a mene bolela riba ti tek da otkinu braća da nose kovčeg to treba da bude neviđen prizor familiji da olakšam oni se tako brinu da počnu da pate ali da više ne brinu onda šta ako pada kisa a meni nema ustajanja takve stvari ne biras pola neće da dpđe a šta sa onima koji nisu tu a šta sa onima koji su otišli pre mene a šta sa braćom koji ne mogu da podignu kovčeg jer se raspadaju od dopa a šta sa onima kojima će u to vreme da se porađa žena da se zaljubljuju da se raspamećuju sa nekim ima da dođu i da odu bez da brinu mnogo a šta sa mojim mladuncem koji neće da me zapamti stvarno a to kad razmisliš uopšte nije loša stvar. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Milena Markovic Čet 12 Jul - 9:17 | |
| i jedem salatu pričam telefonom kaži mi šta da uradim nacrtaj mi pa još jednom pa opet ne ljuti se što ne pamtim ništa ponovi nasmej se iz stomaka onako uzimaj pola moje cigarete jer sam dosta pušila i sutra i opet i nemoj da voliš moje prijatelje uzimaj mi knjige donosi mi knjige samo ti idi težim putem samo ti budi takav izvuci mi uši naljuti se viči ne javljaj se neko vreme pa onda objasni što nisi samo nikad nikad molim te molim te nikad nikad nemoj ljubavi nemoj da digneš ruke od mene |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Milena Markovic Uto 10 Sep - 18:18 | |
| Starim i nema više obećanja kad krene noć sve znam šta će da bude kao mače se trljam ispod stolice lokam svoje i ćutim
starim i nema više tajne sve znam šta mi ko misli osmeh imam na licu on je kao srča na kapiji
starim i čekam da budem mlađa znam kako se to radi zavrtiš se padneš na pod i vidiš gore je nebo bez kraja |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Milena Markovic | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 1 od 1 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 709 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 709 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|