|
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin | |
| |
Autor | Poruka |
---|
gagasasa
Poruka : 9685
Godina : 46
Učlanjen : 02.04.2011
Raspoloženje : Pozitivno
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pet 22 Jun - 21:35 | |
| MAJČINO PISMO
Što mogu reći još u času tome, i na što treba odgovora dati? preda mnom tu, na stolu sumornome, još leži pismo što ga posla mati.
Ona mi piše: "Ako imaš volje, doputuj golube na praznike k nama. Kupi mi šal, a ocu gaće bolje- u kući vlada oskudica sama.
Nikako ne volim što si poeta što si dočekao ove slavne dane. Draže bi mi bilo da od ranih ljeta išao si za ralom u poljane.
Ostarjela sam već i nemam daha. Da nisi otišo iz doma svoga uz mene bi sada bila snaha i zibala bih unučića koga
No ti si djecu sijo na sve strane i ženu svoju drugome si dao. Bez drugova i doma, svoje dane u krčmama si ludo prokockao.
Što je to s tobom, moj ljubljeni sine, bio si tih i blag i svi su meni isticali te tvoje vrline, govoreći: koliko je sretan otac tvoj Aleksandr Jesenjin!
No ispunio nisi naše nade. i zbog toga je bol u duši veći, jer ocu tvome zalud na um pade da pjesmama ćeš mnogo novca steći.
No ako stečeš-- stran je tebi dom. gorčine zato u mom pismu ima, jer dobro znadem po slučaju tvom: da novaca ne daju pjesnicima.
Nikako ne volim što si poeta, što si dočekao ove slavne dane. Draže bi mi bilo da od ranih ljeta išao si za ralom u poljane.
Mori me briga i bijede se bojim. Ni konja više nema. No da si ti u domu imali bismo svega, a ti sa umom tvojim-- i mjesto predsjednika u volispolkomu
Tad bi se živjelo mirno, nitko nas dirao ne bi, i ti ne bi znao za taj umor cio. Učila bih ti ženu da prede samoj sebi, a ti bi kao sin utjeha naša bio."
Ja gužvam pismo, samoća me peče. Zar izlaza nema na putu zavjetnom? No što mi dušu mori ja ću da izrečem-- ja ću da izrečem u odgovoru svom. |
| | | gagasasa
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pet 22 Jun - 21:35 | |
| ODGOVOR
Starice mila, živi ko i prije. Nježno me dira tvoja ljubav živa. No ne znaš ti i tebi jasno nije zbog čega živim i o čemu to snivam!
U vas je zima, i kad mjesec sija ja znam da misliš često ko i prije da netko neznan višnju našu svija i bijelim snijegom o prozore bije.
O majko! Po toj buri kom se drijema? Iz dimnjaka se čuju čudni glasi. Ti želiš leći, no postelje nema i vidiš grob u kome umrla si.
Pa sablasno cvili, ko hor crkvenjaka nariče i pjeva -- ta mećava-tuga! I snijeg se taloži u vidu petaka, a za lijesom nema ni žene, ni druga.
Najdraže od svega proljeće je meni i poplavu volim u naglome toku, kad je svaki iver kao brod u pjeni, a beskrajni prostor otimlje se oku.
No proljeće ovo -- moju ljubav sada -- ja slavnom revolucijom nazivam, i samo zbog nje tugujem i stradam. I samo nju ja čekam i dozivam.
No, ova rugoba -- ledena planeta! Nju ni sunce - Lenjin rastopiti neće! Zato bolne duše nemoćna poeta tražio sam kavge i pio svako veče.
No doći će vrijeme, mati najslađa! i eto nama časa željenoga! Nismo se zalud latili oružja: jedan topa, drugi - pera svoga.
Ne misli na sve to, i na pare. Kakva sramota? zar si ti to, je li? Ja nisam krava, ni konj, ni magare, da bi me lako iz štale izveli.
Doći ću sam kad pravo vrijeme svane, kad bude trebalo tući po planeti. Ocu ću dati Stvari obećane, a tebi šal, pa da te na me sjeti.
Sad - mećava vije, ko hor crkvenjaka naričući pjeva -- vijavica tuga! I snijeg se taloži u vidu petaka, a za lijesom nema ni žene, ni druga. |
| | | gagasasa
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pet 22 Jun - 21:36 | |
| PROBUDI ME
O, probudi me rano sutra, strpljiva, brižna moja mati! Poći ću iza humke puta dragoga gosta dočekati.
Ja vidjeh danas kraj gušćaka širokih kola trag u lugu. Vjetar ispod šatre oblaka vije njegovu zlatnu dugu.
Proći će sutra u ranoj zori, kaput-mjesec prignut pod granom, a kobila će da vijori crvenim repom nad poljanom.
O, probudi me rano, mati, osvijetli naš sobičak uski. Govore da ću ja postati uskoro slavni pjesnik ruski.
Tebe i gosta ću opjevati, našu peć, krov i pijevca, brava... Na pjesme će se prolijevati mlijeko tvojih riđih krava. |
| | | Samotnjak Super Član
Poruka : 662
Učlanjen : 20.06.2012
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre 27 Jun - 10:42 | |
| PESMA O KERUŠI
Jutros u košari, gde sja, šuška Niz rogoza žućkastih i krutih, Sedmoro je oštenila kučka, Sedmoro je oštenila žutih.
Do u sumrak grlila ih nežno I lizala niz dlaku što rudi, I slivo se mlak sok neizbežno, Iz tih toplih materinskih grudi.
A uveče, kad živina juri, Da zauzme motke, il prut jak, Izišo je tad domaćin tmuri, I svu štenad potrpo u džak.
A ona je za tragom trčala, Stizala ga, kao kad uhode … I dugo je, dugo je drhtala Nezamrzla površina vode.
Pri povratku, vukuć se po tmini, I ližući znoj s bedara lenih, Mesec joj se nad izbom učini, Kao jedno od kučića njenih.
Zurila je u svod plavi, glatki, Zavijala bolno za svojima, A mesec se kotrljao tanki, I skrio se za hum u poljima.
Nemo, ko od milosti il sreće, Kad joj bace kamičak niz breg, Pale su i njene oči pseće, Kao zlatni sjaj zvezda, u sneg.
Sergej Jesenjin 1915 |
| | | Abu Dabi MODERATOR
Poruka : 130824
Učlanjen : 07.04.2011
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre 2 Jan - 1:47 | |
| Jesenjin, čovjek koga je priroda stvorila samo za poeziju, da izrazi ljubav prema svemu što živiSudbina Sergeja Jesenjina, i ljudska i pjesnička, teško da ima premca u ruskoj, pa i u svjetskoj književnosti. Zlatokosi seoski ljepotan iz šuma breze, brzo je svojim lirskim strofama, blistavim kao proljeće, pridobio otmjeni pjesnički Petrograd, kada ga je 1917. zatekao oktobarski udar. Jesenji je umro na današnji dan… To novo doba i novi ljudi tražili su drugačije pjesme od Jesenjinovog nježnog „svijeta mog drevnog“, a on sam je primao revoluciju „na svoj način, seljački“. Nesporazumi, obostrani, bili su neizbježni. Nisu mu opraštali što je želio ostati svoj, pa zato i nisu priznavali vrijednost čak ni njegovim pjesničkim vrhuncima. Rekli su da njegove pjesme melankolije i klonulosti ruše vjeru mladom naraštaju u budućnost revolucionarnog pohoda. Pjesnikovo ime i knjige izbjegavani su i zabranivani u SSSR-u tri desetljeća, sve do sredine pedesetih, ali je njegova popularnost u ruskom narodu samo povećavana. Kada nisu štampane, njegove pjesme su prepisivane i davane iz ruke u ruku. O životu… Jesenjinov život bio je često težak, dramatičan, a stalno proleterski: uvijek je živio jedino od honorara za svoje pjesme i ostao vječiti beskućnik – nikada nije imao ni svoj sobičak. „Prijatelji su ga napijali vinom, žene mu pile krv“, zapisao je Maksim Gorki, njegov odani prijatelj. „Crni ljudi“ ga nisu ostavljali na miru, nikada. Tek ovih posljednjih godina je otkriveno da u tajnim i specijalnim arhivima Lenjinove i Staljinove tajne policije ima mnogo povjerljivih dokumenata o Jesenjinu: prijave doušnika, zapisnici policije, pozivi na suđenja… U strahu od mračnjaka, na samom kraju života (umro je veoma mlad, u tridesetoj), spalio je svoje rukopise, a ne zna se ni koje ni koliko. Izbjegao je posljednje uhićenje i suđenje spasavši se bjegom u psihijatrijsku bolnicu. Nisu ga uspjeli osuditi: sahranjan je ranije. A ni do danas nema konačnog odgovora: da li se objesio ili je ubijen? O ženama… Žene su pratile Jesenjina stalno, još od njegove rane mladosti. Obožavale su ga kao čovjeka rijetke ljepote i pjesnika čiji su stihovi osvajali njihova srca. Zanesen njihovim duhom i ljepotom, napisao im je svoje najljepše ljubavne pjesme, a strašne sudbine pojedinih žena tragične su stranice i njegove biografije (ženio se tri puta-jednu ženu mu je mučila i ubila ruska tajna policija, a jedna je izvršila samoubistvo na njegovom grobu). Jesenjinov život je bio buran, a takve su bile i njegove ljubavi. Živio je skitački, a gotovo uvijek siromaški. Nikada nije imao nikakav imetak, osim osobne prtljaga: kofere i šta u njih stane. U tuđim stanovima proveo je sve godine u Moskvi. Živio je od sporo isplaćivanih honorara za svoje pjesme, a od tih rubalja odvajao je za sestre Kaću i Šuru, koje je doveo iz Konstantinova da uče gimnaziju u Moskvi. Jesenjinova mladost opora je sudbina seljačkog momka, došljaka u grad, koji je od imetka donio samo svoje pjesme i ogromnu volju da uspije. Ali, njega je, više od nemaštine, pogađala sudbina njegove pjesme. Nije doživio priznanja sa svu onu ljepotu koju je njegova lirika dala ruskoj poeziji XX vijeka. Boljelo ga je njihovo pisanje, da je pjesnik mračnog pijanstva i skandala, dekadent čiji stihovi truju… Pjesma o kuji Jesenjinovo pjesničko ime, kad je imao samo dvadeset godina, već su krasili antologijski stihovi nezaboravne ljepote – Pjesma o kuji, Krava i Lisica. Kujino stradanje istinit je događaj iz Jesenjinovog sela Konstantinova. Svjetsku slavu Pjesme o kuji prati i nezaboravni zapis Maksima Gorkog. Pri susretu s Jesenjonom u Berlinu, u svibnju 1922., stihovi ove pjesme potresli su Gorkog, a pjesnika rasplakali. Maksim Gorki je zapisao: „Zamolio sam ga da mi recitira pjesmu o kuji, kojoj su oduzeli sedmoro štenadi i bacili u rijeku. - Ako se niste umorili… - Mene stihovi ne umaraju – reče on, i nepovjerljivo upita: Zar vam se dopada pjesma o koji? Rekoh mu da je, po mom mišljenju, on prvi u ruskoj literaturi koji piše tako lijepo i s iskrenom ljubavlju o životinjama. - Da, ja veoma volim životinje – reče Jesenjin zamišljeno i tiho… Kada je izgovorio posljednje stihove – pale su i njene oči pseće/kao zlatni sjaj zvjezda u snijeg – i u njegovim očima također zablistaše suze. Tad sam pomislio da je Jesenjin ne toliko čovjek, koliko instrument, harfa, koju je priroda stvorila samo za poeziju, da izrazi beskrajnu tugu vanjskog svijeta, ljubav prema svemu što živi na svijetu i milosrđe – koje od svega drugog – zaslužuje čovjek“. O smrti… Navečer 27. prosinca, Jesenjin je u restoranu svog hotela zamišljen i tužan. Poslije večere je dugo sjedio sam, nervozno pušeći tonuo u nesanu misao. Umoran, duševno bolestan, očajan, on katkad ustane, šeta, gleda kroz prozor u snježnu noć punu oblaka i magle, pa opet skrušeno sjeda, nastavlja *********, i trlja čelo. Rob utisaka i pretjeranih crnih uobrazilja, zlovoljan i utučen, ostaje tako do ponoći i do bezumne svjesti kada usplahireno počinje juriti hodnicima; onda kuca na vrata susjeda i moli da ih otvore i preklinje da ga puste unutra. Ali u mutnom sjaju dubokih i bešumnih hodnika nigdje nikog: ni žene, ni brata, ni prijatelja. On juri u svoju sobu, razbacuje namještaj, pravi nered, i u užasu, opet reže nožem vene, zatim prebacuje u kutu sobe preko cjevi za parno grijanje uže od prtljage, navlači omču oko vrata i poslije ponoći izmedu noći 27. i 28. prsinca 1925. izvršava trostruko samoubojstvo: rezanjem vena, vješanjem i gorjenjem uz cijev za parno grijanje… Dovidjenja, dragi, dovidjenja; Ti mi prijatelju jednom bijese sve. Urecen rastanak bez naseg htjenja Obecava I sastanak, zar ne? Dovidjenja, dragi, bez ruke, bez slova Nemoj da ti bol obrve povije- Umrijeti nije nista na ovom svijetu nova, Al’ ni zivjeti bas nije najnovije. (Alfa portal) |
| | | Tena Super Član
Poruka : 534
Učlanjen : 03.02.2013
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Ned 17 Feb - 12:33 | |
| Zelena frizura
Zelena frizura, Djevičanske grudi, Zašto ti, tanka brezo, Pogled po jezeru bludi?
O čem ti zvoni pijesak? I što ti vjetar veli? Ili ti granata kosa Mjesečev češalj želi?
Otkrij mi, otkrij, što misli Tvoj drveni um, Ja volim taj tvoj tužni, Tvoj predjesenji šum.
A ona reče: – Druže, Radoznao tako, Danas u noći zvjezdanoj Pastir je ovdje plako.
Ljeskala se je trava, Mjesec je pružio sjene, On grljaše koljena moja, Bjelja no u žene.
Uzdahnuvši duboko Pod zvonom grana ovih Izustio je: Zbogom! Do ždralova novih! |
| | | putnik VIP
Poruka : 10917
Učlanjen : 28.03.2013
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre 5 Jun - 14:07 | |
| Pesma o keruši Jutros u košari, gde sja, šuška Niz rogoza žućkastih i krutih, Sedmoro je oštenila kučka, Sedmoro je oštenila žutih. Do u sumrak grlila ih nežno I lizala niz dlaku što rudi, I slivo se mlak sok neizbežno, Iz tih toplih materinskih grudi. A uveče, kad živina juri, Da zauzme motke, il prut jak, Izišo je tad domaćin tmuri, I svu štenad potrpo u džak. A ona je za tragom trčala, Stizala ga, kao kad uhode … I dugo je, dugo je drhtala Nezamrzla površina vode. Pri povratku, vukuć se po tmini, I ližući znoj s bedara lenih, Mesec joj se nad izbom učini, Kao jedno od kučića njenih. Zurila je u svod plavi, glatki, Zavijala bolno za svojima, A mesec se kotrljao tanki, I skrio se za hum u poljima. Nemo, ko od milosti il sreće, Kad joj bace kamičak niz breg, Pale su i njene oči pseće, Kao zlatni sjaj zvezda, u sneg. Sergej Jesenjin 1915 |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | katarina MODERATOR
| | | | gagasasa
| Naslov: Sergej Aleksandrovic Jesenjin Pon 7 Apr - 18:35 | |
| Sergej Aleksandrovič Jesenjin (rus. Сергей Александрович Есенин, Konstatinovo, 3. oktobar 1895. -Lenjingrad, 28. decembar 1925.), ruski pjesnik U Petrograd je došao 1915. i ušao u književne krugove u kojima je pobudio zanimanje seoskim motivima u poeziji. Oduševljeno je pozdravio revoluciju. Kasnije se odao boemskom životu, piću i bančenju, oženio se balerinom Isadorom Duncan, a u jednom petrogradskom hotelu je u noći između 26. i 27.decembra 1925. razrezao lijevu ruku i vlastitom krvlju napisao pjesmu "Do viđenja druže, do viđenja".Sljedeće noći počinio je samoubistvo isjekavši vene, objesivši se i goreći tijelo od cijevi radijatora. Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi, s mnogo metafora koje crpi iz seoskog života i vjerovanja. Njegov drugi ciklus ima karakter pjesnikovih osobnih ispovijesti. Staljinistička je kritika oštro osuđivala "jesenjštinu", pijanstvo, razbarušeni individualizam, kafanska raspoloženja i poetizaciju huliganstva. Jesenjinova poezija stekla je mnoge poklonike i izvan pjesnikove domovine. Djela Breza (1913) Jesen (1914) Pjesma o keruši (1915) Mangup (1919) Ispovjest mangupa (1920) Ja sam poslednji pjesnik u selu (1920) Molitva za umrle (1920) Pugačov (1921) Pismo majci (1924) Kafana Moskva (1924) Ispovjest mangupa (1924) Ko sam, šta sam? (1925) Snježno polje (1925) Crni čovjek (1925) Kačalovljevom psu (1925) Do viđenja, prijatelju, do viđenja (1925) Jesenjinov dom je u selu Konstantinovu, na rijeci Oki, dvadesetak kilometara od Rjazanja. U njegovom djetinjstvu i mladosti, predio je bio drevni ruski: sve kuće gotovo iste, niske, drvene, pokrivene slamom, a visoko iznad crkve bijeli toranj vidljiv iz daleka. Okolo sela beskraj njiva, livada, lugova s brezama, stepe, rijeka izlivena u rukavce i jezera, s ribljom sitneži i patkama u ševarima.Odrastao je u prirodi zavičaja, nosio je nju u duši cijelog života i o njoj pjevao kao o ljepoti neodvojivoj od osjećanja. Sudbina Sergeja Jesenjina, i ljudska i pjesnička, teško da ima premca u ruskoj, pa i u svjetskoj književnosti. Zlatokosi seosku ljepotan iz šuma breze i sa sjenokosa pored Oke, brzo je svojim lirskim strofama, blistavim kao proljeće, pridobio otmeni pjesnički Petrograd, đe ga je i zatekao oktobarski udar 1917. To novo doba i novi ljudi tražili su drugačije pjesme od Jesenjinovog nježnog „svijeta mog drevnog“, a on sam je primao revoluciju „na svoj način, seljački“. Nesporazumi, obostrani, bili su neizbježni. Nijesu mu opraštali što je želio da ostane svoj, pa zato i ne priznavali vrijednost čak ni njegovim pjesničkim vrhuncima. Rekli su da njegove pjesme melanholije i klonulosti ruše vjeru mladom naraštaju u budućnost revolucionarnog pohoda. Pjesnikovo ime i knjige izbjegavani su i zabranivani u SSSR-u tri decenije, sve do sredine pedesetih, ali je njegova popularnost u ruskom narodu samo povećavana. Kada nijesu štampane, njegove pjesme su prepisivane i davane iz ruke u ruku . Jesenjinov život bio je često težak, dramatičan, a stalno proleterski: uvijek je živio jedino od honorara za svoje pjesme i ostao vječiti beskućnik – nikada nije imao ni svoj sobičak. „Prijatelji su ga napajali vinom, žene mu pile krv“, zapisao je Maksim Gorki, njegov odani prijatelj. „Crni ljudi“ ga nijesu ostavljali na miru nikada. Tek ovih posljednjih godina je otkriveno da u tajnim i specijalnim arhivima Lenjinove i Staljinove tajne policije ima mnogo povjerljivih dokumenata o Jesenjinu: prijave doušnika, zapisnici policije, pozivi na suđenja... U strahu od mračnjaka, na samom kraju života (umro je veoma mlad, u tridesetoj), spalio je svoje rukopise, a ne zna se ni koje ni koliko. Izbjegao je posljednje hapšenje i suđenje spasavši se bjekstvom u psihijatrijsku bolnicu. Nijesu uspjeli da ga osude: sahranjan je ranije. A ni do danas nema konačnog odgovora: da li se objesio ili je ubijen? Žene su pratile Jesenjina stalno, još od njegove rane mladosti. Obožavale su ga kao čovjeka rijetke ljepote i pjesnika čiji su stihovi osvajali njihova srca. Zanesen njihovim duhom i ljepotom, napisao im je svoje najljepše ljubavne pjesme, a strašne sudbine pojedinih žena tragične su stranice i njegove biografije (ženio se tri puta-jednu ženu mu je mučila i ubila ruska tajna policija, a jedna je izvršila samoubistvo na njegovom grobu). Jesenjinov život je bio buran, a takve su bile i njegove ljubavi. Živio je skitački, a gotovo uvijek siromaški. Nikada nije imao nikakav imetak, sem ličnog prtljaga: kofere i šta u njih stane. I onih dana kada je i sam Lenjin aplaudirao njegovim stihovima na fascinantnoj sceni pod zidinama Kremlja, u čast prve godine Oktobra, stanovao je kod prijatelja. U tuđim stanovima proveo je sve godine u Moskvi. Živio je od sporo isplaćivanih honorara za svoje pjesme, a od tih rubalja odvajao je za sestre Kaću i Šuru, koje je doveo iz Konstantinova da uče gimnaziju u Moskvi. Jesenjinova mladost opora je sudbina seljačkog momka, došljaka u grad, koji je od imetka donio samo svoje pjesme i ogromnu volju da uspije. Ali, njega je, više od nemaštine, pogađala sudbina njegove pjesme. Nije doživio priznanja sa svu onu ljepotu koju je njegova lirika dala ruskoj poeziji XX vijeka, ali jeste ćutanje i napade dogmatičara. Boljelo ga je njihovo pisanje da je pjesnik mračnog pijanstva i skandala, dekadent čiji stihovi truju... Nijesu mu davali mira ni čekisti (ruska tajna policija) i njihovi doušnici i od njih je bježao u bolnice u Moskvi i na Kavkaz. A prava istina o njegovim danima u haosu Oktobarske revoluvije i poslije nje, otkriva osjećajnog usamljenika koji živi u nemaštini. Sve to snažno je potresalo i rastrzavalo ne samo njegov život nego i život žena uz njega. Jesenjinovo pjesničko ime, kad je imao samo dvadeset godina, već su krasili antologijski stihovi nezaboravne ljepote – Pjesma o keruši, Krava i Lisica. Kerušino stradanje istinit je događaj iz Jesenjinovog sela Konstantinova. Svjetsku slavu Pjesme o keruši prati i nezaboravni zapis Maksima Gorkog. Pri susretu s Jesenjonom u Berlinu, maja 1922, stihovi ove pjesme potresli su Gorkog, a pjesnika rasplakali. Maksim Gorki je zapisao: „Zamolio sam ga da mi recituje pjesmu o keruši, kojoj su oduzeli sedmoro štenadi i bacili u rijeku. - Ako se nijeste umorili... - Mene stihovi ne umaraju – reče on, i nepovjerljivo upita: Zar vam se dopada pjesma o keruši? Rekoh mu da je, po mom mišljenju, on prvi u ruskoj literaturi koji piše tako lijepo i s iskrenom ljubavlju o životinjama. - Da, ja veoma volim životinje – reče Jesenjin zamišljeno i tiho, a na moje pitanje da li je čitao Klodelov ’Raj životinja’ ne odgovori, nego se uhvati za glavu objema rukama i poče recitovati ’Pjesmu o keruši’. Kad je izgovorio posljednje stihove - pale su i njene oči pseće/kao zlatni sjaj zvezda u sneg – i u njegovim očima takođe zablistaše suze. Tad sam pomislio da je Jesenjin ne toliko čovjek, koliko instrument, harfa, koju je priroda stvorila samo za poeziju, da izrazi beskrajnu tugu polja, ljubav prema svemu što živi na svijetu i milosrđe – koje od svega drugog – zaslužuje čovjek“. |
| | | gagasasa
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Pon 7 Apr - 18:39 | |
| PESMA O KERUŠI
Jutros u košari, gde sja, šuška Niz rogoza žuckastih i krutih, Sedmoro je oštenila kučka, Sedmoro je oštenila žutih.
Do u sumrak grlila ih nežno I lizala niz dlaku što rudi, I slivo se mlak sok neizbežno, Iz tih toplih materinskih grudi.
A uvece, kad živina juri, Da zauzme motke, il prut jak, Izišo je tad domacin tmuri, I svu štenad potrpo u džak.
A ona je za tragom trcala, Stizala ga, kao kad uhode ... I dugo je, dugo je drhtala Nezamrzla površina vode.
Pri povratku, vukuc se po tmini, I ližuci znoj s bedara lenih, Mesec joj se nad izbom ucini, Kao jedno od kucica njenih.
Zurila je u svod plavi, glatki, Zavijala bolno za svojima, A mesec se kotrljao tanki, I skrio se za hum u poljima.
Nemo, ko od milosti il srece, Kad joj bace kamicak niz breg, Pale su i njene oci psece, Kao zlatni sjaj zvezda, u sneg. |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Uto 8 Apr - 22:42 | |
| Nemoj likovati Nemoj likovati, nemoj da se smiješ, ja sad volim drugu, do tebe mi nije. Ta i ti znaš sama, priznaj makar sebi, niti tebe vidim, niti dođoh k tebi. Samo prođoh mimo, pa sam usput htio zirnuti kroz prozor, otvoren je bio Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre 7 Maj - 17:14 | |
| Noć Dremucka tiha reka, U tami bor ne huji, Utihnu ptičja dreka, Umukli su slavuji. Svud tama i tišina. Tek potok što ne sniva. Blistava mesečina Po svemu srebro sliva. Srebri se tiha reka, Srebri se potok sneni, Srebri se trava meka Sa stepa orošenih. Svud tama i tišina. U prirodi sve sniva. Blistava mesečina Po svemu srebro sliva. Jesenjin Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 19 Jun - 17:06 | |
| Dobro jutro Zadremale zlatne zvezde večne, Ogledalo vode zadrhtalo, Pršti svetlost na zalive rečne Na horizont rumenilo palo. Osmehnute bele breze snene, Raspuštenih i svilenih kosa. Šušte, šušte minđuše zelene, Vatrom plamti i srebrna rosa. A kopriva, narasla uz kuće, Sedef beli neko u nju utro, Njišući se pijano šapuće: ,,Dobro jutro ” Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 19 Jun - 17:12 | |
| Haljina modra i plave oči Haljina modra i plave oči. Lagao sam dragoj jedne noći. Draga pitala:”Mećava vije? Spremit ću postelju, peć se grije.” Odgovorih dragoj:”Netko sa visine cvjetovima bijelim pokriva daljine. Postelju spremi peć se grije, bez tebe u srcu mećava vije.” Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 19 Jun - 17:15 | |
| Lišće pada Lišće pada, lišće pada. Rida vetar Gluv i dug. Ko će srce razveselit, Ko ga smirit, reci drug? Kapci su mi otežali, Gledam plave lune sjaj. Opet petli kukurikom Tek usnuli bude kraj. Sad će zora. Plava. Rana. Kruže zvezde nebom celim. Treba nešto poželeti, Al’ još ne znam šta da želim. Šta da želim pun očaja? Kunem sudbu, kunem dom. Ja bih hteo ovog časa Devojku pod prozorom. Da s očima ko različak Samo meni, Meni ludi, Osećanjem, smislom novim, Smiri srce, smiri grudi. I da me pod mesečinom Snađe čudna sreća ta Da ne svene moja pesma. Kraj mladosti vedre, tuđe, Svoju da ne žalim ja. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 19 Jun - 17:27 | |
| Zelena frizura Zelena frizura, Djevičanske grudi, Zašto ti, tanka brezo, Pogled po jezeru bludi? O čem ti zvoni pijesak? I što ti vjetar veli? Ili ti granata kosa Mjesečev češalj želi? Otkrij mi, otkrij, što misli Tvoj drveni um, Ja volim taj tvoj tužni, Tvoj predjesenji šum. A ona reče: – Druže, Radoznao tako, Danas u noći zvjezdanoj Pastir je ovdje plako. Ljeskala se je trava, Mjesec je pružio sjene, On grljaše koljena moja, Bjelja no u žene. Uzdahnuvši duboko Pod zvonom grana ovih Izustio je: Zbogom! Do ždralova novih! Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 19 Jun - 17:31 | |
| Sve što živi ožiljak ima Sve što živi ožiljak ima još iz detinjstva, poseban, ran. Da nisam pesnik, ja međ svima bio bih hulja i lopov znan. Mršav i rasta odveć malena, međ decom bio sam uvek heroj, često, često nosa razbijena ja sam se vraćo pod krov svoj. Uplašenoj majci, kad pred nju banem, reč ceđahu usne krvavo-tmaste: «Ništa, de! Spotakoh se o kamen, a već sutra sve će da zaraste.» Pa i sada, kada se bez traga, onih dana krv vrela smirila, nespokojna neka drska snaga na poeme se moje izlila. Na već zlatne literarne hrpe; i u svakom retku što se vije ogledaju se nekadanje crte kavgadžije, nemirka, delije. Ko i nekad imam hrabrost mušku al nov korak moj se drukče sluša… Dok mi nekad razbijahu njušku, sada mi je sva u krvi duša. Ne govorim više majci okrvavljen, već tom šljamu što cereć se raste: «Ništa, de! Spotakoh se o kamen, a već sutra sve će da zaraste.» Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sre 21 Jan - 20:22 | |
| Kakav je bio Serjoža? Neko kaže: "Njegovi brakovi: prvi sa Zinaidom Rajh, kasnije ženom čuvenog režisera Majerholda; drugi sa Isadorom Dunkan, slavnom američkom balerinom koja je i sama svoj život završila samoubistvom; treći sa Sofijom Tolstoj – unukom Lava Tolstoja- Bio je razočaran Evropom koja mu se učinila sposobnom jedino da u noćnim barovima pleše fokstrot Imao je strah pred sve većim trijumfom tehnike Od svih šofera priznavao je jedino fijakeriste Oduševljeno je pozdravio revoluciju Poznati su njegovi izlivi ljubomore prema svakom pjesniku koji je s revolucijom bio na `ti` S mnogo ljubavi je izgovarao imena kao što su Saadi, Puškin, Gogolj, Blok, Pugačov, Lenjin Nastojao je da i po načinu odijevanja liči na Puškina Poznato je njegovo uvjerenje da je poezija samo ono što se plati životom Tugovao je zbog nesavršenstva svijeta koje je osjećao kao svoju sopstvenu tragediju U Berlinu je na jednom skupu od pisaca-emigranata zahtijevao da pjevaju Internacionalu Jedina ulica kojom je išao bila je ulica Sergeja Jesenjina 27. decembra 1925. razrezao je lijevu ruku i vlastitom krvlju napisao pjesmu «Do viđenja, prijatelju, do viđenja», u kojoj fanatički podvlači da u ovom životu `nije novo mreti, a ni živet, bogme, nije najnovije` Život je završio objesivši se o cijev centralnog grijanja u hotelu Angleter Poslije njegove smrti, trebalo je spasavati književnost od zaraze i učestalih samoubistava među mladim pjesnicima Stih je posvećen njemu godinu dana nakon smrti. Posvetio mu ga je Vladimir Majakovski Nas je planet radostima ubog nesto Treba otimati radost danima sto bjeze Na svjetu umrijeti nije tesko Stvarati zivot daleko je teze. I on si je život uzeo, samo par godina kasnije.... Kažeš, znao je Saadi kako treba celivati. Pritrpi se, Boga radi, to ću jednom i ja znati. Veliš, zapoved Korana za dušmana mržnju traži. Ali kad sam iz Rjazana kako to da znadem, kaži! Pevala si: „Lepše ruže no devojke u Bagdadu.“ Da bogatvstvo meni pruže, lek bih našo tome jadu. Ja bih ruže te poseko, jer bi bolno bilo meni lik mile Sagane neko u lepoti da zaseni. Zaveta me oslobodi, dalek ja sam od zaveta. Kad se ko poeta rodih, voleću te ko poeta. |
| | | sav@ VIP
Poruka : 13899
Učlanjen : 08.08.2011
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Ned 25 Jan - 19:50 | |
| HALJINA BELA-Sergej Jesenjin Haljina bela , purpurna traka , Latice kidam dozrelog maka. Slavlje u selu poput oluje, U kolu njena pesma se čuje. Secam se, minu uz podsmeh blagi : "Lep si , al' nisi mog srca dragi . Plam tvoje kose nek vetar gasi, A moje drugi miluje vlasi." Znam da joj nisam blizak i mio: Malo sam plesao, premalo pio. Bio sam tužan, uvek u seni, Dok pesma ječi i vino peni. Srećnik, jer on je bestidnik mali, Njegova brada prsi joj pali. I dok u plesu vatra je greje, Ona se meni u lice smeje. Haljina bela, purpurna traka, Latice kidam dozrelog maka. Tu poput maka srce mi vene, Zalud jer ona nije za mene. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 23 Apr - 21:28 | |
| Često sam odlazio. I okretao se i kažu tada poželiš da se nekad vratiš. I vraćao sam se. I ništa nije bilo isto, ni pejzaži, ni ljudi, ni ja. Shvatio sam ne treba se vraćati, ono što je bilo lijepo neka zauvijek ostane u snovima. Vječno će trajati… |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 23 Apr - 21:29 | |
| Kad jednom prekineš, ne možeš više bez čvora nastaviti prekinutu nit. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 23 Apr - 21:29 | |
| Sjećanje je jedini svjedok da si imao nekoga tko možda i nije bio tvoj. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Čet 23 Apr - 21:32 | |
| Sergej Jesenjin | (3. X 1895 - 28. XII 1925) | Jesenjinov dom je u selu Konstantinovu, na rijeci Oki, dvadesetak kilometara od Rjazanja. U njegovom djetinjstvu i mladosti, predio je bio drevni ruski: sve kuće gotovo iste, niske, drvene, pokrivene slamom, a visoko iznad crkve bijeli toranj vidljiv iz daleka. Okolo sela beskraj njiva, livada, lugova s brezama, stepe, rijeka izlivena u rukavce i jezera, s ribljom sitneži i patkama u ševarima.Odrastao je u prirodi zavičaja, nosio je nju u duši cijelog života i o njoj pjevao kao o ljepoti neodvojivoj od osjećanja. Sudbina Sergeja Jesenjina, i ljudska i pjesnička, teško da ima premca u ruskoj, pa i u svjetskoj književnosti. Zlatokosi seosku ljepotan iz šuma breze i sa sjenokosa pored Oke, brzo je svojim lirskim strofama, blistavim kao proljeće, pridobio otmeni pjesnički Petrograd, đe ga je i zatekao oktobarski udar 1917. To novo doba i novi ljudi tražili su drugačije pjesme od Jesenjinovog nježnog „svijeta mog drevnog“, a on sam je primao revoluciju „na svoj način, seljački“. Nesporazumi, obostrani, bili su neizbježni. Nijesu mu opraštali što je želio da ostane svoj, pa zato i ne priznavali vrijednost čak ni njegovim pjesničkim vrhuncima. Rekli su da njegove pjesme melanholije i klonulosti ruše vjeru mladom naraštaju u budućnost revolucionarnog pohoda. Pjesnikovo ime i knjige izbjegavani su i zabranivani u SSSR-u tri decenije, sve do sredine pedesetih, ali je njegova popularnost u ruskom narodu samo povećavana. Kada nijesu štampane, njegove pjesme su prepisivane i davane iz ruke u ruku . Jesenjinov život bio je često težak, dramatičan, a stalno proleterski: uvijek je živio jedino od honorara za svoje pjesme i ostao vječiti beskućnik – nikada nije imao ni svoj sobičak. „Prijatelji su ga napajali vinom, žene mu pile krv“, zapisao je Maksim Gorki, njegov odani prijatelj. „Crni ljudi“ ga nijesu ostavljali na miru nikada. Tek ovih posljednjih godina je otkriveno da u tajnim i specijalnim arhivima Lenjinove i Staljinove tajne policije ima mnogo povjerljivih dokumenata o Jesenjinu: prijave doušnika, zapisnici policije, pozivi na suđenja... U strahu od mračnjaka, na samom kraju života (umro je veoma mlad, u tridesetoj), spalio je svoje rukopise, a ne zna se ni koje ni koliko. Izbjegao je posljednje hapšenje i suđenje spasavši se bjekstvom u psihijatrijsku bolnicu. Nijesu uspjeli da ga osude: sahranjan je ranije. A ni do danas nema konačnog odgovora: da li se objesio ili je ubijen? Žene su pratile Jesenjina stalno, još od njegove rane mladosti. Obožavale su ga kao čovjeka rijetke ljepote i pjesnika čiji su stihovi osvajali njihova srca. Zanesen njihovim duhom i ljepotom, napisao im je svoje najljepše ljubavne pjesme, a strašne sudbine pojedinih žena tragične su stranice i njegove biografije (ženio se tri puta-jednu ženu mu je mučila i ubila ruska tajna policija, a jedna je izvršila samoubistvo na njegovom grobu). Jesenjinov život je bio buran, a takve su bile i njegove ljubavi. Živio je skitački, a gotovo uvijek siromaški. Nikada nije imao nikakav imetak, sem ličnog prtljaga: kofere i šta u njih stane. I onih dana kada je i sam Lenjin aplaudirao njegovim stihovima na fascinantnoj sceni pod zidinama Kremlja, u čast prve godine Oktobra, stanovao je kod prijatelja. U tuđim stanovima proveo je sve godine u Moskvi. Živio je od sporo isplaćivanih honorara za svoje pjesme, a od tih rubalja odvajao je za sestre Kaću i Šuru, koje je doveo iz Konstantinova da uče gimnaziju u Moskvi. Jesenjinova mladost opora je sudbina seljačkog momka, došljaka u grad, koji je od imetka donio samo svoje pjesme i ogromnu volju da uspije. Ali, njega je, više od nemaštine, pogađala sudbina njegove pjesme. Nije doživio priznanja sa svu onu ljepotu koju je njegova lirika dala ruskoj poeziji XX vijeka, ali jeste ćutanje i napade dogmatičara. Boljelo ga je njihovo pisanje da je pjesnik mračnog pijanstva i skandala, dekadent čiji stihovi truju... Nijesu mu davali mira ni čekisti (ruska tajna policija) i njihovi doušnici i od njih je bježao u bolnice u Moskvi i na Kavkaz. A prava istina o njegovim danima u haosu Oktobarske revoluvije i poslije nje, otkriva osjećajnog usamljenika koji živi u nemaštini. Sve to snažno je potresalo i rastrzavalo ne samo njegov život nego i život žena uz njega. Jesenjinovo pjesničko ime, kad je imao samo dvadeset godina, već su krasili antologijski stihovi nezaboravne ljepote – Pjesma o keruši, Krava i Lisica. Kerušino stradanje istinit je događaj iz Jesenjinovog sela Konstantinova. Svjetsku slavu Pjesme o keruši prati i nezaboravni zapis Maksima Gorkog. Pri susretu s Jesenjonom u Berlinu, maja 1922, stihovi ove pjesme potresli su Gorkog, a pjesnika rasplakali. Maksim Gorki je zapisao: „Zamolio sam ga da mi recituje pjesmu o keruši, kojoj su oduzeli sedmoro štenadi i bacili u rijeku. - Ako se nijeste umorili... - Mene stihovi ne umaraju – reče on, i nepovjerljivo upita: Zar vam se dopada pjesma o keruši? Rekoh mu da je, po mom mišljenju, on prvi u ruskoj literaturi koji piše tako lijepo i s iskrenom ljubavlju o životinjama. - Da, ja veoma volim životinje – reče Jesenjin zamišljeno i tiho, a na moje pitanje da li je čitao Klodelov ’Raj životinja’ ne odgovori, nego se uhvati za glavu objema rukama i poče recitovati ’Pjesmu o keruši’. Kad je izgovorio posljednje stihove - pale su i njene oči pseće/kao zlatni sjaj zvezda u sneg – i u njegovim očima takođe zablistaše suze. Tad sam pomislio da je Jesenjin ne toliko čovjek, koliko instrument, harfa, koju je priroda stvorila samo za poeziju, da izrazi beskrajnu tugu polja, ljubav prema svemu što živi na svijetu i milosrđe – koje od svega drugog – zaslužuje čovjek“. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin Sub 28 Nov - 10:39 | |
| Nemoj likovati Nemoj likovati, nemoj da se smeješ, ja sad volim drugu, do tebe mi nije. Ta i ti znaš sama, priznaj makar sebi, niti tebe vidim, niti dođoh k tebi. Samo prođoh mimo, pa sam usput htio zirnuti kroz prozor, otvoren je bio. Sergej Jesenjin |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Sergej Aleksandrovič Jesenjin | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 708 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 708 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|