| Mudrosti patrijarha Pavla | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:11 | |
| Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:12 | |
| Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja. |
|
| |
Gost Gost
| Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi. |
|
| |
Gost Gost
| Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:13 | |
| Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. |
|
| |
Gost Gost
| Čovek je, pored uma, obdaren i srcem, osećanjem i voljom kao snagom koja može da ostvari ono što um i srce nađu da treba. A osim toga, obdaren je još i slobodom. Čovek može onako kako Bog hoće a može i suprotno. Jer, što kaže naš filozof Koža Knežević, „Čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se postidi“. Vidite koliki je to ogroman razmak! Gde ćemo se naći, zavisi od nas.
|
|
| |
Gost Gost
| Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „Što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:14 | |
| Čuvajmo se neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi. |
|
| |
Gost Gost
| Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade. |
|
| |
Gost Gost
| Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da krene putem spasenja. |
|
| |
Gost Gost
| Smirenost je dakle braćo i sestre majka svih evanđelskih vrlina, jer se Bog gordina protivi a smirenima daje blagodat. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:15 | |
| Proćiće sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
|
|
| |
Gost Gost
| Čovek je jači mrtav nego nečovek živ. |
|
| |
Gost Gost
| Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin. |
|
| |
Gost Gost
| Oni ne shvataju hrišćanski ljubav koja ne traži svoje, koja gleda uvek na drugog, ne samo na sebe. Ako se traži svoje, to je već trgovina. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:16 | |
| Od jedne žene, majke, čuo sam na Kosovu da ima kćerku i sina. Kćerka udata, a sin koga su raspustili, oženjen. Za ženu je uzeo isto tako jednu razmaženu devojku. I sada majka kaže: ,,Kada se sastanu – uvek je svađa, jedna nemoguća situacija. Na to snaja veli: Ako budem morala da odem iz ove kuće – ja ću se ubiti”. I on isto kaže:,, Ako ona ode – ja ću se ubiti””. Meni je u početku to bilo malo smešno. A kada sam bolje razmislio video sam da je to zaista teškoća i velika nevolja. Kako ja mislim: oni se zaista vole. Ali se vole na način: ako ti mene voliš – čini mi po volji. Ne osećaju da su dužni da jedno drugom čine sve što mogu. Ili kako Hristos govori: ,,Čašću jedno drugom većim činite”. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 17 Jul - 17:16 | |
| |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pon 21 Maj - 10:49 | |
| * Moje su snage slabe, ja se u njih ne nadam, nadam se u pomoć vašu i pomoć Božju kojom me je on do sada držao. Neka bude na slavu njegovu i na korist Njegovoj crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena, rekao je preuzimajući mesto prvojerarha SPC - prvog među ravnima, nasledivši na tronu Svetog Save patrijarha Germana. |
|
| |
Gost Gost
| * Zakon jevanđelja mora se primeniti na zakon države, naglašavao je patrijarh otvoreno se suprotstavljajući režimu Slobodana Miloševića, a narod upozoravajući da se "sili treba prikloniti samo zato što ona Boga ne moli" i da nije na odmet "mudrost zmije, a krotkost goluba". |
|
| |
Gost Gost
| * Uzdam se u Boga da će ovim vlastima otvoriti oči da ovaj namučeni narod prestanu zlostavljati, rekao je 3. februara 1997. godine patrijarh Pavle u javnom obraćanju. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pet 2 Avg - 11:12 | |
| "Човек не може да бира време у којем ће се родити и живети; од њега не зависи ни од којих родитеља, ни од ког народа ће се родити, али од њега зависи како ће он поступати у датом времену: да ли као човек или као нечовек, без обзира на то у ком народу и од којих родитеља."
Патријарх Павле |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Pet 2 Avg - 11:38 | |
| |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Sre 7 Avg - 15:02 | |
| "Породицу сматрам основом људске заједнице и незаменљивом за духовни развој човека. У породици се чува вера предака, држи се до основних духовних вредности, које нас воде кроз живот; породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости. Породица нам ствара осећање да смо заједно у свему и кад одемо из својих кућа, куда нас живот води. Породица је "мала Црква". Њених светиња и обичаја ко се држи, тај не може залутати у овом отуђеном, испражњеном, посувраћеном свету."
Патријарх српски Павле |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Sre 7 Avg - 15:03 | |
| Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti;od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja.
Patrijarh Pavle |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla Sre 7 Avg - 15:49 | |
| I kada dođe do rasprave, neka su vam reči blage, a dokazi jaki. A ja, iz iskustva znam da su reči jače uvek, kada su dokazi slabi. (Patrijarh Pavle) |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Mudrosti patrijarha Pavla | |
| |
|
| |
|