Naslov: Re: Pesma kao lična karta Ned 3 Jan - 18:22
JE LI TU NEČEGA BILO
Bilo je nečeg dobrog, ranije, negde drugde. Šteta što je tako teško setiti se nečeg dobrog. Znati kako je stvarno bilo. Koliko je bilo stvarno. Bilo je, čini mi se, nešto sasvim obično, čudesno. Ja sam ga, čini mi se, video, ili omirisao, ili dodirnuo. Ali, da li je bilo veliko ili malo, novo ili staro, svetlo ili tamno, to više ne znam. Samo da je bilo bolje, mnogo bolje od ovoga što je sada, to još znam.
Hans Magnus Enzensberger
Gost
Gost
Već godinu dana Kako sam ovde Moj prvi komšija Sizif svako jutro Ustaje Umiva se Brije Doručkuje Pije prvu jutarnju kafu uz cigaretu I odlazi na posao
Za godinu dana Nije propustio nijedan jedini dan
Rekoh mu jednom Sizife tvoj kamen Treba razbiti na komade U svaki urezati reč Jedan po jedan Nositi na brdo Sazidati kuću
On se na to samo smeje Kaže A ko bi živeo u njoj
"Sizif", Mladen Šljivović
Gost
Gost
Kažem: da! I klimam glavom.
Da, kažem I klimam glavom.
Odgovaram Na hiljadugodišnja pitanja
Čoveku Koji sedi preko puta mene.
Odakle znam ovog čoveka?
"Ponavljanje scene", Radmila Lazić
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Ned 3 Jan - 18:23
Pomaže mi vetar, kad stojim po strani, nosi taloge zastanka, čini da se okolo trava kreće. Vetar i kiša, prave trg, naselje koje treba proći. Brodovi nestaju na horizontu, ovo je luka, žena-pristanište, patuljasto drveće šara prilaze vodi. Nedostaju životinje, fauna primorja, vučem linije, po šljunku, makija se razređuje, vidim staze. Svoje animalno lice.
"Granično polje"- Dejan Ilić
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Ned 3 Jan - 18:23
JEDINO DODIR
Razmičеm paučinu sa očiju tražеći tvoj lik u daljini od snova nе vidеh ništa osim čеžnjе.
Čеkam da sе javiš osmеhom jutra kad suton mi dušu obuzmе i nе ostavi ništa osim samoćе.
Pijanu maštu u bеspuća šaljеm dok rеči u grlu stojе ili ih vеtar raznеsе dolinom zanosa.
I nе slutiš ništa drskošću žеnskom ili vеšto čuvaš nеmirе dok lutam tvojim poglеdom i tvojim vеnama.
Ali kako prеći pragovе ponosa i tvrđavе prostih strahova a pustiti rukе da govorе u tišini.
Ili ćеmo vеčno ostati čisti bеžеći od istinе jasnе da vatru ćе ugasiti jеdino dodir.
Andjelko Zablaćanski
Malena40
VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Čet 25 Jan - 10:49
Sretneš je na jednom sunčevom zraku Na jedinom putu koji nekuda vodi
Opasnost poigrava pred njom Pokazuje joj karte sve teže i teže I svetove ljulja
Ona ide sve lepša i lepša Smeje se I osmehom ravnotežu održava
Sretneš je i ne veruješ I nikada nećeš verovati Da si je sreo
....My heart beats only for you....
Malena40
VIP
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Sub 3 Feb - 15:43
Jedni, s očima uprtim u prošlost Vide ono što ne vide; drugi, uperivši Iste oči u budučnost, vide Ono što se ne može videti.
Zašto postavljati tako daleko ono što je blizu -- Pouzdanje naše? Ovo je dan, Ovo je sat, ovo je tren, to je to Što jesmo, a to je sve.
Večito protiče beskrajni sat Što nas proglašava za ništavne. U istom dahu I živimo i mremo. Uberi dan, Jer taj dan si ti.
Malena40
VIP
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Sre 14 Feb - 13:33
Cim se sretnemo, otvara se dvorac zacarani cije samo mi imamo kljuce i proslost sine kao kometa sto snopove svetlosti za sobom vuce izumrloga jednog sveta. Cim se sretnemo, razgovor se medj nama povede nemo, otvara se suncana skrinja gde su posavijali prozirna krila svi nasi dani, secanje zaromori, zarominja. Cim se sretnemo, zaronimo u virove uspomena kao gnjurci sto traze rumene sprudove korala, u okeanske talase sure. Cim se sretnemo, zovem se opet imenom kojim sam tebi se zvala. Cim se sretnemo, setimo se mesecevog istog sjaja, istih oblaka, staza u tmini, kao dva putnika u tudjini istoga svetlog zavicaja.
Lutajuće Srce
Master
Poruka : 8629
Godina : 49
Učlanjen : 04.01.2014
Raspoloženje : Do kraja.
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 12 Mar - 22:52
Gladan sam tvojih usta, tvog glasa, tvoje kose i ulicama hodam, bez hrane i bez reči, hleb me ne održava, zora me s nogu baca, tražim u danu tečni zvuk stopala tvojih.
Gladan sam tvoga smeha neuhvatljivog, tvojih ruku boje pomamne žitnice, gladan sam tvojih noktiju belog kama, hoću da ti zagrizem kožu kao nedirnut lešnik.
Hoću da pojedem munju opečenu tvojom lepotom, tvoj ponosni nos sa odlučnoga lica i varljivu senku tvojih trepavica.
Gladan dolazim, njuškajući sumrak, tržeći te, tražeći tvoje srce toplo, kao neka puma u samoći Kitratue.
Gladan sam te, P.N.
Lutajuće Srce
Master
Poruka : 8629
Godina : 49
Učlanjen : 04.01.2014
Raspoloženje : Do kraja.
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 19 Mar - 21:50
malalila
MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Uto 20 Mar - 15:48
Dodir
Noćas me u snu tače neka ruka,
Ne znam koja,
Sasvim kratko,
Samo večnost do tri dok izbroja.
I od tog dodira dođe do spoja
Mene i nekog zvezdanog sveta –
Ne znam sa kojom od bezbroja
Maglina, zvezda i planeta,
Sa kojom od duga.
Samo nijednoga nebeskog sloja,
Nijednog kruga,
Ne mogoh se setiti kad se prenuh –
Sem one ruke
Zaboravih sve u trenu.
Desanka Maksimovic
Malena40
VIP
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Sre 28 Mar - 20:58
Jedni, s očima uprtim u prošlost Vide ono što ne vide; drugi, uperivši Iste oči u budučnost, vide Ono što se ne može videti.
Zašto postavljati tako daleko ono što je blizu -- Pouzdanje naše? Ovo je dan, Ovo je sat, ovo je tren, to je to Što jesmo, a to je sve.
Večito protiče beskrajni sat Što nas proglašava za ništavne. U istom dahu I živimo i mremo. Uberi dan, Jer taj dan si ti.
Thabit
Član
Poruka : 397
Učlanjen : 28.04.2013
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Sub 2 Jun - 17:29
ajoj kad se setim.. ..biraju mene iz večito zadnje klupe za razrednog..i prvi u mandatu koji zaglavi kod vlasti školskih bejah lično.. e da sam bar popustio i otiš'o bar u popove..
eve ga stihovi da ne.. https://www.youtube.com/watch?v=1mDi6pMtQEk
Emelie
Master
Poruka : 382385
Učlanjen : 29.03.2018
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Ned 3 Jun - 12:16
Lilith
Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pet 1 Feb - 20:21
" ....Ti si kao mašina Svemu tamniš sjaj Ljudima si strana Lažima si kraj..."
stepski
Član
Poruka : 492
Učlanjen : 28.01.2019
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pet 1 Feb - 21:44
Da, ja znam poreklo svoje Nezasito kao plam Gorim, zgaram sebe sam Što god dirnuh, svetlost posta Što ostavih, ugljen osta Sigurno je da sam plam
Friedrich Wilhelm Nietzsche
Lilith
Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Sub 2 Feb - 21:04
Niko ne spava,
Niko ne spava...
Ni ti, o Princezo,
U svojoj hladnoj sobi,
Gledaj zvezde
Što trepere ljubavlju
I nadom.
Ali moja tajna zaključana je u meni,
Ime moje niko ne zna, ne, ne,
Na tvojim usnama,
Reći ću ga
Kad svetlo
Zasija.
I moj će poljubac razbiti tišinu
Što te čini mojom...
Nessun Dorma ...
Tu pure, o Principessa ...
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 2 Sep - 9:28
Jehuda Amihaj | KO BEŠE TU
U ovim jutarnjim satima: više nema reči, same geografske dužine, linije na mapi, nekoliko brojki. Čak ni to.
A ovde kapija: nikad nisam usamljenost zamišljao kao kapiju: pomišljao sam na zid.
I taj uzvik stražara u meni: Stoj! Ko ide?
Ko beše tu?
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 2 Sep - 9:28
ČINILI SMO TO
Činili smo to ispred ogledala; i na suncu; i u tami; i u vodi; i u travi, visokoj.
Činili smo to u čast čoveka; u čast zveri; čast Boga. Ali oni nisu hteli da uče od nas, sve im je odavno poznato.
Činili smo to sa maštom i u boji, okršaj smeđih i riđih malja, teške uslišavajuće vežbe. Činili smo to kao točkovi i sveta bića, sa vozačkom veštinom proroka. Činili smo to sa šest krila i šest nogu.
Ali nebo beše tvrdo nad nama, kao letnja zemlja pod nama.
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 2 Sep - 9:29
Jelisaveta Bagrjana | ZANOS
Govori, govori, govori - sklapam oči i slušam istodobno: - Eto, prođosmo vrhove gori i letimo nad morem i kopnom...
Nalevo krvavo veče gori, nadesno se puše požari tamni. Kud li ćemo stići kada zazori? Kud li vodi ovaj put zamamni?
Onamo gde ćemo, u samoći, dva plamička sliti se opojno i sred bezbrojnih zvezda po noći zasvetlucati kao zvezda dvojna? Ne znaš? Ni ja. Nijedno ne znamo, ali vodi me, vodi me onamo. • Prevela s bugarskog Desanka Maksimović
Gost
Gost
Naslov: Re: Pesma kao lična karta Pon 2 Sep - 9:30
Jelisaveta Bagrjana | LjUBAV
Ko si ti što si mi na put stao, Što nesanicom oči moje preli, Što smeh moj u paramparčad slama? Da me nije kogod omađijao? Vidim te svud na starim ikonama,
Čujem te kasno kroz san vreli: Oči ti nisu nikad site, A u glasu si svaki zvuk me gali. Ko si ti što duh mi nemirom pali Mefistofel ili Krstitelj.
A srce poverljivo svakog trenutka Peva - ptica usred cvetala drena, Peva - i Dragog ti daje ime. I pokorna šapnem i ganuta Ko Isusu Magdalena: Evo ti mojih ruku i vodi me! • Prevela s bugarskog Desanka Maksimović