|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pet 1 Maj - 10:03 | |
| PRESTONICA SVETA (lica: Pako, Enrikve) Ali Enrikve je trčao niz Carrera San Jenonimo do stanice za prvu pomoć koja radi cele noći, a Pako je bio sam i prvo je sedeo, zatim se zgrčio, onda pao na pod, sve dok nije bilo gotovo, osećajući kako život odlazi iz njega kaošto se prljava voda prazni iz kada kad se izvadi čep. Bio je užasnut i osećao seslabim, i pokušao je da očita jednu pokajničku molitvu, i setio se kako počinje, ali pre no što je rekao, što je god brže mogao: „ On, Bože moj, od sveg srca žali što sam uvredio Tebe koji si dostojan sve moje ljubavi i čvrsto odlučujem…“, oseti se suviše slab i ležao je licem okrenut podu, i bilo je vrlo brzo totovo. Povređena butna arterija prazni se brže no što možete da verujete. Kada se doktor iz stanice za prvu pomoć peo uz stepenice, praćen jednim policajcem koji je držao Enrikva za ruku, dve Pakove sestre još su bile u bioskopu u uliciGran Via, gde su se veoma razočarale filmom Grete Garbo koji je prikazivao veliku zvezdu u sasvim bednoj sredini, dok su one navikle da je gledaju okruženu velikim luksuzom i sjajem. Gledaocima se film uopšte nije dopao, i oni su protestvovali zveiždanjem i lupanjem nogu. Kada se desila nesreća, sva druga lica iz hotela činila su ono isto što su činila i ranije, sem što su dva sveštenika završila molitve i spremala se da legnu i što je sedi pikador preneo svoje piće za sto sa dve otrcane prostitutke. Malo docnije, on izađe iz kafane sa jednom od njih. To je bila ona kojoj je matador, koji je izgubio srčanost, plaćao piće. Dečak Pako nikada nije saznao ništa o tome niti je znao šta će sav ovaj svet raditi sutradan i sledećih dana. On nije pojma imao kako su oni u stvari živeli ni kako su završili. On je umro, kao što kaže ona španska poslovica, pun iluzija. Nije u svom životu imao vremena da bilo koju izgubi, a na kraju čak ni da završi pokajničku molitvu. Nije čak imao vremena ni da se razočara u film Grete Garbo koji je nedelju dana razočaravao čitav Madrid. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Sub 16 Maj - 15:25 | |
| “Ti si udata za mene.” “Ustvari nisam. Ne u crkvi. Nisi hteo da se vencas sa mnom u crkvi i to je slomilo mojoj majci srce, ti to dobro znas. Bila sam toliko zaljubljena da sam bila gotova da slomim svacije srce zbog tebe. Gospode, ala sam bila luda. I svoje rodjeno srce sam slomila. Slomljeno je i mrtvo. Sve ono u sta sam verovala i do cega mi je bilo stalo, ostavila sam radi tebe, jer si bio tako divan i toliko si me voleo, jer je jedino ljubav bila vazna. Ljubav je bila najveca stvar na svetu,zar ne? Samo smo mi znali sta je ljubav, niko drugi i nikad. Ti si bio genije, a ja tvoj zivot. Bila sam tvoj drug i tvoj crni cvetic. Ludorije. Ljubav je bila samo jedna prljava laz vise. Ljubav, to su pilule da se izvucem, jer si se ti bojao bebe. Ljubav, to je kinin i opet kinin dok od njega ne ogluvim. Ljubav, to su oni odvratni pobacaji na koje si me gonio. Ljubav, to je moja isprevrtana utroba. To su irigatori I zaglusujuci tusevi. Znam ja sve o ljubavi. Ljubav se uvijek zavrsava iza vrata kupatila. Mirise na lizol.Do djavola s ljubavlju. Ljubav, to je kad me usrecis, pa onda zaspis otvorenih usta, dok ja lezim budna cele noci bojeci se da se molim bogu, jer znam da na to nemam vise prava. Ljubav, to su one gadne male majstorije kojima si me naucio i koje si verovatno pokupio iz neke knjige. U redu. Dosta mi je tebe i dosta mi je ljubavi. Tvoje balave ljubavi. Ti, pisce.” “Ti, mala droljo.”
Imati i nemati, Ernest Hemingvej |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Sub 13 Jun - 12:07 | |
| Citati: Starac i more
"Starac je uvek mislio o njemu u ženskom rodu, kao o nečemu što može da uskrati ili pruži veliku milost, i kada je bilo divlje i rđavo, ono ipak nije bilo krivo. Mesec utiče na njega kao na ženu, eto, tako je on mislio." "Još ima dva sata do zalaska sunca i možda će pre tog doba ona izroniti. Ako to ne učini sada, onda će izroniti kad mesec zasija. Ako i tada to ne bude onda će možda izroniti kada sunce grane. Nije me uhvatio još nikakav grč i osećam se dovoljno snažnim. Najzad, ona ima udicu u ždrelu a ne ja. Ali, kakva mora da bude riba koja tako vuče! Mora da je dobro zagrizla. Da mi je samo jednom da je vidim kako bih saznao kakvog imam protivnika." "Setio se dana kada je upecao jednog od para marlina. Mužjak pušta uvek ženku da zagrize prva, i upecana riba, ženka, počinje da se, obuzeta panikom, očajnički brani i zato se brzo iscrpi, a za sve vreme mužjak je ostao kraj nje, prolazio ispod konopca i kružio sa njom na površini." " Došao je do zaključka da je mogao pobediti svakoga ako bi to samo stvarno hteo, ali je isto tako uvideo da bi u ribolovu takve borbe smetale njegovoj desnoj ruci. Pokušao je da se bori levom. Ali leva ruka ga je obmanjivala, nije činila ono što je želeo, i zato joj nije verovao" "Tada se riba pojavi živa, mada je smrt bila u njoj, i diže se visoko iz vode pokazujući svu svoju ogromnu dužinu i širinu, svu svoju snagu i lepotu. Izgledalo je kao da visi u vazduhu iznad starca u čamcu. A onda pade pljesnuvši u more i preli vodom starca i ceo čamac." "Ali, sada u noći bez tračka svetlosti, u prisustvu vetra i ravnomernog laparanja jedra, učuni mu se da je već možda i mrtav. On sklopi ruke i oseti svoje dlanove. Nisu pripadali lešu, mogao je da oseti bol života kad bi ih samo otvorio i stisnuo. On nasloni leđa na dasku, siguran da nije mrtav. Leđa su mu to potvrdila. " "Ali čovek nije stvoren za poraze", reče on. "Čovek može biti uništen ali ne i pobeđen." |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 7 Nov - 19:32 | |
| Ne postoji ništa što se može uporediti sa pisanjem. Sve što radiš jeste da sediš za pisaćom mašinom i krvariš. |
| | | Rene Elita
Poruka : 2731
Učlanjen : 27.09.2016
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Uto 8 Nov - 19:22 | |
| Ima ljudi koji govore, govore, govore i govore - sve dok najzad ne uspeju nešto da kažu. |
| | | Rene Elita
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Uto 8 Nov - 19:24 | |
| Čovek nije stvoren za poraz. Čovek može biti uništen ali ne i poražen. |
| | | Rene Elita
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Uto 8 Nov - 19:27 | |
| Sreća je nešto što dolazi u raznim oblicima, a ko je taj koji će je prepoznati? |
| | | malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Čet 13 Apr - 8:32 | |
| Knjiga koje vam je preporučio Ernest HemingvejNa današnji dan, 21. jula 1899. godine rođen je američki pisac i novinar Ernest Miler Hemingvej. Tim povodom podsećamo vas na listu 16 književnih dela koje je on preporučio za čitanje svakoj osobi koja bi želela da se bavi pisanjem. Foto: Guliver/Getty ImagesBio je april 1934. godine. Vreme Velike depresije. Arnold Samjuelson, 22-godišnji sin norveških imigranata, je završio studije novinarstva na Univerzitetu u Minesoti, ali nije imao diplomu da to i dokaže, jer je odbio da plati taksu od pet dolara. Pročitavši u Kosmopolitanu priču “One Trip Across” toliko je bio impresioniran da je odlučio da putuje više od 2.000 milja i upozna se sa njenim autorom – Ernestom Hemingvejem i pita ga za savet.Bez centa u džepu, samo sa željom da postane pisac, teretnim vozom zaputio se ka jugu, na Floridu. Kada je konačno stigao u gradić u kome je živeo autor romana “Zbogom oružje”, Samjuelson nije imao mnogo izbora nego da prespava na doku. Usred noći “beskućnika” je probudio jedan policajac i do jutra je bio u lokalnom zatvoru.Sledećeg dana Arnold je krenuo u potragu za svojim idolom, koji tek što se vratio iz afričkog safarija. Kada je zakucao na vrata doma Ernesta Hemingveja i slavni pisac se pojavio na kućnom pragu, Samjuelson je ostao nem.“Nisam mogao da se setim ni reči govora koji sam pripremio. Ispred mene je stajao visok čovek, širokih ramena. Noge su mu bile razdvojene, a ruke kao da su visile. Nagnuo se blago napred i instinktivno preneo težinu tela na prste. Kao borac koji se sprema da zada udarac“, opisao je Arnold Samjuelson mnogo godina kasnije ovaj susret.Srećom, Hemingvej nije udario mladića, već ga je pitao šta želi. Samjuelson mu je objasnio da je čitao “One Trip Across” i da je hteo sa njim o tome da razgovara. Hemingvej se za trenutak zamislio, a potom rekao nepoznatom momku da dođe sutradan u 13:30.Arnold se vratio u dogovoreno vreme i zatekao pisca kako sedi na svom tremu. Počeli su razgovor i Ernest mu je dao sledeći savet:Najvažnije što sam naučio o pisanju je da nikada ne pišeš previše odjednom. Nikada nemoj da iscediš sve iz sebe. Ostavi malo i za sledeći dan. Najbitnija stvar je da znaš kada da staneš. Kada ti još uvek ide dobro i dođeš do interesantnog dela, a znaš šta će se posle desiti, vreme je da se zaustaviš. Onda ga ostavi na miru i ne razmišljaj o tome. Neka tvoja podsvest odradi posao. Sledećeg jutra, nakon dobrog sna i kada se osećaš sveže prepiši ono što si napisao dan ranije i opet se zaustavi na drugom vrhuncu interesovanja. Na taj način dobićeš mnogo interesantnih mesta u romanu i nikada se nećeš zaglaviti".Hemingvej ga je pitao da li je pročitao "prokleto dobru"knjigu "Rat i mir", a zatim pozvao u svoju radnu sobu inapravio listu književnih dela koja bi trebalo da pročita.1. "Ana Karenjina" – Lav Tolstoj2. "Budenbrokovi" – Tomas Man3. "Braća Karamazovi" – Fjodor M. Dostojevski4. "Orkanski visovi" – Emili Bronte5. "Pozdrav i zbogom" – Džordž Mur 6. "Madam Bovari" – Gustav Flober7. "Rat i mir" – Lav Tolstoj8. "Plavi hotel" – Stiven Krejn9. "Otvoreni čamac" – Stiven Krejn10. "O ljudskom ropstvu" – Samerset Mom11. Antologija poezije "The Oxford Book of English Verse"12. "Ogromna soba" – Edvard Estlin Kamings13. "Daleko i davno" – Vilijem Henri Hadson14. "Amerikanac" – Henri Džejms15. "Dablinci" – Džejms Džojs16. "Crno i crveno" – Stendal Šta sa ovog spiska ste vi pročitali? mondo.re |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Čet 13 Apr - 8:36 | |
| Hemingvejeva pariska autobiografska recenzija"Ako je čovek bio te sreće i živeo u Parizu kao mlad, onda bilo kuda krenuo u toku života on će biti sa njim, jer Pariz je pokretni praznik." U knjizi Pokretni praznik, Ernest Hemingvej opisuje Pariz iz dvadesetih godina 20 veka, grada koji je bio centar intelektualne elite toga doba. Pisci su pukom slučajnošću nailazili jedni na druge u "Klozeri d Lila" ili nekoj od posećenijih kafana i uz vino raspravljali o životu i umetnosti. Kroz knjigu se provlače priznata knjićevna imena poput Džojsa i Paunda, dok se najviše pažnje posvećuje piščevom odnosu sa Skotom Ficdžeraldom i Gertrudom Stajn. "Žena teške građe kao seljanka koja govori sve vreme" davala je savete Hemingveju da kupujeslike umesto odela dok jednu od najinteresantijih delova knjige čini rasprava imeđu pisca i gospoćice Stajn o njenoj poznatoj tezi da su svi oni generation perdue. Za Ficdžeralda, Hemingvej kaže: "Njegova darovitost bila je prirodna kao i šare koje je prah iscrtao na krilima leptira. U pravo vreme on je toga bio nesvestan kao i leptir, i nije ni primetio kada su šare pokvarene i zbrisane. Docnije, postao je svestan svojih oštećenih krila i kako su ona bila načinjena te je naučio da misli, ali više nije mogao da leti jer je bio izgubio ljubav za letenje i sećao se samo vremena kada mu za to nije bio potreban nikakav napor. " Hemingvej piše uverljivo u onom kontekstu da daje konkretne opise svog puta do Luvra iz ulice u kojoj stanuje do opisa Klozeri d Lila kafane u kojoj je prijatno sedeti u jesen sa stolovima u senci drveća ali propušta da da ista više od toga. Izuzev izvesnih manje-više senzacionalističkih detalja iz svog života i odnosa sa određenim književnicima i ljudima oko sebe koji mogu zadovoljiti potrebu ljubitelja autobiografija, sama knjiga ne nudi ništa što bi čitaoca intelektualne provinijencije moglo zadovoljiti. Kao izvesna vrsta turistickog vodiča kroz Pariz 20.veka i životne dogodovštine Ernesta Hemingveja u istom knjiga predstavlja uspešan poduhvat, ali u onom delu u kojem se naziva romano m ostaje samo pokušaj. cafedefloreparis.blogspot.rs |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Sub 13 Maj - 18:37 | |
| "Ali čovek nije stvoren za poraze - reče on - Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen." "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:21 | |
| 1. Čoveku treba otprilike dve godine da nauči da govori i otprilike 50 godina da nauči da ćuti. |
| | | Gost Gost
| Ružne žene ostare pre nego lepe – one prelaze iz senke u tamu. |
| | | Gost Gost
| Što su pisci bolji, to manje govore o onome što su napisali. |
| | | Gost Gost
| Čovek nije stvoren da bude pobeđen. Čoveka mogu uništiti, ali ga ne mogu poraziti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:22 | |
| Možeš uvek pisati, ako te ljudi ostave nasamo i ne smetaju ti. Ali najbolje se ipak piše kad si zaljubljen. |
| | | Gost Gost
| Za mnoge muškarce je rat najveći trenutak njihovog života. On zamenjuje njihovu kreativnost. |
| | | Gost Gost
| Idealista je čovek koji zna da ruža lepše miriše od šargarepe, pa po tome zaključuje da će i čorba od ruža biti ukusnija nego od šargarepe. |
| | | Gost Gost
| Ima ljudi koji čuju eho, pa pomisle da su sami proizveli originalni zvuk. Ima ljudi koji govore, govore i govore – sve dok najzad ne uspeju da nešto kažu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:23 | |
| Ljudi koji nemaju čime da se hvale, hvale se svojom nesrećom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:24 | |
| Sve naše reči su od nehajne upotrebe izgubile oštrinu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:34 | |
| Kad se ljudi slažu sa mnom, uvek imam osećaj da sam negde pogrešio. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:34 | |
| Čovek mora biti zaljubljen u jednu ženu da bi stvorio osnovu za prijateljstvo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej Pon 15 Maj - 10:35 | |
| Mladost imamo da bismo činili gluposti, a starost da bismo žalili za tim glupostima. |
| | | Gost Gost
| O moralu znam samo toliko da je moralno ono posle čega se dobro osećate, a nemoralno ono posle čega se osećate loše. |
| | | Gost Gost
| Sve dobre knjige imaju jednu stvar zajedničku - istinitije su nego što bi to bilo da se stvarno dogode. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ernest Hemingvej | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 4 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 308 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 308 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|