Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Čet 16 Jan - 16:34 | |
| Priča o dvojici koji su sanjali
Arapski istoričar El Iksaki iznosi ovaj događaj: Ljudi dostojni poverenja pričaju (ali samo je Alah sveznajući i milosrdan i ne spava) kako je u Kairu živeo neki čovek imalac velikog bogatstva, ali tako velikodušan i plemenit da ga je sva izgubio, izuzev kuće svoga oca, tako da je morao raditi za svoj hleb nasušni. Toliko je radio da ga jednog lepog dana uhvati san pod smokvom u njegovom vrtu. Ugledao je u snu jednog potpuno mokrog čoveka, koji izvadi iz usta zlatan komad novca i reče mu: " Tvoja sreća je u Persiji, u Isfahanu. Idi, potraži je". Ujutru on se probudi, preduze taj dugi put i sukobi se s opasnostima pustinja, lađa, gusara, idolopoklonika, reka, divljih zverova i ljudi. Na kraju stiže u Isfahan. Noć ga zateče među gradskim bedemima, i on se opruži da spava u dvorištu jedne mošeje. Uz mošeju se nalazila nekakva kuća i, odlukom Boga svemogućeg, izvesna lopovska družina pređe preko mošeje i uđe u tu kuću. Ljudi koji su spavali probudiše se od buke koju su podigli lopovi i stadoše da dozivaju u pomoć. Susedi takođe počeše da viču, oficir na straži dotrča sa svojim ljudima, i razbojnici pobegoše preko terase. Oficir naredi da se izvrši pretres mošeje. Nađoše čoveka iz Kaira i tako ga izvoštiše bambusom da umalo nije umro. Dva dana kasnije on dođe svesti u zatvoru. Oficir naloži da ga odvedu k njemu i upita ga: " Ko si ti? I odakle si? " Čovek odgovori: " Ja sam iz slavnog grada Kaira i ime mi je Muhamed el Magrebi ". Oficir ga upita: " Šta te je dovelo u Persiju? " Ovaj nađe da će najbolje biti ako kaže istinu: " Jedan čovek mi je u snu naredio da dođem u Isfahan, jer je tu moja sreća. Evo me u Isfahanu, a sreća koju mi je obećao mora da su te batine kojima ste me tako štedro obasuli ". Čuvši te reči, oficir se zasmeja toliko da mu se otkriše umnjaci, i najzad progovori: " Nerazumni i lakoverni čoveče, ja sam tri puta sanjao jednu kuću u Kairu iza koje se nalazi vrt, u vrtu sunčani sat, iza sunčanog sata maslina, iza masline izvor, a ispod izvora blago. Ja toj laži nisam poklonio ni najmanje vere. Ali, ti, koji si pored mazge i sotone, ti si lutao od grada do grada verujući samo u svoj san. Da te više nisam video u Isfahanu! Uzmi svoj novac i gubi se! " Čovek uze svoj novac i vrati se u otadžbinu. Ispod izvora u svome vrtu (koji je sanjao onaj oficir) on otkopa blago. Tako ga Bog blagoslovi, nagradi i ushiti. Bog je velikodušan. Skriven.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Čet 16 Jan - 16:41 | |
| Ulica sa ružičastim dućanom
Već oči zagledaju svaki početak ulice a suša naslućuje blisku kišu. Već su svi putevi blizu, čak i put čuda. Vetar donosi obamrlu zoru. Zora je naš strah da postupamo drukčije. I muči nas. Hodao sam celu bogovetnu noć i njen nemir me ostavlja u ovoj ulici koja je kao i druge. Evo opet na horizontu spokojstvo ravnice i utrina sa travuljinom i žicom i dućan koji svetli kao sinoć mlad mesec. Kao uspomena blizak mi je ovaj dućan na ćošku sa dugim coklama i obećanjem dvorišta. Lepo je posvedočiti te, večna ulico, jer sam u svom životu video tako malo stvari! Već svetlost vazduh brazda. Moje godine su prevalile puteve zemlje i vode, a samo tebe osećam, mirna i ružičasta ulico. Mislim, možda su tvoji zidovi začeli zoru, dućane, što si čitavu noć osvetljen. Razmišljam i, pred ovim kućama, nalazim reči da ispovedim svoje siromaštvo; nisam gledao ni reke, ni more, ni planinu, već stekoh poverenje svetlosti Buenos Ajresa i iskovah stihove svog života i smrti od te svetlosti ulične. Velika i napaćena ulico, ti si jedina muzika za koju moj život zna. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Čet 16 Jan - 17:06 | |
| Čitalac
Neka se drugi hvališu stranicama koje su napisali ja se gordim onima koje sam pročitao. Biće da nisam bio filolog, da nisam ispitivao deklinacije, načine, tegobne promene glasova, d koje se stvrdnjava u t, ekvivalentnost g i k, ali tokom svih svojih godina propovedao sam strast prema jeziku. Moje noći su ispunjene Vergilijem; to što sam znao i zaboravio latinski jeste svojina, jer zaborav je jedan od oblika pamćenja, njegovo neodređeno podzemlje, tajnovito naličje pare. Kad su se u mojim očima izbrisali dragi tašti prividi, lica i stranica, bacih se na učenje gvozdenog jezika kojim su se moji preci služili da opevaju mačeve i samoće, a sada posle sedam vekova, iz Ultima Thule dopire mi tvoj glas, Snori Sturlusone. Mladić, pred knjigom, podvrgava se određenoj disciplini i to čini umesto određenog znanja; u mojim godinama svaki poduhvat je pustolovina koja se graniči sa noći. Neću dovršiti dešifrovanje starih jezika Severa, neću zaroniti željne ruke u Sigurdovo zlato; posao kojeg sam se latio beskonačan je i pratiće me do kraja, ne manje tajanstvenog od sveta i mene, šegrta. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Pet 5 Sep - 17:06 | |
| Horhe Luis Borhes "Šifra" Šta je nesanica? Pitanje je retoričko, odveć dobro znam odgovor. To je strahovati i brojati u gluvo doba noći surove, neminovne otkucaje; to je pokušavati sa bezuspešnom vradžbinom, ravnomerno disanje, to je težina tela koje se naglo prevrće na drugi bok, to je stiskati očne kapke, to je stanje slično groznici i koje, svakako, nije java. To je izgovarati odlomke paragrafa pročitanih pre mnogo godina, to je znati da ste krivi što ste budni dok drugi spavaju, to je hteti uroniti u san a ne moći uroniti u san, to je užas 'biti' i nastavljati da budete, to je sumnjiva zora. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Maza Član
Poruka : 239
Učlanjen : 31.05.2019
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Pet 7 Jun - 0:05 | |
| РАЗАПИЊУ МЕ
Распињу ме а ја морам бити крст и клинови. Варају ме а ја морам бити лаж. Пале ме а ја морам бити пакао. Моја су храна све ствари, Тачна тежина свемира, понижење, клицање. Морам оправдати оно што ме рањава. Није важна моја срећа или моја несрећа. Ја сам песник. |
| | | Maza Član
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Pet 7 Jun - 0:07 | |
| PACTAHAK
Између мене и моје љубави треба подићи три стотине ноћи као три стотине зидова а море ће бити чаролија међу нама Остаће ми тек успомена Ох, вечери муком заслужене ноћи проведене с надом да те угледам поља мојега проласка, небески своде што га управо проматрам и губим... Коначна попут мрамора твоја ће одсутност испуњавати тугом и друга касна поподнева. |
| | | Maza Član
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Pet 7 Jun - 0:12 | |
| СРЕЋА
Онај што грли жену је Адам. Жена је Ева. Све се дешава први пут. Видео сам нешто бело на небу. Кажу ми да је то Месец, али шта могу учинити са једном речи и једном митологијом. Прибојавам се дрвећа - тако је лепо. Мирне животиње ми прилазе да им кажем имена. Књиге у библиотеци немају слова. Кад их отворим, навиру. Кад прелиставам атлас, оцртавам облик Суматре. Онај који пали шибицу у мраку проналази ватру. Из огледала нас гледа онај други. Онај што посматра море види Енглеску. Онај што изговара Лилијенкронов стих ушао је у битку. Сањао сам Картагину и легије које су је опустошиле. Сањао сам мач и вагу. Благословена нека је љубав у којој нема онога који поседује ни оне која је поседована, већ се обоје једно другом предају. Благословен нека је ружан сан који нам открива да можемо створити пакао. Онај што сиђе на реку саишао је на Ганг. Онај што гледа пешчани сат види распадање царства. Онај што се игра бодежом слути Цезарову смрт. Онај што спава је сви људи. У пустињи сам видео младу Сфингу коју тек што су исклесали. Нема ничег старог под сунцем. Све се догађа први пут, али на вечни начин. Онај што чита моје речи измишља их. |
| | | Maza Član
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes Pet 7 Jun - 0:14 | |
| ТРЕНУЦИ САМО
Када бих свој живот могао поново да проживим покушао бих у следећем да направим више грешака, не бих се трудио да будем тако савршен, опустио бих се више.
Био бих глупљи него што бејах, заиста врло мало ствари бих озбиљно схватао. Био бих мањи чистунац.
Више бих се излагао опасностима, више путовао, више сутона посматрао, на више планина попео, више река препливао.
Ишао бих на још више места на која никад нисам отишао, јео мање боба, а више сладоледа, имао више стварних а мање измишљених проблема Ја сам био од оних што је разумно и плодно проживео сваки минут свог живота: имао сам, јасно, и часака радости.
Али када бих могао назад да се вратим, тежио бих само добрим тренуцима. Јер, ако не знате, живот је од тога сачињен, од тренутака само; немој их пропуштати сада.
Ја сам био од оних што никада никуда нису ишли без топломера, термофора, кишобрана и падобрана; кад бих опет могао да живим, лакши бих путовао.
Када бих поново могао да живим, с пролећа бих почео босоног да ходам и тако ишао до краја јесени. Више бих се на вртешци окретао, више сутона посматрао и са више деце играо, када бих живот поново пред собом имао.
Али, видите, имам осамдесет пет година, и знам да умирем. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Horhe Luis Borhes | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 2 | Idi na stranu : 1, 2 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 591 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 591 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?