|
| |
Autor | Poruka |
---|
neno MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
| Naslov: Re: Carl Sandburg Pon 8 Jun - 14:07 | |
| Savet o ljubavi
Zatvori oči i usni san san u kome su ti data krila i neka samo za tebe, večno traje dan da bi imala vremena da pronađeš bolje bolje od ljubavi
Kreni odmah i obiđi svet okusi sve njegove radosti i neka se ne desi ni jedan pokret koji bi te uznemirio u potrazi za nečim boljim, boljim od ljubavi
Udahni duboko i zatim poleti pretraži celu sopstvenu maštu ni tad da ti smeta niko neće smeti dobićeš mir da bi u sebi mogla da nađeš bolje, bolje od ljubavi
Ali zašto se trudiš kad istinu znaš da svemu što vredi na svetu ovom jedan sastojak dodati moraš da bi bilo zaista dobro To je ljubav, ljubav naravno
|
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Carl Sandburg Pon 8 Jun - 14:07 | |
| MOŽETE LI SE VRATITI POLJUPCI, KAO DUHOVI?
Zatražimo li od vas da zablistate kroz suze, možete li se vratiti, poljupci, kao duhovi?
I sutra kao i danas, neke će kapije da vas skriju. "Uvek nekakva vrata proždiru moju senku."
Ljubav je časovnik, a i on dotrajava. Ljubav je violina, a drvo truli. Ljubav je dan, a noć čeka na kraju. Ljubav je leto, i jeseni se blizi. Ljubav umire uvek i povratka joj nema. A kada ode, tu se ne može ništa. A kad se ne može ništa, kažemo samo da je to kraj, da svemu ima kraja, pa i tome. Tad je sahranjujemo, neka počiva s mirom, Blaženo i krotko, kao časovnik ili violina, kao dan krajem leta, kao lepota privedena očekivanom kraju.
I nek ostane tako. Budilnik se oglasio, mi smo se odazvali. Mesec je minuo starom dolinom, stigli smo da mu prstenje prebrojimo. Ptice su zalepršale nad rekom zamočivši vrhove krila u zlato zalaska sunca.
Odazvasmo se kliktajima meseca i rečnih ptica. A sada? Sad uzimamo časovnik, i sklanjamo ga. Sad opet prebrojavamao mesečevo prstenje. I sklanjamo ga kao suvenire. Sad opet prebrojavamo rečne ptice i pustamo ih da kliznu niz okuku reke. I to je kraj, jer svemu ima kraja.
Možete li se vratiti, poljupci, kao duhovi? |
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Carl Sandburg Pon 8 Jun - 14:09 | |
| BELA RAMENA
Tvojih se belih ramena Sećam I njihovih trzaja u smehu.
Prigušen smeh Lagano otresan Sa tvojih belih ramena. |
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Carl Sandburg Pon 8 Jun - 14:11 | |
| Veliki lov
Ne mogu sad da ti kazem. Kad me ne bude vise Gonio i vitlao vetar I kad se pretvori najzad u sapat- Mozda cu,jednom reci. Kad ruzin odsjaj na suncu Klone u izmaglicu I kada ruza bude samo minula rumen, Kada lice koje volim odluta Kada kapija poslednji put zabruji, Kada vise ne vredi Mahnuti i reci dovidjenja - Mozda cu, jednom, da ti kazem. Od tebe lepsu ne upoznah: Lovio sam te i iza svojih misli, Saginjao sam se pod vetrom I ispod ruza trazeci te. Od tebe uzviseniju Nikad necu naci. |
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Carl Sandburg Pon 8 Jun - 14:15 | |
| Otišla
Svi su voleli Čik Lorimer u našem gradu. Nadaleko i naširoko Voleli su je svi. Jer svi mi volimo neobuzdano devojče Zaneto svojim snovima. Niko ne zna kud je Čik Lorimer otišla Niko ne zna zašto je spakovala svoj kofer.. nekoliko starudija I otišla, Otišla sa svojom Isturenom bradicom I svojom mekom kosom koja je bezbrižno lepršala Pod širokim šeširom, Plesačica, pevačica, nasmejana strasna ljubavnica.
Da li je deset ljudi ili stotinu njih jurilo za njom? Da li je njih pet ili pedeset ostalo slomljena srca? Svi su voleli Čik Lorimer. A niko ne zna kud je otišla
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Carl Sandburg Čet 1 Avg - 9:17 | |
| Grimizan
Grimizan je tinjajući vrh cigare koju držim, Sivkast je pepeo koji kruti i prekriva utihnulu vatru. (Veliki čovjek kojeg poznajem je mrtav i dok u svom kovčegu on leži kao plamen koji nestaje ja sjedim ovdje u oblacima sjena i pušim i gledam kako misli odlaze i dolaze.) |
| | | Gost Gost
| Grimiz menja ljude
Videh li ja to raspeće u očima tvojim, klinove i rimske llegionare, i sumračnu Golgotu?
Videh li Mariju, sasvim drugačiju, gde svima stopala pere, prečista kao mlada trava kad stara trava sagori?
Videh li noćne leptire u očima tvojim, te zalutale leptirice, čije lepršanje znači da se nećemo videti nikad više?
Videh li Ničiju Zemlju u očima tvojim, i ljude čija su lica izgubljena, ljubavi izgubljene, i tebe međ dogorelim panjevima, gde plačeš?
I da li to tebe videh u smrtonosnom, crvenom džezu rata, gde se leptirice gube na izgubljenim licima, kako razgovaraš sa dogorelim panjevima što hoće od tebe da čuju pesme, što traže da im pričaš o Bogu i plesu, o bananama, o polarnoj svatlosti, o Isusu, što bi da vide kako ma kakav kolibri misli izleće iz smrtonosnog, crvenog džeza rata? |
| | | Gost Gost
| Med i so
Mađioničarski šešir, je li? Igra za fine ljude? Misliš, tu ti pomaže ako si vješt sa kartama ili sa kockicama? Misliš, pomaže i to što umiješ da sipaš pošalice, da budeš drugarčina, da ostavljaš utisak? Uopšte, kada se sreću mladić i djevojka – šta tu pomaže? Sve to pomaže. Budi opušten, ali ne pretjerano; budi uzdržan i tajanstven, ali samo donekle; a onda zaboravi sve što si ikada čuo o ljubavi, jer to je samo preplanulost od ljetnjeg sunca ili rumenilo od zimskog vjetra, a to dolazi kao promjena vremena, i ti tu ne možeš ništa, dolazi kao što ti je došlo to tvoje lice, kao što su ti došle noge, ili to kako hodaš, kako govoriš, kako držiš glavu i ruke – tu se ništa ne može učiniti – samo se moliš, i čekaš. Ima li načina da se izmjeri ljubav? Ima, ali tek mnogo kasnije, kad otkucaji tvog srca odu miljama daleko, čak u velike brojke. Da li je ključ za ljubav – strast, mudrost, ili tananost? Sve troje – uz mjesečinu, ruže, i sitne kupovine, uz ono što se daje i ono što se prašta, uz ono što se dobija i što se zaboravlja, uz uspomene i račune za sobu, uz biserje sjećanja i uz jaja sa šunkom. Može li ljubav da se zaključa i čuva sakrivena? Može, a onda skuplja prašinu i plijesan, pa se smežurava u polumraku, osim ako shvati da joj mogu pomoći sunce i kiša i oluje, ptice u svojim jednosobnim porodičnim gnijezdima šibanim surovim, mahnitim vjetrovima. Sve to pomaže, i zato ne zaključavaj svoju ljubav, ne skrivaj je. Kako se javlja prvi znak ljubavi? U drhtaju, u grašci znoja, u onom ti-i-ja, mi, nas dvoje, u paru odgovora, u ljubičastoj sumaglici na vidiku, u nizu rezervisanih plesova, u isprepletenim urezanim inicijalima, u pet svježih ljubičica izgubljenih u morskoj soli, u pticama što u velikim, jedinstvenim trenucima ulijeću u hiljade prozora i izlijeću iz njih, u srebrnom prstenu, u bronzanom odjeku, u zlatnom gongu gonnngu onngggu, u ružičastim dverima što se zatvaraju jedna po jedna pred sumračnim pjesmama duž zapada, u rakunicama i ručkama zvijezda, u prijevojima zavjesa mjesečine, u klupčanju i raspetljavanju magle. Koliko ljubav traje? Koliko i stakleni mjehuri ako se na njih pazi, ili dvije orhideje iz staklene bašte na mećavi, ili jedan čvrsti i nepokretni čelični nakovanj neumoljivo zavaren – a opet, ljubav može da traje kao šest pahuljica, šest šestougaonih pahulja, šest šestouganih ljuspi snijega što lebde, ili kao zakletve kiseonika i vodonika u čaši izvorske vode, ili kao pogled jelena ili srne, ili kao dvije želje što jašu na leđima jutarnjeg zimskog vjetra, ili kao kutak drevnog oltara što se kao svetinja čuva za prisne molitve, ili kao prah, da, kao dostojanstvena hrpa prašine kojom se poigrava nepostojani lahor. Ima tih svetohranilišta gdje se čuvaju med i so. A ima i onih koji sve to prosipaju i traće. Ima i onih koji to traže i štede. Ljubav može da bude i potraga šutnjom i smirenošću. Možeš li kupovati ljubav? Naravno. Svakog dana – novcem, odjećom, šećerlemom, obećanjima, cvijećem, krupnim riječima, smijehom, tepanjem, i lažima svakoga dana ljudi i žene kupuju ljubav i odnose je, pa se nešto dešava, o njoj se razmišlja, ali što se više u nju gleda, to je sve manje ona ljubav koja je bila kupljena: takva je ljubav samo krivotvorina pod garancijom. Možeš li prodavati ljubav? Da, možeš je prodati po svakoj cijeni, pa ćeš da porazmisliš, da opet zaviriš u cijenu, pa da zaplačeš, da zaplačeš u sebi, i da se upitaš ko je i šta je to prodavao, i zašto. Odsjaji vešernjih popjevki što lebde nad tamnim vodama, plitak morski rukavac gdje se zvijezde brčkaju u kadifenim prisjencima, veliki olujni rzaj bijelih vodenih konja – za te trenutke nema cijene. Nezvana ili zvana? Kako dolazi ljubav? I zvana i nezvana, kao uljez i sjena, zora što zasjenjuje prag, kao traka svjetlosti u plavičastoj magli, polagano žmirkanje dviju crvenih svjetiljki u riječnoj izmaglici, ili kao gusti dim što se vije nad grbom neke planine, a onda se taj dim uvlači u nabore tvoje odjeće, pa ti se upliće i u hod, u tvoje šake, u tvoje lice i oči. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Carl Sandburg Čet 1 Avg - 9:18 | |
| Margaret
Mnoštvo ptica i zamasi krila Odjekuju šumom nehaja U ranom jutru na stijenama Iznad plavog jezera Gdje sive sjene polagano plove. U tvojim plavim očima, ti bezbrižno dijete, Danas sam vidio puno malih divljih želja, Nestrpljivih poput velikog jutra. |
| | | Gost Gost
| Misli o domu
Zelenu mahovinu imaju morske stene. Crvene jagode imaju borovi šumarci. Ja imam samo uspomene na tebe.
Pričaj mi o tome kako ti nedostajem. Kaži mi da su sati dugi i polagani.
O drljači mi pričaj koja ti razdire srce, gvozdenoj drljači dugih dana.
Poznajem časove prazne kao limeni prosjački tanjirić u kišni dan, prazne kao rukav vojnika bez ruke.
Pričaj mi… |
| | | Gost Gost
| Možda
Možda mi veruje, a možda ne. Možda se mogu udati za njega, možda ne. Možda bi vetar prerije, Možda bi morska bura, Možda bi neko negde mogao znati. Prisloniću mu glavu na rame, Pa kad me upita ja ću mu reći – da, Možda. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Carl Sandburg Čet 1 Avg - 9:19 | |
| Možete li se vratiti, poljupci, kao duhovi?
Zatražimo li od vas da zablistate kroz suze, možete li se vratiti, poljupci, kao duhovi?
I sutra kao i danas, neke će kapije da vas skriju. “Uvek nekakva vrata proždiru moju senku.”
Ljubav je časovnik, a i on dotrajava. Ljubav je violina, a drvo truli. Ljubav je dan, a noć čeka na kraju. Ljubav je leto, i jeseni se blizi. Ljubav umire uvek i povratka joj nema. A kada ode, tu se ne može ništa. A kad se ne može ništa, kažemo samo da je to kraj, da svemu ima kraja, pa i tome. Tad je sahranjujemo, neka počiva s mirom, Blaženo i krotko, kao časovnik ili violina, kao dan krajem leta, kao lepota privedena očekivanom kraju.
I nek ostane tako. Budilnik se oglasio, mi smo se odazvali. Mesec je minuo starom dolinom, stigli smo da mu prstenje prebrojimo. Ptice su zalepršale nad rekom zamočivši vrhove krila u zlato zalaska sunca.
Odazvasmo se kliktajima meseca i rečnih ptica. A sada? Sad uzimamo časovnik, i sklanjamo ga. Sad opet prebrojavamao mesečevo prstenje. I sklanjamo ga kao suvenire. Sad opet prebrojavamo rečne ptice i pustamo ih da kliznu niz okuku reke. I to je kraj, jer svemu ima kraja.
Možete li se vratiti, poljupci, kao duhovi? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Carl Sandburg Čet 1 Avg - 9:19 | |
| Paula Ničega drugog nema u ovoj pesmi – sem tvog lica. Ničega drugog nema ovde – sem tvojih zednih, kao noć sivih očiju. Kej se u jezero pružio pravo kao puščana cev Stojim na keju i pevam o tebi kakvu te znam ujutru. Ne mislim na tvoje oči, tvoje lice. Niti na tvoje razigrane noge, noge trkaćkih konja. Zbog nečeg drugog mislim na tebe ujutru na keju. Tvoje su ruke slađe no hleb orahove boje kad me se takneš. Tvoje se rame očešalo o moju ruku – jugozapadni vetar krstari kejom. Zaobravljam tvoje ruke i tvoje rame i opet kažem: Ničega drugog nema u ovoj pesmi – sem tvoga lica. Ničega drugog nema ovde – sem tvojih žednih, kao noć sivih očiju. moja omiljena! |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Carl Sandburg | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 2 | Idi na stranu : 1, 2 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 563 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 563 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie