|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:42 | |
| Lijepa i slična
Jedno lice pri kraju dana Jedna kolijevka u mrtvu lišću dana Jedan bokor gole kiše Cijelo sunce prekrito Svi izvori izvora na dnu vode Sva ogledala razbitih ogledala Jedno lice u ravnovjesju tišine Jedan oblutak među drugim oblutcima Za lišće pri posljednjem odsjaju dana Jedno lice slično licima zaboravljenim. |
|
| |
Gost Gost
| Na moru
Gledam te a sunce raste I brzo će nam prekriti dan Probudi srce i početnu boju Da bi raznijela sva zla noćna
Gledam te i sve je golo Vani barke nemaju vode Treba sve reći u malo riječi More je hladno bez ljubavi
To je eto početak svijeta Vali će uljuljati nebo Ti se uljuljkuješ u plahtama I san vučeš prema sebi
Probudi se da ti slijedim trag Imam tijelo da te čekam i pratim Od vrata zore do vrata sjene Tijelo da te ljubim dok živim Imam srce da snim izvan tvoga sna. |
|
| |
Gost Gost
| Nagost istine
Ja to dobro znam Očaj nema krila, Niti ljubav, Nemaju lica, Ne govore, Ja se ne mičem, Ja ih ne gledam,
Ja im ne govorim Ali sam ipak isto tako živ kao moja ljubav i moj očaj |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:43 | |
| Nedelja dana 1 Talasi reke Beskrajnost neba Vetar list i krilo Pogled i reč I ljubav moja prema tebi Sve je u pokretu 2 Od jutros naiđe Dobra vest Da si me sanjala 3 Hteo bih da udružim našu usamljeničku ljubav Sa mestima najnastanjenijim na svetu Da bi za one koji se vole kao mi Mogla načiniti mesta Mnogobrojni su a tako ih je malo 4 Prebacujem svome srcu Prebacujem svome telu Al nikakvo zlo ne činim Onoj koju obožavam 5 Bilo nas je dvoje i mi preživesmo Jedan dan sunčane ljubavi Naše sunce ljubili smo zajedno I čitav život bio nam je vidljiv A kad noć dođe ostasmo bez senke Da glačamo zlato naše zajedničke krvi Bilo nas je dvoje u srcu jedinog blaga Čije blistanje neće nikad prestati 6 Magla spaja svoju svetlost Sa zelenilom mraka Ti spajaš svoju toplu put Sa mojom strasnom žudnjom 7 Ti se pokrivaš ti sebe osvetljavaš Ti si uspavljuješ i budiš U toku vernih godišnjih doba Ti gradiš jednu kuću I tvoje je srce dozreva Kao postelju i kao voće I tvoje telo u njoj se skriva I tvoji se snovi tamo produžuju To je kuća nežnih dana I poljubaca u noći |
|
| |
Gost Gost
| Naša godina
Voleću tvoju kuću I svaki njen kamen Voli moj dom ljubavi A i ja ću voleti tvoj
Mi smo u našoj kući Kuća je u našoj sobi A naša kuća je u šumi I mi koračamo kroz nju Ja naslonjena na tvoje rame
Između dva drveta zrak Lepši je od svih drveta Između blistavih ruku Svetliji je od svih nas Imamo jedna usta samo Na licu naše ljubavi Da živimo i umremo Da pevamo i opet se rađamo U starom ljubavnom žaru
Januar je prvi poljubac Dok svi su meseci lepi Maj ukovrdžava meku glavicu Paperje nekog lepog cveta Odgovor dolazi iz bliza Krila nalaze granu A lišće uvek svoj oblik Svaki cvet ima svoje sunce Svako lice je u cvetu
Plemenita tišina jeseni Spokojstvo je zaboravljene pesme A zvono belog tihog snega Oglašuje tajne Decembra Ti mi daješ hrabrosti Sa tobom godina je lepa Moja su usta četiri vetra Blagodet elemenata |
|
| |
Gost Gost
| Nisam sam
Zasuta Plodovima lakim usnama Kićena Hiljadom raznovrsnih cvetova Ponosna U zagrljaju sunca Srećna Zbog jedne obične ptice Očarana Jednom kapi kiše Lepša Nego jutanje nebo Verna
Govorim o jednom vrtu Sanjam
Ali upravo volim |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:44 | |
| Odsutnost
Odlazim u naručje sjena, Evo me podno sjena, Sam. Milosrđe je na višem i može tamo ostati, Krepost stvara milostinju od njenih grudi, A ljupkost se uhvatila u mrežu njenih vjeđa. Ona je ljepša od kipova na stubištu, Ona je tvrđa, Ona je dolje s kamenjem i sa sjenama. Ja sam joj se pridružio.
Tu jasnoća gubi svoju posljednju bitku. Ako zaspim, to je zato da više ne sanjam. Kakvo će tada biti oružje moje pobjede? U mojim velikim otvorenim očima sunce pravi pukotine.
O perivoji mojih očiju! Plodovi su ovdje da bi predstavljali cvjetove, Cvjetove u noći. Prozor od lišća Otvara se naglo sred njena lica. Gdje da spustim usne, prirodo bez obala?
Žena je ljepša od svijeta u kome živim, I zatvaram oči. Odlazim u naručje sjena, Evo me podno sjena, I sjene me čekaju.
______________________ |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:44 | |
| Pustolovina visi o vratu svog takmaca
Pustolovina visi o vratu svog takmaca Ljubav koje se pogled ponovo nađe ili izgubi Na trgovima očiju pustim ili napućenim. Sve pustolovine lica ljudskoga Krikovi bez odjeka znakovi smrti vreme zaboravljeno Toliko lica lepih tako lepih Da ih suze skrivaju Toliko očiju tako sigurnih u svoju noć Koliko ljubavnika umirući zajedno Toliko poljubaca tajnih i toliko vode bez oblaka Aveti ponikle iz odsutnosti večnih Sve beše dostojno ljubavi Blaga su zidovi i njihova sena je slepa I ljubav je na svetu radi zaborava sveta. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:46 | |
| Poslednji dah
Ptica jedna umire ustreljena Na tvojim povijenim ramenima Još lebdi zračak svetlosti Godine manje vrede no jedan dan I život manje nego ljubav
Ti vrediš još uvek poljubac I ništa nije tako kao vreme Kad se oseti šta nam ostaje I sve je svetlo ispod belog plašta Koji te otkriva i mene očekuje |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:46 | |
| Red i nered u ljubavi
Da bih počeo pomenuću elemente Tvoj glas tvoje oči ruke usne
Na zemlji sam a zašto bih i bio Da ti nisi na njoj takođe
U kupatilu sam koje se istovetilo Sa morem slatke vode
U onom kupatilu koje je plamen ljubavi Izdubio u našim očima
A to kupatilo koje je plamen ljubavi U koje sam stupio Vrelinom tvojih ruku Ljupkošću tvojih usana
To prvo bilo je životno Kao neka rascvetana livada
Naša ćutnja naše reči Svetlost koja odlazi Svetlost koja se na vraća |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:47 | |
| Smrt ljubav život
Vjerovao sam da bih mogao skršiti dubinu beskraja Svojom patnjom posve golom bez dodira i odjeka Pružio sam se u svojoj tamnici čistih vrata Kao razuman mrtvac koji je znao umrijeti Mrtvac okrunjen jedino svojim ništavilom Pružio sam se na besmislenim valovima Otrova što ga je upila ljubav praha Samoća mi se činila življom od krvi
Htio sam razuditi život Htio razdijeliti smrt spomoću smrti Vratiti svoje srce praznini i prazninu životu Izbrisati sve što nije ništa ni staklo ni para Ni ništa ispred ni ništa iza potpunog ništa Bijah uklonio led iz sklopljenih ruku Bijah uklonio zimski kostur Zavjeta življenja koje se poništava. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:49 | |
| Stari zakon
Silan je to zakon ljudi Od grožđa da prave vino Od uglja da pale vatru Od poljubaca da prave ljude
Težak je to zakon ljudi Sačuvati sebe mimo Svih ratova i svih beda I u prkos opasnosti od smrti
Divan je to zakon ljudi Praviti od vode svetlost Pretvarati sne u stvarnost A od neprijatelja braću
Zakon star a uvek nov I da se usavršava stalno Iz dubine srca deteta Do najvišega uma |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:51 | |
| S tobom
Ulicu držim u ruci kao čašu Punu opčinjujuće svetlosti Punu lepršavih reči I bezrazložnog smeha Najlepši plod ove zemlje
Prolaznici kao da su od slame Ptice plava odsutnost A devojka mršava i bleda I stalno nešto zabrinuta Neće izostati da se pojavi
Ta starinski sitna devojka Potvrđuje moje snove Povinjava se mojim željama I odbljeskuje detinjstvom Na zlatnim talasima ulice |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:53 | |
| Tvoja narandžasta kosa u praznini sveta
Tvoja narandžasta kosa u praznini sveta, U praznini teških stakala tišine I od sene gde moje gole ruke traže sva tvoja lica, Oblik tvoga srca je varljiv I tvoja ljubav nalik mojoj izgubljenoj želji O uzdasi od ambre, sanje i pogledi. Ali ti nisi vazda bila uza me. Moje sećanje Još uvek u tami jer vide gde dolaziš I odlaziš. Vreme se služi rečima kao ljubav. |
|
| |
Gost Gost
| Volim te
Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živio Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla kruha Zbog snijega što se topi i prvih cvjetova Zbog čednih životinja kojih se čovjek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim
Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti što sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja
Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca što ga ne zadržavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce što mi na glavu sjeda Kad sam siguran u sebe sama. |
|
| |
Gost Gost
| Večna pesma
Očima prstiju proučavam osmehe I zoru i uspavane trave One se bude na pojavu životinja I grudi koje nemaju više gladi Ni više stida
I ženu koja postaje saučesnik Ljubavi mlake i ljubavi plahe Ženu obazrivu prema životu U oluji jecaja Ili zelenom ostrvu tišine
Očima prstiju ispitujem osmehe I prenosim ih dalje Pa kakva su to bića umiljata Koja govore shodno mome odmoru I osmehuju se na rosu
Blago je sunce kao krtica Kovrdža na niskom čelu Duga i nepomična noć je napukla I lepa maska razbijena Lanac prekinut
Listak na grani savio se A osmeh nastavio put Oči moje prsti moji I naša mladost nežno i blago Rađaju novu zoru na zemlji |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:54 | |
| Zbog ljubavi
Razmrsio sam sobu gdje spavam, gdje snivam Razmrsio sam polje i grad gdje život provodim, Gdje svjetlo se skuplja u mojim odsutnim očima, Gdje sunce izlazi, gdje snivajuć bdim.
Svijet male sreće, bez površine i bez dna, S odmah zaboravljenim čarima, Rođenje i smrt zamršava njihove dodire U neba i zemlje pomiješanim naborima.
Ništa ne odijelih, već udvostručih srce svoje. Da bi se voljelo, sve stvorih:nestvarno i što je java; Dadoh joj njen razum, njen oblik, njenu toplinu I besmrtnu ulogu-njoj koja me obasjava. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:54 | |
| Zaljubljena
Ona stoji na mojim očnim kapcima I njene kose zamršene su u mojima, Njeno telo ima oblik mojih ruku, Ona je boje mojih očiju, Ona se utapa u moju senku Kao kamen u nebo.
Ona ima uvek otvorene oči I ne dopusta mi da spavam. Njeni snovi pri punoj svetlosti Mogu sunce da ispare, Zbog njih se smejem, plačem i smejem, Govorim, a ništa ne kazujem. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Paul Eluard Pet 23 Avg - 8:55 | |
| Zora
Za sunce koje šeta po vasioni Siguran sam kao i za tebe Sunce našu zemlju rađa
Jedan osmeh iznad noći Na licu otkrivenom uspavane žene Koja sanja zoru
Velika je to tajna zadovoljstva čudne borbe tih izmaglina Koje nam skrivaju nebo i zemlju
Ona nas ostavlja jedne drugima Jedne drugima za svagda O ti koju danima otimam od zaborava
O ti kojoj sam želeo da bude srećna |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Paul Eluard | |
| |
|
| |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie