Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 20 Apr - 19:07 | |
| Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi a i dalje te voli. |
| | | Gost Gost
| Pri izboru prijatelja budi spor,pri promjeni još sporiji.
Budi ljubazan sa svima ali intiman samo sa nekolicinom, a i njih dobro iskušaj prije nego m pokloniš svoje povjerenje.
Ako me jednom prevariš, ti si kriv. Ako me drugi put prevariš, kriv sam sam. |
| | | Gost Gost
| Ne idi ispred mene, mogu te ne slijediti. Ne idi iza mene, mogu te ne voditi. Jednostavno idi pored mene i budi moj prijatelj.
Veća je sramota ne imati povjerenja u svje prijatelje, nego biti od njih prevaren.
Prijateljstvo je tanka žica prekinuti se može lako,sastaviti se opet daje ali čvor ostaje.
Druži se sa onima koji će te boljim činiti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 20 Apr - 19:08 | |
| " Pravi prijatelj vam nikada neće stati na put osim ako idete nadole". (Arnold Glazgov) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 20 Apr - 19:08 | |
| "Svako će znati da vam kaže koliko ima koza i ovaca, ali ne i koliko ima prijatelja". (Sokrat) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 20 Apr - 19:09 | |
| "Ne morate biti u braku da bi imali dobrog prijatelja za partnera celi život". (Greta Garbo) |
| | | Gost Gost
| "Prijateljstvo koje je prestalo postojati nikada nije ni postojalo". (Aurelije Augustin) |
| | | Gost Gost
| "Zar ne uništavam svoje neprijatelje kada ih učinim svojim prijateljima?" (Abraham Linkoln) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Uto 2 Maj - 20:27 | |
| O PRIJATELJSTVU Nemoguće je govoriti o prijateljstvu bez sećanja šta su o tom govorili antički pisci. Uvek sam voleo već ovde pomenuti lepu reč koju je kazao Monteskje: da nove pisce čita publika, a da stare pisce čitaju autori.
Odista, nije bilo nijednog antičkog mudraca koji i o prijateljstvu nije govorio duže ili kraće: i Epiktet i Seneka, kao, mnogo pre njih, Teognis iz Megare, Platon i Aristotel i Epikur i Zenon iz Atine.
Ciceron je napisao o prijateljstvu jedno slavno delo koje svi i danas s ljubavlju čitamo. Naročito su stoici pisali o prijateljstvu vrlo toplo. Možda u tom niko nije bio tako neposredan i toliko intiman kao Seneka. On kaže kako traži prijatelja zato da bi znao za koga će poginuti, i s kim poći u izgnanstvo, i kome spasti život po cenu sopstvenog života. On kaže da pravo prijateljstvo ne može oboriti ni strah ni lično koristoljublje; jer pravo prijateljstvo umire s čovekom, a pravi čovek umire za prijateljstvo. Seneka poznaje mnogo ljudi koji imaju dovoljan broj prijatelja, ali ipak nema među tim ljudima pravog prijateljstva. Ovo se, kaže, nikad ne događa kod ljudi koje vezuje strast poštenja, i koje kreće isga sila volje, jer je između njih sve zajedničko, nesreće više nego i sreće. Od Seneke je ona izvanredna i sjajna izreka: „Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom, kao da te ljudi slušaju”.
Ali ma koliko da su stoici verovali u prijateljstvo, koliko i pitagoristi, ipak su dropovedali da stoik može opstati i bez prijatelja. Kad stoik ne nađe prijatelja, to nije gubitak bez kojeg se ne može ići i dalje putem vrline; pošto stoik ne treba da svoju sreću vezuje ni za što spoljašnje, pa, sledstveno, ni za drugog dobrog čoveka.
Oni su govorili da je stoik sam sebi dovoljan, pošto je mudrost uvek dovoljna sama sebi. Rimski mudrac daje veliku cenu onom prijateljstvu koje ima veliki pisac za nekog drugog čoveka. On veruje da je prijateljstvo velikih pisaca spaslo mnoge ljude od zaborava.
Epikur je govorio kako pre nego što budemo mislili šta ćemo jesti i piti, treba da se zapitamo s kim ćemo biti za stolom da jedemo i pijemo; jer ako jedemo meso bez prisustva prijatelja, onda živimo kao lav i kurjak.
Ali jedno opšte mesto stare grčke mudrosti o prijateljstvu, jeste da ne treba uzeti zlog čoveka sebi za prijatelja. Teognis kaže da takvom čoveku, ako ne učiniš samo jednu uslugu, on će zaboraviti sve druge usluge koje si mu učinio; zato treba od njega bežati kao od opasnog pristaništa. Uostalom, svi mudraci grčki, bez razlike, ponavljaju kako treba uzeti samo najboljeg čoveka sebi za prijatelja, i slušati njegove savete, i dobro se čuvati da se čovek s njim ne posvađa zbog sitnice.
Koliko su ti mudraci cenili prijateljstvo, najviše se vidi po tom kako su mislili da je ono retko na svetu. Isti pomenuti filozof iz Megare je verovao, da, kad bi sa celog sveta pokupili dobre ljude, ne bi njima ispunili ni samo jednu lađu; kao što je i ubogi Epiktet govorio kako na svetu ima svega toliko dobrih ljudi koliko Nil ima ušća.
Zaista, nikad ovakav pesimizam neće biti preteran.
Dovoljno je pomenuti da je i sam najveći teoretičar prijateljstva, i tvorac antičke filantropije, filozof Pitagora, i pored svojih prijatelja, umro od gladi, u Metapontu, u hramu Muza.
Jovan Dučić / Blago cara Radovana (Glava 4) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Uto 2 Maj - 20:28 | |
| Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može.
Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem : budi mi prijatelj.
Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj. Ali, bilo ovako ili onako,u njegovo prijateljstvo nisam mogao sumnjati. Zavolio sam ga, znam po tome što mi je postao potreban,što nisam zamerio ničemu ma šta da je rekao ili učinio, i što mi je sve njegovo postalo važno. Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razloge. Pa ipak to činim, makar samo zato da još jednom pomenem čoveka koji je uneo toliko radosti u moj život. Pitao sam ga jednom, kako to da je baš meni poklonio svoje prijateljstvo.
Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega kao ljubav… A ništa ja nisam poklonio tebi, već sebi…
Meša Selimović |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 11 Maj - 10:25 | |
| |
Život bez prijateljstva je ništa. | Ciceron |
|
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 11 Maj - 10:26 | |
| Veseli i dobri ljudi traže prijateljstvo, a hrđavi jatake i ortake. Ibn Zafar |
| | | Gost Gost
| Treba pomoći prijateljima kada im je to potrebno, a ne dokazivati se kad su oni već propali. Ezop |
| | | Gost Gost
| Tvoje prijateljstvo bilo je sunčeva svjetlost koja je neopozivo promijenila moj život! Pam Brown
|
| | | Gost Gost
| Svako će znati da vam kaže koliko ima koza i ovaca, ali ne i koliko ima prijatelja. Sokrat
|
| | | Gost Gost
| Sa svojim prijateljima radim isto što i sa svojim knjigama. Htio bih da su ondje gdje ih mogu naći, ali se rijetko njima koristim. Ralph Waldo Emerson
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 11 Maj - 10:27 | |
| Prijatelj se može uzeti za remek djelo prirode. Ralph Waldo Emerson
|
| | | Gost Gost
| Prijateljice imaju veće telefonske račune nego što ih imaju holivudski bogatuni. Pam Brown |
| | | Gost Gost
| Prijatelj je tu kad uz tebe nema baš nikoga. Pam Brown |
| | | Gost Gost
| Prijateljstvo je najteža stvar na svijetu za objasniti. To nije nešto što se uči u školi, ali ako nisi naučio što je smisao prijateljstva, uistinu nisi ništa naučio. Muhammad Ali |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 11 Maj - 10:28 | |
| Prijateljstvo kao vrijednost iznad svih drugih vrijednosti. Milan Kundera
|
| | | Gost Gost
| Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi i pored toga te još uvijek cijeni. Edward Elgar
|
| | | Gost Gost
| Prijateljstvo je jedna duša u dva tijela. Aristotel
|
| | | Gost Gost
| Prijateljima lako opraštamo pogreške koje nas ne pogađaju. Artur Schopenhauer
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu Čet 11 Maj - 10:29 | |
| Prijatelj je najbolja imovina u životu. Narodna poslovica , |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Izreke o prijateljstvu | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 18 od 38 | Idi na stranu : 1 ... 10 ... 17, 18, 19 ... 28 ... 38 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 541 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 541 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?