Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo? najpoznatije delo postimpresionističkog slikara Pola Gogena
Mislim da je smisao života čoveka isti kao i žirafe, krokodila i leptira koji živi jedan dan. A to je ne nešto puno, da produži vrstu, da prenese gene, da malo proživi. Nevolja je u tome što leptir, krokodil i žirafa ne razmišljaju o smislu života jer nemaju čime, ili barem mi mislimo da nemaju. Čovekov usud je što je dostigao svesnost koju nijedna druga vrsta nema, a istovremeno zadržao karakteristike svih ostalih o limitiranosti života i smrti kao konačnom kraju i naravno potpuno je njih svestan, za razliku od recimo žirafe. Svestan svog privremenog i kratkotrajnog života, čovek je pokušavao i pokušava da nađe i ubedi sebe u neki viši smisao, i s tom potrebom su nastale religije. S religijama čovek lakše može da podnese svest o svojoj smrtnosti. Jer nema koga nije obuzeo preplavljujuci užas pri pomisli da će za neko vreme doći smrt i da posle toga nemaa više ničega, nema postojanja, samo praznina. I taj užas stvara potrebu da se u nešto veruje, da tu i posle smrti nešto postoji, da smrt nije konačan kraj, da sve ima više znacenje. I pirlicno sam sigurna da su čak i ljudi koji veruju u Darvinovu teoriju, suočeni sa svešću o (skoroj) smrti, skloni da krenu u takva neka razmisljanja o nekim višim istinama i dimenzijama, jedna od takvih sam i ja.
Mislite li da smisla nema, neće ga ni biti. Ako mislite da ga ima, i tražite ga, osetićete da li ga ima ili nema.
Odgovor na to pitanje jedino mozemo naći u našim srcima, i ne prepuštajte se ničijim misljenjima makar to bili naučnici, filozofi i sl.
Da je bilo ko od tih nazovi naučnika ili filozofa izučavao put do unutrašnjeg mira i radosti koja proizilazi iz iskrenosti i čistote nikada im ne bi palo na pamet da savetuju druge ljude kako je život besmislen.
Horus
Super Član
Poruka : 596
Godina : 49
Učlanjen : 04.05.2018
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:16
Lilith :: [size=56]Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?[/size][size=56] najpoznatije delo [/size][size=56]postimpresionističkog[/size][size=56] slikara [/size][size=56]Pola Gogena[/size]
Mislim da je smisao života čoveka isti kao i žirafe, krokodila i leptira koji živi jedan dan. A to je ne nešto puno, da produži vrstu, da prenese gene, da malo proživi. Nevolja je u tome što leptir, krokodil i žirafa ne razmišljaju o smislu života jer nemaju čime, ili barem mi mislimo da nemaju. Čovekov usud je što je dostigao svesnost koju nijedna druga vrsta nema, a istovremeno zadržao karakteristike svih ostalih o limitiranosti života i smrti kao konačnom kraju i naravno potpuno je njih svestan, za razliku od recimo žirafe. Svestan svog privremenog i kratkotrajnog života, čovek je pokušavao i pokušava da nađe i ubedi sebe u neki viši smisao, i s tom potrebom su nastale religije. S religijama čovek lakše može da podnese svest o svojoj smrtnosti. Jer nema koga nije obuzeo preplavljujuci užas pri pomisli da će za neko vreme doći smrt i da posle toga nemaa više ničega, nema postojanja, samo praznina. I taj užas stvara potrebu da se u nešto veruje, da tu i posle smrti nešto postoji, da smrt nije konačan kraj, da sve ima više znacenje. I pirlicno sam sigurna da su čak i ljudi koji veruju u Darvinovu teoriju, suočeni sa svešću o (skoroj) smrti, skloni da krenu u takva neka razmisljanja o nekim višim istinama i dimenzijama, jedna od takvih sam i ja.
Mislite li da smisla nema, neće ga ni biti. Ako mislite da ga ima, i tražite ga, osetićete da li ga ima ili nema.
Odgovor na to pitanje jedino mozemo naći u našim srcima, i ne prepuštajte se ničijim misljenjima makar to bili naučnici, filozofi i sl.
Da je bilo ko od tih nazovi naučnika ili filozofa izučavao put do unutrašnjeg mira i radosti koja proizilazi iz iskrenosti i čistote nikada im ne bi palo na pamet da savetuju druge ljude kako je život besmislen.
Možda neki citiraju to što si pisala na drugim forumima, ali ti citiraš moje misli, koje nigde izneo nisam
Lilith
Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:17
O'š reći "čitam ti misli" ?
Bože, pa ja sam savršena !
Horus
Super Član
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:23
Pa ne znam, moguće. Ili si imala priliku da budeš, ali si je odbacila.
Lilith
Master
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:25
Odbacila sam je, to je dosadno.... Kome treba perfekcija, zar ne !?
Ali sam zato skromna, savršeno ! To ne menjam
Horus
Super Član
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:27
Pa ne znam, moguće da savršena i da mi čitaš misli. Ili si imala priliku da budeš, ali si je odbacila, a ja ti ubacujem te misli da bih te naveo na pogrešan put
Horus
Super Član
Naslov: Re: Šta je život? Ned 17 Mar - 23:28
Kako se briše dupla poruka, pojma nemam. Pišeš brže od mene
Malena40
VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
Naslov: Re: Šta je život? Ned 24 Mar - 18:07
Kad imas nekod pored sebe skim mozes da podjelis sve
....My heart beats only for you....
Lilith
Master
Naslov: Re: Šta je život? Uto 26 Mar - 22:02
Samo iskreno zadovoljni sobom i svojim životom ne zavide drugima.
Tužno je što ih je malo.
Horus
Super Član
Naslov: Re: Šta je život? Uto 26 Mar - 22:04
Da znam šta je život, živeo bih ga, ovako samo idem prema kraju nečega, čemu ne znam svrhu...
Lilith
Master
Naslov: Re: Šta je život? Uto 26 Mar - 22:09
Ima jedna pesma Horuse, baš na tu temu ...
Ako je nisi već slušao, poslušaj je do kraja
EROTIC MAN
MODERATOR
Poruka : 48571
Učlanjen : 17.03.2015
Raspoloženje : kako ja hoću
Naslov: Re: Šta je život? Sre 27 Mar - 14:56
vreme
sreća je kad je svuda sivilo
a tebi u srcu duga
Gost
Gost
Naslov: Re: Šta je život? Čet 28 Mar - 13:26
Borba
Salome
Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
Naslov: Re: Šta je život? Čet 28 Mar - 13:30
" Moj zivot su moje greska " ( i moje )
S. Beket
EROTIC MAN
MODERATOR
Naslov: Re: Šta je život? Čet 28 Mar - 14:14
život je učenje, učenje i opet učenje, makar i na greškama, jer onaj koji ništa ne uči i ne nauči utrajbo je život džaba, kao da ga i nije proživeo. isto kao da je bio u bioskopu, gledao filma a nije ništa razumeo.
sreća je kad je svuda sivilo
a tebi u srcu duga
Malena40
VIP
Naslov: Re: Šta je život? Ned 14 Apr - 8:28
Malena40
VIP
Naslov: Re: Šta je život? Ned 14 Apr - 8:29
Thabit
Član
Poruka : 397
Učlanjen : 28.04.2013
Naslov: Re: Šta je život? Uto 16 Apr - 15:24
..sikofant..potkazivač..pričaj jedno,drugo,treće..ono te potkazuje..čineći od čoveka karikaturu..pa kako se ko snađe..
Horus
Super Član
Naslov: Re: Šta je život? Uto 16 Apr - 16:57
Košenje trave komšinici
Malena40
VIP
Naslov: Re: Šta je život? Uto 16 Apr - 21:12
Zivot je moja porodica
Enesa
Master
Poruka : 11758
Učlanjen : 01.08.2018
Raspoloženje : Osrednje
Naslov: Re: Šta je život? Sub 27 Apr - 22:59
Večito pitanje bez pravog odgovora
Malena40
VIP
Naslov: Re: Šta je život? Sub 27 Apr - 23:04
EROTIC MAN
MODERATOR
Naslov: Re: Šta je život? Ned 28 Apr - 23:08
život je šansa, jedinstvena prilika koju si dobio rođenjem da uradiš sve šta je u tvojoj moći da tebi i ljudima koje voliš i ceniš bude lepo, veselo, srećno vreme provedeno na ovom svetu.
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?