Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Uto 8 Apr - 22:27 | |
| Narcis Narcise. Tvoj miris i dno reke mirne. Zelim da uz tebe budem, cvete ljubavi, narcise. Setnim ti okom kruze vali i zaspale ribe, Ocima mojim leptiri i tice. Ti majusan a ja velik. Cvete ljubavi, narcise. Na miru ne ostavljaju ljiljane, andjeoski bele, ogledalo sto ogleda zanose nam iste. Moj bol i sustinu bola. Narcise? Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Uto 20 Jan - 20:38 | |
| DA MI SE RUKE OLISTAJU
Izgovaram tvoje ime u noćnoj pormčini, kada se zvezde spuste da piju na mesečini i kada spavaju grane sa listovima skritim. Tad osetim da tonem u strasti i muzici Sat suludi što peva časovi koji su bili.
Izgovaram tvoje ime u ovoj noćnoj tmini, i ime mi se tad tvoje dalje neg` ikada čini. Dalje od svih blistavih zvezda, bolnije od blage kiše što kiši.
Da li ću da te volim kao i onda? Šta skrivi žalosno srce moje? Kad oblak mre u visini kakav me zanos čeka? Čist, miran da li će biti? Da mi se ruke olistaju na sjajnoj mesečini! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:33 | |
| Jednoj curi na uvo
Ne htedoh. Ne htedoh ti nista reci. Jer videh kako iz tvojih ociju dva luda, mlada drveta mi masu. Od lahora, od srebra i zlata. Ne htedoh. Ne htedoh ti nista reci. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:33 | |
| Balkon
Lolita pevusi saete. Toreadori u horu uzdisu dok berberi po taktu uzdisu dok berberi po taktu glavom njisu. Izmedju metvica i bosioka Lolita crnooka pevusi seate. (Ona Lolita koja netremice u cisterni ogleda belo lice) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:34 | |
| Mala pesma o prvom poljupcu
U jutro zeleno hteo bih da sam srce. Srce. U kasno popodne hteo bih da sam slavuj. Slavuj. (Duso, odeni se u boju narandze. Duso, odeni se u boju ljubavi.) U jutro zivo hteo bih da sam ja. Srce. A s' veceri hteo bih da sam tvoj glas. Slavuj. (Duso, odeni se u boju narandze. Duso, odeni se u boju ljubavi.) |
| | | Gost Gost
| Amparo
Amparo, sama u pustome domu, sva u belom! (Polutar izmedju jasmina i granata) Zubor fontana slusas iz dvorista i meki, zuti cvrkut kanarinca. S veceri gledas u ptice kako drhte na kiparisu, dok vezes lagano slova od svile na pokrovu belom. Amparo, sama u pustome domu, sva u belom! Amparo, kako mi je tesko reci: Ja te volim! |
| | | Gost Gost
| Dona Rozita (Iz luktarske farse Jazbina Don Kristobala)
Porasla cikita, aj, Dona Rozita! Grudi su joj bele dve narandze zrele. U Rozite svraka. Od jutra do mraka kresti: ''Aj, Rozita gde ti je mamita, po gradu da zadje i muza da ti nadje - a mozda i dva! Ha ha ha! Ha ha!'' |
| | | Gost Gost
| Dva mornara na kopnu
U srcu riba iz Kineskog mora. Katkad izroni pa okom krstari. Mornaru, pusti krcme i narandze! Vrati se brodu i pljuckaj vodu! Sapunom jezik prao je od psovki i od zargona - sve zbog lepih dona! O, oci zarke! O, zvezdane varke! O, sto balkona sa sto lepih dona! Dosta! Ne mlati, mornaru - i skrati! Vrati se brodu i pljuckaj u vodu! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:35 | |
| Stabljiko, stabljiko
Stabljiko, stabljiko, suva i zelena. Lanokosa cura mala masline je brala a udvarac kula, vetar, struk joj obgrlio. Tu cetiri kabalera minuse na konju, U ruhu od teske svile, plave i zelene, i u dugom, tamnom plastu. ''Podji s' nama u Granadu, curo lanokosa!'' A cura ih i ne slusa. Tri torera vita struka minuse na konju, svi u ruhu narandzastom i s' macem od srebra. ''Podji s' nama u Sevilju, curo lanokosna!'' A cura ih i ne slusa. Najzad, kad je vece palo, ljubicasto, mutno, minu mladic sa luninim ruzama i mirtom. ''Podji sa mnom u Granadu, curo lanokosna!'' A cura ga i ne slusa, vec masline bere, dok sve jace struk joj steze siva ruka vetra. Stabljiko, stabljiko, suva i zelena. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:35 | |
| Svetiljka
Oh, kako je utonuo u misli plamen svetiljke! Kao indijski fakir zuri nemo u svoju sjajnu nutrinu od zlata i zamuti se samo kada sneva podneblja neka daleka, bez vetra. Zdral belo usijani kljuca semenka tmaste u svome gnezdu i cepteci, kradom, zaviruje u rasirene oci umrlog Ciganceta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:36 | |
| Pesma o Gundelju
Gundelj se ceslja kod svog berbera sviloprstog. Sa niskih prozora susedi mi se smeju. Gundelj kolmuje loknice na glavi. Po dvoristima kreste papagaji, izabranici planeta. Gundelj bez stidasvoj zapusak kiti cvetom jasmina. A zadivljeno vece nemo pada na cesljeve i lokne kolmovane. |
| | | Gost Gost
| Rasplakani guster
Place don Guster. Place Gusterica. Guster i Gusterica sa grudnjekom belim. Negde u travi zagubili burmu. Aj, burmu od olova, aj, olovnu burmu! Nebo, ogromno i bez ljudi, nosi globus za ptice. Sunce, kapetan trbusasti, obuklo kaput od atlasa. Kako su matori ti gusteri, pa placu! Aj, kako placu, aj, aj, kako placu! |
| | | Gost Gost
| Kineski pejzaz
Zvona od zlata. Zmajevi. Pagode. Cilin, cilin! - vrh pirincanih polja. Daleko negde crvene se caplje i sneva vulkan, ugasen vec davno |
| | | Gost Gost
| Kolonada
Voda lupka u daire od srebra. Krosnje vezu zelen vetar, a ruze vezu miris tamni. Pauk jedan ogroman veze zvezdu Luni. |
| | | Gost Gost
| Tri pricice o vetru
Vetar je stigao crven od zapaljivog brega i postao zelen, zelen od reke. Zatim je postao ljubicast, zut i - vec se izvio nad poljima zitnim kao napeti sedmobijni luk. Vetar malakse. Gore sunce, dole drhtave alge jablanova. I srce moje ustreptalo. Vetar malakse oko pet po podne. Bez ptica. Lahor talasav kao raspletene vlasi u devojke. Kao valovi sa starinskih slika. Lahor nabuja kao voda i preplavi - poput balsama belog - sve tesnace i vec se razmrskava u sudaru sa prsima planina. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:37 | |
| Jova
Jovo vita, jovo vita, ko li te je odeno u zlato studeno? Juce jos su odzvanjala njedra tvoja ustreptala ko srebrno zvono, tako meko, bono, horovima zvezda i romorom gnezda. Sada cutis, oborena, ko u dusi razorena sto cute nebesa Al' u meni, kao nekad, sve ce ptice tvoje u purpurnoj krosnji srca i dalje da poje Jovo vita, jovo vita, ti ne tuguj zato - i nas jednom odenuce u studeno zlato! |
| | | Gost Gost
| Jesenje vece
Jesenje vece u stud odeveno. Za mutnim oknom zure decja lica u zuto stablo koje se pretvara u jato ptica. Vece poleglo rekom sto se peni, a kao jabuka se zari krov rumeni. |
| | | Gost Gost
| Posle prolaska
Deca gledaju u daleku tacku. Kandila gasnu. Slepe devojcice zbore sa Lunom i plac izvija spirale do neba. Brda gledaju u daleku tacku. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:38 | |
| Lovac
Visoke bore! Tri golubie nebu poletele. Tri golubice vratile se boru, noseci senke tri rumene, na umoru. O niski bore! Tri golubice pod njim oci svele. |
| | | Gost Gost
| Zvono
Na kuli zutoj leluja se zvono. Nad vetrom zutim zvon se rascvetava. Na kuli zutoj prestalo je zvono. Vetar prasinom veze srmen pramac. |
| | | Gost Gost
| Dete i leptir (Iz pozorisnog komada Carobna obucarka)
Leptiricu mali, cvete okriljeni, dodji, leptiricu, zlatni i zeleni! Lutajuce svetlo kandila sto gori, na dlan mi se spusti i krila odmori! Stani, kad te molim, zasto dalje kreces? Kuda tako zurno kroz plavet odleces? Cvete okriljeni, zlatni i zeleni! Lutajuce svetlo kandila sto gori, kad ti lepo kazem, Sta je? Neces? Bezis? Sad cu ti ja dati! Mrezo od muslina, ti mi ga uhvati! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:39 | |
| Seviljska uspavanka
Aj, kornjaca mala bez mora ostala, ostala bez mora, bacena kraj sora. a Ciganka, mati, nece da se vrati. Nema majke, nema, siroce bez mora, baceno kraj sora. Ovo dete malo ni kolevke nema; otac mu je tesar pa neka je sprema! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca Sre 18 Feb - 16:39 | |
| Nemo dete
Dete je trazilo svoj glas. (Kralj cvrcaka ga je ugrabio.) U kapi vode dete je trazilo svoj glas. ''Ne treba za govor: Napravicu od njega prsten i cutanje svoje ponecu na malom prstu.'' U kapi vode dete je trazilo svoj glas. (A glas, zarobljen negde u daljini, odenuo je sivo ruho cvrcka.) |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Federico Garcia Lorca | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 4 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 623 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 623 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?