|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:25 | |
| 68.
Djevojcica od drveta ne dode hodajuci: sjedila je odjednom tamo na opekama, staro cvijece mora pokri njenu glavu, njezin je pogled imao nešto od tuge korijenja.
Gledala je otamo naše živote otvorene, postojanje i kretanje i kruženje zemljom, i dan koji skida boju svojih postepenih latica. Bdjela je, ne videci nas, djevojcica od drveta.
Djevojcica okrunjena drevnim valovima gledala je otamo svojim razbitim ocima: znala je da živimo u nekoj dalekoj mreži
vremena i vode, valova, zvuka i kiše, ne znajuci živimo li, ili smo iz njenih snova. To je prica o dvevojcici od drveta. |
| | | lana MODERATOR
| 69.
Možda ne biti znaci biti bez tebe, da ne ideš režuci podne kao modri cvijet, da ne koracaš kasnije izmedu magle i opeka,
da nema onog svjetla koje nosiš u ruci, koje drugi, možda, nece vidjeti da je raslo kao rumeno porijeklo neke ruže,
i da ne postojiš, najzad, da nisi došla opora, uzbudljiva, da upoznaš moj život vjetra,
i otada postojim jer ti postojiš, i otada jesam, jesi i jesmo, u za ljubav bit cu, bit ceš, bit cemo. |
| | | lana MODERATOR
| 70.
Možda sam ranjen, a da ne krvarim jednom od zraka tvoga života i posred šume zaustavlja me voda: kiša koja je pala sa svojim nebom.
Zatim dodirujem prokislo srce: tamo znam da tvoje oci prodiru u prostrano podrucije mog bola i šapat sjene sam se podiže:
Tko je? Tko je? Ali bijaše bez imena list ili tamna voda što drhti posred šume, gluha, i na putu,
i tako, ljubavi, doznah da sam bio ranjen i nitko nije govorio, jedino sjena, noc koja je lutala, jedino poljubac kiše. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:26 | |
| 71.
Od bola do bola prelazi ljubav otoke svoje i postavlja korijenje koje zatim natapa plac, i nitko, nitko ne može umaci koracima srca koje trci šutljivo i krvolocno.
Tako ti i ja tražimo pukotinu, drugu planetu gdje sol ne ce moci dirnuti tvoju kosu, gdje boli nece moci rasti mojom krivnjom i gdje ce živjeti hljeb bez agonije.
Planeta zapletena u lišcu i daljini, pustoš, kamen suv i nenastanjen, svojim vlastitim rukama htjeli smo sagraditi
tvrdo gnijezdo, bez nevolje, bez rane i bez rijeci, no ljubav ne bijaše takva, tu je sumanuti grad u kome ljudi polako na balkonima blijede. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:26 | |
| 72.
Ljubavi moja, zima se vraca u svoje kasarne, zamlja ucvršcuje svoje žute darove i prelazimo rukom preko dalkog mjesta na kosi geografije.
Podimo! Danas! Naprijed, kotaci, brodovi, zvona, avioni celicni od dnevnog beskraja prema svadbenom mirisu arhipelaga, po longitudinalnom brašu užitka!
Podimo, ustani i okiti se i popni se, i sidi i trci i cvrkuci sa zrakom i sa mnom, udimo u vlakove Arabije i Tocopilla,
tek da bi smo odselili prema dalekoj peludi, prema probadajucim selima od prnja i gardenija u kojima vladaju ubogi bez cipela. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:27 | |
| 73.
Možda ceš se jednom sjetiti onog oštrog covjeka koji je poput noža izišao iz tmine i koji je znao prije no što smo znali: vidje dim i odluci da bukne vatra.
Blijeda žena crne kose izide kao ulovljena riba iz bezdana i izmedu to dvoje podigoše protiv ljubavi stroj naoružan bezbrojnim zubima.
Covjek i žena zatriješe planine i vrtove, sidoše k njivama, uzveraše se na zidove i podigoše na brda svoje grozne topove.
Ljubav je tada znala da se zove ljubav i kada podigoh oci do tvoga imena odjednom tvoje srce odredi moj put. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:27 | |
| 74.
Put okupan vodom kolovoza blista kao presjecen za puna mjeseca, u jasnoj svjetlosti jabuke, posred voca jeseni.
Magla, prostor ili nebo, skitnicka mreža dana raste sa hladnim snovima, zvucima i ribama, para otoka napada krajinu i drhti more pod svjetom Chilea.
Sve se povlaci kao kovina i skriva se lišce, zima prikriva svoje potomstvo i slijepi smo, neprestano, jedino slijepi.
Samo prikovani za rjecno korito koje cuva tajnu kretanja, rastanaka, putovanja i puta: zbogom, kaplju suze prirode. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:28 | |
| 75.
Ovo je kuca i more i zastava. Lutasmo iza drugih dugih zidova. Ne nadosmo vrata, ni zvuka poslije odsutnosti kao poslije mrtvih.
I na kraju kuca otvori svoju tišinu, ulazismo da gazimo ostavljeno, mrtve štakore, prazno zbogom, vodu što je plakala u cijevima.
Plakala je, plakala kuca nocu i danju, jecala s paucima, pritvorena, rasuše se njene crne oci,
i sada je, odjednom, vracamo životu, nastanjujemo je, ali nas ne prepoznaje: treba da cvjeta, ali se ne sjeca. |
| | | lana MODERATOR
| 76.
Diego Rivera strpljenjem medvjeda tražio je smaragd šume u slikarstvu ili rumenicu, žestoki cvijet krvi, skupio je svjetlo svijeta na tvojoj slici.
Slikao je odlucan oblik tvoga nosa, iskru tvojih divljih zjenica, nokte što raspaljuju zavist mjeseca,
Stavi ti dvije glave vulkana jarko crvena od vatre, ljubavi i plamena araukanskog, i iznad obraza koje pozlati glina
pokri te kacigom neobuzdana požara i ostadoše tamo tajno ulovljene oci mi na svojoj potpunoj kuli: tvojoj kosi. |
| | | lana MODERATOR
| 77.
Danas je danas s težinom prohujala vremena, s krilima svega što ce tek biti sutra, danas je Jug mora, staro doba vode i zadaca nekog novog dana.
Tvojim ustima podignutim k svijetlu ili mjesecu pridružiše se latice istrošena dana, i jucer stiže žureci svojom tamnom ulicom da bismo se sjetili njegova mrtvoga lica.
Danas, jucer i sutra jedu se hodajuci, pojedimo dan kao gorucu kravu, naše stado ceka sa svojim izbrojenim danima,
no svoje brašno baci vrijeme u tvoje srce, moja ljubav sagradi pec od gline Temuca: jer si ti kruh svagdanji za moju dušu. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:29 | |
| 78.
Nemam: nikada više, i nemam: uvijek. Na pijesku pobjeda ostavi noge izgubljene. Ubogi sam covjek odreden da ljubi bližnje. Ljubim te. Ne znam tko si. Ne dajem, ne prodajem trnje.
Netko ce možda znati da nisam pleo vijence krvave, da sam se borio s porugom, da sam doista ispunio plimu svoje duše. I da sam podlost placao golubicama.
Ne poznajem: nikada, jer drugaciji bijah, jesam i bit cu, u ime svoje nestalne ljubavi proglašavam nevinost.
Smrt je samo kamen, kamen zaborava. Volim te i ljubim radost na tvojim usnama. Donesimo drva. Zapalit cemo vatru u planini. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:29 | |
| Noć
79.
Nocu, ljubljena, veži svoje srce za moje i neka zajedno u snu razbiju tmine kao dvostruki bubanj, boreci se u šumi protiv gustoga zida okupanog lišca.
Prolazu nocni, crna žeravo sna što hvataš niti zemaljskoga grožda tocnošcu nekog neredovita vlaka što sjene i kamenje hladno za sobom vuce neprestano.
Zato me, ljubavi, veži za cipkasti pokret, za postojanost što kuca u tvojim grudima krilima nekog labuda ispod vode,
da bi na zvjezdana pitanja ovog neba naš san odgovorio jednim jedinim kljucem i samo jednim vratima koja zatvori tama. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:30 | |
| 80.
S putovanja i bola vratih se, ljubavi moja, tvom glasu, tvojoj ruci što dira žice gitare, vatri koja prekida jesen poljupcima i kruženju noci na nebu sumracnom.
Za sve ljude svijeta tražim kruh i carstvo, tražim zemlju za sve ratare bez srece, i da se ne nada nitko miru moje krvi i pjeva. Ali bez tvoje ljubavi ne mogu a da ne umrem.
Za sve to svira valcer jasnog mjeseca, i pjesma gondolijera u bodi gitare sve dok mi umorna glava ne klone sanjajuci:
jer sve su nesanice mog života zamrsile ovu sjenicu gdje ti ruka živi i leti cuvajuci tu noc putnika usnuloga. |
| | | lana MODERATOR
| 81.
Sada si moja. Pocivaj svojim snom u mom snu. Ljubav, bol i nevolja sada moraju usnuti. Noc se okrece na svojim nevidljivim kotacima, a ti si uza me cista mira ko jantar uspavani.
Nijedna nece, ljubavi, spavati s mojim snovima. Ici ceš, ici cemo zajedno vodama ovog vremena. Nijedna nece putovati sjenom zajedno samnom, samo ti, uvijek živa, uvijek sunce i mjesec.
Sada su ruke tvoje otvorile nježne šake, ispustile nježne znakove, a ne zna se kamo, tvoje se oci sklopiše kao dva siva krila,
dok slijedim vodu koju nosiš, koja me nosi: noc, svijet i vjetar rasplicu svoju sudbinu i ja sam bez tebe samo još tvoj vlastiti san. |
| | | lana MODERATOR
| 82.
Ljubavi moja, zatvorivši ova nocna vrata molim te, ljubavi, da podeš u tamni prostor: zatvori snove i udi s nebom u moje oci, prostri se u mojoj krvi kao široka rijeka.
Zbogom, zbogom okrutna jasnoco koja ode padajuci u vrecu svakoga prošlog dana, zbogom svakoj zraci narace ili sata, zdravo, zdravo sjeno, nestalna pratilice!
Na ovom brodu ili vodi, smrti ili novom životu, još jednom sjedinjeni, usnili i uskrsnuli, mi smo samo vjencanje noci u krvi.
Na znam tko živi ili umire tko se budi ili odmara, ali tvoje srce poklanja u mojim grudima darove svitanja. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:31 | |
| 83.
Divno je, ljubavi, znati da si ovdje u noci, nevidljiva u svom snu i ozbiljno osamljena dok rasplicem svoje brige ko mreže zapletene.
Odsutno, tvoje srce plovi snovima, ali tijelo ti diše tako napušteno, tražeci me uzalud, dopunjujuci moj san kao biljka što se udvostrucuje u sjeni.
Uspravna, bit ceš druga što ce živjeti sutra, al od onih granica izgubljenih u noci, oi ovog biti i ne biti u kojem se nalazimo
nešto ostaje i vodi nas svijetlu života kao da je pecat sjene obilježio vatrom svoja tajnovita stvorenja. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:31 | |
| 84.
Još jednom, ljubavi, mreža dana gasi djela, kotace, vatre i hropac rastanka, i noci predajemo pšenicu povijenu kojuje podne primilo od svijetla i od zemlje.
Samo mjesec posred svoje šiste stranice podržava stupove širokog ušca neba, postojbina usvaja tromost zlata i ruke tvoje polako pripremaju noc.
O ljubavi, o noci, o kupolo zatvorena rijekom neprobojnih voda i u sjeni neba što odvaja i potapa svoje olujno grožde,
sve dok ne budemo jedini taman prostor, kalež u koji pada nebeski pepeo, kaplja u bilu spore i duge rijeke. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:32 | |
| 85.
S mora prema ulicama juri skitnicka magla kao para goveda pokopanog u studen, dugi jezici vode skupljaju skrivajuci mjesec što nam životima obeca postati nebeskim.
Rana jeseni, piskutavo sace lišca kad iznad sela drhte tvoje zastave pjevaju lude žene opraštajuci se s rijekama i konji ržu i ržu sve do Patagonije.
Na tvome licu vecernja povijuša koja tiho raste nošena ljubavlju do glasnih potkova neba.
Saginjem se nad vatrom tvog nocnog tijela i ne volim ti samo njedra nego i jesen što prosiplje u magli prekomorsku krv. |
| | | lana MODERATOR
| 86.
O, južni križu, djetelino mirisnog fosfora, s cetiri poljupca danas probi tvoja ljepota, preprijecila je sjenu i moj šešir: okrugao mjesec šetao je po studeni.
Tada, sljubavlju mojom, s ljubljenom, o dijamanti modroga inja, vedrino nebeska, zrcalo, ti si se pojavila i noc se ispuni s tvoja cetiri podruma uzdrhtala od vina.
O ustreptalo srebro ribe sjajne i ciste, zeleni križu, peršinu blistave sjene, krijesnico na jedinstvo neba osudena,
pocivaj u meni, sklopimo naše oci. Na jedan trenutak spavaj s ljudskom noci. Upali u meni svoja cetiri zvjezdana broja. |
| | | lana MODERATOR
| 87.
Tri morske ptice, tri munje, troje škare presjekoše hladno nebo prema Antofagasti i zato ostade samo uzdrhtali zrak, sve je treperilo kao ranjena zastava.
Samoco, daj mi znak svog neprekidnog projektila, jedva da si put okrutnih ptica i kucanje što nesumnjivo predhodi medu i glazbi, moru i rodenju.
(Samoca koju podržava postojano lice kao težak cvijet raširen bez prestanka, sve dok ne obuhvati cistu množinu neba.)
Ljetela su hladna krila mora, Arhipelaga u susret pijesku sjeveroistocnog Chillea. I noc je zatvorila svoj nebeski zasun. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:33 | |
| 88.
Vraca se mjesec Ožujak sa svojim skrivenim svjetlom i nebom se skližu beskrajne ribe, nestalan zemaljski dim napreduje oprezno i stvari jedna po jedna padaju u tišinu.
Srecom, u toj krizi skitnicke atmosfere združila si živote mora i plamena, žalobno gibanje broda zime, oblik koji je ljubav utisnula gitari.
O ljubavi, ružo što je okupaše sirene i pjena, vatro što plešeš i ulaziš nevidljivim stubama i budiš krv u tunelu besanice,
da bi se zatrli valovi na nebu, da bi more zaboravilo svoja dobra i lavove i da bi svijet pao u tamne mreže. |
| | | lana MODERATOR
| 89.
Kad umrem želim tvoje ruke na svojim ocima: želim svjetlo i žito tvojih ljubljenih ruku, da me još, jednom dirne njihova svježina, da osjetim nježnost što izmjeni moju sudbinu.
Hocu da živiš dok te, uspavan, cekam, hocu da tvoje uši i dalje slušaju vjetar, da udišeš miris mora koje smo zajedno voljeli i da nastaviš hodati pijeskom kojim smo hodali.
Hocu da ono što volim nastavi živjeti, a tebe sam ljubio i pjevao iznad svega, zato cvjetaj i dalje, rascvjetana,
da bi dostigla sve što ti ljubav moja nareduje, da bi sjena moja prošetala tvojim vlasima, da bismo tako upoznali i razlog mome pjevanju. |
| | | lana MODERATOR
| 90.
Pomislih da cu umrijeti, osjetih blizinu studeni i od svooga života ostavih samo tebe: usta ti bijahu dani i noci moje zemaljske, a tvoja koža republika koju mi poljupci stvoriše.
U ovome trenutku gotovo je s knjigama, prijateljstvom i blagom zgrtanim bez predaha, s prozracnom kucom koju smo skupa sagradili: sve prestade da postoji osim tvojih ociju.
Jer ljubav je, dok nas život progoni, naprosto visoki val iznad valova, ali jao kad smrt stigne i kucne na vrata.
Ostaje samo tvoj pogled za toliku prazninu, samo tvoja svjetlost da se ne bude više, samo ljubav tvoja da zatvori sjenu. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:34 | |
| 91.
Pokrivaju nas godine kao sitna kiša, vrijeme je beskrajno i jalovo, pero soli dira tvoje lice i kapi su izgrizle moju odecu:
ne razlikuju vrijeme u mojim rukama ili let narance u tvojima: snijegom i motikom probija život: tvoj život koji je život moj.
Moj život koji ti dadoh puni se godinama, kao volumen nekog grozda. Vratit ce se grožde zemlji.
A tamo dolje vrijeme ce i dalje postojati i nadati se i padat ce kiša na prah željno da izbriše i samu odsutnost. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Pablo Neruda Sre 6 Feb - 13:34 | |
| 92.
Ljubavi moja, umrem li, a ti ne umreš, ljubavi moja, umreš li, a ja ne umrem, ne ostavimo bolu odviše prostora: nema života do ovoga koji živimo.
Prah u žitu, pijesak u pijesku, vrijeme, voda što luta, nejasan vjetar odnio nas je kao plovece sjeme. Moglo se desiti da se ne sretnemo u vremenu.
Onu livadu na kojoj se nadosmo, o maleni beskraju, vracamo, ali ta ljubav, ljubavi, nije svršena.
I kao što nije imala rodenja, ni smrti nema i kao duga rijeka mijenja jedino zemlje i usne. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Pablo Neruda | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 5 od 9 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 512 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 512 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie