|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:32 | |
| More nade
More zlobe, more tuge, More jada i očaja – Sačuvaj me dobri bože Tako tužnih izričaja! Zašto more punit jadom, Zašto more tugom zvati, Koga takva u životu Zla sudbina samo prati? Popet ću se na čičimak Prelistat ću brda građe, Gdje da moja topla iskra Nesretnika toga nađe? Da ga zagrlim u hodu Pokažem vidike veće I uvalu nade plavu – More ljubavi i sreće. Odvest ću ga opet natrag Gdje je kao dječak bio, Nek pogleda u budućnost – More nade svijet je cio. Vinograd imah na svom brdu rodnome, Kopah ga, plijevljah i pjev suncu dižući Sadih u njemu bijelu lozu vinovu. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:32 | |
| Oči mi je začarala
Na krevetu ležala je gola I ruke mi oko vrata svila, A ja sam se malo odmaknuo – I gledao kako leži gola. Sto godina kao da je prošlo A bilo je danas – rano jutros, I od tada svud je ispred mene – Svuda leži na krevetu gola. Dok sjedim za stolom, pišem pismo – Ona leži nasred pisma gola, Knjigu uzmem, čitati bih htio A ona na svakom listu – gola. Pogledam na ormar – Pred ormarom stoji gola, Na fotelju oko bacim – Sjedi u fotelji gola Isto kao na krevetu jutros. Kad kroz prozor zagledam se Ona – pred prozorom gola, Oči zažmem, obuzme me tama Usred tame – pojavi se gola. Pa se čudim Kako mi je oči začarala Misli, pamet i htijenje svako Ko da mi je malo jutros bilo, Ko da čeznem da je još i sada Na krevetu ispred mene – Rasprostrta gola. Sići ću k njoj u trščaku S ključem od zlata, Da otvorim vrata svim kulama vitim, Svim dvorima skritim – u mraku. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:33 | |
| Ovdje u srcu
Ovdje u srcu osjećam buru, Ovdje u srcu osjećam jugo, Ovdje u srcu nitko me neće Spriječit da volim te dugo – dugo. Ovdje u srcu nešto me peče, Nešto me hladi, nešto me grije, Ovdje u srcu osjećam: ništa Nije kao što bilo je prije. Ovdje u srcu osjećam nadu, Osjećam čežnju, osjećam radost, Ovdje u srcu osjećam sretan Da mi se s tobom vratila mladost. O vile vi naše, o sestrice bijele, Još dakle, na zemlji vas ima, Još vodite kolo gdje šumore jele U planinskim luzima tima. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:33 | |
| Petar
Strši na grdnoj gomili mrtvaca I sabljom maše...Sunce na umoru Krvave zrake u lice mu baca. On klikće kao orô na timoru.
Koloman stiže: - Petre, sam si...Gledaj! Čemu ta borba?...Sto te peče rana. Junače vrli, prigni se i predaj, Znakove primi hrvatskoga bana.
- Ne, sâm ja nisam. Gle, uz bok mi stoje Ljudevit, Braslav, Mojslav, Tomislave. Iz zemlje niču, iz pare krvave.
Sve gledaju me. Znam čega se boje. ...Posljedni vladar mora da se sruši S krunom na glavi, s ponosom u duši! |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:34 | |
| Prskaju se morem
Prskaju se dvije Ljepotice mlade Stojeći do koljena u toplom moru U majstralu i u suncu, A nad njima nadvile se Starog bora znatiželjne grane. Prskaju se A kapljice zvonkog smijeha Miješaju se s kapljicama mora I razliježu na sve strane. Naokolo dječja vika Odjekuje s pune plaže, Dok kliktavim smijehom svojim Dvje djevojke sve kupače I bor stari – vesele i draže. Na tri metra razmaknute Zasiplju se kapljicama Zasiplju se smijehom, Još su mlade – netaknute Niti friškom tramuntanom, Nit istočnim – Nit zapadnim grijehom. A kose se crnim slapom Kapljica niz leđa cijede. Koliko će proć vjekova Dok posive i posijede?! Ma tko sada na to misli Misli sviju pune su radosti Pune sreće sa njihovih lica I bezbrižne njihove mladosti. A smijeh njihov i dalje se ori Dok polijeva jedna drugu, Kapljice se pune smijeha Raznošene suncem i majstralom Sve oko njih pletu Zapliću se o borove grane Ko svačiju žele rastjerati tugu, Ko da žele kupače i plažu Utkati u meku, baršunastu dugu. Tamo u zatonu nasred pijeska slana Bijelo jato spava mojih mladih dana. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:34 | |
| Stražari morski
Plamsalo podne nedjelje srpanjske, Velmože kada k njemu doploviše S makarske luke i župe duvanjske I novoj kruni dare pokloniše. Rastočki župan veli: - Gospodaru, Hrasta ti odsad i mi smo ogranak. Bog opet dignu našu snagu staru; Opet će Mlečić plaćati nam danak. - A kralju reče: - Neretvani! Moje Kraljevstvo sad je tvrđava od mjedi. Zavidnim okom Venecja nas gledi. Hrvatska vama širi krilo svoje. Vas, sinke župe junačke i stare, Postavljam mora našega za čuvare. - |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:35 | |
| Uz bregove
Nekako me noge ne slušaju, Sve bi htjele uz bregove, U zelenu maslìnatu Kuda nedavno je Joze pošla. A ovdje su Ivka, Jelka i Katica – Igraju se kazališta I deku su na prekuću Ispod palme razapele. A Joze je pošla uz bregove Negdje plete sad nove svjetove, Bunacu promatra i prati vjetrove – U zelenoj maslinati. Ja bih tako rado Iza deke igrao se kazališta, U ulozi ljepotana Vragolana nekog – nastupao Da se vrte oko mene Ivka, Jelka i Katica, Al me noge vuku, vuku – Al me vuku uz bregove U zelenu maslinatu. Neodlučno stojim Gledam put Ivkine kuće, A noge se same kreću Hoće cestom uz bregove I nije im stalo Što igrat se, lijepo, mogu Kazališta ispod palme S Ivkom, Jelkom i Katicom, Pod deku se zavlačiti. Noge vragovi su pravi, Sve se lijepo polako okreću, Sve lukavo, ko nehote Sve me vuku uz bregove – U zelenu maslinatu. Kao zlatne kule plavih dječjih gatka, Kao trijem duga iznad cvjetna granja Blistali su dvorci što ih moja sanja Zrakama sunčanim u mladosti satka. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:35 | |
| Voljela je kao i ja
Voljela je isto kao i ja Ležati na stijenama uz more Gledat igru paukove mreže Po zaspaloj površini mora Kad se tihi južni vjetar Odseli daleko negdje za pučinu. Vjetrić utihnuo – tišina se Usred ljetnog neba ugnijezdila Al ostale razigrane oči paukove mreže Pa sve plove, plove – u mjestu stojeći Sa zrakama igraju se sunca, čudne šare igrajuć se pletu. Voljela je isto kao i ja Punit oči duginim bojama Plavetnilom mora što ga nebo zlati Paukovom mrežom morem razasutom Što u srce zapliće ljepotu Osjećaja čudnih budeći toplotu Dahom mora, tajni neslućenih Koje više od bujice slatkih Uzdaha, usklika, riječi Više nego sto vedrih pjesama - Jedno s drugim sa morem nas spaja. O duše vi žarke, sve prastare varke Iz vaših ograda ganjajte – I sanjajte, sanjajte, sanjajte! |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:36 | |
| Zaprta nebesa
A nebo sve gluše je, tiše, Ko zaprta vrata daleka. U vrtlogu zvjezdane kiše, Pred okom, što čeka, Zar nikad se više Otvorit neće nebesa? Zar nikada više Da gledamo davna čudesa?
Zar nikad? - Al što će Ta čuda, kad naše su oči Sad drukčije? Kada U grudi nam dozrijeva voće, Iz kojega melem se toči Na dušu, što jada? Tko, skrušen, još čeka, Da gromko na stožeru škrinu Nevidljiva vrata daleka? Tko čeka, s visoka Da zvijezde mu sinu?
Sveđ i svud: sred dječjega oka, U dugi na kori vedraca, Na licu mrtvaca, U borama sijede nam majke, Pod koprenom djetinje bajke, U suzi, u pupu, što lista, U kapljici rose, kad blista, U uzdahu srca duboka, Baš uvijek, i svuda: Gle tajne, gle čuda! Gle vrata visoka, široka!
Sa zida nebesa, Što cvijećem se osu Najčistijeg zlata Bog na zemlju prosu, Na pregršti klice čudesa, Pa zatvori sjajna ta vrata. I mukom se nebo tad ovi, I kao da nekamo plovi Kroz sunčeve kiše, I biva još gluše, još tiše. Ne silazi s čudom na pragu Ko negda, sve niže... Al' zemlja sve lakše, sve više, Po zvjezdanom tragu K nebesima onim se diže. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:36 | |
| Bog u šumi Šušti meko cv'jeće rašeljkinih gronja. Kuca malo srce púpovâ i klicâ. Taknuta vjetrićem punim slatkih vonja Brecaju sva zvonca bijelih đurđica. Modrim okom bl'ješti ljubica i viri iz skromnoga grma. C'jeli gaj se budi, šumori i miri Kao smilj i trma.
Jasen, štono dugo suh i jalov dr'jemlje, Bršljanom se vije, lišajima mlâdi. Visoke se jele klanjaju do zemlje, A bor zlatnim praškom dô i goru kadi. Skladan pjev se diže iz hiljadu gn'jezda, Vrutaka i voda.
Ruku punih rose, sjemenja i zv'jezda Bog po šumi hoda. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:37 | |
| Cvrčak
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče Svoj trohej zaglušljivi, svoj zvučni, teški jamb... Podne je. - Kao voda tišinom razl'jeva se. Sunčani ditiramb.
I pjeva: "Ja sam danas ispio sunce plamno. I žilice su moje nabrekle ko potoci. U utrobi se mojoj ljuljuška more tamno. Na leđima mi šuma, što nagli trgnu srh. Dv'je st'jene, dva obronka postaše moji boci, A glava - gorski vrh."
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče, Dok sunce s neba lije na zemlju žar i plam: "Zemniče, ja sam himna što bruji za oltarom, Dok šuti gordi hram.
... Izađi! - Što se kriješ pod krošnjom, u rupama? Na kamu puž se sunča, na travi grije crv! Rominja s vedra neba ko kiša od iskara Sunčana sveta krv.
... Izađi - ti, koj' niknu iz zuba ljuta zmaja, Da budeš grm što gori, luk napet, plamen mač, Al raznježi ti dušu milinje cvjetnog maja, Al omekša ti srce jesenjih voda plač.
... Zaprznio te mrak, Po zemlji sipaš žuč. A tebe zemlja rodi da budeš čil i jak, Da nosiš u njedrima radosti zlatni ključ.
... Ja gutam žar sunčani. I osjećam u sebi, gdje struje šumne r'jeke, Šumore zelen-luzi svjetlošću obasjani, Klokoće vrelo, more pjeni se i krkoči, Modri se grožđe, i zri bobulja sure smreke, Niz bor se smola toči.
... Zemniče, ja sam pjan. Oh, sunca, sunca, sunca. Još led mi noge trni, Pred očma još se crni Odurni zimski san."
I cvrči bez prekida, šiba teškim ritmom Goleti ugrijane, lug mrtvi, sparni zrak. Trepeće oštra pjesma ko vjetra na krilima Dugačak svilen trak. I pjeva: "Slava zemlji i suncu i talasu! Dajte mi kaplju rose na kori jasenovoj, I kaplju žuta soka na bobi na smrekovoj. Al velju snagu novu podajte mome glasu.
... Sunčeve žice idu od neba pa do zemlje, Napete kao strune. Golema harfa sja. Mnogo je ruku dira. - Nebesa zabrujaše, I sluša zemlja sva. Mir je na vodi, muk je u docu i luzima, Al čujem velje srce, gdje kuca sred dubine: Bojiš se, zemljo majko, da onim pod prstima Ne zamre pjev sunčani, žica se ne prekine.
... Zemniče, čuješ poj? Šumi ko srebrn-more, Zuji ko pčelâ roj. I pjeva: "Sv'jet je lijep, a život dar je s neba, Al žeđa nek ti bude velika, ljuta glad. Pa gutaj vatru moju i siši ml'jeko moje, I bit ćeš sveđer mlad.
... Oh, sunca, sunca, sunca! I vonja sa doline I vjetra sa vrhunca!
... Zemniče, ja sam pjan. Gle, iza žbuna viri, Pomamnu pjesmu sviri Na fruli nagi Pan."
I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče Svoj trohej zaglušljivi, svoj zvučni, teški jamb. Podne je. - Kao voda tišinom razl'jeva se Sunčani ditiramb. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:38 | |
| Hrvatski jezik
U tebi sam vijek svoj proživio, Drevni i lijepi jeziče Hrvata; Rođen na morskom pragu tvojih vrata, Polako sam te, uz trud, osvojio.
Povede ti me i gdje nisam bio. Na vrhu gore i na kraju gata, U kolibici, u kući od zlata Svuda je meni glas tvoj žuborio.
Htio sam biti glazbalo na kome Zvuče ko žice, mirišu ko cvijeće Rojevi riječi u govoru tvome.
Pa, uzdignut nad zipkom i nad grobom, Da u tebi dišem i da živim s tobom, I onda, kad me više biti neće. |
| | | lana MODERATOR
| K Bogu!
Bože, ja sam uvijek nosio te živa Na dnu duše svoje: u burne trenutke Obijesti, i kada cijelu noć je šutke Kopala mi srcem sumnja hladna siva.
Nošah te u sebi i kad sve sam vrutke Vjeri pečatio, i kvas, što ga liva Tvoja ljubav u nas, gušio, i tkiva Nade u glib bacao niz drum svoj i putke.
Ja sam se rvao s tobom, velji Bože! Svladan rukom tvojom, poraza svu sreću Spoznah, i znam, što ti blaga sila može.
I jer borbu s crvom ti prezreo nisi, Osjećam u duši vjeru uvijek veću. I sve biće moje prema tebi klisi. |
| | | lana MODERATOR
| Ko božica mora
Iz mora je ishodila Vitka, čvrsta, uspravljena Ko božica mora prava, Ko rusalka, ko sirena, Ko djevojka – Koju oko vječno traži, Ko djevojka čije draži Mame više od najslađeg vina. Sto bačava onog trena Vina – ja bih za nju dao Jer tko ima ko Božica Tako lijepa dva obla ramena Dva koljena dunjom zaobljena Vitak struk i uzak bok, Zato nije teško reći: Ko božicu pravu Stvorio je bog. Gole, male dvije sise Na grudima bijelile se, Žutile se, zlatile se Ko dva bijela obla žala, Ko dvje krafne, breskve dvije Žute, kasne – vinogradske. Pa pomislim: Otkud usporedbe takve, Zbog čega joj grudi Morskom sliče žalu – Valjda zato što se kipar Svemogući namučio Dok je njih i bijele žale Savršene izradio. Zašto ko rumene krafne – Stoga, što za njima Ko za krafnama što prste peku Kad ih majka prži o Božiću, Usne žude Srce željno sanja. A zbog čega breskve kasne – Žute vinogradske, Zbog toga što voća slađeg Na svijetu od njih nema. Po sredini malih grudi Nasred svake malina je zrela, Rujem zore, tajanstvom užitka Sokom čežnje poglede mamila. Sitni kostim na bedrima Tek što iz mora izašla Božica je malo popravila I zatresla bujnom kosom – Misli sredit će se sama, Pa po rivi prepunoj kupača Put tuša se uputila. Gleda pravo, ni lijevo ni desno, Bolje grudi ističu se tako – Iako ih nema zašto Isticati. Jer sve oči i onako, Dok je rivom prolazila Uprte su u nju bile. Muške oči širom raširene – Ženske gledale iskosa – Da se sva omotala ručnikom Opet bi se za njom okretale. Dok korača i dok se tušira Ispod hladna okreće se tuša, Mati mila, kakova ljepota Okružena šarenilom ljeta Sunca, žala, veselih kupača – Dok lak lahor lagana majstrala Svježinom je sa pučine – ljubi. Jedno noćno more, koje ne zna za san, Muči se i stenje u dnu moje biti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:39 | |
| Nešto pluta
Sjećam se djetinjstva, dok s ocem Ribu smo lovili po bistromu moru. Krenuli rano bi još po mraku I usred konala čekali zoru. Sjećam se, bunaca okolo barke Ko led da je sledio kono cijeli. Daleko okolo ni barke ni broda Tek jarbol koji bez jedra – bijeli. I dok bi sunce peklo nam leđa Dok s ribom smo se vraćali kući Kono bi blistao čistoćom mora Svud kud nam pogled mogao pući. A tad bih odjednom viknuo ocu: Gle, tata, onamo nešto pluta, Okrenimo barku da vidimo što je Pa makar malo skrenuli s puta. Da nešto u moru pluta bilo je čudno Pravi je doživljaj za nas to bio – Pa zapri u vesla nek barka juri, Ta mlad si, snažan, veseo, čio. I kad bi znojni doveslali začas Do točke što sred bistra se mora crni, Otac bi rekao: trula greda, borova grana - Ajde polako opet put kuće obrni. I opet od trule grede, od suhe borove grane Zapri, pa sijeci bistrinu plavu, Da ćeš još nešto vidjet u moru Uzalud zuriš, uzalud okrećeš glavu. Danas vesla ne tjeraju barku Motor konalom valove stvara – Al pazi da se ne omota oko propele Kakova plastika, vrećica il krpa stara. I kad bi moj stari u barci bio Viknuo bih: Gle tata, onamo ništa ne pluta, Okreni motor tamo, jer iz prljavštine ove Nema kroz smeće drugog nam puta. Daleko, daleko na otoku plavu Znam hridinu suru sa česvinom stoljetnom, Nju vjetrovi ljube u zelenu glavu, U jesenjoj tmini i prozorju proljetnom. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:39 | |
| Ono što me nadahnjuje
Ono što me nadahnjuje Nisu pjesme Ono što me nadahnjuje Da mislim u ritmu U strofama i rimama, Već uspomene Što ih još lišaj Potpuno prekrio nije. One se otrgnu iz prošlosti – Misao sjetno uzbude Kao da žele mahovinu, prašinu Sa sebe stresti, otruhnuti I opet koji slatki čas, Koji trenutak usnuli – Tužni il radosni Kroz pjesmu oživjeti. Zeleni se lijepi vinograd mojega oca, Ovjenčan maslina vijencem, pod njime sanjari dječak, Grožđe dok zre i sve jače pijev cvrčka se glasa, i more Krkoči negdje daleko i nebeskom plove vedrinom Dva oblaka bijela, tanka |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:40 | |
| Pero Vuko
Trčao sam s djecom ispod platnja. Svi veselo vikali smo – Lovili jedan drugoga. I kada sam zaostao nešto Jedan me je dječak Udario otpozadi. Hitro na zemlju sam pao I očajno u plač udario. Djed pred kućom Promatrao dječju graju, Moj plač naljuti ga Pa otpaše kajiš I juriti počne Djecu oko platnja. Al star je i polagan bio. Djeca hitro Ispred njega jure – Djed ih ulovit ne može. Kad su dječki to vidjeli Svi se složno Djedu rugat stali: Pero Vuko! Pero Vuko – vikali su. Djeda su u selu tako zvali Jer je bio širok – osrednjega rasta. Ja sjedio plačući na zemlji Djed jurio djecu oko platnja A dječaci – svi vražiji Sve su brži, veseliji, Sve su jače «Pero Vuko» Trčeći vikali. Gledajući tu veselu trku Sve su boli odjednom prestale. Graji sam se dječjoj pridružio, Skupa s ostalima Pred djedom trčao Iz sveg glasa «Pero Vuko» S drugim dječacima Djedu se rugao. Goloj vili Marko u trnjaku Vlas za vlasom s drača razvezivo, Srh je treso žilicu joj svaku, Put joj sjala ko od svile tkivo. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:40 | |
| Potraži me
Kad čuješ kako kriješte vrane S one lude, sa sjeverne strane, Kad vidiš kako ljubav potiho kaplje Sa one suhe, slomljene borove grane, Kad čuješ kako nešto u noći uzdiše i ječi Kako ljubavi žica ko bolesno srce kuca, Kad vidiš kako se je zatamnilo nebo Dok ljubav naša počinje sve više da puca, Kad čuješ kako – ko u dubòku puću Tišinom tupo odjekuje tvoje ime, Ne budi lijena, ne časi ni časa – Potraži me, potraži me! Zemniče, ti niknu iz zuba ljuta zmaja Da budeš grm što gori, luk napet, plamen mač, Al raznježi ti dušu milinje cvjetnog maja, Al omekša ti srce jesenjih voda plač. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:41 | |
| Spajajući zemlju i nebesa
Zagledan u modro iskričavo nebo Pokušavam prebrojiti zvijezde I pronaći poznata sazvježđa – Modrina mi oči pije Sjaj sitnijeh zvijezda zamagljuje. One jarče, ko u moru svjetionik Jarko sjaje nebom razasute, Samo rijetke na jugu trepere. Koju zvijezdu povezat bih mogao Sa zvijezdama što po zemlji trče? Kojoj zvijezdi gore u visini Sjajne zvijezde oko mene liče? Najprije se prisjetim Marije O ogromnih njezinih očiju – One dvije nasred neba Sigurno su Marijine oči. A koju bih nazvao Zvjezdana, Koju Divna a koju Gordana, Koju Sanja, koju Nikolina, Koju Višnja a koju Grozdana? Ajme meni, toliko je sjajnih zvijezda Ko ptičijih po drveću gnijezda, Ajme meni, toliko je slatkih djevojaka: Crnih, smeđih, svijetlih uvojaka! Ajme meni, kad bih sve mogao Da zagrlim mislima, željama, Da povežem zvijezde i djevojke – Iskričave i plave uvojke! Ajme meni, kum bih svakoj bio, Ajme meni, svoj bih život cio Izmišljao najljepša imena Stvarao bih svakakva čudesa Spajajući zemlju i nebesa. Ona je htjela u noć tihu, snenu, Sa šljunka što sav blista od bjeline Da odrežem dvije plahte mjesečine Pa da ih stavim na postelju njenu. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:41 | |
| Uvala mala
Od svih pogleda skrivena Jedna uvala mala Puna pijeska i plitka mora, I sitna – u džep bi mi stala. Sa sjevera, s istoka nad njom Visoka strma stijena Kroz sitni ulaz s juga Plaže je mareta lijena. Sunce zažeglo u stijene Blješti po plaži od žala, Ulaz joj uski brani Od pulenta, juga, majstrala. I u toj uvali maloj Od cijelog svijeta skriveni Uživali smo u toplomu ljetu I ja sam u njoj – a ona u meni. Al jednom bar da mi je Do sunaca samije’ Visoko na gori Gdje šumore bori. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:42 | |
| Veli Jože i motovunska zvona
Ima u istarskoj zemlji gradić Motovun koji je već davno, davno imao za slugu gorostasa Velog Jožu. Div je bio takav da nije mogao hodati po tijesnim ulicama gradskim, pa je stanovao u šumi ispod grada. On je građanima kopao vinograde, orao njive, pasao stoku, sijekao drva, a grad mu je svake subote davao za plaću pečenu kravicu. Jedne subote Motovunjani rekoše: “Jože je izjelica, proždrljiv kao vuk”, pa mu doniješe mjesto kravice pečeno tele. Jože ga proguta i ne reče ni riječi. Druge subote dadoše mu pijetla. To nije bilo Joži ni za jedan zub, ali je i sad šutio. Treće subote – baš uoči Božića – dadoše mu miša. Onda div reče: “Al ja sam vam nosio izdaleka kamenje za vaš lijepi zvonik.” – “ Ili tako, ili nikako”,odgovoriše građani. One noći Veli Jože preskoči gradske zidine, naprti toranj na leđa i otiđe. Svanu Božić, a građani u čudu. Ne čuješ zvonjave; propao zvonik u crnu zemlju. Zovu Jožu da ga iskopa i digne, ali se div ne ozivlje. Lutaju žalosni po gradu, kad o podne Cin! Don! Cin! Zapjevalo je pet zvona u šumi ispod grada. Svi trče tamo, te imaju što da gledaju. Posadio orijaš toranj između visokih hrastova, pa se prometnuo u zvonara; svakim prstom vuče po jedan konop. “Dobri Jože, oprosti! Našemu je gradu bez zvonika kao čovjeku bez nosa.” “Što ćete mi dati?”, odgovara gladni div. “Za svako zvono nešto. Za Zveckalo kokoš, za Zvrčkalo ovcu, za Mrmljalo kozu, za Gunđalo prasicu, a za Brnjalo pečena vola.” “Ej, to je nešto”, reče orijaš pa se odmah pomiri sa svojim gospodarima i vrati im toranj. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:42 | |
| Vođa Hrvat i njegova djeca
Hrvat, posljednji od braće i sestara koji povedoše narod na obale Jadrana, bijaše ostario. Izmoriše ga ratovi i širenje njegova puka ravnicama, gorama i morskim zatonima od rijeke Drave do valova morskih. Kad osjeti da mu se približava kraj, pozove k sebi svoja tri mlađa sina, skinu s njih mačeve te ih objesi o stijenu prostrane kolibe. – Čemu, oče? – začude se sinovi. – Mjesto rata… rad! Mjesto oružja…oruđe! – odgovori starac pa povede najstarijeg k plugu, što je uz dva vola stajao iza kolibe. – Gle ga, sine. To je što drugi u životu narede. Mač brani, ali ne hrani. Uradit ćeš, što uradiše tvoji djedovi i pradjedovi. Traži plodnu zemlju pa ori, sij, žanji. Neka tvoji štagljevi budu vruci iz kojih neprestano teku potoci zlatne pšenice. Tek će nas onda ova zemlja posiniti, biti doista naša. Hoćeš li? – Hoću, oče. Upregnut ću odmah i otići. Onda se starac vrati u kolibu i digne iz kuta malj. Pokaza ga svomu drugom sinu. – Što je to? – upita mladić. – Zar nije to čime se lome lubanje neprijatelja? – Ne – odgovori starac. – Ovim se lomi i teše kamen ni za što. Vidjeli ste kakve kuće, zidine, tornjeve, vodovode i hramove digoše ovdje Latini već davno. Hoćemo li mi živjeti uvijek pod šatorima, u daščarama i u kolibama od šiblja? Muči se, uči i nauči. Tvoje su mišice jake, ruke čvrste. A sad uzmi i idi! I momak posluša. Vlko, treći Hrvatov sin, jak i okretan dječak, ostade sam uz oca, znatiželjan što će se sada s njime dogoditi. Mirisao je po soli, trak zelene morske trave stajaše mu u rudastim vlasima. Otac ga dugo gledao: – Ha, znam ja tebe. Plivaš ko riba, gradiš neke mreže, loviš raka i ribice. Kotrljaš panjeve u more pa na njima jašeš i guraš ih motkama po plićini što dalje možeš. Al to su sve dječje igre. Valja od sada drukčije. – Znam, oče. Valja raditi ono što rade Liburnjani. Čamci! Lađe! Valja podići škver gdje se grade brodovi; luku gdje lađe pristaju. Oh, da mi je!… – I bit će ti – reče starac pa mu nešto dade. – Sjekira? – Ne. To je bradva, oruđe tesarsko. Idi u šumu, obaraj hrastove, pili i teši. Pa radi što i Liburnjani. Nismo ni na što došli k moru. Ono neće biti nikada naše ako ne počnu plivati po njemu ta naša stabla. Sine, uzmi i idi u šumu. I Vlko skoči od radosti, zavitla bradvom kao mačem i ode. Starac sjede na ležaj, zagleda se kroz vrata u more daleko pred sobom. Eto, bacio je on tri strelice iz svog luka, a sve mu veli da neće promašiti. U očima mu šumi; kao da već čuje daleko mukanje volova što vuku plugove, zvek maljeva što tešu kamen, i pljuskanje vesala što tjeraju morem lađe i čamce. Najednom se pokaza na vratima djevojka. – Oče, ostadosmo sami. Al ću ja živjeti samo za te. A starac odgovori: – Nećeš, kćeri. Imam i za te dar. On digne s ležaja pastirski štap i kudjelju i dade ih djevojci, pa reče: – Izvedi ovce i krave i povedi ih na pašnjake. Digni ondje torove i stanove. Neka potoci mlijeka poteku s visoka. I striži ovce, predi i pleti, obuci narod naš. Ja više nikog ne trebam. Idi, kćeri!
I starac ostade sam. Legao nauznak; ukočio se i smirio se zauvije |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vladimir Nazor Ned 28 Okt - 19:43 | |
| Zlatna lađa
Kad bi meni mladom Bila lađa data Sa pramcem od srebra I s krmom od zlata,
Od šarenog drva Vesla bih tesao, Od bijele svile Jedra bih joj tkao.
Plovio bih njome Preko modra vala; Jedrio, veslao Od žala do žala.
A kad bih svijet Obišao cio, Tu bih lađu svoju Svačim napunio.
Donio bih majci svega blaga dosti, djedu lulu s drškom od slonove kosti.
Brajku mome, Vlajku, divnoga konjica, a sekici lutke i zlatna kolica.
Pa bi dugo bilo priča i govora o toj vožnji slavnoj preko sinjeg mora. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Vladimir Nazor | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 2 | Idi na stranu : 1, 2 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 568 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 568 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie