Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:38 | |
| PESMA KOJU JE VOLELA MOJA MAJKA
U toj pesmi telefoni su prestajali da zvone zaustavljali su se tramvaji i brodovi muve su sklapale krila događale su se neobične pojave čudotvorci su postajali tihi i skromni obustavljalo se disanje čitave jedne ulice i sama pesma je umirala lagano obložena glasom moje majke. Bila je to pesma o prestanku ljubavi u velikoj crvenoj knjizi toliko velikoj da sam je mogla obuhvatiti jedino očima, gledajući odozdo. Mislile smo, i ne znajući šta nam se sprema, kako je ugodno prelistavati tuđe tuge pored toliko lepe, žive ljubavi oko nas. |
| | | lana MODERATOR
| PASSION
On mi je priznao da noću zatvara mačku u lift. Krici njeni, očajni, besni, udaranje u zidove, a najviše divlji mjauk, podseća ga, kaže, na mene. Čitavu dugu noć mirna plava ženica kraj njega spava. On sluša: mačka u liftu, već luda, glavom se zaleće u staklo kandžom raspara sebi kožu besna zver vrišti džungla niz kičmu nakostrešenu glavom u zid, sitnim kostima šape ravno u zid! I tačno onda kad mačka ispušta poslednji strašni jauk on u mraku zadrhti, krišom, pod jorganom. Rano u zoru, pre svih, moj voljeni vuče me za mrtvi rep i baca na đubrište. |
| | | lana MODERATOR
| PESMA PLETILJE
Pretvoriti divlje neprohodne parkove u pustare moj frak papagajskih boja u odoru redovnice nebesku provaliju u jamu prizemnu i plitku pretvoriti čak vazduh u metaforu bez mirisa kikot vavilonski u zvuk srama i kajanja pomeriti uporednike ponovo nagore, ka severu na ruke vratiti rukavice otpustiti uslužne i ćutljive arapske dečake krvotok opomenuti kratkom rečenicom ne pisati više pozivnice vođama varvarskih plemena izmestiti ovaj kamen ne govoriti o tome nikom. Kako mnogo od mene zahtevaš, ljubavi, i daješ mi premalo vremena da ispletem toliki šal. |
| | | lana MODERATOR
| SLOVO O SAMOĆI
Važno je to reći bez patetike: ja sam sam u beloj svetlosti i sam u mraku. Ničeg naročitog u ovom čamcu u ovoj sobi kutiji grobu. Uprkos tome, osećam se kao hiljadu mogućnih ratova pokatkad kao muzej uprkos tome oplovio sam svet i govorim sve akcente. O ljubavi znam sve što može znati usamljenik. Niko nikoga nije dotakao onoliko nežno koliko nežno ja umem dotaći sebe. Rusije, severi, Ekvatori, sve me je samo okrznulo drugi su ljudi nemoguća prostranstva nesavladive knjige. Gostovao sam u tuđim samoćama dok me ne bi izbacila plima. Sada sam miran kao kaktus i nadrealan kao bog. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:39 | |
| OPROŠTAJ
Tužna si kao putovanje, reče prijatelj, i spavao bih u tvojoj duši poput ptice što gnezdi se za smrt. I šta da mu kažem? Spavaj, rekoh, u mojoj spiralnoj zemlji ti si lepa tmina, nebo gledano s broda ti je nalik, nek zaspi u mojoj duši kao povijuša svo suvo lišće jeseni što se podiglo u tebi. |
| | | lana MODERATOR
| Није поштено, али...
Откуд то да политички аналитичари имају увек право објашњење за све
Сви сте већ, рачунам, чули за најновији политички смехотрес: Љајићу, већ на првој седници скупштине у Косовској Митровици, пребегла два одборника у опозицију. ,,Мало је рећи да сам шокиран!”, вајка се Љајић и ја га разумем. Бивала сам и ја наивна у животу. Додуше нисам била у челу државе, ако ми је то нека олакшавајућа околност, али наивност, као такву, могу да схватим. Зато политички коментатори имају увек право објашњење за све. Каже један из тог необичног соја овако: ,,То што су урадили чланови СДПС-а није часно и морално али политички је оправдано”. Ту смо дакле! Постоји, значи, теоретска могућност да нешто буде политички оправдано иако није часно и морално. Мени ово личи на један савршен алиби који, одсад па убудуће, може вечно да важи, како за политику, тако и шире. Драги, није часно и поштено што те варам, али је медицински оправдано. Извините господине, није часно и поштено што вам крадем новчаник, али је финансијски оправдано. Да није онај сироти Макијавели истрошен више од Монализе, сад бих га поменула, али нећу. Није ни часно ни поштено, али је колумнистички оправдано.
Част је, каже Шопенхауер, објективно гледано, мишљење других о нама, а субјективно гледано, наш страх од тог мишљења. Закључујем да Шопенхауер нема појма. Наш страх од мишљења других о нама битан је само онолико колико је битан тај други. У супротном, потпуно нам је небитно. Барем тако стоје ствари кад су политички аналитичари у питању.
Ако се о нечему на Балкану у последњих сто година причало, онда се причало о части и моралу. Свако појединачно ће вам се заклети да је све у свом животу радио вођен личним моралом и личним осећањем части. Све док се нису појавили спонзори. И ето колебања. Певачи, лепе девојке, фудбалери, новинари, политичари, универзитетски професори и студенти, лекари, судије, књижевни критичари, издавачи, писци, сви они и још многи којих се не могу сетити, у потрази су за великодушним спонзором који ће им дати добар и надасве оправдан разлог зашто би нешто што је било часно и поштено постало бесмислено. Не знамо ко је то први урадио, ни кад је све то почело, али сви заједно, овако часни и морални, убеђени смо да тога пре није било. Бар не оволико. А можда је и било, само није било политичких аналитичара који ће целу ствар да аминују и прогласе је политички оправданом.
Живот нам, на почетку овог века, полако објашњава најмодернију чињеницу са којом изгледа треба да научимо да живимо: свака ствар има своју цену. Ни лепота ни здравље ни љубав више нису ствар среће и усуда, а о каријери да и не говоримо. Памет, сама по себи, не значи вам ништа, то знају и деца у вртићу и зато се нико и не труди да буде паметан већ да се добро снађе, ма шта то значило, а знамо шта значи. Посланик или одборник који се добро снађе сутра ће се из оне клупе преко пута смејати својим дојучерашњим колегама, неснађеним и старомодним, онима који још верују да част и поштење имају неког смисла. И тако док се и они не снађу. Па кад се сви некако снађу, лидер партије ће такође да се снађе и да направи нову партију, а ни ми нећемо бити наивни, па ћемо се снаћи гласајући за оног ко ће сутра да нам запосли жену или сина, јер, знате већ, није то можда часно ни морално, али родитељски је оправдано.
Некад је овако било: кад нешто забрљаш и не одеш у школу, родитељ ти напише оправдање па га носиш наставнику. Данас људи сами себи пишу оправдања. У томе је сва разлика. Понекад ми се чини да би ствар могла да се поправи врло једноставно: треба вратити институцију оправдања. Требало би да се зна ко има право да их пише. А ти неки, ако се ја питам, никако не би смели да буду политички аналитичари, који још себе воле да зову и добрим познаваоцима прилика.
Јелена Ленголд објављено: 29.10.2010. |
| | | lana MODERATOR
| NAS TRI
Nas tri, preživele, danima selimo senke iz kuće-ljuske Ponekad udaramo na nešto nevidljivo u zraku gube nam se ključevi prekookeanskih kovčega. Naši muškarci imahu čudne hobije i valja ih sada klasifikovati. Olovne vojske, papagajska pera, bolećivo mirisni odeljak za Kinu kutija za grumen ruske zemlje i baltičku školjku fotografije delfina i češljevi od slonovače nekoliko zavađenih bogova sa svojim simbolima, a ispod svega ludilo morskih zvezda, žutookih, nasukanih. Moja mati pronalazi koprenu od tila. Njena mati spušta sa tavana srebrni naprstak. Ja pobegnem u krevet bogatog samrtnog ulova i onda sanjam da imam malenu, bolesnu kćer. |
| | | lana MODERATOR
| TAMNE BIBLIOTEKE
Pamtim dvadeset godina unazad i za to vreme tamni sat na našem zidu u sobi koju smo otmeno zvali bibliotekom oboleo je lagano na plućima. Sada počinje da se glasa poput orgulja i čuje se do iza bolničkog zida što nam se naslanja na kuću i čini da nas pomalo napušta misao o pejzažima. Ništa ne govorimo samo naše noge sve lakše prepoznaju put po dugačkim hodnicima a moja krhka mati i ja u proleće sadimo cveće po grobovima ona plače, ja rasterujem crvene bube potkamenke, ona je tako jednostavno tužna, moja krhka mati, i od nje se ni crvene bube ne plaše. Naši je dragi gledaju sa kamenih ploča, a ja bih da je odvedem što dalje od njih. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:40 | |
| DEVOJKE
Uprkos svemu uprkos ranim jutarnjim vestima što bolesnicima i sirotinji ispostavljaju njihove smeđe i sivo za taj dan uprkos tmurnoj vremenskoj vradžbini i očiglednoj memli u prozoru, ne hajući za Japan što se talasa za sve što visi ni tu ni tamo i sprema se da padne, uprkos nevolji i zlu – pojavljuju se negde pred podne po ulicama lepe pospane devojke što liče na Preverov san i obilaze trgove otpozdravljajući mazno vođene samo busolom postavljenom visoko na električnim tačkama svojih šiljatih grudi. |
| | | lana MODERATOR
| RASPAD BOTANIKE
Neven se svlači, sasvim lepo osvetljen silazi u postelju, pruža se i čeka, ogromna koža mora drhti u ogledalu Neven – geografija peščanih predela, sasvim je sličan krivulji koja me na smrt jede koja u meni grebe sve što zvoni i zveči, Neven – planinski lanac, zgusnut, hrapav i lep, nedužan sasvim za potope, za brodice bez dna i evo baš sad mi liči na velike stepenice mada ga želim sačuvati daleko od svakog imena objašnjavajući njegovo poreklo plovidbom, putanjom zvezda ipak mu pokušavam naći razlog i opravdanje: savršeni je vlasnik svojih kretnji, rasporeda u telu i to je valjda ono zbog čega ga pijem u malim kapima i lepim se poput obolelog puža uhom njemu na stomak, a tek naknadno, u latinskom nazivu nekog voća učini mi se da sam mu našla uzroke i srodstva, sve na dalje sluteći raspad i propast botanike neobjašnjivo mirna, poput šume, usuđujem se da zaspim. |
| | | lana MODERATOR
| NEPOMIČNI KADAR - Jelena Lengold
Dobro, jasno mi je da ima bezbroj, istih ovakvih, slepih ulica koje najednom iskrsavaju na stotinama okolnih ostrva možda to nije taj beli zid na koji je bila oslonjena glava ni taj prozor sa neboplavim oknima možda to nije taj karirani čaršav ni kavez iznad vrata, niti u kavezu ptica, možda to nije ta viljuška ni taj tanjir možda nikada ovaj slanik nije dotaknut onom rukom možda ne baš ova zelena stolica možda nikada noga na ovom kamenom pločniku ali, dozvolite, kada se sve to ukazalo, najednom, nešto je u mom srcu zajaukalo i saplelo se nešto je javilo da baš tu, evo upravo tu, namazano je jedno parče hleba puterom i ostalo onako zagrizeno do pola zauvek. |
| | | lana MODERATOR
| Ljubav postoji da bismo je od sebe oterali
Čitavu noć, kažu, slavuj pjevat mari kap krvi iz kljuna dok mu ne udari, ja da svoju ljubav mogu ispjevati ne bih žalio pojuć zadnju kaplju dati. Arsen Dedić
tamo kroz drveće, pun je Mesec iznad jezera noć je topla, letnja i slavuj peva u granju saslušala sam hrpu ljubavnih reči odgovorila na isti način odložila slušalicu i pročeprkala po minibaru, ko noćas ne ume da bude srećan, taj nikad neće biti posle dve čaše vina opet razgovaramo o Mesecu u nekoj dalekoj ulici on ga takođe gleda nad krovovima kuća o kojima ne znam ništa ne pomaže nebo i vino se čini mutno sutra će me boleti glava i želeću da zaboravim a neću zaboraviti nikada i svega će uvek biti nedovoljno ljubav postoji da bismo je od sebe oterali i onda gledali preko jezera u tamne Mesečeve oči od kojih sam na svetu samo još ja usamljenija, od kojih samo još mene ređe obilaze Sputnjici i soneti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:41 | |
| S one strane svih stvari
Ja nemam tajni. Ušla sam u voz i putovala dugo sve dok nisam stigla s one strane svih stvari. Usput, svima sam pomalo pričala o tebi. Ljudi bi me nekad slušali, pa bi otišli dalje, svojim putem, u život u kom ne postojiš. . Ja nemam tajni. Jutarnja izmaglica i duvanski dim, to je sve. Svetlost dolazi sa one strane s koje obično dolazi i sve se dešava kao i uvek. Tvoja ljubav prema moru i moja ljubav za reke proglasile su kraj međusobnog razumevanja. Čekala sam da stigne leto i da spavam gola pod čaršavom jer nešto se mora čekati, takav je zakon života. . Duboko u noći, odjednom, budim se i čujem kako negde tamo jecaš u snu prepun svojih tihih užasa zatim se sklupčaš i zagrliš svoj stomak, čvrsto kao da iz njega preti da iskoči strah. . Ja nemam tajni. Dok se to moglo, volela sam ranu od koje si sazdan sada volim lampu na uzglavlju, koju si gasio, pred zoru i volim ulicu kojom si prošao nekoliko puta stiskajući mi prste, kao da odlazimo u rat. |
| | | lana MODERATOR
| O da
Zaspati sa ukusom sperme i cigareta u ustima zaboraviti na posteljinu zaspati na grubom čebetu i na somotskom jastučiću probuditi se i videti da je majica dole na podu, ispod mačke i da sinoć niko nije uključio bojler pogledati se u ogledalo i videti ljubičasto srce nacrtano na ramenu i štraftu od kauča urezanu u lice. O, da! Brak je ponekad pravo malo čudo. |
| | | lana MODERATOR
| Senke i sanke
Uskoro više neće postojati niko ko me je poznavao kad sam bila dete i to će biti kraj mog detinjstva biće kao da nikad nije ni postojalo za sve ljude na svetu biću ova nepoznata osoba iz ogledala. koja me uplašeno dočeka svakog jutra ostaće samo nekoliko fotografija crno–belih, malih, lošeg kvaliteta, plaže na kojima nas više neće biti prozori sa kojih nećemo mahati krovovi koji više ne postoje bele terase na kojima su odrasli plesali a ja se njihala u ritmu na nekoliko knjiga moj potpis dečjim rukopisom i jedan presovani cvet koji se već raspada u prah razglednice koje dobijaju na značaju sa svakom godinom datumi smrti koji su zamenili rođendane uskoro, kad viš ne bude postojao niko ko me je poznavao kad sam bila dete pustiću sve to da ode kao popodnevni san i sesću da gledam lišće kako se valja preko ulice jer opet je jesen, po ko zna koji put, i kažu da će noćas pasti sneg a na svetu uskoro neće postojati niko ko će se sećati mojih malih zelenih sanki što su ostale u podrumu. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:42 | |
| ONAJ DRUGI
„Jednom je velika ljubav presekla moj život na pola. Prvi deo nastavlja da se uvija na nekom drugom mestu, kao zmija presečena nadvoje“ (Jehuda Amihaj
Ali uvek se pitam šta je bilo sa onim drugim delom da li je nastavio da živi praveći se da je ceo možda je uvideo lepotu življenja sa pola sebe možda ide po svetu obmanjujući ljude, pričajući koliko je bio lep dok je bio ceo, možda predlaže da se i svi drugi prepolove i svedu na njegovu meru možda noću u mračnim ulicama vrši male slatke obdukcije na prolaznicima. I uvek nekako mislim da je taj drugi deo ostao gadan, pogan i zao jer kad je tada, davno, velika ljubav presekla njegov život na pola sve što je moglo da valja ostalo je da se uvija neprestano tu, pred mojim vratima. |
| | | lana MODERATOR
| BILO BI TO PRAVO OLAKŠANJE
Noću, u hotelima, nikad ne mogu da spavam. Umesto Toga uglavnom zbrajam svoje strahove, oekujući da se neka ruka promoli ispod kreveta i zgrabi me za stopalo. Bilo bi, zapravo, pravo olakšanje da se to jednom napokon desi. Taj telefonski poziv taj čvorić pod prstima ta krv na maramici to pismo koje otkriva sve ta konačna nemoč pred svetom i pred ogledalom i pred nepostoječim bogom koji će se onda iznenada pojaviti i pomilovati me blago, kako to uvek čini na rastanku. |
| | | lana MODERATOR
| U PRADAVNA VREMENA
Bilo je to u pradavna vremena pre mobilnih telefona kada su dogovori morali biti precizni a strpljenje beskrajno. Jedan čovek, koji me nikad nije stvarno voleo, ali je voleo ideju o ljubavi, taj čovek i ja imali smo se naći u nepoznatom gradu na moru. Rekao je, čekam te u 11 kod pošte. Ako ne dođeš čekam te u podne na glavnom trgu. Ako ne dođeš, tačno u 11 ću biti na kuli, ispod sata. Ako ne dođeš ni tu, više te neću čekati, baciću se sa kule u more vrišteći tvoje ime u vetar. Ja sam, naravno, došla već u 1 kod pošte i posle smo taj čovek i ja šetali nepoznatim gradom, dugo, sve dok nismo ogladneli i kupili kifle i mortadelu. Gledajući ga danas, u džemperu na kopčanje, pročelavog, upitam se ponekad da ipak nisam došla ni ispod sata u 1, kako bi objasnio zašto nije skočio u more? |
| | | lana MODERATOR
| Devet piva – Jelena Lengold
Pričala je o svom mužu, nekakvom propalom glumcu, koji drži radnju za hamburgere. I koji je besomučno vara. I kako ona nije ljubomorna, ali jednostavno ne razume zbog čega on to radi. Zatim je ponovo srkutala kafu i grickala svoja bajna usta.
Imala je onu vrstu noktiju kojih sam se plašila, nalik na ptičje. Njena manikirana kandžica ni za treputak nije ispuštala šolju. Šolja je bila oslonac, potpora. Ponekad je stavljala obe ruke na nju, kao da je pokušavala da se ogreje na nečemu što se već odavno ohladilo.
– Trebalo bi da jednom na miru o tome, razgovaramo – rekoh.
Ništa, zapravo, nisam želela da znam o njenom mužu, o njenom životu, o dolasku iz provincije u ovaj grad, o količini znoja koju isteruje iz sebe na aerobiku pokušavajući da se preruši u seks-bombu. Mogla sam se u stvari zakleti da glumi orgazme tom netalentovanom glumcu, koji nikada ništa ne ukopčava jer ionako misli na srednjoškolke koje ujutru kupuju hamburgere, vrteći se u svojim preširokim majicama.
A onda sam joj to predložila. To o neodložnoj potrebi da se jednom na miru ispričamo. U mom stanu.
– Šta piješ? – pitala sam.
I tada je konačno bila iskrena:
– Kupi pivo – rekla je. – Devet piva za mene.
Nisam ni trepnula.
Devet piva za nju, plus flaša belog vina za mene, sve se to već ohladilo u frižideru kada je zakucala. |
| | | lana MODERATOR
| DEVOJKE Uprkos svemu uprkos ranim jutarnjim vestima što bolesnicima i sirotinji ispostavljaju njihove smeđe i sivo za taj dan uprkos tmurnoj vremenskoj vradžbini i očiglednoj memli u prozoru, ne hajući za Japan što se talasa za sve što visi ni tu ni tamo i sprema se da padne, uprkos nevolji i zlu – pojavljuju se negde pred podne po ulicama lepe pospane devojke što liče na Preverov san i obilaze trgove otpozdravljajući mazno vođene samo busolom postavljenom visoko na električnim tačkama svojih šiljatih grudi. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:43 | |
| NAS TRI
Nas tri, preživele, danima selimo senke iz kuće-ljuske Ponekad udaramo na nešto nevidljivo u zraku gube nam se ključevi prekookeanskih kovčega. Naši muškarci imahu čudne hobije i valja ih sada klasifikovati. Olovne vojske, papagajska pera, bolećivo mirisni odeljak za Kinu kutija za grumen ruske zemlje i baltičku školjku fotografije delfina i češljevi od slonovače nekoliko zavađenih bogova sa svojim simbolima, a ispod svega ludilo morskih zvezda, žutookih, nasukanih. Moja mati pronalazi koprenu od tila. Njena mati spušta sa tavana srebrni naprstak. Ja pobegnem u krevet bogatog samrtnog ulova i onda sanjam da imam malenu, bolesnu kćer. |
| | | lana MODERATOR
| TAMNE BIBLIOTEKE
Pamtim dvadeset godina unazad i za to vreme tamni sat na našem zidu u sobi koju smo otmeno zvali bibliotekom oboleo je lagano na plućima. Sada počinje da se glasa poput orgulja i čuje se do iza bolničkog zida što nam se naslanja na kuću i čini da nas pomalo napušta misao o pejzažima. Ništa ne govorimo samo naše noge sve lakše prepoznaju put po dugačkim hodnicima a moja krhka mati i ja u proleće sadimo cveće po grobovima ona plače, ja rasterujem crvene bube potkamenke, ona je tako jednostavno tužna, moja krhka mati, i od nje se ni crvene bube ne plaše. Naši je dragi gledaju sa kamenih ploča, a ja bih da je odvedem što dalje od njih. |
| | | lana MODERATOR
| OPROŠTAJ
Tužna si kao putovanje, reče prijatelj, i spavao bih u tvojoj duši poput ptice što gnezdi se za smrt. I šta da mu kažem? Spavaj, rekoh, u mojoj spiralnoj zemlji ti si lepa tmina, nebo gledano s broda ti je nalik, nek zaspi u mojoj duši kao povijuša svo suvo lišće jeseni što se podiglo u tebi. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Jelena Lengold Uto 7 Maj - 16:44 | |
| RASPAD BOTANIKE
Neven se svlači, sasvim lepo osvetljen silazi u postelju, pruža se i čeka, ogromna koža mora drhti u ogledalu Neven – geografija peščanih predela, sasvim je sličan krivulji koja me na smrt jede koja u meni grebe sve što zvoni i zveči, Neven – planinski lanac, zgusnut, hrapav i lep, nedužan sasvim za potope, za brodice bez dna i evo baš sad mi liči na velike stepenice mada ga želim sačuvati daleko od svakog imena objašnjavajući njegovo poreklo plovidbom, putanjom zvezda ipak mu pokušavam naći razlog i opravdanje: savršeni je vlasnik svojih kretnji, rasporeda u telu i to je valjda ono zbog čega ga pijem u malim kapima i lepim se poput obolelog puža uhom njemu na stomak, a tek naknadno, u latinskom nazivu nekog voća učini mi se da sam mu našla uzroke i srodstva, sve na dalje sluteći raspad i propast botanike neobjašnjivo mirna, poput šume, usuđujem se da zaspim. |
| | | Salome Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
| Naslov: Re: Jelena Lengold Sre 20 Jul - 12:43 | |
| Izgledalo je kao istina
Izgledalo je kao istina i obasjavalo je život.
ne kažem da je bilo bez mane nailazilo je na prepreke ali ih je preskakalo lakomo, hitro i po malo likujući
grejalo je kao istina i moglo se noću priviti na grudi moglo se u njemu zaspati i sanjati tabane u toplom pesku
danas pogledam u tom pravcu i tamo, začudo, nema ničega ne postoje čak ni obrisi nad kojima bi se mrvila svetlost
izgledalo je kao istina i obasjavalo život to je sve što vam mogu reći i sve čega se sećam |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jelena Lengold | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 3 | Idi na stranu : 1, 2, 3 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 662 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 662 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?