Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
neno MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Ned 12 Apr - 13:20 | |
| VECNA MUZA
U krvavom svetu gde se varnice mršte, Ti gord klečis pred uzdisajem novog ljudskog poretka. U život ti uplovljava divlja srna koju uzimaš poput bezdušne zveri da Te toplinom ozari za tren. I hraniš se. Ma još koji dan da svane sa tom zvezdom, koja strah Ti budi dok je hrabro grabiš uz svoja nedra i brojiš dane koji pred tobom beže dok topiš se od miline. Žena Ti u ruci, iz nje suza iznedrena što Te žednog poji. Pomisliš: ma i da je ogoljena, iz nje bi žarka prštala lepota, a kosti bi joj se širile da ispletu najtananiji vez od srčanih niti. Sve udara. Nežna ruka Te zakrilila sa desne strane obraza pa Te tu opasala jačinom i snagom da Ti i srce ojačalo kuca. I gle cuda, - besne sile ustuknuše pred Tobom i bure na Tebe više ne hrle i do duše Ti ne dolaze. I oganj vise nisi kukolj Te ne kukolji i lice ne grči, jer uz nedra privijena je žena od snage satkana.
|
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Ned 12 Apr - 13:21 | |
| U ISKONU LJUBAV TRAŽI
Hodaj u životu putevima sudbe. Al' u iskon vrati da zadržiš niti s dušom svog pretka. Sa njim da kreneš do samog početka da upoznaš ljubav bez kraja što preti.
U iskonu, zna se, ljubav je sva bila ozarena snaga što tobom sva vlada, znalo se ko voli i čemu se nada.
Predaj se tom Suncu kad se suza bola otrgne iz grudi zbog životnog jada što dušu Ti melje pa živiš do pola prepun neke želje.
Sa duhom svog pretka idi do početka. U iskonu traži ljubav prema drugom, nauči da voliš ko što nekad beše. Neka duh Tvog pretka Tvoje srce veže |
| | | neno MODERATOR
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Ned 12 Apr - 13:21 | |
| VERNO TVOJA
Ja hocu da pesmu podarim za Tebe, jer telo što nosiš stvoreno je za Me. Ti ni ne slutiš da me ljubec prosiš i da Tvoje ruke zauvek me mame.
Gle toplota Tvoja vlagom dodiruje to predanje Meni dušu primiruje, imam Te u ruci, i ne samo telo vec i srce, s mojim zajedno se splelo.
I necu da slutim da me drugi žele, samo je uz Tebe duša željna sebe i stisne se tako pred drugim što nosi vreo uzdah i plam što ljubav donosi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Ned 12 Apr - 14:51 | |
| Pariz u meni
U tom gradu sto na zvezdu lici, tu gde su vrbe pune svetla, kula Ajfelova gde se dici uz krike sarenog zastitnik petla vrvi plam od zlatnih sena u svilenim bojama sto disu, prste, dok valovita svetlosna pena u iskre pretvara i jaku kisu.
A u odajama slavnog Notr-dama zlato sve duse u plavo boji, dok u Luvru divna setna dama i vojnikova kaplja postaju Tvoji.
I miluje bedeme razvratna reka, u sve pore im se ukiva, dok po obali struna meka iskren ubrizgava u slavna tkiva.
Ah, kako se svetlom umiva pariska voda puna srece, blesti i kad je magla siva, u meni zelju za zivot pokrece. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Čet 27 Okt - 11:38 | |
| IGRA
Zar je ljubav prosta igra što nekome dane krasi, zar je ona sjajna čigra što igra po besnoj trasi?
Zar je ljubav prosta zverka žedna za kapljom krvi, što postaje mesožderka s nekom dušom koju mrvi?
Zar je ljubav samo varka ko će koga nadmudriti i sve sjajno nju što čarka zablude su, lažne niti.
Zar je ljubav smrti dopšla u vremenu što je s nama? Izgleda je davno prošla sad je bleda i neznana. |
| | | Gost Gost
| O LJUBAVI STAROGA DEČAKA
Probudih se jutros sa rukom dečaka koji me ljubio strasnije od sviju. No beše ljubav lažna i prkosna, onakvu kakvu ne dopušta duša, već od nje beži kad je telo kuša - strasno se uvija u svileno pruće i pretvara cveće u zvezdane pute. Taj je dečak, veruj, stariji od sveta, al' telo mu mlado da mu tako jako vibriraju kosti snagom zverski vrelo, bestidno se cereć godinama svojim i onim znanim knjigama odselim u glavi što se svim letima sklanja.
Taj je dečak jutros pokrenuo ruku do kose što mi prekri oči plave i to me odnese do svetle obale i strah mi nesta od smrti beskrajne. Nahrani me pokret samo jedne ruke ambrozijom kojom duša zna da zrije da i druge sobom može da opije.
Zar će snaga veselog dečaka izbledeti dok ljubav još tražim, il' je život satkan od tajnih odaja koje ljubav kriju iza zakovanih vrata. |
| | | Gost Gost
| ROMANTIČNI PESNIK
Nisam pesnik da se dičim il' zbog pesme svetom plovim, ja sam pesnik da pokažem da je pesma od iskona krenula sve do oblaka, al' se negde u dnu duše u pesniku - čudotvorcu zaglavila, tu ostala dok je vreli vali nisu proterali iz te špilje, do pesničke ruke stigli, prhnuli do hartije, izbacili pesmu mira - što govori o pesniku i o pesmi što je živa.
Nisam pesnik da se dičim il' zbog pesme svetom plovim, ja sam samo tu da kažem: pesnik nije svaki čovek čije telo zemljom hodi, pesma ide kod onoga što sa mukom kad se rodi, u svom telu krije dušu napravljenu od oblaka tankih niti božjeg dara. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Čet 27 Okt - 11:39 | |
| ČEKANJE
Čekam život da pljusne u lice niti meke, da se i ja igram nekom crvenom čini. Svo telo da rasplamsam, svu dušu da razbudim, da sjajem zaplenim i toplinom ispunim auru što me prati, tu senku umiruću, da joj toplinu vratim preko šarenog mosta što me svu silno ljubi i ispod oka miluje.
Iz mene da se rodi ptica sva od duše, sjaj moj da ponese u kljunu čarobnom do smeđe zemlje zrele, gde su uzdasi prošli našli svoje semenje iznikli u borove dali svoje svetove.
I tu da se nastanim bez opne telesne, sve vrhove božije da ljubim maglom svojom, sva topla, zanosna, sva providna i bela u srce ušuškana, bez tela, a zrela. |
| | | Gost Gost
| RAĐANJE TUŽNE PESME
Kad bi Dragi znao sa koliko bola na papiru mome tužne pesma kola.
Tad se moja duša napinje i jeca od tog bolnog čina i koleno kleca.
Ah, radosnog Tebe ranjavam u duši, jer lišavam sebe bola koji guši.
Neka besna voda tu pesmu donese rađanje tog ploda ljubav nek podnese. |
| | | Gost Gost
| SRCEM U LJUBAVI
Daleko negde u nekoj barci, u luci jednoj, da l' pristanici tvoje je srce moje pronašlo dok se još nije telu primaklo.
Spoznah ja tad' ljubavni san i lepši dan i sunca plam. Zar nije čovek blistavi um da čula budi tek kada zna da mu je ljubav iskrena.
Sad pesma svira, čuj zvuke lira. Ona nam kaže da ljubav bira one sto znaju da moć je silna kad ljubav tražiš medj' istinama. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Sub 5 Maj - 12:47 | |
| Razapeću se po million duga Koje bojama sjajnim sebe boje U zaborav tako nek ode tuga Slododno nek' kuca ovo srce moje
Razapeću se po studenoj vodi Koja divni potok u šumi čini Neka se u meni tad sreća rodi Od predivne vode što baca čini
Razapaću se po nebu plavom Koje nikad, nikad ne roni kiše Nek budem zvezda sto zrači slavom U meni toplina plavog nek diše
Razapeću se po zelenoj krošnji Koja starom deblu stvara mili dom nek' igram čilo u zelenoj nošnji tek da srce zaigra u telu mom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Ned 24 Feb - 18:15 | |
| ŽIVOPLET
Ti lahorna noći, što si puna zvezda, Ti što pratiš mene sve do odredišta znaj da srodnih duša neka tajna jeza u pleteno kolo naše ruke veza.
I sada smo dvojno telo i to jedno što lepotu svoju neštedimce daje i njemu nimalo, znaj, nije svejedno što svet ovaj neće večno da potraje.
Noć i ja lutamo svetom u tišini još prepune setnog, mračnog očajanja zbog tih ljudi koji težeći visini uskraćuju svetu nova pokajanja.
To su oni koji znaju da zasene maglom prekrivajuć’ zvezdane praznine poput nevelike ali strašne mene lomeći prirodne, spokojne tišine.
Ubijaju duše koje život znače da im ime u večnosti bude dok sva skromna bića do kostiju svlače- ona što im sebe iz ljubavi nude.
I svi oni hrle, crni kao vrane, sve do svetlog dana njenog uništenja, al’ sve što se rodi u buduće dane moraće da plovi morem pročišćenja.
U spoznaji strašne preteće sudbine prevrela će suza iz oka da kane, ali glas će nama u sutonu tmine u nemušt-pustinji da zaceli rane |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević Pet 23 Avg - 17:51 | |
| Tanja Prokopljević: „Sablasni i stameni“, Akademska štampa, Interprint, Zemun – Beograd, 2018) Sablasni i stameniDa se poezija i slikarstvo međusobno dobro „razumiju“ i da se prožimaju najbolje svjedoči nova zbirka poezije Tanje Prokopljević „Sablasni i stameni“. Naime, svi stihovi u ovoj zbirci inspirisani su slikarstvom crnogorskog akademskog slikara Miomira Miša Vemića.
Tanja Prokopljević (Zemun, 1971) je objavila više knjiga poezije: „Živoplet“, „Smrtnik u pokretu“, „Slavuj ljubavi“, „Pod ključem istine“, „Stihovoljeni dnevnik“, „Stihojavljenje“, „Stihovanje u bolu i ljubavi“, „Stihodušni prikazi“, kao i proze: „Ispovest žrtve“, „Odušak“, „Mučno doba i putevi sreće“. Prokopljevićeva je autorka knjige eseja o kretanjima u savremenoj umetnosti „Pulsivno kao novi pravac u umetnosti“, i zbirke novinarskih tekstova „Kako upecati muža“.
Nastanak 37 pjesama ove zbirke vezan je za snažne emocije autorke koje su nastale tokom posmatranja slika Miša Vemića. Zato, u Predgovoru Tanja Prokopljević zapisuje: „Ovo moje poetsko domaštavanje viđenih dela slikarevih, nadam se, biće zanimljivo čitaocima kao i ideja da se o tome napravi čitava jedna knjiga, knjiga, koja će, najverovatnije, između ostalog, dokazati sa koliko ljubavi i novih nadahnuća umetnik može posmatrati tuđa umetnička dela koja su mu dostupna i koliko mu ona znače. Stvarajući tako ponekad na osnovu posmatranog dela nešto sasvim različito - novo delo, koje može imati i drugačiju poruku od one koju je i sam autor dela sa kojim se suočava imao kao ideju za njegovo stvaranje. Ili, možda, svojim novonastalim delom može da protumači umetničko delo koje mu je privuklo pažnju, iznoseći na umetnički način slična razmišljanja poput onih koji su do tada to delo tumačili“.
Na naslovnoj strani ove knjige je slika „Reakcija na prazninu“ – Miša Vemića, tako da se čitalac od naslovnice lagano uvodi i u slikarstvo i poeziju. To je, očigledno, i bio cilj Tanje Prokopljević, koja u pjesmi „Zapovest“ pjeva:
„Podivljaj za mene moj presvetli atu da vidim koliko ću u toj silini opstati na tvojim leđima. I neka i padnem jer od mene samo senka i ništa više ostalo nije“.
Svi oni koji poznaju slikarsko djelo Miomira Miša Vemića u Tanjinim stihovima će pronaći dio kolorita, pokreta, dinamike njegovih slika: „Ti kopitom snage udari o stene/ o pločnik neki, pesak,/ kamenje il' livadu zelenu, udari“. Ili u pjesmi „Nedostižnost“: „Eh, kako se držim za te ti stameni ate,/ potegnem uže da poskočiš više,/ da sa tobom jurnem do visina draže/ i podarim misli sebi sve tiše“:
Nije li, možda, nameće se utisak pri čitanju ove stihozbirke, svaki naslov pjesme i jedno pjesničko objašnjenje i novo ime Vemićevih slika. Tanja Prokopljević na pjesnički, vrlo uspio, način biva tumač Vemićevog slikarstva i pokazuje kako se stihom tumači likovna umjetnost. Ovdje su slika i stih u čvrstom zagrljaju. Boja i riječ se dopunjavaju, a duša i oko postaju nježniji i bogatiji.
Zbirkom „Sablasni i stameni“, Tanja Prokopljević je pokazala moć poezije, ali i moć slikarstva. Ova zbirka je tumač Vemićevog slikarstva, ali i svjedok susreta pjesnika i likovnog izraza.
Poezija i slikarstvo idu ruku pod ruku u ovoj Tanjinoj zbirci! Tako i treba! Umjetnost je zbog toga i nastala i zbog toga i živi. Ima u svemu ovome i neke nježne muzikalnosti.
Prof. dr Draško Došljak |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Tanja Prokopljević | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 2 | Idi na stranu : 1, 2 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 544 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 544 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?