Ljudi danas neretko provode većinu vremena u zatvorenom, pod veštačkom svetlošću, za ekranima računara, pred televizorima, odnosno u uslovima za koje ljudski vid jednostavno nije stvoren.
- Osim napora koji oko oseća prilikom gledanja bliskih objekata, problem su i veštačka svetla i klima - objašnjava dr. med. Tanja Tomljanović, speciljalista oftalmologije za Dnevnik.hr.
Oko se u takvim uslovima posebno napreže iako toga uglavnom nismo svesni. Razlog leži u tromosti oka, odnosno nemogućnosti oka da vidi brze promene poput treperenja svetlosti ili osvežavanja slike.
Zbog svega što mi ne vidimo, ali oko registruje, dolazi do zamora oka, mutnog vida, suvoće, peckanja.
- Oštrina slike koju mi proizvedemo na našem monitoru, ne postoji nigde u prirodi - objašnjava dipl. ing, Zlatko Banović.
Slika na savremenim televizorima i monitorima je prema njegovim rečima "presavršena i puna kontrasta", a to umara oči.
- Kada recimo gledamo televizor kod kuće i ugasimo sva svetla i onda uživamo u divnoj slici i scenama u kojima postoje velike razlike u nivou osvetljenja. Znači, nakon neke tamne scene dođe do eksplozije i jakog osvetljenja, što je u tom trenutku šok za oko - dodaje Banović.
Juče u 19:56 od Boogie
» Smešni snimci, slike..
Čet 21 Nov - 16:46 od Poly
» Razni vicevi
Čet 21 Nov - 16:44 od Poly
» Max Leiva, 1966 | Abstract Figurative sculptor
Sre 20 Nov - 18:52 od Poly
» Misli nas "malih" ...
Sre 20 Nov - 0:15 od Emelie
» Pesma za moju dušu
Sre 20 Nov - 0:11 od Emelie
» Uživo...