Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Herman Hese Uto 8 Apr - 20:38 | |
| Munja Negde u daljini blesnu munja, jasmin čudnim sjajem kao odlesak plašljive zvezde, gori u tvojoj kosi. Tvojoj čudesnoj moći, olovnom nebu bez zvezda, prinosimo poljupce i ruže, o, umorna, sparna noći. Poljupci bez sreće i sjaja zbog kojih se odmah pokajasmo, ruže su što u tužnom plesu uvele latice rasipaju. Noć prolazi bez zore! Ljubav bez radosti i suza, u nemirnom iščekivanju novog uragana! Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Herman Hese Sre 7 Maj - 17:21 | |
| Aprilsko veče Boja plava i breskvinog cveta, ljubičica i crveno vino. Tako je cvetala, tako je plamtela vaša vatra u meni! Kasno se vraćam u svoj dom i dugo kraj prozora bludim, osećam da san mi dolazi a moje srce strepi. Strepi od obilja i života. Treperi duša u meni. Kome da je poklonim? Tebi, najdraža moja. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Herman Hese Pon 19 Jan - 9:03 | |
| ТАЈАНСТВЕНЕ
У заносу, заљубљене жене откривају своју тајну и она је наша за цео живот. Јер, ако Љубав обманути уме, ако и Жудња познаје превару, када се сједине лагати не могу.
Ти и ја смо се заклели, и Жудња се с Љубављу стопила, а ипак, никад ми ниси открила, ту немирну загонетку ко си. За мене си вечно остала тајна!
Онда си изненада отишла, уморна од мене, и тако ми нанела последњу бол; али део мене остао је у теби заробљен. Кад угледам те издалека како идеш витка, ја пожелим ту непознату лепу жену као да једном нисмо били пар. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Herman Hese Sub 4 Apr - 12:40 | |
| Život svakog čoveka je put ka samome sebi, pokušaj jednog puta, nagoveštaj jedne staze. Nijedan čovek nikada nije on sam, ali svaki teži da to postane, poneko potmulo, poneko jasnije, svako kako ume. Svako nosi do konca ostatke svog rođenja, sluz i ljušturu jednog prasveta. Poneko ne postane čovek nikada, već ostaje žaba, ostaje gušter, ostaje mrav. Poneko je gore čovek, a dole riba. Ali svaki je hitac prirode uperen ka čoveku. Svima nam je zajedinčko poreklo, majke naše, svi mi potičemo iz istog ždrela, ali svako, kao pokušaj i hitac iz dubina, teži vlastitoj svrsi. Mi možemo razumeti jedan drugog, ali svako od nas može da protumači samo sebe samog.
Herman Hesse, „Demijan“ Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | Malena40 VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
| Naslov: Re: Herman Hese Sre 15 Nov - 21:24 | |
| Negde u daljini blesnu munja, jasmin čudnim sjajem kao odlesak plašljive zvezde, gori u tvojoj kosi.
Tvojoj čudesnoj moći, olovnom nebu bez zvezda, prinosimo poljupce i ruže, o, umorna, sparna noći.
Poljupci bez sreće i sjaja zbog kojih se odmah pokajasmo, ruže su što u tužnom plesu uvele latice rasipaju.
Noć prolazi bez zore! Ljubav bez radosti i suza, u nemirnom iščekivanju novog uragana! ....My heart beats only for you.... |
| | | Salome Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
| Naslov: Re: Herman Hese Čet 20 Sep - 12:12 | |
| " Covek mora umeti da se povuce podpuno u samog sebe, kao kornajca "
|
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Herman Hese Čet 20 Sep - 12:14 | |
| " Kada je covek doista razmisljao, kada je bio doista udubljen, on je bio zasticen "
|
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Herman Hese Sub 15 Dec - 7:06 | |
| Ako covek zeli da otkrije svet mora da ide napred
Bio sam umoran i bezvoljan, kao da sam već godinama na putu kroz ništavilo. Osećao sam da od tuđinca struji hladna bujica straha, te se uvlači i u moje srce.
- Život, dakle, nije nešto Najviše i Najlepše? - upitah ja naposletku. - Zar je to Smrt? Molim te, o žalosni kralju, otpevaj mi zato pesmu o smrti.
Čovek za krmom zapeva o smrti, ali ni ona nije bila Najviše i Najlepše, ni u njoj ne beše utehe: smrt je bila život, a život smrt - preplitali su se u večno besnećoj borbi za opstanak, a to je, konačno, i bio smisao sveta - iz nemilosrdne borbe rađala se svetlost, koja je bedu činila uzvišenom, te senka, koja je pomračivala lepotu i radost. Iz mraka je tinjala vatra radosti, dublja i zanosnija...
Slušao sam, miran i slomljen. Čovekov pogled počivao je na meni, ravnodušan, ali prožet nekakvom gordom setom - sive oči su odavale bol i ushićenje sveta... Smejao mi se. Ne odolih zovu srca te viknuh:
- Hajde da se vratimo, molim te! Bojim se, želim natrag, očevoj kući ili pak tamo gde mogu da nađem Brižitu!
Čovek ustade, obasjavajući fenjerom tvrdo, mršavo lice.
- Nema puta za natrag - objavi ozbiljnim i prijateljskim glasom. - Ako želi da otkrije svet, čovek mora da ide napred. Od devojke sa tamnim očima već si imao sve najbolje i najlepše. Što si od nje dalje, biće ti lepša i više ćeš je voleti. Vozi kuda god želiš, daću ti mesto za krmom.
Bejah na smrt preplašen, ali ipak uvideh da ima pravo: Brižite sam se sećao vođen nostalgijom, slike zavičaja i svega onoga što mi je bilo blisko i moje, a što sam izgubio, stvarale su se iz puke čežnje... Poželeo sam da zauzmem mesto stranca i upravljam čamcem: tako je moralo da bude.
Iz bajke Frula
artnit |
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Herman Hese Uto 12 Mar - 14:30 | |
| Kao što jecavi vetar kroz noć žuri, tako moja želja tebi hrli, tako se moja čežnja za tobom budi. O, ti zbog koje bolujem, šta znaš ti o meni?
Polako gasnu ova kasna svetla, dolaze dugi i besni sati. Noć ima tvoje lice, i vetar koji o ljubavi priča osmehuje se kao ti. ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Hteo bih da budem cvet kraj puta, a ti da naiđeš niz dolinu, da me ubere tvoja ruka, i večno me uzme u svojinu.
Hteo bih da sam i vino rujno, da ti potečem grlom belim, pa – kad se slijem s tobom bujno tebe i sebe da iscelim. ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Plavi LeptirLeptirić plavi leluja, nosi ga vetra dah, sedefni treptaj zasja, zacakli, mine u mah.
Tako u problesku kratkom, u mimoletni tren, videh gde sreća mi mahnu, zasja i minu ko sen. ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Kad mladošću mučen snagu skupih pa ti stidljivo s molbom pristupih, ti si se nasmejala, za tebe moja ljubav beše igra i šala.
Umorna, retko sad igri se predaš, tamnih očiju k meni gledaš iz svog jada i sad bi htela onu ljubav koji ti nudih tada.
Ah, zgasle su je odavno kiše, ne može da se vrati više - a nekada tvoja je bila! Sad više nijedno ime ne zna i hoće mira. ....My heart beats only for you.... |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Herman Hese Uto 12 Mar - 20:52 | |
| Usamljenje
Volim da slusam vetar i kisu i da sam Lutam unaokolo kroz sumske tople tmine. Kad oblaci nebom nalete, ja sve njine Nade bih hteo i sve ciljeve da znam.
Tesim se kad kao putnik u neki tudji stan Kroz prozor gledam: tiho sav svet taj nepoznati Posmatram kako zivi i srecan je i pati, Pa, negledavsi se, sve to odnosim u svoj dan.
Al`nocu, kada zvezde gledaju u moj log I kad nemilosrdno sude nad mojom glavom, Zebem u dnu svog bica i posmatram sa stravom Tudjinu silnu i pustos sred samog srca mog |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Herman Hese Uto 12 Mar - 20:53 | |
| Za tebe sve....
Pred mnogim sam vratima čekao i na mnoga uha šapnuo svoju pesmu. Htedoh da zavedem mnoge lepe žene... I uvek kada su se jedna usta predavala, kad je žeđ bila ugašena, jedna blažena iluzija u grob je odlazila. Ostalo bi samo telo u prevarenoj ruci. Poljupci koje strasno moljah, duge noći koje grozničavo isčekivah, na kraju behu moji - kao zgažen cvet, bez mirisa, nestala bi lepota. Iz mnogih postelja ustajao sam tužan kad od žudnje je postajala navika. Bežeći od užitka tražio sam san, opet novu želju i svoju samoću! Taj užitak moje je prokletstvo jer srećnim me ne čini, jer svaki san o njoj stvarnost uništava! Oklevajući, ruku ka novom cvetu pružam, da novom uhu svoju pesmu šapnem... Brani se, lepotice moja, zakopčaj haljinu svoju! Opčini me, muči me. Nikad ne reci Da! |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Herman Hese | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 4 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 496 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 496 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?