Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:20 | |
| MAMINO SRCE
U srcu moje mame i moje srce kuca. Kad njeno kucne - tak, moje se čuje - tik. Njeno je oko toplo k'o oko žutog sunca i u tom toplom oku stanuje i moj lik.
|
| | | Gost Gost
| KO SE BOJI MRAKA JOŠ? Č. Čupiću
Ja sam noćas mrak čuvao, dok ga nisam oduvao jutros s praga. (A to znači - od mraka sam jači). Ja sam svetlost noćas bio, nad mrakom sam stalno bdio sve do jutra. (A to znači - od mraka sam jači). Jurio sam strašne snove što kroz crni mrak zaplove sve do zore. (A to znači - od mraka sam jači). Hrabrost mi je takva dana, zato spavam preko dana.
|
| | | Gost Gost
| SITAN VEZ
Četiri člana posade umire od dosade.
A šta radi peti?
Pet članova posade umire od dosade.
A šta radi šesti?
Šest članova posade umire od dosade.
A šta radi sedmi?
Sedam članova posade umire od dosade.
A šta radi osmi?
Osam članova posade umire od dosade.
A šta radi deveti?
Devet članova posade umire od dosade.
A šta radi deseti?
Deset članova posade umire od dosade.
A šta radi kapetan? kapetan je dosadan.
|
| | | Gost Gost
| DOK SE BEOGRAD SPREMA DA SANJA
Na belim grudima visokih kuća što u stavu mirno izbacuju prsa dok se Beograd sprema da sanja, svetlucaju žuti prozori kao da general na konju drmusa stotinu zlatnih odlikovanja.
Tada ulica Terazije pođe u šetnju obučena kao velike dame sa ogrlicom od srebrnog neona i tiho da ne načini u gradu pometnju zakači plavi broš Hromsove reklame i obuje cipele sa potpeticom od betona.
A sa njom prošeta još poneka ulica sa đinđuvama od plavog stakla i prstenjem što zlato lije. I Slavija se bliže primakla pod svojim šeširom od čeličnih žica da vidi nov pojas vitke Albanije. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:21 | |
| ŠOFER VELIKE KUĆE
Moj tata vozi tramvaj što putuje sa jednog kraja grada na drugi kraj po šinama koje okovane leže i, ponekad, trolejbus – veliki crveni pauk koji je između bandera ispleo čelične mreže.
Moja mama ne vozi ulicama ni drumovima, njena su kola bez toškova. Moja mama vozi lift kroz tunel između spratova.
Čas putuje glavom – gore, čas nogama ide – dole. Gore? Dole! Dole! Gore? vodi mama razgovore.
Na sprat prvi, pa na treći, pa na peti, onda opet dole sleti, pa poleti kao ptica do poslednjih stepenica ispod krova, pa iznova. Pa iznova: - Gore? Dole! - Dole! Gore? – vodi mama razgovore.
Čas je mama iznad glava, čas je mama ispod nogu, čas lift pita: - Možeš? Čas lift kaže: - Mogu! Možeš? Mogu. Možeš? Mogu. I publiku tako mnogu mama prima i deli je spratovima. |
| | | Gost Gost
| BALADA O RUMENIM VEKNAMA
U zimska jutra, na našem satu kad sedam puta nakovanj zvekne, pošalje mama mene i tatu po dve velike rumene vekne.
A kad rumenke zagreju šake i miris hleba topli šal svije, ko vreli kesten korica prsne i nosić vekne u dlan se skrije.
Svaka je vekna pečeno prase pa putem grickam nosiće meke, njuškice tople što slatko krase obraze sjajne rumene vekne.
Kad se vratimo s injem u kosi, u kući strogo zapita mama: - Ko to u džepu miševe nosi što vekne grizu po ulicama?
|
| | | Gost Gost
| USPAVANKA
Kad spava dečak moj, spavaju mu i noge, u nogama hod, u hodu put, na putu ptica.
Kad se probudi dečak moj, poskoče mu noge, u nogama hod, u hodu put, na putu ptica.
Neka uzme pticu i neka se igra. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:22 | |
| POSLEDNJE PITANJE
Šta ćemo raditi s torbama na kraju školske godine?
Bacićemo ih svi uvis.
Pa onda?
Onda još jednom.
Pa onda?
Onda još jednom.
I onda?
Onda ćemo ih uhvatiti u ruke i zaboraviti sve đačke muke.
|
| | | Gost Gost
| MAMINE TAŠNE I TATINI DŽEPOVI
Mamine tašne i tatini džepovi najmoćnije su stvari za decu. Ti poželiš - tata, stavi ruku u džep - i već grickaš rumenu perecu. Ti poželiš - mama, otvori tašnu - i već čupkaš rep plišanom zecu. Mamine tašne su mali frizerski saloni za dame, tatini džepovi puni novina liče na biroe za reklame mamine tašne su albumi tatinih i dečjih slika, u tatinim džepovima zvecka novac kao da svira džez-muzika, mamine tašne su pune mirisa ružinog cveta, tatini džepovi su mali kiosci cigareta.
Mamine tašne i tatini džepovi to su mali, sasvim mali sefovi, i male, sasvim male kase, iz kojih tata i mama presipaju novac u tvoje plavo gipsano prase.
|
| | | Gost Gost
| ŠTA JE STRAŠNO
Strašno je kad neko plače a niko ga ne pita - zašto plače. |
| | | Gost Gost
| NJIVE
Školske su table zelene njive, raznoga cveća i ploda pune, tu rastu slova, crteži žive i sunđer zaliva male račune.
U jesen učitelj njive seje, a onda đaci iz žutih klupa neguju žito dok zima veje, u toplom junu svi žanju skupa.
Duboke brazde zaore kreda, zapara šestar, prašinu digne, poleti pesma i muci ne da na ove đačke njive da stigne.
A oblak sunđer kišu nosi, natapa njive i navodnjava, hrani, čisti, rastinje rosi na đačkoj tabli zelenoj ko trava. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:23 | |
| VELIKI POČETAK
Zdravo, vojsko oštrih olovaka, zadravo, kolono đaka u septembarskom maršu.
Leva, desna, desna, leva, čujem korak kako peva.
Pozdraviće vas svi ko prave vojnike, i mame i tate i bake i čike, ko prave regrute što ozbiljni ćute.
Učitelji – generali i čike desetari sve divizije đaka i sve đačke trupe smestiće lepo u školske klupe.
Zdravo, vojsko oštrih olovaka, zdravo, kolono đaka u septembarskom maršu, ja znam da školska godina ne traje ni subotu ni petak, već mnogo više, zato viknimo –
URA ZA VELIKI POČETAK! |
| | | Gost Gost
| REDARI
Da li je sve u redu u vašem stanu, moji redari? Imate li kredu dobro zarezanu, moji redari? Da li je tabla jutros umivena, moji redari? Da li je četa đaka postrojena, moji redari? Da li je sunđer već pijan od vode i da li sanja mora kojim brode, ribe i lađe i veliki čamci krivi kao kriške, žuti ko opanci?
|
| | | Gost Gost
| PAHULJE
Kad letimo po gradu, pahuljice smo male, devojčicama u kosi mi smo srebrne šnale.
Kad letimo po gradu, mi smo zvezdice male, dečake sa zvezdicama pretvaramo u generale.
Kad letimo po gradu, labudova smo pera, al' smo i cvetić zime sa tatinog revera.
Balet lepo da igra svaka pahulja ume, a na grudima mame svaka je broš od srme.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:24 | |
| KAD PADAJU KIŠE
U našem gradu kad kiša pada i kada mirno dremaju bake, pojure reke niz trotoare, zašume reke uz ivičnjake.
S krovova liju vodopadi i vodu nose ulice strme i male tihe slapove gradi grbavo kamenje iz kaldrme.
Tada nestaju stranice lake novina starih. Odnose vode: tatine članke, priče za bake i moje mame stranicu mode.
Jer, od njih deca brodove prave, šalju, ne čekajući da im se vrate, pa zato vode mirno ponesu dečije lađe papirnate.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:25 | |
| DECEMBAR
U decembra krojača igla i konac belji od brade Mraza stara. Po zemlji igla korača, haljinu veze po želji srebrnog januara.
Zvezdu do zvezde šije, bele provlači konce i nagu zemlju krije srmena žica do žice, samo ponekad bocne iglica nekom lice. |
| | | Gost Gost
| VRAPCI
Danas vrapci ne sleću na žice razapete između kuća i na krovove crvene, danas vrapci u trenutku velikih tehničkih dostignuća obožavaju televizijske antene. |
| | | Gost Gost
| KAD NAMIGUJU DECA
Kad deca pogledaju visoko, visoko i kad im upadne trun u oko, tada deca ništa ne vide i ništa ne čuju, samo, samo, namiguju.
A dokle?
Dok u oko ne dune mama i ne podigne maramicom trepavice, sve dok trun ne isplovi sa suzama i ne ode potočićem niz lice.
Dotle.
|
| | | Gost Gost
| MOJA PESMA
Nemam pticu, ali imam pesmu, reči su joj ko perje šarene. Nemam psa, ali imam pesmu koja stalno trčkara uz mene.
Jastuku ja uveče šapućem, samo tiho da je krevet čuje, pesmica me ko psetance greje i ko dobra ptica uspavljuje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:26 | |
| PARDON
Sreo slon u šetnji stonogu i zgazi joj trideset i treću nogu.
Učtivo surlu podigo slon i reko: - Pardon! |
| | | Gost Gost
| LOVAC JOCA
Bam! Bam! Bam!
Ubih lava sam!
Tak! Tak! Tak!
Ubih tigra čak!
Tras! Tras! Tras!
Nesta morski pas!
Škljoca! Škljoca! Škljoca!
Ja sam lovac Joca! |
| | | Gost Gost
| LEPO DETE
U lepoga deteta sve je lepo: mamine oči, tatina kosa, mamino čelo, tatina brada, mamine ruke, tatine noge, mamino srce, tatina pamet, mamin mir, tatina hitrina, mamin stas, tatina snaga... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:27 | |
| PRVAK
Sav je stao u plavu futrolu, na leđima nosi celu školu. |
| | | Gost Gost
| DEČJA PESMA
Kad porastem biću, biću! Sve je moje, sve je moje! Širom srce otvoriću za sve stvari što postoje. |
| | | Gost Gost
| BEOGRAD
Tarabe od vode, temelji mu brda, krov mu nebo bode, a ulice svuda.
Vojnik bio često, radnik uvek osto, slobode je presto, sve rešava prosto:
Svoje goste gosti, domaćinstvo čuva, zna da se premosti, s praga zlo oduva.
Deca su mu cveće, ljudi su mu snaga, svet ka njemu kreće suncem preko praga. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragan Lukić | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 482 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 482 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?