|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:27 | |
| DEBELI
Kada fudbal igra, kažu: - Budi sudija, debeli. Kada se vrti čigra, kažu: - Nije za tebe, debeli. Kad hoće da preskaču, kažu: - Preskakaćemo te, debeli. Kad su jako veseli, kažu: - Zaigraj, debeli. O, zapevaj, debeli, tužnu pesmu:
"Zašto svi ljudi nemaju dušu meku ko šampite bele i reči slatke kao baklave."
Kada uđem u tramvaj, kažu: - Dva mesta za debelog! Ako me ne zovu "Debeli" – kažu: - Detence-burence. O, tužnu pesmu peva debeli o kolačima maminim, kiflama tatinim, krofnama babinim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:28 | |
| TATA I MAMA
Tata i mama su ljubav i veliko drugarstvo i zato idu podruku. Tata i mama su visoki jablan i nežna jela. Tata i mama su četiri ruke jednog srca. Kad se tata i mama u svetu izgube, odmah se traže. Tata i mama su dve dečije straže.
|
| | | Gost Gost
| GRADSKI PARK POD SNEGOM
Na park gradski vejavica pala. Blesnu carski vrti od kristala. Čovek smamljen lepotom i strahom da taj kristal ne okruni dahom, ne hte hitro tad u park da kroči, da se dive pošle same oči. |
| | | Gost Gost
| SVET
Sve što deca rastu više, smanjuju se mame, tate. Luster, što se tiho njiše, odjedanput svi dohvate.
Neka, neka, stao čovek do čoveka.
|
| | | Gost Gost
| ZAGRLJAJI
Grlila sam pajace i grlila mede, grlila sam mace i lutkice blede. Grlila sam mamu, tatu, Pinokija nosa dugog, zagrljaj sam dala bratu, a sada bih nekog drugog.
Otvorene ruke ćute, zagrljaje nove slute. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:29 | |
| ODJEDNOM
U kući, odjednom, patuljasto sve je: sto i stolice, krevet, peć što greje, a ja kao tata viši sam od mame, mogao bih kuću da stavim na rame.
|
| | | Gost Gost
| DRUGO PROLEĆE
Kad lišće zeleno oko nas procveta žuto kao seno, tu je i kraj leta. To proleće drugo, jesen mu je ime, ima zlatno cveće što traje do zime. |
| | | Gost Gost
| VETAR
Da biste videli vetar potrebno je jedno stablo, uredno očešljana kosa, šešir na glavi, papir na zemlji, zastavica u ruci, zavesa u otvorenom prozoru.
(Kad se stablo zanjiše, kad se kosa raščešlja, kad se šešir podigne sa glave, kad zastavica u ruci zavijori, kad zavesa zaleprša u otvorenom prozoru, videli ste vetar.)
|
| | | Gost Gost
| ZIMNICA
Ja sam car, car Ajvar, ti carica Papričica, a naš sin Ajvarin. Na svakom smo piru i mi u tanjiru. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:30 | |
| PUTOVANJE DO RUČKA
Pre podne je uzbrdica. Kazaljke se uvis penju kao Sunce-sijalica što uživa u kruženju.
Putovati danom vredi, noge su nam dobra vuča. Na vrh dana podne sedi, kašikama zlatnim ruča.
Od kreveta pa do stola na kome se ručak dimi putujemo dana pola dok nas, gladne, sto ne primi.
Od buđenja pa do ručka stanice su uz put mnoge, ko putuje ko voz pućka, točkovi mu budu noge.
Stanice se uz put množe: Kupatilo, Kujna, Škola. Užinom se malom lože ta dvonoga naša kola. |
| | | Gost Gost
| U BIBLIOTECI
Knjiga priča tiho i gleda u oči, a ti se zadiho, znoj sa čela toči. Podvig ti na umu, a strah ti u glavi, ti bi u prašumu, a tigar u travi.
Probudi se, preni, strah mnogo ne vredi, stranicu okreni i tigra pobedi. |
| | | Gost Gost
| AVALA
Jeste li čuli za Avalu, za našu planinu plavu? Svakoga dana digne sto automobila na glavu. |
| | | Gost Gost
| PUŠAČI
Nema većih pušača od Dunava i Save, za jedan dan popuše jednu Drinu, jednu Dravu i tri Morave.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:31 | |
| ŠTA SVE IMA U JASTUKU
Šta sve ima u jastuku, u jastuku na krevetu kad se spava mom detetu?
Šta sve ima u jastuku?
Ne guraj u njega ruku, već prisloni uvo svoje i čuj kako snove kroje bela pera od gusaka u sobici punoj mraka.
U jastuku na krevetu uspavanke mom detetu peva mali hor gusaka i još hor od sto lutaka, i još hor od sto vojnika, i još mnogo dobrih čika priče priča u jastuku u kom zvona tiho tuku.
U jastuku more ima i brod jedan koji plovi, u jastuku lovac živi koji dečji umor lovi, u jastuku frula svira, svako može da je čuje, sa njim može da putuje svako dete, u jastuku ptica ima, na njoj deca kroz noć lete.
Šta sve ima u jastuku, u jastuku na krevetu kad se spava mom detetu?
Lezi, igro, sa detetom pa ćeš čuti nad krevetom pesmu tihu, frulu tanku. U jastuku ptica peva o tom kako dete zeva kad joj čuje uspavanku. |
| | | Gost Gost
| OBLAK
Jedan oblak vrlo smeo na najvišu kuću seo usred našeg grada tako iznenada.
Još mu smešno što je seo – od smeha je hteo pući što sedi na kući.
Jedan oblak vrlo smeo na najvišu kuću seo usred našeg grada tako iznenada da je neko jedva reko: - Bež'te, nebo pada!
|
| | | Gost Gost
| IVIN VOZ
Iz kuće je izleteo na ulicu Iva, sav zadihan, zahuktao, ko lokomotiva.
Videli ga drugovi pa za njim i oni, potrčali, zahuktali, ko pravi vagoni.
Sad ulicom tako juri ta čudna kolona. To voz Ivin putuje sa sedam vagona. |
| | | Gost Gost
| ISPOD PISAĆEG STOLA
Koja to ptica ne živi ni na grani, ni na krovu, ni na dimnjaku, ni u vazduhu, ni u kavezu - nego ispod mog pisaćeg stola? Koja to riba ne živi ni u reci, ni u jezeru, ni u moru, ni u akvarijumu - već ispod mog pisaćeg stola? Koja to zverčica ne živi ni u šumici, ni u šumi, ni u rupi, ni u pečini - nego ispod mog pisaćeg stola? Ispod mog pisaćeg stola je mala Jasna, koja se igra mojim papučama i koja, kad hoće nešto da mi kaže, cima nogavice mojih pantalona. |
| | | Gost Gost
| LUTKA BEZ GLAVE
Pred kućom, na ulici, sedi devojčica i drži lutku bez glave. Dok ljudi prolaze, ona razgovara sa lutkom. Jedan čika zastade pa joj reče: - Kako možeš da razgovaraš sa lutkom koja nije živa? - Ona je živa - brzo odgovori devojčica. - Kako je živa kad nema glavu? - Ima glavu - odvrati devojčica. - Nema glavu - reče čika ljutito. - Ima... - Nema... - Ali vi, čiko, ne umete da se igrate! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:32 | |
| HALJINICA
Nekoliko dana Jasna je neverovatno volela mamicu. Nije se mogla odvojiti od nje. Dok je mamica spremala po kući, Jasna joj se stalno vrtela pred nogama. Mama se na kraju naljutila i zamahnula rukom na Jasnu. Nije je udarila - tek toliko da se dotakne haljinice. Ali Jasna je zavrištala i počela neutešno da plače. Mama je iznenađeno pogledala: - Zašto plačeš, pa tek sam se haljinice dotakla? - Svejedno, misliš da haljinicu ne boli - odgovorila je uvređena Jasna. |
| | | Gost Gost
| KROJAČICA I MAKAZE
Ostala je Jasna sama kod kuće. U fioci stola našla je makaze i odmah rekla: - Igraću se krojačice. Prvo je Jasna sekla hartiju, zatim jedno parče krpe, a onda je počela da secka svoju haljinicu. - Mamice, neću više da se igram krojačice. - Nećeš više da se igraš krojačice? A zašto? - Zato što su makaze nevaljale. Ja sam se njima lepo igrala krojačice, a onda su se one posvađale sa mnom, skočile na moju haljinicu i štric, štric... isekle je. |
| | | Gost Gost
| PRIČALICA
Jasna je bila velika pričalica. Pričala je uvek. I kad treba i kad ne treba. Jednom je Jasnu zaboleo zub. Plakala je i vikala toliko da su svi susedi znali da Jasnu boli zub. Sva uplakana prišla je ocu i zatražila pomoć. Otac joj je rekao: - Ne otvaraj često usta jer hladan vazduh ulazi u zub, pa onda nastaju bolovi. Jasna je zatvorila usta i zaćutala. Bolovi su prestali. Tako sada Jasna više nije pričalica. Govori samo kad je potrebno. Usta su joj često zatvorena - boji se da je ne zaboli zub. |
| | | Gost Gost
| NEMOJ, JASNA
Ide mama ulicom i govori Jasni: - Nemoj, Jasna, da gledaš levo. Ide mama ulicom i govori Jasni: - Nemoj, Jasna, da gledaš desno. Ide mama ulicom i govori Jasni: - Nemoj, Jasna, da gledaš gore. Ide mama ulicom i govori Jasni: - Nemoj, Jasna, da gledaš dole. Ide Jasna ulicom i žmuri. Kad odjednom - bup! Jasna se spotakla i pala. Stoji mama na ulici i govori Jasni: - Zašto si, Jasna, pala? Sedi Jasna na ulici i govori mami: - Zato što nisam gledala ni levo, ni desno, ni gore, ni dole. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:33 | |
| MERENJE
Na uglu ulice u kojoj su složene višespratnice kao velike kutije stoji mala vaga za merenje prolaznika. Iz kuće je istrčala Jasna i rekla čiki koji je dremuckao pored vage na kojoj je pisalo:
TAČNE MERE KOD ČIKA-PERE MERENJE PET DINARA
- Čiko, da li možete da me izmerite za tri dinara? - Mogu, devojčice, mogu. Jasna je spustila čiki na dlan tri dinara i počela da se izuva. Čika je upitao: - Zašto se izuvaš, ja mogu da te izmerim i sa cipelama? - Znam, čiko, ali moram da se izujem. - Zašto, pa tvoje cipele nisu teške? - Zato da vam ne isprljam vagu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:41 | |
| JASTUK
Bio je mesec jul pa je tata s Jasnom otišao na savsku plažu. Okupala se Jasna i okupao se tata. Sad su oboje hteli da se sunčaju Tata je legao na pesak i kao stariji zamolio Jasnu da mu bude jastuk. Jasna se podvukla pod tatinu glavu i tako postala najlepši tatin jastuk. Ali, i ova priča ima jedno ali. Kad je prošlo pet minuta, Jasna je počela da se vrti tako da je tatu, koji je tek zaspao - probudila. Tata je otvorio oči i rekao Jasni: - Jasna, nemoj da se vrtiš. Ti si jastuk, a jastuci se ne vrte. Inače, ko bi ih stavljao pod glavu? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dragan Lukić Pet 23 Avg - 9:43 | |
| JOCA JE LJUT
Noćas je Joca sanjao da su ga jurila mačke. Strašno se uplašio. Zato je jutros rekao: - Joca je ljut. Danas će pobiti sve mačke. Uzeo je svoj drveni pištolj i pucao: - Bum, crna mačko. - Bum, bela mačko. - Bum, crna mačko. - Bum, bela mačko. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragan Lukić | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 4 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 426 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 426 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie