|
|
Autor | Poruka |
---|
neno MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
| Naslov: Re: Nena Miljanović Čet 19 Apr - 19:45 | |
| PESAK KROZ PESMU – Nena Miljanović
nalazim te i gubim čulima prozaično slutnjama mistično spolja i iznutra palpacijama praznih ruku dodirujem te u svemu i iz svega mi iscuriš kao pesak kroz prste u žutoj mrlji žutog sunca na očnom dnu svetliš i gasiš me nastaješ i nestaješ u svim ukusima i rečima na korenu jezika nosnicama udišem te u mirisima i isparavaš mi u izdasima jekom tišina u uhu zvučiš onim što ne znam kako da označim što me opseda i ostavlja u talasima jave i sna smrtno volim te i bojim te se kao sve poznato i nepoznato kao početnu tajnu iz koje sam došla i završno otkrovenje u koje ću otići volim te i ne volim kao tvoj život (u kom me nema) i svoju smrt koja će mi uzeti i dati mene iscurelu iz ove ljubavi kao pesak reči kroz moju pesmu |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Čet 19 Apr - 20:00 | |
| (Ne) Mogu vratićeš se možda i biću tu sigurno samo ne očekuj ništa niti bi se meni vratio ti (onaj koji si mi bio) niti bih tebe dočekala ja (ona koja sam ti bila) ne može se dva puta u istu reku druge bi to vode bile mutne i gorke od svega kroz šta sam tekla po rastanku
ako ponovo dođeš ne misli da reka života može uzvodno u nekom sutra to ne bi bio povratak na početak niti bi me našao onu negdašnju svu od ljubavi i stihova o tebi ne može se umreti od ostavljanja i oprostiti ti se svoja smrt čak i da ti je zaboravim ne mogu ti je zaboraviti moje pobijene pesme koje više ne pišem
&
a možda bi moglo ako se možda vratiš mogla bih mogu sigurno Nena Miljanović |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Čet 19 Apr - 20:04 | |
| Nena Miljanović | Zejnina pesma | Anselm Feuerbach: Pročica Miriam |
Rodiću se još jednom u prošlosti I biće to poslednji put (umorila sam se od umiranja i rađanja nade) I zvaću se Zejna I bićeš ime od zore nastalo Čuješ li kako kako ga izgovaram I dozivam kroz sve vekove odkad te volim Dođi mi tad ( kad se poslednji put rodim) I za pet stotina svilorunih jaganjaca Kupi me od mojih pet stotina pesama o tebi Kao od oca i matere (pesme su me i rađale) Kupi me sebi za ženu I spali na našoj svadbi moj poetski miraz Nek ne ostane ni slovo moga sadašnjeg jada I pera kojima te pisah polomi Jer neću više pisati psalme (ne)ljubavi ...
Sama ću biti tvoja pesma I živeti sa tobom neizrecivo srećna i tužna Jer pevaćeš me tek svaki četvrti dan (biću ti četvrta žena) I kad se ubijem od žalosti što više ne pišem I što ti nisam bar druga kao sada ( kao uvek) Sahrani me u ovoj sadašnjosti I zaboravi sva moja (po)grešna imena: Nena pesnikinja Nena ljubavnica Neka ih nema (samo tako mogu umreti sasvim ) Samo kao Zejnu (ženu tvoju) Upiši moje ime u prašinu na svome putu Neka me razveje vetar Ispod tragova tvojih stopala Posle ostvarenog sna (u ovoj pesmi) Koji mi te (ni)je ostvario |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Ned 22 Apr - 17:47 | |
| JUČE DANAS SUTRA – Nena Miljanović
Juče Na granama tvojih ruku U gnezdu tvojih misli Slavuj sam bila I pevala te Sva mladost i ludost Na radost ljubavi
Danas Odlećem sa grana koje me ne drže Iz gnezdo koje me ne čuva Odnosim Uplašenu ljubav pod krilom I ne pevam Jer Ako sada otvorim kljun Graktaću mudro kao gavran (ili kao starost) Žalosna kao dotrajalost Ako danas zapevam o tebi Zaplakaće ljubav zbog moje osedele kose i duše Moja mlada Moja luda ptica Pobeći će mi ispod krila Ne pevam
Sutra Ako nađem granu s trnom da nabodem srce Ponovo ću pesmu Kad mi se u stihove ugnezdi neko ko nije ti Još jednom slavuj Zapevaću završni psalm o tebi (I o samoj sebi) Pre velikog ćutanja |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:02 | |
| Nena Miljanović je rođena u Šapcu 17.02.1962god. Školovala se u Šapcu, Zagrebu i Beogradu. Po zanimanju pravnik i psiholog. Pisanjem se bavi od nižih razreda osnovne škole. Tokom celog školovanja objavljivala je poeziju i prozu-forma pripovetke, u školskim biltenima, studenststkim glasilima, nedeljnim časopisima i listovima namenjenim afirmaciji mladih pesnika. Učestvovala na raznim pesničkim manifestacijama, dobitnik priznanja i nagrada, i javnih pohvala. Žanrovski nije fahirana ni tematski ni po izražajnoj formi. Rado piše slobodnu formu stiha, ali i ono zanatski najteže- rimu, kao i svoj omiljeni pesnički izraz - poeziju u prozi.Podjednako uspešno se bavi pisanjem proze:pripovetka,esej, roman.
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:02 | |
| Ljubavna srdžba
Pjesnikinja Nena Miljanović kao pjesnik je mogući nadomjestak praznine za sve one koji izgubiše nadu. Imajući pred sobom odgovarajući lik osobnosti koji živjeti traži, Nena se, unutar sopstvene borbe sa daleko jačim neprijateljem (sudbinom, op.a.) liječi tkajući prekrasne tonove raznobojnih odsjaja ljubavi...unutar srdžbe. Da, ona je ljuta jer borba ne prestaje. Tako bi silno željela mirnoću bića na valovima maestrala htijenja. Ne dozvoljava joj se.
Ipak, jednostavnost izričaja ovdje zamjenjuje želja za opstankom. Bolna, ali vrijedna pomena. Poređenja nas zadužuju, naglašavajući njenu opijenost riječju. Istraživajući mogućnosti rečenice, ona uspijeva sastaviti nove pretpostavke značenja. Nemojte ostati na jednom čitanju. Poezija jeste višeslojna, ako je zaista..poezija. A njene pjesme i jesu život sami. Unutar pjesme. Njen prije svega. No, i naš, htjeli mi to priznati, ili ne.
Riječ urednika Sabahudin Hadžialić |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:03 | |
| iz ciklusa-MOŽDA U SNU-
Podjoh na groblje tvoga grada, gde sam ti umrla, i kupih komad zemlje , sebi samoj za večni dom.
Kod klesara kupih komad mermera belog, i dadoh uklesati svoje , bez tebe poništeno ime.
Sročih reči ,opore i teške,sebi za epitaf: ,,Voljenoj ženi bezimenoj-voljeni čovek" i u potpisu dadoh urezati u kamen -Tvoje ime.
Šaku zemlje, osvećene stopama tvojim, doneh sa mesta gde nas je venčalo ponoćno nebo i gde su nam zvezde bile kumovi i starosvatice.
Prosuh zemlju na jastuk groba mi utešnog i posadih lipu, mirisnu svetinju slovensku da mi junskim jadom miriše na tvoju nemilost.
Vratih se - mužu, i deci,i domu,od utehe blaga, i rekoh im da sam po crkvinama hodočastila, - da se ne začude crnoj mi žalobnoj haljini.
Lice mi beše smireno i svetački svetlo. i niko sem mene same ne začu jauk mi duše kojim oplakah nas i nerodjene nam sinove.
POLJUBAC- iz ciklusa EROTIKON
Koji te leptir lepetom krila, prozirnih i nežnih ko svila laka, koji te leteći Božiji cvetak učio da usne mi usnama takneš da k'o disanje dečje osetim ti dah?
Od kog si tigra, strašnog i divljeg, učio da usne mi nežne divlje kidaš, da zubima grizeš do krvi i boli crveno tkivo što zverstva ti voli?
Koji te zmijski palacavi jezik učio da jezikom pališ mi usta, da otrov ti slatki ispijam i sišem, pa, trovana tobom umirem , a dišem?
Reci mi ljubavi za tajnu žedji kad me usnama na dušak piješ a ja ti rosu ljubavnu berem i med iz usta mi niz grlo sliješ?
Koji te demon učio zlosti da mi poljupcem sažižeš telo, od kog si andjela umeće krao za život što si mi usta na usta dao?
|
|
| |
Gost Gost
| Od tebe ,ženo,ljubavnice moja, od tvojih drhtaja pod mojom rukom; Od svoje muške prečiste strasti, od žudnje tvoje učile mi usne kako se umire od slatke boli.. Ljubim te grešnice i svetice moja, u usana susret pretačem se ceo kako se nežno i zverski ljubi, od tebe naučih za život ceo...
|
|
| |
Gost Gost
| Ruke moje behu dve grlice bele- grljenja željne. Prsti moji behu tanane žice viola, i na licu nečijem svirahu najlepše etide. Moje ,crne kao ponoć i meke kao svila , moje vijogorom razasute kose , mirisahu na jasmin i sandalovinu....
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:04 | |
| Noge moje, dve gazele lude,dva mramorna stupa sa Akropolisa, stopala moja malena, ranjiva i nežna, trkačice behu sa Maratonskog polja i trčahu,neumorne, Suncu Ljubavi, onome čije ime ćutanjem u srcu vrisnem... |
|
| |
Gost Gost
| Poprsje moje kraljevsko-uzglavlje beše, mirisno i meko. čelu jednom muškom, čelu jednom pod kosom boje zrelog kestena. Alabaster i slonovača behu dva pupoljka ruža , raspupelih,majskih. U tamnom udubljenju dva nevina bela brega , kapatka medovine je zrila, za Njegovo srećno pijanstvo... |
|
| |
Gost Gost
| Oči moje safirne dva duboka zdenca behu, dva ogledala behu,za odraz očiju jednih, strasnih i strašnih - kao prvo saznanje. Oči moje, s bisernom suzom na sedefnom kapku, oči moje iz ogledala u srećna jutra su me pozdravljale:
" Dobro ti jutro,kraljevska lepoto!"
|
|
| |
Gost Gost
| Usne moje behu dve jagode zrele,poprskane rosom, dve grimizne latice cveta bez imena,mirisnog. Dva mala,žedna tigra behu,što nektar slatki piše sa usana nekih sa ukusom zrna zrelog , muskatnog. Usne moje i glas, behu moje srećno pevanje o Njemu... |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:05 | |
| Biserna školjka bedara mojih, drhtavao i bezmerno skupo blago moje , pehar za peharnika i kopljanika,za viteza žednog na dnu izvora moga, srecna se krla i zrila ,zrila.. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sub 24 Nov - 16:05 | |
| Škojlka moja biserna sa dna zdenca vode života, ne gasi već dugo žedj moju ,ni viteza ni kopljanika , a još je rose purpurne kiše , i još drhtulja drhti od lude gladi
ranjiva i živa bisernica moja,stidna i bestidna.... |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Čet 13 Dec - 12:30 | |
| NEMOJ DA ME PROSIŠ
Nemoj da dođeš taki bogat I da me prosiš od otac sa zlato Nije moje srce za tvoje pare Nemoj da nudiš tičije mleko Ni dželep crni i beli konji Ni dušek od sitno guščije perje Ni jastuk od svilu Ni jorgan od somot Ništa ti neću I neću tebe
Ti nemaš ruke za kake ginem Od mekan pamuk i tvrdo gvožđe Da mi na prsa padnu ko tice Sa mekana krila i oštre kandže Od slast da drkćem Od stravu da umrem Ti nemaš oči sa led i vatru Od pogled jedan od inje da mrznem Od drugi da planem od strašnu vatru Sa led da me gasiš Sa vatre da me pališ
Takoga sanjam Takoga čekam Znam da je za mene taki rođen Znam da je kreno i da će doći Sa srce golo u prazne ruke Bez reč da me prosi Samo sa oči Bez reč da pođem Samo za srce Odavde sa njim do na kraj od zemlju Do kraj na život |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Uto 18 Dec - 10:53 | |
| Ako odeš Ništa se neće izmeniti Sunce će i dalje izlaziti na istoku I mesec će se tanjiti i rasti Mesečariće okeani I opadati i dizati se vode Plimom i osekom disaće mora I ja ću disati (samo još disati) Duboko i teško Plimom sećanja i osekom zaborava Nadolaziće i opadati bol za tobom Sve dok te ne zaboravim sasvim Tuge li A jesen ti je i života i ljubavi Kasno Da ikome više budeš što si meni Ludost mladosti (a nismo mladi) i lepota poroka zrelosti Presvisnuću Ako te i kao pesnikinja prebolim Jer posivećeš i poplesnaviti kao mahovina Na severnoj strani života Daleko od sunca mojih pesama Koje su ti davale sjaj
Strah me je I moje poetske nemoći i tvoje poražene muškosti Jer neću umeti da te opevam i vratim ti sjaj A rađaće se sunce kao da se ništa nije desilo I meseć će i dalje pokretati plime Koje me neće pokrenuti ako odeš Ako prestane da mi te kuca srce na veliko zvono Bar sećanjem da sam te volela Ako te otišlog prebolim I mene prebole moje pesme Kad naprslo zvono u prsima odzvoni Za mnom u poeziji |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Uto 8 Jan - 11:09 | |
| Ćutasmo tada Bez nelagodnosti Bliski i kad se ne taknemo Razmenjivasmo misli očima koje ne kriju ništa I ta tišina Savršena i ispunjena Beše najveći govor ljubavi Svetla i gola Sjala je posredi nas Kao pun mesec na sredini neba bez oblaka Jer ni jedna tajna među nama Nije imala potrebu da se sakrije U suvišnu reč
Ćutimo sada Na tvome ramenu ja I na mojim grudima ti S rukom u ruci Lažemo se da je to ljubav Udaljeni kao dve prividnosti U tišini punoj teskobe Svako sa svojom krivicom Krijemo oči i misli Oprezno Izbegavamo reči koje bi nas ogolile Kao tamnu stranu meseca Punu senki Na savesti |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sre 5 Jun - 17:55 | |
| ODBROJAVANjE -Nena Miljanović
Zaboravljam te I više ne brojim dane bez tebe A svaki duži od godine Vreme je ipak čudo Vidi Misao o tebi Ne vezuje mi više omču Oko svakog sata u danu i oko vrata Kad bih da prstima napravim rupu na prsima Da prodišem i da te vrisnem I kad oči stisnem u samoodbrani Da se zaštitim od bljeska tebe u svemu oko mene (čak i vazduh je asocijacija na disanja tvoga šum)
Munjevito Samo se stvoriš I okrzneš me sevom sećanja Na miris kože i poznatih koraka bat Pa zaustavim dah i srca kucanje Na tren ili vek Dok ne prođe(š) Stojim tako ukipljena u čekanju Kao bolesnik između živeti i umreti Stisnuta Između sećanja koja bole ljubavlju I zaboravljanja koje me ozdravlja od tebe Ali i od ljubavi (čak i prema životu) Jer vreme ipak ne čini čudo Već sedam sati Jedanaest dana Dva meseca I devet bolesnih godina |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sre 5 Jun - 18:14 | |
| Zaboravljam te I više ne brojim dane bez tebe A svaki duži od godine Vreme je ipak čudo Vidi Misao o tebi Ne vezuje mi više omču Oko svakog sata u danu i oko vrata Kad bih da prstima napravim rupu na prsima Da prodišem i da te vrisnem I kad oči stisnem u samoodbrani Da se zaštitim od bljeska tebe u svemu oko mene (čak i vazduh je asocijacija na disanja tvoga šum)
Munjevito Samo se stvoriš I okrzneš me sevom sećanja Na miris kože i poznatih koraka bat Pa zaustavim dah i srca kucanje Na tren ili vek Dok ne prođe(š) Stojim tako ukipljena u čekanju Kao bolesnik između živeti i umreti Stisnuta Između sećanja koja bole ljubavlju I zaboravljanja koje me ozdravlja od tebe Ali i od ljubavi (čak i prema životu) Jer vreme ipak ne čini čudo Već sedam sati Jedanaest dana Dva meseca I devet bolesnih godina
Nena Miljanović |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Sre 5 Jun - 18:15 | |
| SENKA U PLAMENU – Nena Miljanović
da li neko sluti (od vas koji niste uklete poete i samo čitate radi razonode tešku poeziju uz lagano vino) od koliko bola nastaje pepeo ostatak pesnika iza svake pesme u stvaralačkoj vatri koji nas sagori
možda neko čita između redova kol’ko mi je hladno u samačkoj duši kad na žaru reči sagorevam sebe i koliko je onog o čem se ne piše a da se istinom ne razgoli duša priznanjima bolnim da su samo slova kad u vašoj priči ispevavam moju nad tuđim jadima izjaučem svoje i san o ljubav opevam ko ljubav
vi što me čitate stanite trenutak dlanom dotaknite ispisane strofe doživite damar kojim sam pisala i očajnu želju da bude što nije da sam nekom ime sa kojom zaspiva sklopite stranice prvu na poslednju pod jastuk sklonite deo moje duše grejaće vam vaše ohladnele snove senkom u plamenu u kom me nestaje (sebi) i nastajem (vama) |
|
| |
Maza Član
Poruka : 239
Učlanjen : 31.05.2019
| Naslov: Re: Nena Miljanović Čet 6 Jun - 15:39 | |
| Neizreciva Pesma
Pitate me Kakav je taj Muškarac O kome ovolike pesme napisah A neopisiv je moj dragi I uzaludan je ovaj poetski pokušaj Da rečima naslikam portret ljubavi Preduga bi bila moja pesma Malo je vremena jedan život da je ispišem I jedna smrt da ga zaboravim
Pomislite Koliko mi stihova i poređenja treba Samo za sve dobrote njegove duše Sva sam dobrota Kad nam se duše dodirnu mislima i očima Pa bih da živim i nikad ne umrem Zbog njega I sva sam lepote sjaj Kad me dodirom tela u vatromet silni pretvori Do pepela Plamtim i svetlim spremna Da izgorim i umrem za njega A ne znam kakav je muškarac
Znam Kakva sam ja žena sa njim Dovršena I znam Da ga ne umem opisati Ljubav i Bog ne staju u Reč Niti moj dragi u moje pesme Samo u postojanje kojim ga pevam Stihovima koje ne umem napisati Neizrecivim O neopisivim. |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Nena Miljanović Uto 30 Jul - 13:47 | |
| NEMOJMO O NAMA
Pustimo velike reči i zakletve Nemoj ih meni I ne slušaj moje tebi Slutim u njima kraj Jer se vratim na naš početak Na moje najljubavnije tihovanje o tebi (Daleko od pisanja pesama i izmišljanja priče o ljubavi) I na govor tvojih ćutljivih muških očiju Kad sve vatre sveta su gorele u njima I govorile mi da goriš
Izgoren Ćuti i sad I samo me pepelnu pogledom toplim takni Mišlju me okrzni uzgred u danu U prolazu kroz prošlost Samo me se krajičkom sebe dotakni Bez glasa I bez mojih velikih pesama Ljubav Kojoj trebaju tvoje zakletve i moji stihovi Samo je reč o nešto više Kad nema ničeg više
Ćutanjem si me ljubio Bez reči sam te volela Čak i ako je (a jeste) kraj Ćutimo još malo U ime ljubavi Nemojmo o ljubavi Ćuti Ćutim |
|
| |
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Nena Miljanović Uto 30 Jul - 14:30 | |
| MOJE DRAGO LUDILO
Zaista, ludost je naoružati se mesečevim zrakom i verovati da je to koplje španskog zanesenjaka El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha (zar iko razuman još veruje u vetrenjače ) ali , protiv nečega se mora ustremiti koplje i stih inače, čemu pesničko viteštvo i posebnost ne zamerite mi ludost vi koji niste poete i to što nipošto ne želim biti vi: vaš razložni svet mi preteći crno-beo, pobiću sve svoje snove ako ne vidim svet kroz spektar, jer ne umem da sanjam osim u šezdeset boja i kad bih bila kao vi plakala bih plavim i ljubičastim suzama sve dok mi duša kroz oči ne iscuri zbog šarenih sitnica koje bi se obezbojile I smejte mi se sad vi koji sve moje veliko smatrate sitnicama jer smešno vam je što pevam sa vetrom u trščarima i komadom trske dirigujem „Mesečevu sonatu“! Pa dobro! Smejte mi se, nije mi žao što mi se podsmevate kao Fantomu iz opere, vas mi je žao što ne čujete akorde u ševarima! Mora da je tužno biti gluv za muziku vetra… …i ne mreškati se površinom reke pod pljuskom, ne mrestiti se i ne praćakati u vodama neprolaznosti sa srebrnim mrenama i pijanim klenovima … …plakala bih kad ne bih bila reka i riba, sve dotle dok se od suza ne pretvorim u reku poribljenu mojim pijanim od ljubavi pesmama ! I sad sam sasvim žalosna jer moram da vas ostavim tu gde ste i takve sive kakvi jeste veče se bliži i kasnim već, i žurim, rugajte mi se koliko hoćete, ali, ja učestvujem kao ritual majstor u svečanostima večernjeg umiranja i jutarnjeg rađanja sunca zbog poruke Obnovljivosti Ljubavi , u koju verujem kao u rađanje sunce posle zalaska i čekam dokle je Sunca i mene da me mutavu zbog rastanka raspeva njegov povratak … |
|
| |
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Nena Miljanović Uto 30 Jul - 14:32 | |
| PRESTUPNA PESMA Kratka je moja pesma danas Jasna Kao misao mudraca pustinjaka Što ne pita A šta bi bilo da je bilo I deset zrna peska što mu pod deset nokata stanu Uzima za meru o imati i nemati I ostaviti i poneti kad se sa zemlje pod zemlju pođe Tad Kad se senka moja od tla odlepi i duša prhne i pisne kao ptica Bez žaljenja Ostaviću i zaboraviti stotine pesama o tebi Dugih kao prestupne godine… …i poneti ovu današnju Najkraću Pisanu perom ptice bez glasa Da si ljubav I kad te ima i kad te nema I da si bol pustinjaka bez mudrosti u prsima Zbog svega što je moglo biti A nije |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Nena Miljanović | |
| |
|
| |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar