|
Autor | Poruka |
---|
neno MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
| Naslov: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:45 | |
| Anica Garić – Opraštam osmehuOpraštam osmehu što pokidan visi na uglu usana i usni ispucaloj od zuba koji su je grizli umesto tebe. Opraštam krhotinama što ne umeju da se sastave i pticama koje me razvlače i bacaju pajacima žonglerima i bludnim sinovima. Opraštam bludnim sinovima pohotne snove i snovima koji su sanjali dok sam te ćutala. Opraštam ćutanju koje je vrištalo nacrtanom vrisku i crtežu što ti je dao ruke da me pokidaju i dušu koja miriše. Opraštam mirisu što je ličio na ljubav i ljubavi prerušenoj u čoveka. Opraštam čoveku što je želeo i želji jer traje. Opraštam trajanju pretvorenom u čekanje i čekanju okovanom u beznađe. Opraštam beznađu jer ne zna za granice i granici koja se izgubila jer su mi ukrali oči. Opraštam očima što su ih ukrali oni koji ne vide more i moru so za ranu u kojoj čuvam jednog tebe. Opraštam jednog tebe nekoj sebi neoprostivoj! |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:48 | |
| Anica Garić rođena je 1974. godine u Srpskoj Crnji. Radi kao upravnica Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ u mestu rođenja i uživa u poslu kojim se bavi. |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:50 | |
| SLAST
Vi tako lepo umete da lažete, dragi moj gospodine. Ali ne smeta. Ja istina ionako imam dosta. Vreme je za malo laži, i malo Vašeg pozorišta! Samo dok lažete, lažite kao pravi glumac, kao begunac od svakog dokaza i činjenica. Tek tada, ja ću biti bludnica i ljubavnica i najvernija nevernica... I lažite dugo, dozvolite sebi svaku vrstu preterivanja da od uživanja iskrzamo sve rubove istine i da se vine sva strast, da svaki dodir umesto mača bude slast lažljivog Vas i lažljive mene.
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:51 | |
| BEZOBRAZLUK NADANJA
Kako završiti priču o ljubavi bez početka i kraja? Kako da Vam zahvalim na istrajnosti ćutanja i bezobzirnog lutanja po lavirintu jednog juče i sada? Kako da objasnim lipi u dvorištu da je jedini bezobrazluk u ovoj nakaradnoj bajci bila njena nada da ćete joj se vratiti? I kako da objasnim šapatu da nema ko da izgovori pesmu obećanu jednoj ludi, koja se bori da ne poludi od izmišljenih likova iza kojih se skrivate i uživate u nemom kreveljenju pred iskrenom željom da ništa osim lepog ne svrati u Vaše dane. I kako da u jedno oko stane svaka reč kada se oko boji vrane? Kako da objasnim pesmi da je sada pitanje i odgovoru da više nema ko da ga čuje? Kako da kažem ravnici da njenim morem ne plove mornari, već razbojnici? Kako da objasnim prošlosti da će morati da Vas čuva i da ćete nekom sutra ili jednom danas došapnuti kako nije ni bilo nas, i hiljade staklića neće imati ko da sastavi? I kako da objasnim onoj sebi u sebi da veruje i da nastavi? |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:52 | |
| UDAH
Koliko puta smo se dotakli tražeći se u istom mraku? Toliko puta sam te udahnula , zadržala dah i ušuškanog smestila u onaj deo sebe do kojeg samo ti znaš. Pokrivala te slojevima teskobe, i danima u kojima smo hodali na rukama, mirisali na vino i sreću, valjda... Slušala bih kako dišeš i volela te u istom ritmu, da te ne probudim, da traješ... A znala sam da je neko drugi ostao da bere kupine na suncu i nije mi smetalo... Znala sam da te uzalud presvlačim u osmeh, i da ćeš prestati da sanjaš s prvim petlovima. Da ću te ispratiti kao dobra žena, kao ljubavnica naviknuta na čekanje. I skupila bih se u svoje ništa, u onaj deo sebe u koji zalutaš dok tumaramo po istom mraku. Udisala bih tragove snova, tvojih i mojih... I tražila te ponovo, pod istim nebom, u onom malom delu univerzuma u kojem se, bežeći pred istim goničima, ipak dotaknemo... Neko drugi ostao je da bere kupine na suncu, a ti i ja smo naučili da sanjamo...
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:53 | |
| NUŽNOST
Danas je stala kiša. Nebo se upravo odljutilo a Vi pojma nemate da biste možda mogli i da me volite. Ne suviše naravno jer šta bih sa tolikom ljubavlju? Pristajem da me volite kao miris soli Vašeg mora kao jutarnju kafu ili šetnju Tašmajdanom. Da me volite kao ljubavnicu kao glumicu u sporednoj ulozi neke trećerazredne drame kao razvratnu bludnicu neshvaćenih žena Almodovara. Da me volite nežno kao da me ne poznajete i ludo onoliko koliko je Vrisak voleo svog Munka. Da me volite bilo kako danas ovde da me volite donde dokle je ljubav ovoj priči nužna. Sutra će već biti dovoljno što svoju misao o Vama svoj uzdah tananu bol koja katkad prija i san o sreći volim... o, kad bih Vam samo mogla reći koliko!
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:54 | |
| ZALUTALE DUŠE
Ponizno, pred pitanjima istrošenog tela, pred odgovorima kojima su oduzeli moć govora, pred sobom jednako nemom i bez glasa, ogrćem još jednu noć preko rubova tvojih daljina. Korakom mesečara, pratim te u ritmu sanjara koji je ostao bez snova. Još jedan pokušaj neobične duše da pobegne od usamljeničke misli o mogućnosti da sreća postoji. Na istom putu, između neba i zemlje, sa istim ožiljkom Kaina i istom zamkom ljubavi, koja nam se obescenjenima kezi i ne pristaje da bude uprljana rečima, mimoišli smo se unapred znajući da se isti darovi nikada ne nude dva puta. I onda, tek tako, kao kamen, spustili su se niz gola ramena pogledi zalutalih duša, koje su se, bez dodira, spotakle i ostale same između nedodirljivih zvezda u najgušćoj okruženosti!
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:55 | |
| Ti si jedini Dorijan Grej koji je poružneo pre završetka pesme a ja ne umem o ružnom pa ti crtam oči kao da si Čovek i sunce da ugreje sva hladna mesta u tebi. Dočekujem te osmehom kao da ne znam da nemaš ruke da vole ni dušu koja ume da nahrani želju razapetu na četiri strane sveta. Poklanjam ti pesmu u kojoj ne stariš i lice koje se ne razliva u mrlju loše nacrtanih klovnova. Docrtavam ti osmeh i svaku boru popunjavam dodirom i žudnjom pa kao da ne znam i kao da si Čovek puštam da traješ između dva stiha koji će te voleti posle mene. Ti si jedini Dorijan Grej koji je poružneo već na početku pesme a ja ne umem o ružnom pa ti crtam oči da tako najlepši moj docrtan trepneš ponekad u meni kao da ne znam i kao da si Čovek! |
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:55 | |
| Ostale su reči umesto dodira telo istetovirano željom papirni brodovi sa olovnim vojnicima umesto mornara i razapeta jedra bez vetra. Ostala je strast zakopana u pesku nacrtanog mora bez obale tišina bez noći i sećanja koja neće imati ko da ispriča zauvek izgubljenim pesmama. Ostala je pesma bez imena da obesmišljena rečima vrišti na marginama papirnih brodova koje će potapati deca u prljavim barama banatskih drumova. Ostali su drumovi da se ne vratiš blato na đonovima i prljavi tragovi nekoga ko je ličio na Čoveka...
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:56 | |
| Opraštam osmehu što pokidan visi na uglu usana i usni ispucaloj od zuba koji su je grizli umesto tebe. Opraštam krhotinama što ne umeju da se sastave i pticama koje me razvlače i bacaju pajacima žonglerima i bludnim sinovima. Opraštam bludnim sinovima pohotne snove i snovima koji su sanjali dok sam te ćutala. Opraštam ćutanju koje je vrištalo nacrtanom vrisku i crtežu što ti je dao ruke da me pokidaju i dušu koja miriše. Opraštam mirisu što je ličio na ljubav i ljubavi prerušenoj u čoveka. Opraštam čoveku što je želeo i želji jer traje. Opraštam trajanju pretvorenom u čekanje i čekanju okovanom u beznađe. Opraštam beznađu jer ne zna za granice i granici koja se izgubila jer su mi ukrali oči. Opraštam očima što su ih ukrali oni koji ne vide more i moru so za ranu u kojoj čuvam jednog tebe. Opraštam jednog tebe nekoj sebi neoprostivoj!
|
|
| |
neno MODERATOR
| Naslov: Re: Anica Garić Pet 17 Maj - 8:57 | |
| Od svih ožiljaka izabrao si najdublji da smestiš osmeh i jedan slučajni pogled kojim se pokrivam kada zaječe zvona prošlosti. Kako si znao da baš tu krvari i uliva se u sadašnjost jedno okrnjeno detinjstvo? Jesi li čuo zvona ili si nehotice ne znajući bio mera bolu sa kojim se mešaš neoprezno? Je li ti udobno u rani o kojoj ćutim onoliko koliko se ćuti tvoje ime kada mi neosetno preleti preko usana? Došao si prerušen u ljubav dok su ječala zvona u izmaglici sećanja na početak praznine po kojoj su skrojeni moji dani. Došao si nepozvan i sasvim nežno bezglasno baš kao ljubav skrio sve nemire jedan osmeh meru bola još jedno zvono koje ječi... |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Anica Garić | |
| |
|
| |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar