Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:33 | |
| Studen mi je pakla grudi takla. Korak se u laku dao drhtavicu i ja na desnu ruku sam namakla s leve rukavicu.
O,koliko ovde stepenica ima a ja sam verovala-tri. Sapat jesenji medju klenovima prosumi:"Umri sa mnom ti".
Varljivost zivota srecu mi zakrili, prevrtljiva sudba nasmeja se zlobom. Ja mu odgovorih tiho:"Mili, meni takodje.Umrecu sa tobom".
O poslednjem pesma to bese susretu i ja pogledah na sumorni dom. U spavacoj sobi,ko na drugom svetu, gorele su svece ravnodusno za mnom.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:34 | |
| Postoji sigurno netko Tko me jednom ubio A zatim otišao na vrhovima prstiju, Ne narušivši svoj savršeni ples Zaboravio me položiti u krevet I ostavio me da stojim Svezana čvrsto Na putu Sa srcem zarobljenim kao i prije S očima nalik Na njihov odraz u vodi još čist Zaboravio izbrisati ljepotu svijeta Oko mene Zaboravio sklopiti moje oči I dopustio im tu pustu strast |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:34 | |
| LJUBAV
Čas u zmička obmota se klupče, Oko srca koluta i čara, Čas celoga dana ko golupče Sa prozora guče, zagovara.
Čas u inju razgori se, sevne Iz cvetova uspavanih boja. Čas potajno usred duše pevne Zaleluja niti nespokoja.
Ume tako slatko da zarida S ustreptalih struna violine, Zagonetkom srce da iskida Iz osmeha što nenadno sine. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:36 | |
| ,,Ti znaš, ja se patih u nevolji I gospoda za smrt svoju moljah, Al' jednako u sećanja volji Behu meni škrta Tverska polja, U bunaru zaronjene ptice, Ključi pene — nad njima oblaci, Na ogradi škripave vratnice, Miris hleba u tuge ugarci. .."
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:37 | |
| SIVOOKI KRALJ
Slava tebje, bolu preduboki, Juče umro kralj je sivooki.
Veče beše jesenje, nemirno, Moj muž, došav rekao je mirno:
Iz lova ga doneše u selo. U starom mu dubu našli telo.
Za kraljevnom žal. Bol je opsada. Samo za noć postala je seda.
Uzev lulu sa kamina, tmurno Na noćni rad pošao je žurno.
Devojčicu istog trena prenem I gledam u sive oči njene.
Nad prozorom šapuće topola: „Nema kralja, ovo je noć bola".
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:38 | |
| S tobom mojom prvom ćudljivicom Opraštah se. Istok granu plavim. Ti si rekla: „Zar da zaboravim?" A ja ipak odoh s nevericom.
Izranjaju izanđela lica — Bliska danas, a sutra daleka. Zbog čega sam uglove stranica Tu previo, i zašto me čeka
Ono mesto oproštajnog trena I samo se u knjizi otvara? Zar godine behu samo pena, Otplovivši, ne raspretav žara?
Još si rekla: „Srce je kameni Stup čekanja, a od vatre bila". Ni sad ne znam da l' si bliska meni Samo bila, il' si me ljubila.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:38 | |
| VEČERNJA SOBA
Govorim sad reči koje tami streme I samo se jednom rađaju u duši. Pčela oko bele zuji hrizanteme. Jastučić starinski za miris me guši.
U sobi, čiji prozori su uski Još prebiva ljubav i starine skrama, I nad krevetom napis po francuski „Gospode, smiluj se nad nama".
Kazivanje drevnih, tajanstvenih slova, O dušo moja, ne diraj ne išti... Buni se odbljesak sevrljskih kipova Ispod odežda tame što ih tišti.
Poslednji zračak žućkasti i gordi Vene u buketu jarkih georgina I, ko u san, kaplje: zvuk sa violina I s klavira jecaju akordi.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:39 | |
| UVEČE
Oplakuje tiha muzika predvorjem Ispaćene duše tajanstvenu bedu. Sveže i oštro mirišu morem Sa poslužavnika ostrige u ledu.
„Prijatelj sam ti", šapće, a uzdisaj Meni se ote kada mi ramena Dotače tek nežno, i iz mene žena Zavapi ruku njegovih zagrljaj.
Pogled mu je pogled mačaka i ptica. Na jahačice se jedre tako gleda. Ispod laganog zlata trepavica U oku se osmeh spokojan ogleda.
Napeve setne sred šumnoga plesa Zakovitlani uvis diže dim: „Blagoslovi, bože presvetli, nebesa, Ti si noćas prvi put s ljubljenim". |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:39 | |
| ODLOMAK
... I nevidljiv neko u drveća seni, Uznemiriv lišća opalog sloj — Kriknu: „Šta uradi sa tobom voljeni, Šta uradi voljeni tvoj?
Kao u gustoj ogreznuli tmuši — očni ti kapci sviti otežali. On ti ostavi ljubav koja pali Otrov sumnje i tugu što guši.
Prestala si davno ubode brojati Tupih igala u umrle grudi. Lakše ti se živoj sa zemljom spojiti Nego sa osmehom koji nadu budi..."
„Skrivaču crni i hitri bez stida, Sa pakošću niskom što vreba u seni: On je tih i nežan i privržen meni I volim ga više od očinjeg vida". |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:40 | |
| LOTOVA ŽENA
“Žena pak Lotova obazre se idući iza njega i u slani se kamen pretvori”.
Knjiga postanja
Za izaslanikom boga je išao, Ogroman, svetao preko gore crne, A nemir ženin, vreo, nestišao, Još ga je zvao da se bar osvrne.
„Pogledaj kule prekrasnog Sodoma, Parkove gde pevah, dvore gde sa prela, Prozore puste visokoga doma, Gde sam ti rodila dete, gde sam čela".
Okrenula se, i sa smrtnom bolju Zavapiše oči, sa prizorom srasle. Telo se prozračnom ukrutilo solju, I noge joj hitre za zemlju prirasle.
Ovu divnu ženu oplakati ko će? U ošptem gubitku njen udio šta je? Samo srce moje nikada ne hoće Zaboravit': život za pogled se daje.
|
| | | wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 20:59 | |
| Dvadesetprvi. Noć. Ponedjeljak
Dvadesetprvi. Noć. Ponedjeljak Silueta predsjedništva u tami. Jedan bezveznjaković – ko zna zašto - je izmislio priču da ljubav postoji na ovoj zemlji.
Ljudi mu vjeruju, možda zbog lijenosti ili dosade, žive tako: čekaju na sastanke grozničavo, sa strahom, i kada pjevaju, pjevaju o ljubavi.
Ali istina se nekima sama otkriva, i njima tišina nađe svoj mir… ja sam to otkrila slučajno i sada se čini da sam sve vrijeme bolesna. |
| | | wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Uto 8 Maj - 21:17 | |
| Pod tanki veo
Pod tanki veo ruke sam skrila…… “Zašto si danas tako blijeda?”…. —Zato što sam mu dušu nalila gorkog bola i leda.
Kako da zaboravim? Izašao je pognut i bolno iskrivljenih usta, a ja sam, ne držeć se ograde stuba, za njim trčala pusta. “Pa to je šala!” – kriknuh kao bez duše - “Vrati se. Umrijet ću bez tebe,” A on mi reče mirno i trpko: “Puše, čuvaj se da ne nazebeš.” |
| | | Dr.Love Elita
Poruka : 1646
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Pet 14 Sep - 7:53 | |
| Mjesto mudrosti iskustvo
Mjesto mudrosti iskustvo. Ta hrana u bezukusnom stanju. Mladost je bila k'o molitva nedjeljnog dana, i zar da ne mislim na nju? Koliko sam pustih putova prošla s tim što mi ne bješe mio. Koliko se molila u crkvi za onog što je u me zaljubljen bio. Sad sam zaboravljiva kao nitko na svijetu. Tiho prolaze sati. Nepoljubljene usne, nenasmijane oči tko će mi više dati! |
| | | Dr.Love Elita
Poruka : 1646
Učlanjen : 29.03.2011
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Pet 14 Sep - 8:00 | |
| U kući tajac naglo nasta...
U kući tajac naglo nasta, Ocvao je zadnji mak, Umrtvi me dugi dremež Pa susrećem rani mrak.
Tihi vetar, crno veče, Zasuni su zatvoreni. Gde je radost, brigo, gde si, Ti ženiče, zaljubljeni?
Ne nađe se tajni prsten, U čekanju minu dani, Zarobljena moja pesma U grudima se sahrani. |
| | | Princess Elita
Poruka : 1160
Učlanjen : 12.05.2011
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 13 Jun - 11:03 | |
| „Svoje sam zvanje ja dobila za ogrešenja neizmjerna, živima izdajnik sam bila i samo sjeni – uvijek vjerna.“ |
| | | Princess Elita
Poruka : 1160
Učlanjen : 12.05.2011
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 13 Jun - 11:04 | |
| „Kako budućnost sazrijeva u prošlost, tako prošlost trune u budućnosti – sablasni praznik mrtvog lišća.“ |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 30 Jan - 22:32 | |
| Epilog
1.
Naučila sam kako lica padaju, Kako teror može pobjeći iz poniženih očiju, Kako patnja može progristi zlobne stranice Od duguljastih tragova na obrazima Znam kako može tamna ili sivoplava dlaka kose Najednom postati bijela. Naučila sam da prepoznam Blijedi osmjeh na usnama. Potresni strah u praznom smijehu. Zato se ne molim za sebe Već za sve vas koji ste stajali uz mene Na užasnoj zimi i uzvreloj vrućini jula Pod nedostižnim, potpuno slijepim crvenoim zidom.
2.
Došlo je vrijeme na potsjećanje mrtvih. Vidim te, čujem te, osjećam te: Ona koja se opirala dugom putu do otvorenog prozora Ona koja više nije mogla osjetiti Prljavštinu pod nogama; Ona koja, migom daje doznanja,
„Stigla sam ovdje kao da sam došla kući!” Htjela bih vas nazvati imenima vašim, ali spisak Se izgubio te se nigdje ne može naći. Dakle, Mahala sam vam uokolo ovog velikog skrovišta tihih Riječi Iskoristila sam vas. Svugdje, zauvijek i uvijek, Nikada neću zaboraviti niti jednu stvar. Čak i u novoj Tuzi. Čak i ako zaklope moja izmučena usta Kroz koja je stotinu miliona ljudi vrištalo; Želim da me se kao takve sjete kada umrem U veče moga bdijenja. Ako neko jednog dana u ovoj zemlji Podigne spomenik meni, Dajem mu dozvolu za tu prigodu Ali pod jednim uslovom – da ga ne gradite
Pored mora gdje sam se rodila, Prekinula sam svoje posljednje veze sa morem; Niti u Carskom parku pored šupljih panjeva Gdje me nepoznatke sjenke mogu naći; Podignite ga tamo gdje sam stajala tri stotine sati Gdje niko nije otvaro ključaonicu. Slušaj, čak i pri prirodnoj smrti se bojim Da ću zaboraviti Crnu Mariju. Zaboraviti kako lupaju teška vrata i jednu staru ženu Kako jauče kao ranjena zvijer. Neka otopljeni led teče kao suze Sa mojih nepokretnih bronzanih kapaka I pusti zatvorski pjev slavuja u daljine Dok brodovi mirno plove na rijeci Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 30 Jan - 22:32 | |
| Iz crnih pjesama
Riječi, da te uvrijede I. Annenski
I Dobro je što se ne uzesmo, i ne nazva me dragom svojom, ja sudbom postadoh i pjesmom, burom i nesanicom noćnom.
Ne biste poznali me sada na nekoj postaji posljednjoj u toj što bješe, jao, mlada, u toj Parižanki poslovnoj. II Sva obećanja on minu, prsten mi s ruke skinu, u zaborav me spremi… Ničim mi nisi mogao pomoći, pa zašto opet ove noći svoj duh šalješ k meni? Zgodan je bio, mlad i riđ, on je i ženom bio, mamio u Rim i Pariz, žalosno cvilio, bez mene nije mogao, makar ljaga, makar propao…
Ja sam bez njega mogla. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 30 Jan - 22:33 | |
| I tvrda, hladna riječ je pala
I tvrda, hladna riječ je pala Na žive grudi, kocka jada. Svejedno, sve sam to već znala I smirit’ ću se, bar se nadam.
Još mnogo posla predstoji meni: Treba i spomen da posivi, Treba, da duša okameni, Učiti opet kako da živim.
Svejedno, vrelo šumi ljeto, Kao da praznik neko slavi. Odavno ja sam znala sve to, I pustu kuću i dan plavi. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 30 Jan - 22:33 | |
| Lotova žena
I pravednik s Božjim poslanikom krenu u goru crnu, sjajan i ogroman, a nemir jasno prozbori kroz ženu: još nije kasno, baci pogled poman
na kule crvene Sodome rođene, trg gdje si pjevala, na dvor gdje si prela, na prazne prozore te kuće uzvišene gdje mužu milom djecu si donijela.
Pogleda; smrtnom okovane bolju, gledati njene oči nisu mogle, i prozirnom se tijelo stvori solju, prirastoše joj k zemlji brze noge.
Od koga bit će oplakana ta žena, zar tako malim se gubitkom čini? U mome srcu neće biti zaboravljena, jer dade život za pogled jedini. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Anna Ahmatova Čet 30 Jan - 22:34 | |
| Ljubav u Carskom selu
1.
Čas zmijski svita u klupko, čara na samom dnu srca, čas cijele dane s gukom na bijelom oknu – golubica.
Čas blista u inju sjajnom, u snu zumbula se skova… Odvodi sigurno, tajno od radosti i od snova.
Umije slatko zaplakati u molitvi tužne violine, i strašno ju je opaziti kad u tuđem smiješku sine.
2.
A mramorni mi se dvojnik svalio ispod starog klena, jezerskoj vodi dao je lik i sluša šuštanja zelena.
I miju mu pljuskovi svijetli okorjele njegove rane. Pričekaj ti ledeni, bijeli, dok i ja mramorna stanem.
3.
Tamni je dječak lutao alejom, uz jezero on bješe tužan, mi slušamo stoljeće cijelo šum koraka mu jedva čujan. Gusto i oštro igle borove pokrivaju taj niski panj. Njegov trokut ležaše ovdje, i Parnija tom razderan. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Anna Ahmatova | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 7 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 368 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 368 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?