Ti Se Ne Boj Više Ti se ne boj više ni žege ni znoja niti razbesnele vejavice zimi – zemaljska si posla posvršav’o svoja i otiš’o kući kad zaradu primi.
I sva mladež zlatna u neki će mah k’o i dimničari dospeti u prah.
Ti se ne boj više silničke obesti, ne može ti ništa ni tiranska vlast, ne brini se šta ćeš obući i jesti, tebi su sad isti i trska i hrast.
Svi učeni i moćni u neki će mah krenuti za tobom i dospet’ u prah.
Ti se ne boj više munjinoga bleska, nit’ izdaje, laži, niti ljute psovke; Ti se ne boj više ni gromovog treska; Sve je za te prošlo – i smeh i jadikovke.
Sve ljubavi mlade u neki će mah krenuti za tobom i dospet’ u prah.
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Čet 20 Dec - 11:09
Ti Tvrdico Lepi sonet 4 Da l' na samu sebe, rasipnička čari, to rasipaš sav svoj zaveštaj lepote? Priroda nam samo zajmi, a ne dari, darežljivom uvek nudi ravne svote.
Zle račune praviš, ti tvrdico lepi, mesto da dobiven dar deliš iz vreće, ako svu tu svotu ne uložiš - strepi jer se bez kamate preživeti neće.
Posluješ li tako samo sam sa sobom zar se ne lišavaš svog bića prelepa? Kad te priroda suoči sa grobom dal ćeš pošten račun izvući iz džepa?
Neupotrebljana - čar će u grob leći. Darovana - opet u život će preći.
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Čet 20 Dec - 11:10
Ubij Me Okom sonet 139 Nemoj da tražiš da pravdam zlo ikom, što mome srcu svirepost nanosi; Ne ranjavaj me okom, već jezikom, bez lukavstva me porazi, pokosi.
Reci da voliš drugog, al' kraj mene ne daj svom oku da na druge stane; Što da me rane tvog lukavstva sene, moć ti je jača od moje odbrane.
Evo, pravdam te: o, zna moja draga da su joj oči dva dušmana moja, te ih okreće sa mog lica blaga da strelja druga lica, bilo koja.
O ne štedi me, već sam mrtav pola, ubij me okom, oslobodi bola.
Salome
Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Pet 28 Dec - 22:43
„Bože, mi znamo ko smo i šta smo, al‘ ne znamo šta možemo biti.“
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 29 Jan - 18:40
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 29 Jan - 18:51
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 29 Jan - 18:55
"Pa ceo svet je glumište gde ljudi i žene glume, svak ima tu izlazak svoj i odlazak, i svak odglumi mnogo uloga svog veka"
Lilith
Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 29 Jan - 19:37
"Bolje je umreti u borbi no u strahu. Smrt pobedi ko u borbi nađe grob; Ko umre u strahu taj je smrtni rob."
Boogie
Super Član
Poruka : 687
Učlanjen : 25.10.2017
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 29 Jan - 21:07
Kako vam drago..
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sub 16 Feb - 19:13
HLADAN sonet 2
Kad ti četrdeset zima skoli čelo i nagrdi rovom polje što je sjalo, privlačna ti mladost - gordo ruho belo - biće jedan dronjak koji vredi malo.
I upitan tada: Šta je sa lepotom, kud se tvojih mladih dana blago dede? "U usahlom oku", ako dodaš potom to će biti stid i reči što ne vrede.
Iz lepote tvoje izdanak da viri - tad bi mogo reći: "Ovo dete sada pravda moju starost i moj račun miri", jer tvoja lepota i u njemu vlada.
To bi bilo - biti obnovljen - star, jadan, i gledati svoju toplu krv; a hladan.
Gost
Gost
KAD TE BUDAN SNEVAM
sonet 43
Što više žmurim, oči bolje vide, jer ceo dan ne vide što gledaju; Al kad ih sklopim, tvoj lik u njih ide, zatvorene te jasno osećaju.
Kad i sen tvoja tamu svetlom čini, te u mom oku sklopljenom sja čilo, kakav bi prizor na dnevnoj vedrini, divan i blistav - tvoje biće bilo.
Kako blaženo oči bi mi sjale po živom danu da te smotre zene, kad i u mrtvoj noći su sen znale tvoju da vide, u snu, zaklopljene.
Svi dani su noći – dok te ne ugledam, sve noći dani – kad te budan snevam.
Gost
Gost
O RUŽO MOJA, U SVETU GOLEMU
sonet 109
Ne kaži, da mi srce izdaje tebe, mada tiho gasne, čim te ovde nije; Lakše bih se, veruj, delio od sebe, no od ovog srca, što za tebe bije.
Ta ljubav mu je dom – i ako nekad odlutam – opet joj se vratim, tačno i na vreme, uvek isto rad, čio da operem ono što zablatim.
Ne veruj nikad, ni kad mnome vlada slabost, što svaku ljudsku put opseda, da bi me mogla nastranost da svlada, da uzmem išta od tog što svet ispreda;
O, ružo moja, u svetu golemu, bez tebe - ničeg, ti si sve u njemu.
Gost
Gost
O, GOSPO MOJA O, gospo moja, kud žuriš sve? Zastani, čuj, ja volim te; Veselo i tužno ja pjevat’ znam. Ne idi dalje, zastani rađe: Putu je kraj kad se ljubav nađe – To svaki pametan čovjek zna.
Šta je ljubav? I ona ima kraj. Dok srce voli, oduška mu daj – Budućnost ne znas, sta kome sprema. Ne odgadjaj zato čas sreće sad, Poljubac tvoj sam dobiti rad, Jer duga vijeka mladost nam nema.
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sub 16 Feb - 19:14
Sonet 18 Kad poredim tebe s lepim danom leta – Ti si mnogo lepša, više ljupka, nežna; Pupoljak se smrzne u maju kad cveta, Lepota je leta vrlo kratkosežna.
Katkad sunce s neba odveć vrelo sine, Njemu lice zlatno oblak često skriva, Sva lepota žene sa vremenom mine – Priroda il’ udes čari joj razriva.
Al’ tvog leta sunce nikad neće zaći – Ti ostat’ nikad nećeš bez sadašnjeg sjaja; Van života ti se nikad nećeš naći Dok u pesmi ovoj večnost te osvaja.
Sve dok ljudi vide i dok život traje Ova pesma tebi život će da daje.
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sub 16 Feb - 19:14
138
Kad se draga kune da istinu živi, verujem joj zdušno, mada znam da laže; kad mi se ko mladom, prostodušnom divi, k'o nekom ko sveta ne poznaje lâže,
Taštinu mi hrani što me mladim smatra premda dobro zna da moja mladost vene; lažljiv jezik njen je vera mi i vatra, istinu smo skrili: mi ljubimo sene.
Zašto ona svoje ne prizna mi laži? i iskustvo zašto ja ne priznam svoje? Privid poverenja ljudsku ljubav snaži: u strasti se nikad godine ne broje.
Jedno s drugim tako ležimo u laži, dok laskanjem slasnim laž nam sumnju blaži.
Gost
Gost
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sub 21 Sep - 9:29
Sonet 66.
Umornom od svega u smrt mi se žuri, Jer videh zaslužnog kako bedno prosi, I nitkova što se bogato kinđuri, I odanost kako poniženja snosi. I zlatna odličja o pogrešnom vratu, I savršenstvo u blatnom bešćašću, I device silom predane razvratu, I snagu straćenu nesposobnom vlašću, I umetnost kojoj moćnik uzde stavlja, I zločince kako vladaju dobrotom, I mračnjaštvo kako mudrošću upravlja, I kako iskrenost brkaju s prostotom: Skrhan, spokojnoj smrti ću se dati, Od nje me tek ljubav može sačuvati.
Vilijam Šekspir
(Prevod: Milan Marković)
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 24 Mar - 15:40
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Uto 22 Mar - 20:38
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Pon 21 Nov - 17:47
...........
" Antonije i Kleopatra "
Antonije ide u Rim i kaže Kleopatri
Da, idem.O, hodi ! U rastanku našem rastajanja nema Jer te, ostavljenu tu, odvodim sobom A ja , odlazeći biću ovde s tobom Na put.
............
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sre 23 Nov - 12:50
" ..istina treba da ćuti . "
.............
Mi ne možemo biti prijatelji Kada nam se naravi na delu razlikuju, Pa ipak,kad bih znao obrič što bi Čvrsto nas držao, ja bih ga tražio S kraja na kraj sveta.
" Antonije i Kleopatra "
Salome
Master
Naslov: Re: Wiliam Shakespeare Sre 23 Nov - 12:52
" Svako vreme je podesno za ono što se u njemu radi . "
" AMTONIJE I KLEOPATRA "
Salome
Master