Arsen Dedić (Zagreb, 28. srpnja 1938.), hrvatski književnik, skladatelj i pjevač
Biografija
Arsen Dedić, rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. U rodnom gradu završio je Gimnaziju i Srednju muzičku školu, koju dolaskom u Zagreb još jedanput diplomira. Neko vrijeme studira na Pravnom fakultetu. Prekida i upisuje se 1959. na Muzičku akademiju, na kojoj diplomira u veljači 1964. Flautist je, koji svira u više ansambala i orkestara. Vodi vlastiti Kvartet flauta A. Dedića. Objavljuje povremeno stihove. Prvi put je nagrađen u splitskom Vidiku. Objavljuje u Poletu, Prisutnostima, Književnim novinama, Književniku… Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući te dvije sklonosti: glazbenu u poetsku prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Zbog stanovitih nedaća pri objavljivanju ranijih pjesama gotovo sasvim prestaje pisati. Na nagovor poznavalaca i prijatelja počinje još jednom 1969. da bi već 1971. objavio prvu knjigu – Brod u boci u izdanju Croatia Concerta. Sastavljač je Zvonimir Golob, koji osniva biblioteku za poeziju takve vrste – GRIOT. Knjigu kasnije prihvaća Znanje, objavljuje osam izdanja i prodaje Brod u boci u oko šezdeset tisuća primjeraka. Slijede Narodne pjesme, Pjesnikov bratić (vlastita naklada), Zamišljeno pristanište (s Matijom Skurjenijem), Pjesnik opće prakse, Poesia e conto (Napulj), Čagalj, 101 pjesma (Sarajevo), Kiša – Rain (dvojezično; hrvatsko-engleski), Hladni rat. Objavio je dvije grafičko-poetske mapa: Trebotić i Vejzović. Pisao je često i za djecu. Također i snimao. Nagrađivan. Pisao je za dalmatinske klape. Nagrađivan. Pisao je stihove i glazbu i za velik broj ekonomskih, komercijalnih poruka.
Svoj najopsežniji dio rada ostavio je u kazalištu i na televiziji. Napisao je partiture za više od stotinu kazališnih predstava (Shakespeare, Bulgakov, Ostrovski, Šenoa, Marinković, Brešan, Mujičić-Senker-Škrabe, Turgenjev, Nehajev, Goldoni, Ö. von Horvath...). Radio je često u kazalištima lutaka.
Uglazbio je i interpretirao velik broj naših pjesnika (I. G. Kovačić, Ujević, Ivanišević, Kaštelan, Paljetak, Krleža, Krklec, Šoljan, Sobol, Golob...). Prvi je otpočeo s ciklusom Pjevam pjesnike, koje i danas povremeno obnavlja. Napisao je glazbu za više igranih, kratkih animiranih i propagandnih filmova (Glembajevi, Živa istina, Donator, Vlak u snijegu …). Desetljićima je koncertirao po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Objavio je četrdesetak LP ploča za sebe i druge; kao skladatelj, pjesnik, aranžer, dirigent ili producent. Glazba za veći broj TV drama, sakralna glazba. Velike TV serije. Nagarađivan je za svoj rad. Supruga mu je Gabi Novak. Otac je dvoje djece i djeda male LU.
Izvor: Wikipedia
Dr.Love
Elita
Poruka : 1646
Učlanjen : 29.03.2011
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 22 Dec - 16:13
OPET SI SA MNOM
Opet si sa mnom Sve što je bilo ko da bilo je davno Stavi mi nježno glavu u krilo Oko nas svuda je tamno
Opet sam s tobom Svemu se čudim, pogledu, dahu
Dugo te, dugo poljupcem ljubim Da li u nadi ili u strahu
Nemoj više nikada ništa grubo reći Ja ću jednom, jednom još, preko svega preći
Nemoj više nikada da odeš od mene Mi se svuda pratimo kao dvije sjene
Opet si sa mnom Korak po korak ti si mi prišla bliže Znali smo život tužan i gorak i hladno jutro što stiže
Opet sam s tobom na istoj cesti kojom se ide do kraja
Mi ćemo putem ponovo sresti sve što nas dijeli i spaja.
Arsen Dedić
wild filly
ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 22 Dec - 19:36
Moja ljubavi
Završila se igra:
vatra početka,
slast i tajanstvo tvog prvog grijeha,
gotovo je...
To nije više ni veselje ni slatka dosada.
Ti, mala moja,
ženska sa žura, dzepna damo,
nasmijana i onesviještena ljubavnice,
moje dijete i moja majko-
Postala si neizreciva, a
počelo je beznačajno..
Zatekao sam se kako ti telefoniram
u ljepoti večernje kiše,
koja je samo provalija nada mnom..
... potreba da te dotaknem,
tvoja usta...
Pokućstvo, topli namještaj mojih starih ljubavi
osipa se...
Zatekao sam se u nježnosti koja je već spavala,
u riječima koje su mi pripadale,
ali me nisu mogle naći.
Ti si postala moja odbrana,
dobrovoljno progonstvo,
pobjeda nada mnom, moja muka,
ljubomora na život,
moja mrtva sestra uspavana u velikim ružama,
nemoguća zemlja, potrebno tijelo,
moja ruka i glava.
I zagrljaj u kojem sam se jučer igrao
sada me obuhvaća, ovdje, daleko i zauvijek-
u svim uglovima života.
Postaješ bezimena,
nepoznata i smrtnonosna,
moj život i spas od života-
MOJA LJUBAV !!!
wild filly
ADMIN
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 22 Dec - 19:45
Sve te vodilo k meni
Sve te vodilo k meni iz daljine, iz mraka sve te vodilo k meni već od prvih koraka. mada ništa nisi rekla, ja sam znao, ja sam znao iz tih kretnji i porijekla sve je isto, sve je kao. Sve te vodilo k meni sve što rode samoće mala primorska mjesta isti pisci i ploče. kad te baci kao ladu noćni val do moga praga nije bilo teško znati da mi moraš biti draga da mi moraš biti draga. Sve te vodilo k meni tvoje oči i usta tvoje ljubavi mrtve moja loša iskustva. mi smo bili na početku istim vinom opijeni i kad si išla krivim putem sve te vodilo k meni sve te vodilo k meni.
malalila
MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 5 Jan - 10:49
Kuca pored mora
Raznasene valima i vjetrom tu su tople rusevine ljeta na rubu napustenog mora i jednog izgubljenog svijeta
Niceg nema, niceg nema od tebe, od mene ostala je samo prazna kuca malo stvari ljetovanja naseg na stolu novine jos leze sa nekim datumima jula
Nasa ljubav sad se rusi kao pjescana kula a jos sam uvijek ovdje jos zagledan u more
Na vratima vile u kojoj tuga spava a kise su se slile u cvjetove agava i ljetu je kraj
Od vremena poezije i mira ostala je samo prazna kuca u noci okrenuta moru sad ceka ljubavnike nove niceg nema, niceg nema od tebe,od mene u njoj.
Poslednji izmenio malalila dana Čet 15 Mar - 20:59, izmenjeno ukupno 1 puta
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 5 Jan - 16:37
Pricao bih ti o sebi
Pričao bih ti o sebi Kad su hladne noći duge Toliko je tog u meni Slušao sam vječno druge
Prićao bih ti o sebi Vinom te i bolom trujem A ti se ko u snu smiješiš Što od tebe očekujem
Kad si i ti kao i sve druge Slučajno pored mene Ne vjeruju ništa tvoje oči zaljubjene Kad si i ti samo noćni putnik Što daleko svjetlo prati Svatko priča svoju priču Tko će koga zaslušati
Pričao bih ti o sebi Što se ne zna što se ne smije Ti si bila prevarena Lagale su moje pjesme
Pričao bih ti o sebi Ali noć se bliži kraju Opet će nas naći jutro U šutnji i zagrljaju
Poslednji izmenio malalila dana Čet 15 Mar - 20:59, izmenjeno ukupno 1 puta
nemo
Član
Poruka : 460
Učlanjen : 28.11.2011
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 5 Jan - 16:44
Takvim sjajem može sjati
Takvim sjajem može sjati Ono što je prošlost sad Što ne može da se vrati Što je bilo ko zna kad
Ljubav naša ranih ljeta Za oboje bješe jad Sad je prava, sad je sveta Kada više nisam mlad
Otkriva mi svoju tajnu I zločinac starac sjed Imao sam prošlost sjajnu Ganjao me čitav svijet
Počast se na kraju primi Ide vreme bije sat Pobjedom se posle čini Izgubljeni neki rat
Ove bitke ove rane Otkriće ljepotu svu Kada budu stvari davne kad ne budu više tu
Ova jutra što te muče Pruži će i tebi sve Kada sutra bude juče A ti budeš ko zna gdje
Uzalud od ove noći Tražiš da ti više da Jer najprije mora proći Da s o njoj više zna
Pravim sjajem može sjati Ono što je prošlost sad Što ne može da se vrati Što je bilo ko zna kad.
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 5 Jan - 18:57
Balada o prolaznosti
Kad lutali smo svijetom k'o rasprseno sjeme govorili smo sebi to je za neko vrijeme
I ne znajuci da smo na izgubljenom brodu mi vikali smo "Kopno" a gledali smo vodu
Kad ljubili smo kratko u tuzi kisne noci govorili smo za se da ljubav tek ce doci
Kad radjala se sreca i cekala je slava pomisljali smo opet to nije ona prava
Kad prijatelja nema a dani idu sporo govorili smo za se da vracaju se skoro
Gdje najvise smo dali dobijali smo manje al' mislili smo to je tek privremeno stanje
Putovali smo dalje kad davno vec smo stigli tek poceli smo nesto a dugo vec smo bili
I ostali smo tako kraj odlazece vode nerazjasnjeni sasvim i pomalo van mode
U zapocetoj prici u ljubavi bez traga jer svakoj smo se kuci priblizili do praga
Dok vjerovali jos smo da samo put se mijenja mi rekli smo si "Zbogom" govorec' "Dovidjenja"
Gde najvise smo dali, dobivali smo manje.
Poslednji izmenio malalila dana Čet 15 Mar - 21:00, izmenjeno ukupno 1 puta
Enigma
MODERATOR
Poruka : 55658
Naslov: Re: Arsen Dedić Sre 11 Jan - 17:06
Zagrli me
Ne trebaš mi ništa reći, svoju prošlost, svoje ime... Ako će ti biti lakše, zagrli me, zagrli me... Uzeću te u naručje da te čuvam usred zime, grijace te moje tijelo, zagrli me, zagrli me... Zagrli me oko vrata oluja se diže, ne može ti vjetar ništa, ako priđes bliže, ako priđes bliže... Ukrao bih sreću za nas, kupio bih, nemam čime, jedino si moje blago, zagrli me, zagrli me... Ne trebaju tebi draga ove pjesme, ove rime, najviše je sto se može, zagrli me, zagrli me...
Arsen Dedic
LJUBAVNIK LEDI ČETERLI
Poruka : 3780
Učlanjen : 22.08.2011
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 12 Jan - 20:42
Vera Pavladoljska
Udvarao sam se nepoznatoj devojci U kanjonu Tare kod Kolasina Govorio istine na svim jezicima Zario i palio da ih poveruje A secao sam se Da si mi najkrupnije lazi verovala Vera Pavladoljska
Pevao je slavuj sa grlom grlice U zavicaju me jedno drvo na te podsecalo Hvalio sam se da si luda za mnom Cela plaza da ti se uzalud udvara Kako te teram da ides iz glave I kako neces Vera Pavladoljska
Ronio u najdublje bezao u sume Da te glasno zovem da niko ne cuje Bio sujeveran - molo prolaznike Da te ne zamisljaju da te ostave na miru Ceznuo da ceo dan prolazis kraj mene A da se ne okrenem Vera Pavladoljska
Po nevremenu ja sam lovio na ruke Med zlatnih meridijana u vodi Opisivao oci jedne zene mesec dana U vozovima bez reda mnoge saputnice Ubedio da su mi sve sto imam u zivotu Misleci na tebe Vera Pavladoljska
Slovoslagaci su srecni dok ovu pesmu slazu U mrtvim i laznim jezicima u pogresnim naglascima Nekoliko drzava tvrdi da si njina Ti si na svoje ime ljubomorna Ko ce uhvatiti sjaj samoglasnika Koje ptica kuka Vera Pavladoljska
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Ned 15 Jan - 20:29
Putovanje
Napokon smo sami, u tom dvorcu praznom, Umorna od puta ostala si sa mnom. Bijela si i mirna kada sklapaš oči, Predjelima sjajnim sada ćemo poći. Nema na tvom licu nemira ni sjene, Zauvijek si, draga, zaspala kraj mene.
Sigurni smo sada, nježna si i plaha, Ali ovdje nema života ni straha. Sad nas more čuva, sad nas kriju kiše, Jedno zvono zvoni - ne čujem ga više.
Tonemo u mraku, ali tu gdje ležiš Probija se svjetlo, ili mi se smiješiš. Sad nas more čuva, sad nas kriju kiše, Jedno zvono zvoni - ne čujem ga više
wild filly
ADMIN
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 9 Feb - 9:47
Poslije ljubavi - Arsen Dedić
Poslije ljubavi ostaju telefonski brojevi koji blijede
Poslije ljubavi ostaju čase sa ugraviranim monogramima ukradene po boljim hotelima
Poslije ljubavi ostaje običaj da se bijelo vino nalijeva u dvije čaše i da crte budu na istoj visini Poslije ljubavi ostaje sto u kavani i začuđen pogled konobara što nas vidi sa drugima
Poslije ljubavi ostaje na usnama metalni okus promašenosti i adrese pozajmljenih soba od 4 do 6
Poslije ljubavi ostaje rečenica – dobro izgledaš ništa se nisi promijenila, javi se ponekad imaš još moj broj
Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali poslije ljubavi, ostaju melodije sa radija koje lagano izlaze iz mode, ostaju tajni znaci, ljubavne šifre, ostaje tvoja strana postelje i strah da će neko iznenada doći, spuštena slušalica kada se javi nečiji tuđi glas, hiljadu i jedna laž.
Poslije ljubavi ostaje rečenica: „Ja ću prva u kupatilo" i odgovor: „Zar nećemo zajedno?" „Ovaj put ne"
Poslije ljubavi ostaju saučesnici, čuvari tajne koja nije više tajna, ostaje laka uznemirenost kada u prolazu udahnemo poznati parfem na nepoznatoj ženi.
Poslije ljubavi ostaju nepotpisane razglednice Venecije i Amsterdama, prepune pepeljare, prazno srce, navika da se pale dvije cigarete istovremeno, fotografije snimljene u prolazu, zagubljene ukosnice, taksisti koji nas nisu voljeli i cvjećarke koje jesu.
Poslije ljubavi ostaje povrijeđena sujeta.
Poslije ljubavi ostaju drugi ljudi i druge žene.
Poslije ljubavi ne ostaje ništa.
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Pet 17 Feb - 18:24
Moderato kantabile
Rijeka donosi jesen dugo umire grad i u nama toliko ljeta mi smo sirocad svijeta
Reci da li ces nocas moci ostavit sve svoju kucu, navike, ljude i poci a ne znati gdje
Neka svi mrznjom isprate nas ali draga zivot ceka sad je cas citav svijet bit ce tvoj novi dom neka kazu avantura je to
Nikad zaliti neces svoje stvari, ime ni grad i u hladnoj sobi hotela bit ces slobodna sad
Neka svi mrznjom isprate nas ali draga zivot ceka sad je cas citav svijet bit ce tvoj novi dom neka kazu avantura je to
Duga ocajna kisa magla zastire zrak nekim putem tijesno kroz jesen nas ce odvesti vlak
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Sub 25 Feb - 20:16
NAĆI ĆU UTJEHU
Naći ću utjehu u strašnoj plovidbi kroz lednjake, kišu, kroz tamno srednje uho. Dat će mi je povijest, more u postelji sjajnoj. Dat će mi je svatko, Jurjevska u doba gluho.
Naći ću utjehu u komadu mesa. Dat će mi je pohvale ili Mozartov Requiem. Dat će mi je crna prevrnuta nebesa. Naći ću je ako se ubijem i napijem.
Naći ću utjehu u nježnosti kćeri, u sumnji, netačnim podacima, u laži. U svitanje ću, u poslednjoj večeri. Naći ću je i ona mene traži.
Naći ću utjehu u slavnim sudbinama. Prelistavam biografije i svi mi pomažu. Ima je u okrvavljenoj vodi, ratu, u dubinama, a osim toga moju tugu ne mogu da dokažu.
Naći ću utjehu u glazbi koja se pravi sama, u poeziji kad tiho sagorjeva, u ženi. Gde god hoću: U beskraju, u knjigama, u besmislu toga, u majci, poemi.
U grupnoj ljubavi, u pjevanju u zboru. Opera mi se sama nameće i nudi, a prije svega u moru, u moru. Naći ću je kod bogova, zvjeri i kod ljudi.
Naći ću je: zavlačim ruku u njedra zavičaja. U zavetnoj slici, jedrenjacima što ludo proljeću. Evo je u obliku ptica što u pustoš kreću. Naći ću utjehu, naći ću, a znam da neću.
Dr.Love
Elita
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 1 Mar - 14:41
Čovjek kao ja
Ne, za te nije covjek kao ja sto ljubav tuznu samo moze da ti da u ovom stanu ne postoji nista sto bi moglo zadrzati tebe niceg nemam da dam osim sebe a dao bih sve
Ne, za te nije covjek kao ja sto zivot gorak samo moze da ti da ti ne bi mogla da zivis kao nekad i ja bih htio da budemo sami i da necujno prolaze dani oko nas
U kuci gdje samo rijetko jos vergl svira a buket za te je cvijet od papira u sobi praznoj bez svijetla, bez mira
Sad mirno idi, ostavi me tu da kao nekad opet prepustim se snu ti u mom svijetu ne nalazis nista to je zivot od sanja i pjene ne razumijem sto trazis od mene kad dao sam sve
Dr.Love
Elita
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 1 Mar - 14:43
Sve što znaš o meni
Ono sve sto znas o meni to je stvarno tako malo u dvije rijeci sve bi stalo kada pricala bi ti
Ono sve sto znas o meni to i drugi ljudi znaju sto mi ruku samo daju il' na pozdrav mahnu tek
Ne znam da l' dan ce doci kad cemo sami ostati kad cemo dugo pricati jedno drugom sav, sav zivot svoj
Ref. Jer ono sve sto znas o meni to je samo stara prica ja sam jedan od mladica koje vidjas svaki dan
Dr.Love
Elita
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 1 Mar - 14:45
Otkako te ne volim
Vraca mi se okus kao poslije bolesti strah me kad se sjetim kuda me to moglo odvesti
Osmijeh mi se vraca neces me prepoznati kao na slobodi opet ucim jesti, hodati
Ref. Otkako te ne volim opet nocu kise moje izgubljeni zvuci, boje ni sa kim ih ne dijelim
Otkako te ne volim netko mi iz vlaka mase prazno mi je, ali lakse otkako te ne zelim
Pitao sam ljude kol'ko ce to trajati moze li se umrijeti hocu li se poslije kajati
Gnjavio sam ljude pravio sam paniku prejako je svijetlo samo da se oci naviknu
Ref.
Otkako te ne volim
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 15 Mar - 21:06
O mladosti
Poklanjala si al' si krala I nevjerna si bila ti Ne, suvise mi nisi dala O mladosti, o mladosti, O mladosti moja
To skrto sunce sto je palo Ta ljubav jadna, kratki sni Za uspomene to je malo O mladosti, mladosti
Daj stani na cas, i daj mi snage Da oprostim se bar od nje I da mi drustvo pjesmu svrsi I da se casa ispije
Jos prepun nade, sto da radim Na pola puta tek smo mi A jutros vec su drugi mladi O mladosti, o mladosti O mladosti moja
Pa zbogom, budi bolja s drugim I daj mu vise njeznosti Jer to je nista sto ja gubim O mladosti, mladosti
Shadow
ADMIN
Poruka : 97443
Raspoloženje : Samo
Naslov: Re: Arsen Dedić Uto 20 Mar - 19:01
Tvoje njezne godine
Tvoje njezne godine , sto mi mogu dati tvoje srce dugo znam, nece da me shvati tvoje oci pune sna, kako da me slijede moje pjesme tuzne su, za te jos ne vrijede
Ti bi htjela zauvijek sto sam davno dao tebi zivot nudi sve, ja sam ljubav krao svoje njezne godine ti ces dati drugom jer ja bih tvoje poljupce ispunio tugom
Ne budi, ne budi se mala ti ne znas ni dobro, ni zlo me budi, ne budi se mila jer nije jos vrijeme za to
Tvoje ruke malene, kako da me grle jer dok moje traze mir, tvoje nekud hrle tvoje njezne godine, njezne misli tvoje mogu da nas razdvoje , prije nego spoje
Dr.Love
Elita
Naslov: Re: Arsen Dedić Sre 7 Nov - 18:48
DJEVOJKA IZ MOGA KRAJA
Provela je noc na putu kojim krecu od davnina nasi snovi prema svijetu s' Perkovica preko Knina
U ocima njenim more svjetluca joj sol u kosi ona ne da da je slome otima se i prkosi
Djevojka iz moga kraja na usnama njenim kusam okus prvih poljubaca okus prvih oskorusa
Ona pamti davne rijeci slatke boje zavicaja ima zelju da me lijeci djevojka iz moga kraja
Provela je noc na putu na kojem se nade gase ostala je svu noc budna u vagonu druge klase
U ocima njenim more svjetluca joj sol u kosi ona ne da da je slome otima se i prkosi
Dr.Love
Elita
Naslov: Re: Arsen Dedić Sre 7 Nov - 18:50
KAKO SI
Vidjeces na plakatu datum i moje ime u nekom ruznom gradu slucajno jedne zime i zbunjena ces uci, k'o u vremena stara da cujes kako pjevam na balu medicinara
Kako si
K'o da je nemoguce i kao da se ne smije zivjeti ovako, zivjeti od pjesme reci ces mi blago i kao da me krivis ti, znaci, jos i danas od ovog posla zivis
Kako si
Trazices da ti pricam, a ja bas nemam volje kako je bilo tamo, kako je bilo dolje vec ne secam se dobro, al' tvrdis da sam za te napisao "Ne placi" i pjevao "Sanjam te"
Kako si
Kasno je, idu gosti, nasa je prica duga to sto je sad u nama, nije ni sreca ni tuga da li te ceka netko, hajd'mo na pice k' meni i vodili smo ljubav kao u uspomeni
Kako si
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Ned 24 Feb - 22:29
Una
Noćni gradovi pusti Mora bez svjetionika Ja sam živio vječno Strogi život vojnika
Od početka oluja I samoća i zima Al sam sabrao jedva Ovo malo što imam
Una, Una Ja sam najgore škole prošao Gledam drukčije svijet Ja ustvari i nisam imao nikad Dvadeset pet, tvojih dvadeset pet
Niti svjetla na licu Niti suze u oku Ko je prešao jednom Vodu tamnu duboku
Ne bih mogao opet Da me ruše i dižu Ja te voljeti ne smjem Mene godine stižu
Una, Una Ja sam najgore škole prošao Gledam drukčije svijet Ja ustvari i nisam imao nikad Dvadeset pet, tvojih dvadeset pet
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Ned 24 Mar - 5:38
Tvoje njezne godine
Tvoje nježne godine što mi mogu dati tvoje srce dugo znam neće da me shvati tvoje oči pune sna kako da me slijede moje pjesme tužne su za te jos ne vrijede
Ti bi htjela zauvijek što sam davno dao tebi život nudi sve ja sam ljubav krao svoje nježne godine ti ćeš dati drugom jer ja bih tvoje poljupce ispunio tugom
Ne budi, ne budi se mala ti ne znaš ni dobro ni zlo ne budi, ne budi se mila jer nije još vrijeme za to
Tvoje ruke malene kako da me grle jer dok moje traže mir tvoje nekud hrle tvoje nježne godine nježne misli tvoje mogu da nas razdvoje prije nego spoje
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Arsen Dedić Ned 24 Mar - 5:46
Vracam se
Ona duga putovanja, dani rasuti u snijegu; zar je srcu sve to trebalo da shvati? Ovo mi more vise znaci. Ti ce mi ljudi vise dati.
Oni gradovi daleki jos se dalji danas cine. Niti zvijezde nisu bile tako sjajne. Sume su pute svoje skrile, a dvorci cuvali su tajne i od nas.
Vracam se tu, da ti kazem - ovo sunce nek mi sja. Vracam se tu, to su luke iz mog sna. Vracam se tu, na toj zemlji gradim dom. Vracam se tu, sve cu dijeliti sa njom.
Dok smo trazili svoj dio, dio srece, dio snova, dok smo slijedili te ljubavi iz bajke, zvalo me more svake noci i blage oci moje majke.
Mozda posli bismo dalje, da se ne vratimo nikad, ali dobro su nas cuvali ti lanci. Za toplu obalu djetinjstva bili smo vezani ko camci, zivot sav.
Vracam se...
katarina
MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
Naslov: Re: Arsen Dedić Čet 30 Jan - 21:23
POSLIJE LJUBAVI
ostaju telefonski brojevi koji blijede
Poslije ljubavi ostaju čaše sa ugraviranim monogramima ukradene po boljim hotelima
Poslije ljubavi ostaje običaj da se bijelo vino nalijeva u dvije čaše i da crte budu na istoj visini Poslije ljubavi ostaje sto u kavani i začuđen pogled konobara što nas vidi sa drugima
Poslije ljubavi ostaje na usnama metalni okus promašenosti i adrese pozajmljenih soba od 4 do 6
Poslije ljubavi ostaje rečenica – dobro izgledaš ništa se nisi promijenila, javi se ponekad imaš još moj broj
Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali poslije ljubavi, ostaju melodije sa radija koje lagano izlaze iz mode, ostaju tajni znaci, ljubavne šifre, ostaje tvoja strana postelje i strah da će neko iznenada doći, spuštena slušalica kada se javi nečiji tuđi glas, hiljadu i jedna laž.
Poslije ljubavi ostaje rečenica: „Ja ću prva u kupatilo" i odgovor: „Zar nećemo zajedno?" „Ovaj put ne"
Poslije ljubavi ostaju saučesnici, čuvari tajne koja nije više tajna, ostaje laka uznemirenost kada u prolazu udahnemo poznati parfem na nepoznatoj ženi.
Poslije ljubavi ostaju nepotpisane razglednice Venecije i Amsterdama, prepune pepeljare, prazno srce, navika da se pale dvije cigarete istovremeno, fotografije snimljene u prolazu, zagubljene ukosnice, taksisti koji nas nisu voljeli i cvjećarke koje jesu.