Uskršnji Cake-Pops
Piše : Branka Vukčević
Evo jedne idejice kako da napravite kolačiće koji će biti jako interesantni dječici...
Izabrala sam planetarno popularne cake-pops, kolačiće na štapiću, koji su vrlo dekorativni i dječica ih obožavaju.
Za ukus smo izabrali klasične plazma kuglice od kokosa:
125g maslaca
125g šećera
150g plazma keksa
100g kokosa
3 kašike soka od narandže
po želji žele bombona, grožđica
Maslac umutiti sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Ostaviti u frižider da se ohladi i da se masa stegne.
Potrebni su nam deblji ražnjić štapići koje ćemo skratiti na oko 15 cm. Napravićemo od mase oblik jajeta i kuglicu koja će da bude pile (veličina je otprilike kao i kokos kuglice, bitno je da ne bude preveliko jer će skliznuti na štapiću zbog težine). Kuglice ćemo nabosti na štapić (zašiljeni dio štapića je donji dio cake-popsa) donji dio štapića (zašiljeni) ćemo zabosti u stiropor.
U mikrotalasnoj rastopite 100gr bijele milka čokolade, posebno ugrijte na šporetu 150ml slatke pavlake pa kad krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte joj rastopljenu čokoladu. Miješajte dok se ne dobije ujednačena smjesa pa dodajte žutu prehrambenu boju. Ostavite da odstoji desetak minuta.
Izvadite masu na štapićima iz frižidera i jedan po jedan polako kašikom prelivajte sa žutom masom od čokolade. Lagano okrećite dok se ne ocijedi u posudu. Bitno je da se ravnomjerno prekrije kolač (ako je masa prerijetka providjeće se boja kolača - u tom slučaju ostavite da se još stegne, a ako je pregusta stavite je u mikrotalasnu na par sekundi). Mi smo kolačiće u obliku jaja posuli šarenim mrvicama i dodali po koji cvjetić, a pilencetu stavili kljun, nogice i krestu od narandžastog fondana i oči nacrtali sa crnom
bojom u prahu. Vi izaberite koji vam je metod za ukrašavanje najljepši. Možete se poslužiti i sa royal icing- smjesom od bjelanaca koju smo koristili za ukrašavanje medenjaka ili crtati sa jestivim bojama uz pomoć četkica.
Idealan stalak za cake-popse je stiropor. Isjecite ga i obložite nekim ukrasnim papirom. Mi smo za uskršnje praznike izabrali veselu saksiju (rađena na radionici dekupaža Gordane Mijović). U nju smo stavili stiropor, zaboli kolačiće, malo travice između, koju pečurkicu od fondana i čekamo dječicu.
Cake pops se mogu napraviti i od "ostataka" vašeg omiljenog kolača, torte. Isitnite sve djelove, ohladite, oblikujte loptice i ukrasite. Uključite maštu, a dječica će biti oduševljena.
zenasamja.me
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie