Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 10:34 | |
| The Realist
Hope that you may understand! What can books of men that wive In a dragon-guarded land, paintings of the dolphin-drawn Sea-nymphs in their pearly wagons Do, but awake a hope to live That had gone With the dragons?
William Butler Yeat |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:25 | |
| КРАЈ ВРБАКА Ту доле крај врбака драгану ја сретох милу, и слушах је крај врбака белоногу, врло чилу, кад рече - ми љубав просто ко лишће расте лако; aл' ја сам луд и зелен био и не мишљах тако.
У пољани стајао сам с драганом над реком када плећа загрли ми ручицом белом, меком, и рече - љубав је проста, ко трава расте лако; aл' ја сам луд и зелен био – сад тужан бих плак'о. |
|
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:26 | |
| Bele ptice
Kad bismo mogli biti, moja draga, dve ptice bele povrh pene mora! Još pre no što se meteor ugasi nas pogađaju plami meteora; A plamen plave zvezde Večernjače, što nisko visi sa nebeskog kraja, U srcu našem uvek budi, draga, bol tuge što se od nas ne odvaja. Tek zamor struji od krina i ruža, tih sanjalica što ih rosa mije; o tom ne snevaj, nit’ o meteoru što trošni sjaj mu noćna tama pije, nit’ o plamenu niske zvezde plave što uz rub neba ranom zorom vene, jer želeo bih da budemo, draga, dve ptice bele povrh morske pene. Jer privlači me ostrvlje bezbrojno i uz njeg’ čari danajskoga žala gde vreme ne bi na nas ni mislilo, gde tuga do nas ne bi ni navraćala; I bili bismo daleko od ruža i pržile nas ne bi plama strele kad bismo mogli bdeti, moja draga, vrh morske pene k’o dve ptice bele. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:27 | |
| Brižnost ljubavi Neizreciva samilost živi U srcu ljubavi: ulično vrenje Kupaca i trgovaca, nezaustavljivi Oblaci-putnici, zahlađenje Koje vetar s kišom donosi njivi, Tamni kestenjari, zlatno klenje Potok koji juri kao miševi sivi - Sve to ugrožava milo stvorenje. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:28 | |
| Srcu, da se ne plaši Smiri se, smiri srce, ti, drhtljivice tela; Seti se mudrosti što nam je drevnost kaza: Nek onog što se plaši vode i vatruštine I vetra koji duva preko zvezdanih staza, Vetar, voda i vatra preplave i učine Nevidljivim, jer on nema udela Sred usamljene, veličanstvene pučine. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:28 | |
| Ljubavnik priča o ruži u svom srcu Sve slomljene, nezgrapne stvari, predmeti trošni, stari, plač deteta nekog kraj puta, ta škripa kola što smeta, i teški korak orača što gaca po zimskoj bari, tvoj lik mi vređaju koji k’o ruža sred srca mog cveta. Jer previše je gruba uvreda ružnih stvari; da mi je da ih sagradim sve iznova usred leta, da zemlja i nebo i voda – k’o zlatan kovčeg se zari za moj san o tvom liku koji k’o ruža sred srca mog cveta. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:29 | |
| Ljubavnik tuguje zbog izgubljene ljubavi Ja imao sam drugu; u nje kosa vrana i mirne ruke behu i obrazi beli, pa snevah da će jednom moja stara rana u ljubavi toj novoj moći da zaceli; al’ u srce mi zaviri ta divna žena i u njem sliku tvoju vide jednog dana, pa od mene ode suzama oblivena. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:29 | |
| Nebeske tkanine Da imam nebeske tkanine vezene, Zlatnim i srebrnim svetlom ispletene, Tkanine plave i zagasite i tamne Od noći i svetla i polutame, Ja bih ih raširio pred tvoja stopala: Ali siromašan sam, imam tek snove; Raširio sam snove pred tvoja stopala; Hodaj nežno jer hodaš po mojim snovima. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:30 | |
| Pesnik svojoj ljubljenoj Ja prinosim ti k’o na oltar živi sve knjige moje nebrojenih snova, o, bela ženo koju strast potresa k’o plima pesak golubije sivi; sa srcem, što je drevno k’o nebesa gde vreme tinja al’ nikad ne gasne, o, bela ženo nebrojenih snova, ja prinosim ti svoje rime strasne |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:30 | |
| Pesma zu kolevku To se anđelska stvorenja Nadnela iznad tvog kreveca, Umorna od bdenja Samrtnika koji jeca. Na Nebu smeje se Bog Što ti je dobro, sve bolje; A Vlašići su radosni zbog Božije dobre volje. Da te poljubim želim; I već se mirim, rođeni Da ćeš, u godinama zrelim, Nedostajati meni. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:31 | |
| Tuga ljubavi Ta svađa vrabaca tamo ispod krova, pun mesečev obruč, nebo zvezda noćno i brujanje glasno veselih listova prikrili su zemlje jecanje nemoćno. I onda ti dođe, setnih usana rujnih, i dođoše s tobom suze celog sveta, i s njima svi jadi lađa mu olujnih, i s njima svi jadi bezbrojnih mu leta. Sad kroz rat vrabaca tamo ispod krova i kroz bele zvezde, mlečno nebo noćno, i pojanje glasno nemirnih listova, Prolama se zemlje jecanje nemoćno. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:32 | |
| Zora Da sam neuk poput zore Koja gleda sa visine Tu kraljicu staru što meri dvore Iglom broša sa haljine, Uvele što gledaju S besprekornog Vavilona Bezbrižnih planeta putanju I zvezde kad dođe luna, Pa crtaju, računaju; Da sam neuk poput zore što samo stoji i ljulja karuce, Stoji blistava nad oblačnim konjima; Da sam – jer sav je nauk bezvredan – Poput te zore neuk i obestan. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:33 | |
| Žensko srce O, šta će meni soba pusta sto molitve je puna bila; on pozva me sred mraka gusta; na grudi sam mu grudi svila. O, šta će meni dom moj sretni, ni briga majke mi ne treba; od mojih vlasi krov će cvetni od olujnog nas skriti neba. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:33 | |
| Zensko srce
O, sta ce meni soba pusta sto molitve je puna bila; on pozva me sred mraka gusta; na grudi sam mu grudi svila.
O, sta ce meni dom moj sretni, ni briga majke mi ne treba; od mojih vlasi krov ce cvetni od olujnog nas skriti neba. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:34 | |
Kome se prisnilo da lepota prolazi poput sna? Zbog tuzne gordosti Koja sja sa rujne usne, Tuzne sto nova cuda vise ne zbivaju se Troja isceze u posmrtnom sjaju sva, I izgibose sinovi Ushne.
Mi prolazimo,kopni utrudjen svet;i ko sene Duse lebde i povlace se:to je rik Blede zimske bujice.Tik Ispod kratkovekih zvezda,nebeske pene, Nadtrajava samotni lik.
Poklonite se arhandjeli,gde se koji nalazi: Pre vas i pre nego sto zakucase srca mnoga, Umorna i blaga,ona postoja uz presto Boga, I bog tad stvori svet,da bi po zelenoj stazi Gazila njena noga |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:35 | |
| Lišće pada
Stigla je jesen do lišća zaljubljenog u nas i do miševa gde je žito požnjeveno; Požutelo je lišće jasena tu iznad nas a i šumskih jagoda lišće prokvašeno.
Čas ljubavi koja vene stigao je i do nas, i naša setna duša umorna je, svela; Sad rastajmo se, pre neg' doba strasti zaboravi nas, Sa poljupcem i suzom vrh tvog setnog čela. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:36 | |
| Za Anne Gregory Nikad neće mladić neki, U očaj dok ga baca Boje meda bedem meki Što pada ti niz rame, Voljet te zbog tebe same, A ne tvoje žute prame. Ja mogu, ako mi se sviđa, Obojit kosu bilo kako, Da bude crna, smeđa, riđa, Očajni mladići da me Vole radi mene same, A ne moje žute prame. Sinoć baš iznašao je Neki religiozni starac, Da spis za dokaz našao je, Da samo Bog bi mogo, draga Voljet te zbog tebe same, A ne tvoje žute prame. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:36 | |
| PJESMA SRETNOG PASTIRA The Song ofthe Happy Shepherd
Šume Arkadije su poharane, I mrtva starinska radost je njena; Nesta svijet gojen od snovite hrane; Istina, sad igračka obojena, Još vrti glavu naspram carstva sjena; O bolna djeco, pod suncem što šija, Od stvari što ih rastočiše mijene U mučnom plesu gdje nas prošlost vija, Dok Kronos tužne napjeve izvija, Riječi su samo to što ima cijene. A gdje su sada ratujući kralji, Rugači svijeta? — I u Križa znaku Vladari koji ratove potiču? Prazne su riječi njihova slava, Dok s mukom teškom izgovara svaku Mucav školarac ponavljajuć' priču: Mrtvi su sada pradavni nam kralji. I zemlja sama tek bi mogla biti Plamna riječ, što se naglo može čuti, Gdje zvoni od nje prostor jekoviti, Kad beskonačni san časkom pomuti.
Ni slavna djela ne časte se dična, Niti već ima takva kova ljudi; Nitko žarkom željom istinu ne žudi, Nit' su tlapnje hrana neobična Novim snima, nit' istine ima Spašene u srcu. Traži, sada, Zvjezdolovac nema znanja prava, Što pogled ne diže od optičkih sprava, Slijedeći trag zvijezde koja pada — Ti žudi, jer u tom' istina prebiva, A ne bjehu riječi — već zvjezdani otrov Od čega se srca raskoliše živa, I istini ljudskoj izatkaše pokrov. Idi i sakupi kraj šumnoga mora Zavojite školjke, gdje su glasi skriti, Priču im ispričaj usred razgovora, One će te potom same utješiti, Melodijom blagom, ponavljajuć riječi, Dok u njima tvoje još bude gorčine, O tome da nesta samilost što liječi, 1 biserno bratstvo kako mre i gine; Jer jedino riječi jesu dobre svima: Pjevaj, u riječima trag istine ima. Meni valja poći: do tihoga stana Gdje se sunovrati i ljiljani njišu, Fauna ću tamo razveselit' bijedna Ispod pokrivača položena leđna, Pjesmu prije zore pjevat' mu najtišu. Još ga oči pamte živa, razdragana, Sanjati ga znadem kako gazi Po tratini rosnoj poput duha I pjesma ga pecne posred sluha — O zemlji kad bješe mlada i u snazi:
Ali jao'Ona i ne sanja više; ti pođu pazi! Sa obronku usni slijepim makovima: Sanjaj, sanjaj, ima istine u snima. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:37 | |
| Točak - William Butler Yeats Svu zimu proljeće nam zaziva volja, U proljeće čežnja nam ljetna žega, A kad se plodom napune polja Kažemo da zima bolja je od svega; A onda ništa dobro nije Žudimo opet za proljetnim dobom – Jer ono zbog čeg' krv nam vrije Ništa je drugo do čežnja za grobom. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:38 | |
| Mladost i starost - William Butler Yeats Mnogo bjesnih dok bijah mlad, Svijet me tjerao pa takav postah, A on laskavim jezikom sad Otprema zadnjeg gosta. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:39 | |
| Među Vrbama Tu dole kraj vrbaka ja draganu sretoh milu, tu slušah je kraj vrbaka, belonogu i čilu, kad reče: ljubav je prosta - k'o lišće raste lako; Al' ja sam lud, zelen, bio, i sam ne mišljah tako.
U poljani ja sam staj'o sa draganom nad rekom kad pleća mi obujmi ručicom belom i mekom, pa reče: ljubav je prosta - k'o trava raste lako; Al' ja sam lud, zelen bio; Sad tužan ja bih plak'o. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:39 | |
| Lišće Pada Stigla je jesen do lišća zaljubljenog u nas i do miševa gde je žito požnjeveno; Požutelo je lišće jasena tu iznad nas a i šumskih jagoda lišće prokvašeno.
Čas ljubavi koja vene stigao je i do nas, i naša setna duša umorna je, svela; Sad rastajmo se, pre neg' doba strasti zaboravi nas, sa poljupcem i suzom vrh tvog setnog čela. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:41 | |
| Izgubljena Ljubav Ja imao sam drugu; U nje kosa vrana i mirne ruke behu i obrazi beli, pa snevah da će jednom moja stara rana u ljubavi toj novoj moći da zaceli;
Al' u srce mi zaviri ta divna žena i u njem sliku tvoju vide jednog dana, pa od mene ode suzama oblivena. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:42 | |
| Bele Ptice Voleo bih da smo draga, bele ptice iznad mora! Nas zamara čak i blesak ugašenog meteora; U srcima našim zvezda na obzoru sinje noći budi draga bol i tugu, koji nikad neće proći.
Zamorni su ti snevači, ljiljani i ruže krasne, ah, ne sanjaj, draga moja, meteor što brzo zgasne, niti blesak plave zvezde u večernjij prvoj rosi: Voleo bih da smo ptice koje morska pena nosi!
Snim ostrvlje, Danaansko, naš zavičaj valoviti gde nas tuga i prolaznozst nikad neće pohoditi; Ljiljan, ruža, i gnev i bol nestali bi za čas tili kada bi smo bele ptice iznad morske pene bili. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: William Butler Yeats Čet 1 Avg - 11:42 | |
| Srcu Da Se Ne Plaši Smiri se, smiri srce, ti, drhtljivice tela; Seti se mudrosti što nam je drevnost kaza: Nek onog što se plaši vode i vatruštine i vetra koji duva preko zvezdanih staza, vetar, voda i vatra preplave i učine nevidljivim, jer on nema udela sred usamljene, veličanstvene pučine. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: William Butler Yeats | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 3 | Idi na stranu : 1, 2, 3 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 538 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 538 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?