|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:08 | |
| 80. TRGNI SE, I ZNAJ da Me možeš svakoga časa izgubiti; opusti se, i shvati da te Ja nikada neću napustiti. Boj se duševne lijenosti, stražari nad krinkama i lažnim uspjesima, budi budna, pomna, strepi, trepti, pamti, plamti. I odveži se od straha pred promašajem. Što znači jedna nepogoñena meta, kad sam Ja obećani cilj? |
| | | lana MODERATOR
| 81. NA DNU BUNARA, kao na obrnutomu vrhu brda, svake noći pali se svjetiljka čekanja. Oko nje je krug nijemih čekača. Oči su im zatvorene, srce im je bunar, i na dnu bunara, kao na obrnutomu vrhu brda, pali se svjetiljka čekanja, i u krugu oko nje nijemi su čekači, i u njima... Na koga se, što misliš, čeka? Naravno, na koga drugoga? Devedeset i devetorica svom snagom čekaju, zadržavajući svoje ispunjenje poput daha, ne opominjući,ne zovući te, čak ni šaptom... Pa ipak, nitko se za tebe nije tako zdušno borio. Ničiji dah nije tako skupo plaćen kao dah čovjeka, koji ne sluti tko mu dah poklanja. |
| | | lana MODERATOR
| 82. PALIM SVJETLO U LJUDIMA, i šaljem ih jedne k drugima. Svi ste vi jedni drugima svjetionici; u igri prepletanja Ja vas ne trebam gasiti da bih vas palio. Ja vas samo prekrivam tamnim zaslonom, i u času kad šaljem svjetlosni znak, Ja skidam zaslon s vaše žarulje. Tada sve oko vas sine u vidljivosti, a vi niste svjesni odakle je došla zraka po kojoj vidite. |
| | | lana MODERATOR
| 83. DAO SAM TE LJUDIMA, kao što sam jedro dao vjetru – a ne vjetar jedru. Dao sam te ljudima da te ispune, ponesu, i gurnu te u tvoju svrhu i sudbinu. Pusti im se, raskrili im se – veliki je dar znati primiti. Velika je moć znati klonuti do krpe, i čekati vjetar da postaneš jedro. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:09 | |
| 84. KAŽEŠ DA ME VOLIŠ, i da je to dovoljno. Ako sam Ja za tebe lik kojim se služim, liku bi takva ljubav bila dovoljna. Ako si ti sebi lik koji nosiš, takva bi ljubav tvoj lik zadovoljila. Ali razmisli – tko si ti, i tko sam Ja? Ne želiš, kažeš, razmišljati. Razmisli – tko to ne želi razmišljati? Tvoja se haljina zaljubila u Moju, pa ne želi da joj smetamo. |
| | | lana MODERATOR
| 85. SVAKE NOĆI ZARONIŠ DO DNA MOJEGA DANA, i ja ti dajem sve školjke i sva blaga. Pred zoru, ni jednu koraljnu grančicu, ni jedno zrnce pijeska da preneseš u dubokim džepovima sjećanja. Cijela je tvoja uspomena sadržana u tvojoj želji za snom. Kad padne večer, tebi lakne – ne zato što je još jedan dan prošao, već zato, što nailazi još jedna noć. Jedne noći stavit ću ti pod jezik zrno bisera, pa kad drugo jutro izustiš Moje Ime, biser će ti pasti u dlan ravno iz sna, sa dna, stvarni, tvarni biser. |
| | | lana MODERATOR
| 86. BISER IMA BOJU BLISTAVOGA PEPELA, pepeo ima boju ugasloga bisera. Kopaj na istomu mjestu ispod dvoga, i naći ćeš tajnu, koju ti govorim svakoga dana običnim riječima. Možda ćeš razumjeti kad ti ne bude jasno. Mutno od bisera – sjajno od pepela – na istomu mjestu ispod dvoga – Razumijevanje jednoga – naći ćeš – možda. |
| | | lana MODERATOR
| 87. ŠTO JE MIR? Zar je to potrebno znati riječima? Budi mir, i sve što se trudiš objasniti, bit će jasno. Neka tvoj život bude ta riječ koju tražiš, definicija oko koje nastojiš. Kaži im životom, inače nemaš pravo govoriti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:10 | |
| 88. KAD MOJA ZLATNA KIŠA PO TEBI PADNE, ne trudi se da loncima hvataš zlatnike. Već svuci haljinu, rublje, i cipele, i pleši u Mojemu zlatu kao luda rasipnica; i ne mari saznati koliko se toga istošilo – mjeri li se na kaplje, ili na kablove. Ne zadržavaj Moje darove, i oni će ti stalno pritjecati. |
| | | lana MODERATOR
| 89. ZAR SUMNJAŠ U MOJU NJEŽNOST samo zato, što te vodim na teške ispite, gdje su strogi suci i visoki zahtjevi? Zar bih bio bolji prema tebi, kad bih te pustio da kunjaš u svojoj sjenici od slavujnih riječi? Zar ne znaš da te vodim tamo, gdje si kadra uspjeti? Kad bi to znala, ne bi bilo ispitnoga vijeća, ni zadataka od kojih strepiš, ni roka, koji je kratak. Kad bi samo znala da sam ispit skrojio prema tvojemu znanju, o kojemu tako malo znaš! Kad bi samo Mene malo bolje znala! Onda bi znala i ono, što ne znaš da znaš, umjela i ono, što misliš da ne možeš. Kad bi samo malo bolje Mene znala! |
| | | lana MODERATOR
| 90. SPUSTI SE U SEBE, kao žedan kabao u bunar. Dok se spuštaš, ne zaboravi da si ti kabao i bunar, a da sam Ja voda. Kad zaroniš u Mene, sjeti se da bunar bez vode nije bunar – da ti bez Mene nisi ti. Utoni i odluči: hoćeš li ostati puna u dubini, ili bi radije da te izvuku u žedni dan, vrhom punu vode? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:11 | |
| 91. DA MI ČESTITAŠ ROðENDAN?! Ma nemoj, a kad je taj dan?! Čestitaj Mi roñendan kada se do kraja rodim u tvojemu srcu. Tada će ujedno svanuti i tvoj roñendan. Hajde da ga slavimo zajedno – gledaj, sve je spremno, harfa i zastave, ruže i svijećnjaci, vino i mirisi. Samo nema svečarice – ona oklijeva s onu stranu vrata od roñenja, i drži u ruci kitu cvijeća, koju je putem nabrala. Čeka, kaže, na Mene. |
| | | lana MODERATOR
| 92. U RUCI DRŽIM KNJIGU, koju Mi pišeš. A ti Me pitaš smiješ li Mi ju pokloniti, kad ju napišeš. Svakako – bit će Mi drago. Možda ću ti napisati i posvetu. Možda ću zaiskati da Mi pročitaš koji stih. U ruci držim još tri-četiri knjige, koje ćeš napisati. Požuri, ali vodi računa o točnosti prijepisa. |
| | | lana MODERATOR
| 93. I KAD GRIJEŠITE, JEDNAKO VAS VOLIM, kao i kad ste ispravni. Ali vam se nasmiješim i nagradim vas kad postupite kako valja, da bih vas ohrabrio da nastavite. Moju ljubav, koja ne zna za uvjete i razlike, kako da shvatite? Smjestili ste Me meñu suce i ocjenjivače, trudite se da odgovorite zahtjevima, da zadovoljite očekivanja. Vaš trud nagrañujem, ali vas zbog vaših pregnuća ne volim više nego što volim one, koji se ne trude, i koji promašuju. Jer Ja sam majka, kojoj su sva njezina djeca miljenici. |
| | | lana MODERATOR
| 94. ALI KAD GRIJEŠITE, VI SEBE KAŽNJAVATE – kažnjavate se neljubavlju prema sebi. Kad sebe ne volite, ne možete osjetiti ni Moju ljubav prema vama. I tako, odbačeni od sebe, tvrdite da vas je Bog odbacio. A Ja bih vas tada još više prigrlio, jer vam je potrebnije no onima, koji su sigurni u Moju ljubav. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:12 | |
| 95. PITAŠ ME KAKO JE SVE TO POČELO A Ja te vraćam na ono, što ne počinje: na trenutak u kojemu Me pitaš, i u kojemu ti odgovaram. A ti i dalje hoćeš izvan bespočetka, zanima te odgovor na ovo ili ono, pa te ovo ili ono tako zaokupi, da se zadovoljiš odgovorom, i smetneš s uma Odgovaratelja. Hej, nisam Ja zbirka odgovora! Ja sam jedan jedini živi odgovor, u kojemu se ti, kao pitanje, moraš rastopiti. |
| | | lana MODERATOR
| 96. OVISNOST O MENI jedina je ovisnost, koja je blagotvorna. Ovisnost o Meni, ovisnost je o ljubavi. O ljubavi budi ovisna, a ne o onima, koje ljubiš. A ljubi sve, ljubi svakoga. Pristani na to da ostaneš bez mnogih, pa i bez svih; ali ne pristani na to da ostaneš bez Mene. Ah, a što sam ono Ja? Ja sam tvoja ljubav prema Meni. Bez ljubavi prema Meni, nema ljubavi ni prema komu. Bez ljubavi prema Meni, bit ćeš ovisna o prvomu, koji ti naiñe putem. |
| | | lana MODERATOR
| 97. ZADOVOLJIT ĆE TE SAMO JEDNA SLUŽBA: služba Meni. U svakoj drugoj službi osjetit ćeš se prevarenom, iskorištenom, nenagrañenom. A služba Meni ne pita za korist i nagradu. Služba Meni nije neka posebna služba: svemu što ti pokuca na vrata, pokloni svoje vrijeme i svoju snagu, ne očekuj uzvrata, ni ikakva drugog razloga, osim tuñe probiti. Takva je služba Meni, znala ti za Mene, ili ne znala. |
| | | lana MODERATOR
| 98. JA TE NEĆU NAGRADITI ZATO što ti o Meni ponešto znaš iz knjiga, priča, i susreta. Nagradit ću te ako radiš Moj posao. A Moj posao je užitak služenja. I zato ne radi ništa za svoje bližnje, ako to nije i tvoja vlastita radost. Jer Ja te neću nagraditi zato, što teška srca vršiš svoju dužnost; već zato, što je tvoja dužnost tvoj užitak. I dok ne upoznaš taj užitak, slabo ćeš ti o Meni išta znati. |
| | | lana MODERATOR
| 99. VJERUJ MI I KAD NIJE ZA VJEROVANJE – ta lako je vjerovati kad je vjerojatno! Vjeruj Mi i kad ti duhom najbliži kažu da ne treba, i kad se mnogi znakovi združe u jedan odrečni znak. Jer sjeti se da te to Ja provjeravam, i da ti vjeru iz peta izvlačim sve tanjim udicama. I kad nema nikoga da podijeli s tobom vjeru, vjeruj. Vjeruj Mi i kad se Moja poruka čini neuvjerljivom; a što se više čini takvom, to više joj vjeruj. Jer lako je vjerovati kad se Moje obećanje složi s vašim procjenama; ali to nije vjera, već račun vjerojatnosti. Kad te smjestim u kolo svojih vjernika, pa kad i oni zanemoćaju u vjeri, znaj da se ne radi o njima, već o tebi. Pusti ih da ne vjeruju, ne navijaj da vjeruju samo zato da bi tebi bilo lakše; ne izgubi razlog svoje vjere, slušajući razloge za tuñu sumnju. Pusti im njihove mnoge i razne razloge za nevj |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:13 | |
| 100. DAO SAM TI I MNOGE I MNOGO; vrati Mi ih kad shvatiš da si nešto drugo željela. Ali pazi kakve Mi ih vraćaš! Ne vješaj o njih svoje ljutnje i razočaranja; ne odbacuj ih kao istrošene cipele, ili kao olovke koje više ne pišu. Naprotiv, opremi ih za put s pažnjom i ljubavlju, s kakvom sam ih Ja tebi dao. Uljepšaj ih, ako ti nisu dovoljno lijepi; izglačaj ih, ako misliš da su hrapavi. I najviše od svega, zahvali im, čak i ako ne znaš zbog čega. Vrati Mi ih, kažem, ali samo kad shvatiš što trebaš od Mene tražiti. A ako se mnogima i mnogomu dade nažao zato što ih vraćaš, onda nemoj, ostavi ih, ne vraćaj ih. |
| | | lana MODERATOR
| 101. ALI PRIJE NEGO ŠTO MI POVJERUJEŠ, pretresi i prokopaj zemlju pod svakim Mojim korakom. Ni u snu Me ne puštaj na miru. Od tebe očekujem budnost i poštenje u sumnji, onoliko koliko ćeš biti budna i poštena u vjeri. Svaku Moju riječ, i svaki postupak, stavi pod zraku provjere; Ja ću ti omogućiti pristup i poznanstvo, Ja ću ti doturiti sitnozore i krupnozore, zasjede iz sna i oblaka, vidike zdesna i slijeva. Sve ću ti olakšice pružiti, jer poštujem tvoju želju da saznaš. Ali kad jednom saznaš, ma što to bilo, oduzet ću ti i krupno-i-sitnozore, vidike zdesna i slijeva, zasjede iz sna i oblaka. Tada ćeš morati poštovati vlastito saznanje, kao što sam Ja poštovao tvoju potrebu za njim. |
| | | lana MODERATOR
| 102. JA NISAM IGRAČKA da Me uzmeš i ostaviš, da Me mjeriš, važeš, pogañaš se oko cijene. Dajem ti se pod jednim uvjetom: da Me uzmeš. Ako Mene ne želiš istinski uzeti, već bi da Me uzmeš na rok i ogled sa zajamčenim vraćanjem uloga, onda nema cijene, kojom bi Me mogla kupiti. Uostalom, što da ti se vrati, kad ništa ne ulažeš? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:14 | |
| 103. IMAŠ PRAVO DA ME IMAŠ, stoga se ne snebivaj, ne šeprtljaj, ne raspituj se kod drugih, ne popostaj, ne gubi vrijeme. Ne išti milostinju od Mene, jer Ja nisam seoski gazda, a ti nisi prosjakinja. Ja sam ti Otac, ti si Mi kći, koja ima pravo nasljedstva onoga časa, kad shvati da Mi je kći. Jedva čekam da zaišteš od Mene na način kćerinski. Dotužilo Mi je prosjačenje, cvilež, i udvornost onih, koji ne znaju tko su. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 14:14 | |
| 104. DA, ALI PAZI ŠTO ĆEŠ ZAISKATI Svilen rubac? Jezero u planini? Kesu bez dna? Ljepotu bez usporedbe? Ogrlicu od dragulja? Nemušto jezik? Slavu bez premca? Svilen rubac... Ne polakomi se za sitnicama kao što su raj, ili moć letenja. Na trenutak zastani, i razmisli kakav li je to darodavatelj, koji sve ovo poklanja nehajno i u obilju, kao da je morski pijesak. Prije nego što zatražiš svilen rubac ili rajske poljane, sjeti se darodavatelja, i poželi da budeš jednako bogata: da ništa ne poželiš, jer ti ništa ne treba: jer sve imaš: jer sve daješ. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić | |
| |
| | | |
Strana 5 od 7 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 520 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 520 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie