|
| |
Autor | Poruka |
---|
lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:43 | |
| 5. SVAKOGA ČASA DRUGI JE SVEMIR U IGRI Svakoga časa ti sama stvaraš nove mogućnosti; i slika svijeta svakoga je časa drukčija: nove ti prilike uručuju poziv na gozbu, ili na ratište. Brklje se podižu s neupoznatih drumova. Domamljeni tvojim željama prizori izlaze iz kutova. Shvati: u tvojoj je ruci kaleidoskop svijeta. I kako ga okrećeš, slažu se nove simetrije i nove teže, i sredotoćja drugih oblika i boja. Budi uvijek spremna zaboraviti jućer, ne pomišljati na sutra, da bi danas posegnula za svemirom, koji si sama omogućila |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:44 | |
| 6. SUTRA SE BRINE ZA SUTRA, jučer je nizvodno otišlo. Ne prizivaj ništa, ne zadržavaj ništa, dopusti onomu što imaš, da te ima. Tvoja briga o sutrašnjici krijepi se nejakošću tvoje vjere. Kako ti slabi vjera, tako ti krupnja briga. Kažem ti, sutra se brine za sutra, jučer se pobrinulo za jučer – lijevo su mrtvi koji se rañaju od mrtvih, desno je san koji pokapa san – i jedni su i drugi varka, koju razotkriva varka. Ja, koji sam istina, vodim brigu o tebi. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:44 | |
| 7. TUŽIŠ SE DA SAM HLADAN I STROG I ne pomišljaš da je tvoj sluh nesavršen, pa ne umije čuti more ljubavi, po kojemu plivaju kontinenti Mojih riječi. Ako si s nečim ili nekim nezadovoljna, najprije pogledaj k sebi, i u sebe. Možda ćeš otkriti manjak, koji pripisuješ drugima. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:45 | |
| 8. STAVILA SI TAMNE NAOČARI, pa tumačiš kako je došao dan pomračenja. Govoriš o znacima nebeskim, o najavama i navještajima starine, o pomacima zvjezdanih rasporeda, i o pometnji meñu silnicama prostora. Sve učeno i suptilno, biranom riječju, sve poduprto tananim znanjima, o kojima je malo tko čuo. Stavila si tamne naočari, i ako ih uskoro ne skineš, imat ćemo novu teoriju rasapa |
| | | lana MODERATOR
| 9. JA S TOBOM RAZGOVARAM ZATO, što ti nikada, nikada nećeš shvatiti da se takva milost tebi daje. Zato što ćeš uvijek misliti da se radi o sućutnoj igri tvojega uma. Pa dobro, dobacuj loptu u pravcu uma, mašte, ili Boga. Uvijek sam Ja taj koji će ju dočekati, uvijek Ja taj, koji će ju vraćati. Zato što ne možeš shvatiti milost prema sebi, Ja ti ju dajem. Ostatak razloga još je manje shvatljiv, mada je očigledan. |
| | | lana MODERATOR
| 10. JA TI ŽELJE ISPUNJAM I ONDA KAD NE ZNAŠ DA IH IMAŠ Ne zahvaljuj Mi samo u vrijeme kad si svjesna ispunjene želje. Zahvali Mi i onda, kad ti se čini da ništa nisi tražila, da ti ničemu nisam udovoljio. Jer jesi, jer jesam. Ja sam uvijek s tobom, ni trenutka te ne napuštam. Ti si ta koja napušta, koja odluta, koja plače misleći da je napuštena. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:46 | |
| 11. TRAŽILA SI RAZUMIJEVANJE SVEMIRA Došao sam da ti dam razumijevanje tvoje molitve. Sjediš ovdje u svojemu kutu, i dotičeš sva bića za koja moliš. Svoju djecu, muža, roditelje, roñake i prijatelje, susjede i znance, neprijatelje i nepoznate. Tražila si razumijevanje svemirske tajne. Umjesto toga dajem ti razumijevanje tvoje vlastite tajne. Sjediš ovdje u svojemu kutu, i dodiruješ crninu Plutona i bijes Saturna. Skrećeš zlokobne putanje uragana i Urana. Ukidam u tvojoj glavi razdjele prostora i vremena. Dajem ti da shvatiš da se tvoja molitva širi kao nesustali kolobar svjetla. Da je jednako prostrana bilijunima, kao i jednomu. Da je po mjeri onih, za koje se moliš. Kakvo još razumijevanje tražiš? Koja je još tajna ostala neotkrita? Sva su svojstva molitve od srca, sva joj je moć od srca. Razumij svoju molitvu, moli se put svojega srca. Da, ti se možeš moliti za usjeve, za kiše, za sunce, za mir, za zdravlje, za dobrobit zlosretnih, za prosvjetljenje opakih. Da sjena crne planete zaobiñe Zemlju. Da se Zemljina utroba ne zgrči, i ne ispljune vodu i vatru svojih dubina. Ali kad se moliš za čisto srce, moliš se za sve. Jer kad ti je srce čisto, doći će vatra i voda, planete i klice, ljudi i zvijeri, do nogu će ti sjesti, i lozinku ti svoju predati, i više neće poželjeti da su igdje drugdje, da je ikakav drugi zakon nad njima, osim zakona čistoće. Dajem ti razumijevanje da se moliš za čistoću srca. |
| | | lana MODERATOR
| 12. NE ZABORAVI DA SI VATRA, ne povedi se za dimom uma. Tvoj dim koluta i pleše, i vidik ti zastire. On je posljedica tvoje vrline da sažižeš tvari grube i zemaljske. Ne zamijeni sebe ni za dim, ni za ono što u tebi i tobom izgara. Ti si vatra, oganj, lomača – prljavština te ne može taknuti, iako ju ti dotičeš i pretvaraš u pepeo. Ne povedi se za dimom uma, ne zaboravi da si vatra. |
| | | lana MODERATOR
| 13. NE DOPUSTI SVOJEMU UMU DA TE OPIJA Opijena, teturaš, i onda se njemu utječeš za pomoć: da ti smiri zemlju pod nogama. Opijenoj, on ti obećava i više od toga. Hoćeš li od vina tražiti da te rastrijezni? Ne dopusti svojemu umu da te vara. Da te zatvori u tijelo, i da te potom uči kako da od njega moliš ključeve. Nego doñi k Meni bez tijela i bez misli. Kojim zidom i kojom ogradom da se uzduh ogradi? Iza koje brave da se vrijeme zadrži? Ne ćini ništa, samo shvati: slobodna si. Pijana si od neshvaćanja da si slobodna. Pijano je ogledalo u kojemu se ogledaš: ogledalo tijela, uma, zemlje. Ti si trijezna i slobodna kad se ogledaš u Meni, svojemu pravom zrcalu. Doñi k Meni bez tijela i bez misli, ogledaj se, ugledaj se, i više te ništa neće prevariti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:47 | |
| 14. DOKLE ĆU SVOJE RIJEČI KROZ USTA TI PRODIJEVATI, čekajući da postanu djelo? Pogledaj svoje noge kako jure nepotkovane Mojom riječju; ni ruke ti ne slijede govor što s usta pada. Zar sam ti Svoju riječ dao zato da ju propuštaš kroz sebe kao kroz sito vodu? Moja riječ nije za tvoju slavu. Moj je riječ za tvoj život. Živi ju, ili će ona za tebe umrijeti. |
| | | lana MODERATOR
| 15. DAO SAM TI, A JESI LI UZELA? Ljubio te, a jesi li uzvratila? Ni tvoje ruke, ni tvoje usne nisu radile svoj posao: da se daju Mojemu davanju. I sad cviliš da ti je život prazan. Da je kao napuštena kuća. Staza, kojom više nitko ne korača. Ali Ja ne prestajem s davanjem samo zato, što netko ne uzima; ne prestajem s ljubavlju samo zato, što netko ne uzvraća. I dalje ti na ruke lijem blagoslove, i dalje ti je kuća puna, i staza ti je vazdan hodočasna. Samo što ti to ne znaš. Izabrala si da nemaš to što imaš. I ne znaš da si izabrala. I ne znaš da to ne znaš. |
| | | lana MODERATOR
| 16. BUDI ČISTA, NE BUDI ČISTUNAC Ne stražari tako budno nad nevažnim razlikama. Čistunstvo nije zamjena za čistotu. Ne zavaravaj ni sebe ni druge savršenstvom u sitnarijama. Ne zaokupi se trećim i desetim, dok odgañaš i zaobilaziš prvo. Oni koji su čisti, nisu čistunci. I koji su čistunci, nisu čisti. Ne budi čistunac, budi čista. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:48 | |
| 17. USUDI SE BITI BEZNAČAJNA Usudi se biti bezimena. Da te nitko ne zapazi, ne pohvali, ne pokudi. Da te samo Ja čujem i vidim, da samo Ja znam tko si i kakva si. Usudi se ne remetiti muk i bespokret svojega imena i lika. Usudi se biti takva, konačno! Jer je Meni dosta tvoje važnosti, zbog koje je oko tebe gužva, u kojoj Ja ne nalazim mjesta. |
| | | lana MODERATOR
| 18. ŠTO SI ZASTALA, PA OSLUŠKUJEŠ viču li za tobom? Laske ili psovke – i jedne i druge su ti zar toliko važne da zastaješ, da korak odgañaš? Idi, kreni, nastavi svoj put – oni te nikada neće moći toliko prehvaliti, toliko prekuditi, koliko ćeš ti moći koraka načiniti. |
| | | lana MODERATOR
| 19. OSTAVI NA MIRU KOPNA UTONULA, i hramove što leže pod gromadama mora. Ta kopna nisu važnija od ovoga, na kojemu stojiš. Ti hramovi nisu svetiji od ovoga, koji gradiš. Ono vrijeme nije vrijeme u kojemu možeš disati kao što možeš u ovomu, znajući da dišeš zrak još neudahnut. Ono što si izgubila u hramu na dnu Tihoga oceana, to ti leži pod tabanom – sitan bitan biser, koji ne treba tražiti, već se za njim sagnuti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:49 | |
| 20. KAD TI DAJEM DA BIRAŠ izmeñu svijeta i Mene, ti izabereš Mene, ali se s tračkom žaljenja osvrneš na svijet. Zbog toga tračka žaljenja mokar ti pas kaska za petama, cvileći kao što cvile gladni i napušteni. Onda ti zastaneš, nemoćna slušati taj cvilež, pa mu udijeliš kost svoje pažnje. Onda krenete zajedno, oboje veselo mašući repom. A kad on zareži, ti opet zastaješ i zoveš Me, uplašena. Ne bi ga požalila da nisi za njim žalila. Tvoja je sućut krinka tvoje želje. Kad Me jednom izabereš bez i tračka žaljenja, ničiji ti cvilež više neće potkupiti uši. |
| | | lana MODERATOR
| 21. NISU VAŽNI KONAC, IGLA, ŠKARE jer se oni mogu zamijeniti za konac, iglu, škare. Važno je Moje krojenje i šivanje, ono se ne može zamijeniti. Važna je haljina u koju ću odjenuti svijet, ona je jedna i nenadoknadiva. Imam zlatne škare, ali škare. Imam zlatnu iglu, ali iglu. Imam zlatan konac, ali konac. Niti škare režu same, niti igla sama šije, niti konac sam prošiva. Ne zaboravite: sve je zamjenjivo osim Majstora Krojača. A On ima na bilijune igala. Ne razbijajte glavu zašto je uzeo u ruke baš ovu, a ne neku drugu. Ne gordite se, ne čudite se. Pustite se Njegovim prstima. Jer kad ćete više, i da li ćete ikad, biti konac, igla, škare, dok se kroji novi lik svijeta? Imam zlatne škare, ali škare. Što vrijedi zlato, ako su Mi škare tupe? Važno je rezati, a ne blistati. Ti si zlatna igla, ali igla. Ti si zlatan konac, ali konac. U zlatu se ne ponesi – ne gordi se, ne čudi se, prepusti se Mojim prstima. |
| | | lana MODERATOR
| 22. GDJE GOD DA SI, S KIM GOD DA SI, budi prvo sa Mnom. Dok razgovaraš s drugima, najprije okreni uho k Meni. Ja mogu govoriti svim ustima, ali Moju ćeš riječ prepoznati pozornošću srca. A kad sama zaustiš, pusti Mene da govorim. Pristaneš li na Moju igru, nećeš naći ni društva ni samoće, koja će te ugroziti. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:50 | |
| 23. NE RAZUMIJEŠ? Znaj da je to zato, što Ja tako hoću. Ne znaš, ne umiješ? I to je zbog istoga razloga. Na Mojoj jarko osvijetljenoj pozornici dao sam ti ulogu sjene; u Mojemu svijetu jasnih zakona, ti si Moj treptaj neizvjesnosti. Od Mene ti je neznanje – zavoli ga. Od Mene ti je zbunjenost – prigrli ju. Moja je nejasnoća drukčija od nejasnoće svijeta; poštujući ju, saznat ćeš jasnoću svoje vjere, izvjesnost ljubavi. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:51 | |
| 24. NISAM TI REKAO da se upregneš u ovaj posao zato, jer on ima izgleda na uspjeh; rekao sam ti da se ispregneš iz misli o uspjehu. Niti sam ti rekao da odustaneš od posla zato, što ne donosi ploda; rekao sam ti da je tvoj plod tvoje djelanje. Rekao sam ti da će te tvoj rad iskupiti i od uspjeha i od neuspjeha. A ti – još uvijek zbrajaš i odbijaš gubitak i dobitak konačnoga računa, zaboravljajući da se time pleteš u Moje poslove, koji su već davno obavljeni. |
| | | lana MODERATOR
| 25. ŽIVI U STALNOJ ASKEZI NEOČEKIVANJA, pa ipak, čekaj Me od daha do daha. Budi daleko od svih želja, pa i od želje za Mnom, i svakoga časa budi svjesna da sam Ja jedini stožer tvoje žudnje. Budi kraljica u svojemu pustinjaštvu, a kada doñu po tebe s kočijama i raskošjem, budi pustinjak u dvoru kraljice. I budi nezbrinuta zbog svoje dvojednosti. Ona je u tvojim očima nemoguća – a kakva je, što misliš, u očima Svemogućega? |
| | | lana MODERATOR
| 26. GLAGOLJAŠ, BRBLJAŠ, TRUBIŠ – a uši Moje zar ne žališ? Zar bi tako brbljala da sjediš pokraj Mene? Tada bi šutjela, smiješila se, i plakala. Bilo bi nam divno. Nego – zašto ti misliš da i dalje ne sjediš pokraj Mene? Da ne šećeš sa Mnom? Da Moje uho nije sasvim blizu tvojih usta? S kim god razgovaraš, znaj: Ja slušam. Pazi, dakle, što Mi govoriš. Kad bi samo malo više šutjela, mogla bi čuti što Ja govorim. Plakala bi, smiješila se, i bilo bi nam divno. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić Uto 4 Feb - 13:52 | |
| 27. NE, JA NIKADA NISAM REKAO da je svejedno kojom iglom šijem, kojim škarama režem, kojim koncem prošivam. Nikada nisam rekao da sam izabrao nasumce ono, što sam izabrao. I na kraju šivanja mogao bih reći: sašio sam ovu tako lijepu haljinu zato, što sam imao jednu vrlo dobru iglu, jedne vrlo dobre škare, jedan vrlo jak konac. Mogao bih tako reći, ali ne želim znati hoću li reći. Pitaš zašto? Zato što sam odlučio da to o vama ovisi. |
| | | lana MODERATOR
| 28. ZLATO JE ZLATNO ISPOD NEČISTI; dragulj je draguljan ispod prašine. Ne rña zlato, ne trule kristali. Ali vrijeme, vrijeme prolazi. Tebi govorim, Moje zlato i alemkamene. Ja sam te talio, Ja sam te strugao, Ja sam te kovao, Ja sam te brusio; i sad si Moj nakit, Moj ures, Moj si sada po mjeri talisman. Ali te prekrio sloj zemaljskoga praha, sloj tamnog zaborava. Pa kad zborim zlatu i alemu, odaziva se nečist i prašina. Zlato Moje, i Moje draguljno, zar više ne znaš što si, i čije si? Hoću li te u vatru čišćenja, hoću li te u vodu umivanja? Ti šutiš. A uplašeni, nečist i prašina traže odgodu. I vrijeme, vrijeme, vrijeme prolazi. |
| | | lana MODERATOR
| 29. BUDI VAZDA I SVUDA BLAGOVJESNA, jer to ime sam ti dao kao zadatak i kao sudbinu; vrati Mi ga vrhom punog vijesti, koja jesam. Uñi u san ljudima i kaži im svoje ime; proñi javom svijeta poput jasnoga sna. Na usnama blage vijesti koju nosiš, rastopi se kao hostija. Jer to je zadatak i sudbina, koju sam ti namijenio. I vrati Mi se kao ime, koje svakomu pristaje. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Vesne Krmpotić | |
| |
| | | |
Strana 2 od 7 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 641 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 641 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie