|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:34 | |
| NATPIS NA SPOMENIKU NEWFOUNDLANDSKOG PSA
Kad ljudski stvor sa svijeta podje tog, Poznat ne slavom, vec zbog roda svog, Kipar se trudi prikazat bol svu Pa se po urni zna tko lezi tu; Kad prodje sve, na grobu mozes stiti Ne sto on bje, neg' sto bi trebo biti; A jadni pas, najbolji drug ti dani, Sto doceka te prvi, prvi brani, Sto srce gospodara u svom krije, Samo za nj zivi, muci se i bije, Srusi se prezren, jer dusu sto ima Tu je na zemlji, nebo mu ne prima, Dok covjek za se, bijedni kukac taj, Uz oprostenje trazi cio raj. O, covjece, kratkovjeki ti stvore, Izopaceni robe i jos gore, Tko zna te, prezre taj te istog maha, Ti gnusna hrpo ozivljenog praha ! Tvoje je prijateljstvo himba, zarka Ljubav tek blud, tvoj smijeh laz, rijeci varka ! Zivotinja bi svaka, kad bi tvoga Imena bila, sramila se toga. Ti, sto sad gledas urnu tu, sto prije Prodji - jer sucut potrebna joj nije: Mog prijatelja grob je ovo svjezi; Imao samo jednog sam - tu lezi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:35 | |
| POHODI U LEPOTI, SLICNA NOCI...
Pohodi u lepoti, slicna noci, podneblja vedrog koju roj zvezda prati; od tame i sjaja sve sto moze doci najbolje, kroz njen lik ces sagledati istancano u svetloj toj mekoci, koju blistavom danu nebo krati.
Vec veci sjaj il nesto jace sene neizrecivu car upola niste, sto vitice talasa raspletene i njeno oko ima za zariste, gde pomisli su jasno izrazene; Kako je cisto njino boraviste!
Zbore sa cela, sa obraza njena spokojno, tiho ali i recito, osmeh i boja prozracno-rumena: da dani su vrline za njom to, da ne cezne za zemnim dusa njena, da je to srce jos bezazleno! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:35 | |
| Putovanje Cajlda Harolda Laku noc
"Zbogom, zbogom! rodni zali Tonu mi u vode plave, Dascu vjetri, ore vali, Krik galeba pun je strave. Sa suncem sto lijega logom U val i mi cemo poc'; Zbogom njemu, tebi zbogom, Rodna zemljo - Laku noc!
Za par sati sunce gore S novim sutra ce se popet; Pozdravit cu nebo, more, Al' ne majku zemlju opet. Moji dvori sad su pusti, Ognjista se sledi glas; Drac po zidu pavit pusti, Moj na vratim urla pas.
Dodji, dodji, pazu mali! Zasto places i zalujes? Zar te strah jer ricu vali Il' drsces jer vihor cujes? Nek ne place tvoje oko; Tvrd i hitar nas je brod Ni najbrzi ne bi soko Mogo stic mu let ni hod."
"Nek val djipa, vjetar ori, Ne osecam od njih straha: Ipak, Sir Cajld, me ne kori, Da sam tuzan, srca plaha, Sto mi mila majka osta, Sto napustih oca svog, Ti jedin mi drug preosta, Ti - i jedin gore bog.
Blagoslov mi otac dati Bez tuge je zarko mogo; Dok se opet vratim, mati Uzdisat ce za mnom mnogo. "Dosta, dosta, cedo moje! Potri plac u oku tvom; Ciste duse da sam tvoje, Ne bih bio suh u mom."
"Dodji, hrabri moj slednice, Sto si lica bledjanoga? Strah te vala sto urlice Il' dusmana francuskoga". "Mislis za svoj zivot strepim? Ne bije me straha led. Ja za svojom zenom hlepim, Vjeran obraz s tog mi blijed.
Uz jezero, zena, deca Zive mi, gdje tvoji dvori: Kad za ocem koji jeca Sto da ona odgovori?" Pratioce dobri, dosta, Nitko tvoj ne kori jad; Laksoj dusi mi ne osta Do smijat se bjezec sad.
Tko vjeruje u varljivi Uzdah zene il' ljubice? Prijan nov - suh pogled plavi, Sto sad kipi od suzice. Ne brinem za proslu radost. Pogibelj mi pusti hlap Sto ostavljam sve - je zalost! Da ne kanu suze kap.
Sam na svijetu sad bez kraja, Sam gdje more beskraj place, Sto za druge do ocaja, Nitko za njim kad ne place? Mozda moj ce pas da pati Kad mu stranac jesti da, Al' pre no se gazda vrati, On bi vec ga razdro sva.
S tobom hitro cu, moj brode, Proci preko burnih vala: Ne brinem se kud puti vode, Kad do mog ne teku zala. Zdravo, zdravo, vali sinji! A kad vas budem proc, Zdravo, spilje i pustinje! Rodna zemljo - Laku Noc!" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:36 | |
| Dnevnik u Kefaloniji
Probudili se mrtvi – zar ja da spavam? Svet čitav protiv tirana usto – zar ja da puzim? Žetva je zrela – zar oklevati da žanjem? Ne, ne dremam ja! Od trnja mi ležište, i svaki dan mi je jek trube u uhu, i odjek njegov u srcu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:36 | |
| Nećemo više tako kasno
Nećemo više tako kasno Lutat u noćni sat, Premda će grud još ljubit strasno I mjesec jednak sjat,
Jer korice mač troši jak, A duša troši grudi, Predah i srcu treba čak, I ljubav odmor žudi.
Noć je za ljubav doba strasno, Al’ brzo dan stić’ zna, nećemo više tako kasno Dok blistav mjesec sja. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:37 | |
| Po obalama Jordana
Po obalama Jordana kamile Araba blude, Na bregu Siona žreci lažnoga boga služe. Pod stenam’ Sinaja Vaalove sluge hude Ti gledaš, o, Jehova, kako ti ime ruže, Pa zašto spavaju gromovi večne slave tvoje?
Tamo gde je prst tvoj ispisao tablice svete I stopa osveštala pute narodu dobrom tvome; Tamo gde su slave plamene siluete Pisane munjom tvojom, nijednom samrtnome Nije moguće prići po cenu života svoga. Nek’ oko tvoje blesne munjinim silnim sjajem I nek’ padne koplje iz poraženih ruku tiranina O, da l’ će dugo tiran puniti zemlju vajem I da li će narod jošte gledati mnogo dana Ostavljen od teb’ hram naš tužan, napušteni? |
| | | Gost Gost
| Stihovi napisani u jedan album na Malti
Kao što pokraj groba stane Prolaznik, jer ga ime prene, I moje ime nek ti, do strane Ove kad stigneš, privuče zjene!
Kada pročitaš moje ime, Za godinu il’ možda dvije, Za mrtva tada smatraj ti me I da grob srcu ovdje mi je. |
| | | Gost Gost
| Šijonskom sužnju
Ti večni duše uma nesalomiva, u tamnici sjaš, Slobodo, snagom svom, jer u njoj tebi samo je srce dom; tek ljubav za te to srce okiva. Kad u lancima decu tvoju skriva pod svodovima tmurna, vlažna, tama, tad zemlja kliče njihovim žrtvama, i glas Slobode svetom se odziva. Tvoj je, Šijone, zatvor mesto sveto, jer on, ko mošti, stope sužnja krije: po podu tvome Bonivar se kreto dok ko u travu trag usnio nije; nek niko trag taj ne zbriše: on, eto do Boga vapi protiv tiranije. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:38 | |
| Ulomak
Kad im, u zračni dvor, glas oca moga Pozove duh moj, radostan zbog toga, Kad se, na povjetarcu, lik moj vine I’ mrk u magli spusti se s planine,
Nek sjena grob mi nikakav taj mah Ne spazi, gdje se prahu vraća prah! Nek natpisa ni hvala nema tamo, Epitaf nek je moje ime samo:
Ako to časna kruna mojoj raci Ne bude, drugi ne služe mi znaci! To, samo to mom grobu znak nek da; Po njem’ nek za me ne zna se, il’ zna. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:39 | |
| FRANČESKA
Frančeska hoda po sjenkama noći,
Al’ ne da bi k nebu onda mogla poći –
U sjenici bašte ona ako se odmara,
To nije jer joj se s cvijećem razgovara.
Zvuk u tami – ipak ona ne čuje slavuje –
Iako bi uvce njeno radije glas da čuje.
Korak njen i od lišća gustog staza –
Srce to što lupa i ona blijedih obraza.
Glas jedan šapuće kroz lišće što šušti,
Njih dvoje će se sresti – još samo malo,
I već srce njegovo na grudi njene je palo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:40 | |
| ELEGIJA
Sa svih strana zaposjela te ljepota!
Grob tvoj neće biti užas i strahota;
S busena tvoga ruža će cvjetati,
Lišće njeno proljeće će najavljivati
A iza čempresa vijoriće tmina ta.
Plavi jedan potok žubori tamo,
Na nj će Tuga saviti svoje lice,
Misao svoju nahraniti snom samo,
A blagi predah hodom, laganice;
Kao da ona mrtve budi! Nesrećnice!
Plač mrtve u život vratiti neće!
Smrt nit’ zna nit’ čuje za jad:
Od žala nema nikave sreće.
Možda da se manje leleče tad?
A ti koji meni govoriš da zaboravim,
Sav si blijed i vlažnih očiju, vidim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:40 | |
| MUZICI
Nijedna od Ljepote kćeri
Nema magiju kao ti;
Poput muzike na vodi dveri
Tvoj glas u meni leti;
Kao da zbog boje tvoga glasa
Okean se smiri kao svila,
Talasi stišaju istog časa,
Vjetar svoja spušta krila.
Ponoć je, Mjesec maše
Svjetlucavim lancem po moru;
Grudi te nježno zaigraše
Kao beba pred zoru;
Duh pred tobom malaksava
On bi da te sluša i obožava
Emocijom punom a mekom
Kao voda u okeanu dalekom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:42 | |
| OČI GOSPOĐICE A. H.
Kao Sunce je Anino oko,
Ono širi zrake krasne;
I to je ono što vidi svako,
Ljepota ta neće da splasne.
Likovanje ovo stati ne smije,
Ono zauzeće sve poglede naše;
Svima nama utoliko će prije
Sunce njeno ljubavlju da paše. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sre 25 Mar - 20:42 | |
| KOSA JEDNE ŽENE
Oh, zlatni uvojku te kose
Što mrsi se po vjetriću blagom,
Draga glavo što uvojci te nose,
Hvaliću se tobom kao blagom.
Još hiljadu uvojaka krasiće
Uglačano čelo tvoje blistaće
Poput vrelih zraka koji sjaje
Više vedrog neba Kolumbije. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Uto 30 Jun - 8:08 | |
| Prijateljstvo može, i tako često i bude, prerasti u ljubav, ali ljubav nikada ne prerasta u prijateljstvo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Uto 30 Jun - 8:08 | |
| Ona ide u svetlu lepote Ko noć blaga u zvezdanom sjaju. Sve što ima u svetu krasote: Svetlog, tamnog – njene oči daju Sve nežnosti, i divote s njima, Što dan blistav ne može da ima. Ni zrak manje, ni ti više sama Sen u valu crnih joj vitica Il u skladu loknica, il prama Što se spušta preko njenog lica, Preko čela, gde čedne, spokojne Misli – svoga mesta su dostojne Na tom licu koje ozarava Srećni osmeh večite vedrine; Gde dobrotom svakog očarava Mirni odsjaj večite vrline, Na tome se divnom licu čita Ljubav – mirna, nevina i večita. Džordž Gordon Bajron |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Uto 30 Jun - 8:09 | |
| Ne postoji instinkt poput instinkta srca. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Uto 30 Jun - 8:12 | |
| Tko se opredijeli za laž, mora imati dobro pamćenje. Koristite svaku priliku za smijeh. To je najjeftiniji lijek. |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Lord Bajron Uto 28 Jul - 20:53 | |
| Jednoj gospi
Kad Čovjek, istjeran iz Raja, Za časak zasta pokraj vrata, Svaki ga prizor bivšeg sjaja Nagna klet’ kob što mu je data.
Al’ iduć kroz daleke kraje, Nauči snosit grijeh svoj prijek; Tad drugo vrijeme ču mu vaje, U radu svome nađe lijek.
Tako će, gospo, sa mnom biti, Ne smijem vidjet čar vaš, jao: Dok krzman, uz vas, neću kriti, Uzdišem zbog sveg’ što sam znao.
Mudriji bit će bijeg moj taj Od napasti što vreba samo; Ne mogu gledat u svoj raj Bez želje da ne živim tamo.
Džordž Gordon Bajron
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sub 26 Avg - 11:35 | |
| Gle, ide lepa kao noć maja Zvezdanog neba i vedrih klima, Sve najlepše od mraka i sjaja U liku svom i oku ima, Umekšanom svetlošću Raja, Što od neba ga dan ne prima.
Tek senka jača s manje zraka – I slabi slast neiskazanu U talasu njenih uvojaka, I blaga svetlost u vedrom danu, Gde ćuti misao slatka svaka Svu draž u čistoti razabranu.
S tog obraza i čela vedrog – Što tiha je, a reč ne gubi – Smešci zbore u boji nežnog, Da njenu prošlost blagost rubi, Da njen duh ne zna greha zemnog, A srce njeno čisto ljubi.
Džordž Gordon Bajron |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sub 26 Avg - 11:38 | |
| Malo onaj poznaje ženske grudi Ko s uzdahom želi steći ljubav njenu; Zar mari ta za srce koje za njom žudi? Obaspi je hvalom – idola za svaku zenu; Ali ne ponizno, jer će u tom trenu Prezreti trud, čak i tvog stiha čar; Ako si spretan, nežnost skrij; za ženu Drskost još uvek najbolja je stvar: Ljuti je pa je teši – osetićeš njen žar. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sub 14 Jul - 16:29 | |
| Ljubav će naći put stazama na kojima se i vukovi boje loviti. |
| | | Gost Gost
| Prijateljstvo može, i tako često i bude, prerasti u ljubav, ali ljubav nikada ne prerasta u prijateljstvo. |
| | | Gost Gost
| Ne postoji instinkt poput instinkta srca. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Lord Bajron Sub 14 Jul - 16:30 | |
| Ja jedino izlazim onda kada poželim da osvježim svoju želju da budem nasamo. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Lord Bajron | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 4 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 641 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 641 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie