Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:44 | |
| XXI
odjednom mi se ucinilo da me iz mlecnog puta odande, gde zvezde tonu u prastaru buducnost, izgubljeno iza obronaka prostora i vremena posmatra neka iznurena svetlost: nesto okruglo crno
da, neko me je gledao nesto je necim motrilo to sto cinim odjednom, nisam znao sta sam: cim upotrebim sebe, vidim - za dah pre toga, vec ono tamo crno mene je upotrebilo
jesam li konacno bio pred licem pravca koji od mene bezi prema - ovamo? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:44 | |
| toliko puta, doziveo sam poraze, pa vise i ne osecam istinski tamjan sumnje
prejeo sam se pobeda, pa vise i ne osecam istinsku zvonjavu slave
ne umem ni da se uplasim ne umem vise ni da umem |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:45 | |
| lete trotoarima papirici jeseni kao pregrst rumenih makova
tako bih zeleo da ove noci svi usne jedan topao san, svi ovi sto se mrste i odvlace iz trece smene umor i duse u trecerazredne sobe svojih već zardjalih brakova,
pretplaćeni na ukus uhodane sigurnosti, na isti ukus neznosti i topline, gde se istim lazima iz dana u dan ispisuje istovetna i bespomocna hronika,
gde, kad se probude, ostavljaju samo oblike svoga tela u vrelom zadahu posteljine i kaslju u ogledalo dok se umivaju, i ricu dok pljuju u vedro ispod umivaonika
zato i hocu da podelimo bez ikog ovu poslednju krisku cutanja i sazvacemo je svako nad svojim krilom halapljivo i gladno
zar ne nalazis da je dirljivo smesna ova mala cekaonica izmedju lutanja i lutanja?
presedecemo jos koji nestrpljivi sat, a onda, prvim jutarnjim vozom otputovati iznenadno |
| | | Gost Gost
| "u celom svetu kad pisu bajke - bio jednom, bilo jednom, uveravaju te da je to istina jedino u zakavkazju pocinju bajku: bilo jednom, a mozda i nije bilo ti veruj ako hoces, a mozda i ne moras kad je rec o meni - stvar treba zavrsiti zakavkaski bio jednom, a mozda i nije bio..."
|
| | | Gost Gost
| kmezava pesma
u ovoj ulici i prolece je osedelo i sve je nekako i namrsteno i starije. sad vidim da je, u stvari, jedino vredelo detinjstvo bezbrizno i sarene lagarije
al' odavno smo pojeli secerleme pobegle senke...jurnjave...kikot pticiji... zvonici matori kaslju pozutelo vreme niz drvorede sto vise nisu niciji.
mnogo je blesavo sto smo ovako umorni, sto dane odrasle i krpimo i paramo i ne umemo ko nekad od srca, bezazleno budni da sanjamo i sebe najlepse varamo.
decaci, molim vas, lazhite kol'ko god umete, jer jednom kad se starost u dusu zarije bice vam jasno da od svega razumete samo te davne skupocene lagarije |
| | | Gost Gost
| Ko sam ja? Niko, trava... Ja sam rodjendan slona i smrt mrava na istoj slamarici... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:46 | |
| MOSTOVI
U meni veceras jedna reka razbila ogromna brda daleka, muci se urlice, razmice klance i kida svoje zelene lance, i rije kroz moje srce i pece i kroz oci mi kipi i tece.
U tebi veceras ta ista reka, cudno je meka. I cas je srebrna, i cas je plava, u njoj se tisina odslikava.
Svako u sebi reke druge, pod istim mostovima sretne, zato su nase srece i tuge uvek drukcije istovetne. |
| | | Gost Gost
| Ljubav
Da li je istina ono sto pise Kalevali: "Ruka sto daje, uvek je iznad ruke koja prima?"
Da li je istina ono sto govore u Basri: "Ljubav je kao senka. Ako trcis za njom, nikad je neces stici. Ako joj okrenes ledja pratice te".
Neko je negde rekao i hvala mu: "Da bi se istinski volelo, treba odrasti do deteta". Nasmej se zato ako ti kazu da si mali covek.
Nema male srece i male bolesti. Nema male kradje i male smrti. Nema malog rata niti malog postenja. Nema maloga prijatelja i male tajne. Nema maloga coveka i male ljubavi.
Ne okreci nikad ledja da bi te voleo.
Secam se tvojih prvih zuba. Secam se tvojih prvih koraka. Secam se: Decja bolnica u Novom Sadu. Sedim kraj tvog kreveta i molim sve na svetu da mi ozdravis. I ozdravio si. No Bog nam nije verovao tih dana. Ni priroda. Ni ljudi. Verovala je samo nasa ogromna ljubav. Verovala je samo tvoja ruka u mojoj ruci, dok je kao kucica slikala azurnu svetlost po mojim dlanovima. Mi se prevrcemo naglavce kao pescani sat. I menjamo se jedan s drugim.
Dobices jednog dana dublji glas. Poceces da se brijes. Ozenices se i zaposliti.Imaces svoju decu i pricaces im svoje bajke. A ja cu biti sve detinjastiji i bezazleniji.
Prepoznaces me po tome kako naivno verujem da cu vecito ziveti, opcinjen unutrasnjim govorom poput drevnoga boga Ptaha, koji je prvo smislio ceo svet u sebi zatim izdahnuo okolo svoje neverovatne misli,i tako,ogromnom mastom, sam u Nicemu,jedini,oziveo sve ono sto je jos bilo nestvoreno.
Onda ce doci sve naglo: moji poslednji zubi. I odmah posle toga: moji poslednji koraci. Na kraju: neka bolnica u ko zna kojem gradu. Sedi kraj moga kreveta u neko ovakvo vece makar samo sat ili pola sata. Bice to sasvim dosta za sve proklete godine. I neka moja ruka bude u tvojoj ruci. I neka kao kucica naslika onaj isti pitomi svetlosni znak na tvojim dlanovima znak da ti nikad nisam, nikad okrenuo ledja da bi me postovao i voleo.
Ljubav je kao snaga: ako je vise trosis, vise ces je i imati.
Kad bi ptice ovako umele da vole, kao ja, vec bi se pretvorile u vetar. Kad bi potoci ovako umeli da vole, kao ja, vec bi postali okeani. Kad bi prostori ovako umeli da vole, kao ja, vec bi postali beskonacni. Kad bi vreme ovako umelo da voli, kao ja, vec bi se pretvorili u vecnost.
Kad bi zemlja ovako umela da voli, kao ja, vec davno bi bila zvezda. |
| | | Gost Gost
| u obicnom sam sebe uhvatio, pa nikad nisam to sakrivao, bar sam posteno kiriju platio, na ovom svetu sto sam ziveo
mozda sam nekome jad iscelio, i nekom u zenice sjaj namamio, i u komsiluk zvezde doselio, u prozor svitanja uramio
ako mi zivot krila skrati, i sneg u oku pocne da veje, znam , bar se necu pokajati sto sam umeo da se smejem |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:47 | |
| zaboravi da negde na svetu postoje tvoji muzevi, i moje zene, i postelje u kojima su snovi - zanat danas ce drumovi biti za mene i tebe pruzeni daleko negde u nepovrat
mozda smo nas dvoje rodjeni zato da tuda odemo, da ti milujem kosu i budem nezan prvi, pa posle da jedno drugome malo lepoga prodamo za jevtin honorar ljubavi i skroman baksis krvi
nikad zbog tebe necu ici da trazim rum, ni da napisem najbolju pesmu kraj case ne placi za mnom kad se vratis niz drum ne masi ... ni ja necu da masem .... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:47 | |
| postoji nesto brze i od same mogucnosti da se covek sporazume sa svojom mislju nekakva groznica uobrazilje carolija trag koji se vec dogodio unapred
secam se svoje prve skolske torbe nisam zurio da je otvorim dugo sam je posmatrao, obilazio oko nje i zamisljao u njoj obilje neobicnih stvari
i danas, evo, ako dobijem poklon, ne otvaram ga danima lepse mi je da zamisljam sta moze biti unutra uvek je tako sa zatvorenim stvarima
i tek kad oljustis omot, prestaje svaka carolija, jer vise nema smisla ni jedna igra pogadjanja |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:50 | |
| Ovo je pesma za tvoja usta od višanja i pogled crni. Zavoli me kad jesen duva u pijane mehove ja umem u svakoj kapiji da napravim juni, i nemam obične sreće i nemam obične grehove.
Podeliću sa tobom sve bolesti i zdravlja. Zavoli moju priliku što se tetura niz dan. Sutra nas mogu sresti ponori ili uzglavlja. Svejedno - lepo je nemati plan.
Lepo je ne biti činovnik ni doktor. Uputi telegram mome ocu:"Postoji tužna divota Vaš sin ne ume ljude da spasava od smrti, on, znate, spasava od - života..."
Zavoli trag mog osmeha na rubu čaše, na cigareti, i blatnjav hod duž ulica koje sigurno nekuda vode. Bićemo suviše voljeni ili suviše prokleti, budi uz mene kad odem.
|
| | | Gost Gost
| ... Ako ti jave: umro sam, ti znaš: ja to ne umem.
Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.
Nemoj da budeš tužan toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, čudno drag.
Noću kad gledaš u nebo, i ti namigni meni.
To neka bude tajna.
Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti - to ja još uvek šašav letim i živim.
|
| | | Gost Gost
| Zivot je sve nesto iz pocetka. Juce i prekjuce sutra ne vrede. Nema na svetu dva ista petka, dve iste nedelje, dve iste srede. Pa cemu onda razocaranja? Ako je jedna ljubav - corak, Odmah se drukcije i lepse sanja. I kad si najvise tuzan i gorak nekih se novih ociju setis i shvatis da letis... divnije letis. Ko je to video da decak pati? Da kunja kmezav i da place? Svaki put moras iznova znati da volis bolje, da volis jace. Ne da se vadis. Ne da se tesis. Vec da se istinski do neba smesis. Nema na svetu dve iste srede, dva ista utorka, dva ista petka. Sve nove ljubavi drukcije vrede. Zivi se svaki put iz pocetka. Zivi se da se nikad ne pada. Da budes snazniji posle oluje. I da se u tvom srcu vec sada 100 zlatnih zvezda unapred cuje. |
| | | Gost Gost
| dan je niz mutna polja prosut
vucaram svetom dva prazna oka zurim u lica prolaznika koga da pitam, gladan i mokar, zasto se nismo sreli nikad?
il je vec bilo? trebao korak? mozda je sasvim do mene dosla. al' ja, u krcmu svratio gorak, a ona ne znajuci-prosla
ne znam ceo svet smo obisli u zudnji ludoj podjednakoj, a za korak se mimoisli
da, mora da je tako |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:51 | |
| |
| | | Gost Gost
| ne razumem se ja u ovo kamenje sto miruje - i to mu je sva krivica
mozda sam samo zbog ljuljaski imao obraza da ostanem sve do sada ovom svetu u gostima
inace, objasnite mi ljudi, sta cu ovako divno blesav sa ovih milion ptica u mojoj krvi i kostima?
mozda postoji molitva koja sve resava i sve prasta?
mozda i u kockama uzidanim u drumove zivi nekakv nemir neprestan i dug?
ali sta cemo kad nas uvek i opet uvek ima ovakvih koji stalno koji stalno, koji stalno ponovo cvetamo kao basta od aprila do septembra, pa onda opet ponovo tako, i ponovo, i ponovo - u krug? |
| | | Gost Gost
| na svet sam dosao slican ljudima koji na srcu nemaju ljusku
i sve sam menjao u grudima za jednu pesmu dobru i ljudsku
u nebo sam se sunovratio sa svima sam se vlazno ljubio
i kome treba, neznost vratio i kome treba, bol izgubio
sta sam to imao od zivota? neciju kosu... neciju ruku...
i jedno srce ustreptalo i dva-tri osmeha tiha i prosta
sve je to ponekad tako malo sve je to, videces, sasvim dosta... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:52 | |
| ti svakako razumes: sve je, sve je, sve je gotovo
uplaseno sam pijan i prazan i sam
ponekad netko naidje da me zabrinuto voli i pazi, neko kome prepričavam sve tvoje putokaze do mog usijanog temena
nikome nemoj reci, ali ja, ja koji najmanje znam o sreci, hteo bih malo nespretne srece tom nekom drugom da dam
i dok umire drvece i vetar po liscu gazi, hteo bih da mu bude dobro, sasvim dobro, u ime aorista moje ljubavi i davnoproslog vremena |
| | | Gost Gost
| dobivsi sebe na poklon od ovog ovde jedinog i nepovratnog zivota, mi u tom srcu nosimo sve ono sto postoji i sto ce tek postojati u nasim drugim zivotima.
i ne kvarimo ga kao igracku, da otkrijemo cime voli i ne kvarimo ga da vidimo cime se boji i cime sanja |
| | | Gost Gost
| zato i hocu samo da te zamolim: preleti beskonacnost i pobedi vreme i mastu, ali nikad ne zaboravi kako se koraca po zemlji .... |
| | | Gost Gost
| cesto te tako vidim
istina , kao u nekoj dalekoj srebrnoj magli ali divno te vidim
na nogama ti cizme od sedam svetlosnih milja
u ruci ona lampa u koju, posle aladina, umesto duha zatvaras obrise vecitog vremena
i cujem sapuces: sezame i svet se pred tobom rasklapa |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić Sub 31 Mar - 11:53 | |
| dodirom tvojih misli prostori sebe otkrivaju
duzina tvog vida tinja i pokrece krvotok jes nenacetih svetova
letis na carobnom cilimu i dizes se za pticama tamo gde je sve prozirno, sve u jednoj dimenziji kao na decijem crtezu, al ima neceg ljudskog, dubljeg od covecanstva
tamo te cekam budan u svom kosmickom snu |
| | | Gost Gost
| nikad ti nisam rekao koliko do suza volim tvoju trsavu glavu koja u sumrak mirise na sapun i jesenji vetar
glavu u kojoj stanuju samo visoke boje, ogromne, nedostizne,
sposobnu da razume spirale nebeskih ognjeva, geometriju sna i hrabrost novih Ikara koji ce krenuti sutra ka nepoznatim suncima brzinom prema kojoj je svetlost obicno puzanje |
| | | Gost Gost
| sine moj, i ja letim
kao sto ptica ne ostavlja otiske krila u vazduhu, tako se i ja krecem verujuci u ono sto bih hteo da vidim, a ne sto stvarno vidim
mozda to znaci uci u unutrasnjost tisine
mozda to znaci postici ono sto ne moze svako:
da zivot ne bira nas, vec mi njega da biramo |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miroslav Mika Antić | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 15 od 26 | Idi na stranu : 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 20 ... 26 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 129 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 129 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?