|
|
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 16 Jul - 16:33 | |
| Uvek je mirisala na Milano...Prepoznavši njen parfem na stepeništu, zastao sam uplašen da je možda upravo otišla. Ne, nije...Pakovala je svoje stvari. Pogledala me je preko ramena, i zadrhtala kao košuta, zatečena "in flagranti" sa mojim plavim puloverom prislonjenim na grudi. Smislio sam hiljadu stvari koje ću joj reći, a i ona je ponešto smislila, koliko je znam...Da smo rekli išta od toga, to bi potpuno zapetljalo stvar. Ovako, stvar se odmotala kao klupko vunice ispušteno iz krila. Zadivljujuće jednostavno... "Samo sam htela da imam nešto tvoje... Zauvek..." Zumirao sam kristalnu kap u njenom lepom oku, koja je svetlucala kao titrava rosa na malenom zvončiću đurđevka. Sretan sam ja momak... Neki režiseri potroše čitav život čekajući takvu scenu, i opet ne uspeju da je snime. Hajde konju...Reci joj... Osetio sam da uglovi usana izmiču kontroli. "Želiš nešto moje? Zauvek? - Da li bi prezime moglo da posluži?"
Đorđe Balašević - "Tri posleratna druga |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 16 Jul - 16:33 | |
| "Zamrznem tako likove na tajnoj večeri u bezimenoj podkarpatskoj gostionici, Sluge i Gospodare, Silne i Prepadnute, Lukave, Priglupe, Sretne...I mislim: Koji je moj? Čiji sam ja to? Na talasima čije krvi penušaju mehurići moje embrionske duše, i u čijim se venama, a da grešan i ne sluti, koprcaju kao punoglavci moja čula i tkiva, moj fosforni skelet, i usplahireno jato mojih mladeža? Ali ne brinem puno o tome da li je Taj bio Srbin, Tatarin, Kozak? Ni da li se krstio, klanjao, pisao s leva na desno? Ne...Brinem jedino da nije bio podlac? Palikuća? Bratoubica? Ili je bio neko ko je sekao srce na kriške, da bude za sve...Neko kog su uvek pitali kad o čemu treba presuditi... I neko kome se i Bog obradovao kao dragom rođaku...kada mu je umoran zakucao na Nebo..."
Đorđe Balašević - "Jedan od onih života" |
|
| |
putnik VIP
Poruka : 10917
Učlanjen : 28.03.2013
| |
| |
putnik VIP
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 22 Feb - 15:00 | |
| Ćaletova pesma
Ne pitaj me nikad više zašto neven ne miriše Ne sećam se, to je priča duga Ne pitaj me tu pred svima šta to na dnu čaše ima ne pitaj me nikad zašto cugam
Bolje da šešir nemam pod njime đavo drema sneva i izvoljeva – đavo mi je kriv
Budi me u zlo doba, za njega red ne važi On mora sve da proba, to đavo vino traži
Ne pijem što uzivam, nit što mi dobro stoji – pijem da njega napojim
Ne pitaj me, ne znam kasti gdi će koja zvezda pasti gdi će pasti dugme s mog kaputa Ne pitaj me što na kraju svi kerovi za mnom laju ne pitaj me nikad zašto lutam
Budi me u zlo doba, za njega red ne važi On mora sve da proba, to đavo mesto traži
Ne lutam sto uživam, nit miris druma volim – lutam da njega umorim
Ne pitaj me dal je zima dok po rosi s ciganima brilijante za kravatu biram Ne pitaj me zašto tice ne sleću na svake žice ne pitaj me nikad zašto sviram
Budi me u zlo doba, za njega red ne važi On mora sve da proba, to đavo pesmu traži
Ne, ne sviram sto uživam, nije to pesma prava – sviram da njega uspavam |
|
| |
putnik VIP
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 22 Feb - 15:24 | |
| Neki novi klinci
Moj deda već dugo Ore nebeske njive Ali baka još čuva sve stvari I sliku našeg sveca Na dan kad sam rođen Tu je posađen orah I u avliji, pod gustom krošnjom Sad igraju se deca Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci Kroz maglu treperi Devet sveća na torti (Tad sam dobio par mandarina I malog belog zeca) U maju, još uvek Zriju komšijske bašte, Ali trešnje i zelene kajsije Kradu druga deca Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci Moj drugar Milutin Druga klupa do vrata Ima klinca od četiri i po I uči ga da peca Ponekad ga sretnem Mahne kroz prozor kola A u porti, za loptom sad jurcaju Neka druga deca Neki novi klinci, neki novi klinci, neki… |
|
| |
Unforgettable Master
Poruka : 8537
Godina : 37
Učlanjen : 12.09.2017
Raspoloženje : Do neba.
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Uto 22 Jun - 23:51 | |
| "Bila je cvetak..no, to je jučerašnja vest.. Svi smo mi Gospodari Sveta tu negde s dvadeset i šest.. Naš grad je bio njen lični atelje..veliki film se snimao.. Bila je jedna od tri želje koje sam ikad imao.."
"Ponekad zafale reči, a kad zafale reči možeš misliti koliko ti fali taj neko..."
"Laku noć njene pospane oči.." |
|
| |
EROTIC MAN MODERATOR
Poruka : 48591
Učlanjen : 17.03.2015
Raspoloženje : kako ja hoću
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 22 Jul - 13:54 | |
| sreća je kad je svuda sivilo
a tebi u srcu duga |
|
| |
Salome Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Pon 18 Okt - 13:46 | |
| Ne dajte se, ako do sada niste . |
|
| |
Emelie Master
Poruka : 382385
Učlanjen : 29.03.2018
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Čet 2 Dec - 21:36 | |
| |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 11 Maj - 8:49 | |
| "Zaljubiš se jer je to tebi potrebno, a voliš jer je to potrebno nekom drugom." |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 11 Maj - 8:50 | |
| "Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni…" |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sre 11 Maj - 8:53 | |
| Ringišpil
Curi od jutros od četiri - pet Rešilo nebo da potopi svet Nad gradom danima vise iste kulise
Poliva kiša al' to joj je zanat Ma sve mi je ravno k'o severni Banat Manje više, i sa kišom i bez kiše
Vreme se vuče k'o teretni voz Gde li večeras da pomolim nos? Klasika: "Konobar, un cafe' macchiatto". Pa da
Prolazi vreme, al' to mu je manir I sve je to plitko k'o plekani tanjir Izeš sliku, nigde jedra na vidiku
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi To ne zna niko, samo ti Bez tebe drveni konjiæi tužno stoje
Dođi, iz plave boce se pojavi Bar jednu želju ispuni I dodaj svetu malo boje, čudo moje
Veće se klati k'o prezreli klip Teška vremena, a ja težak tip Gravitacija začas uzima svoje
Slab sam ja igrač za subotnje gužve Al' shvatam pomalo te pokretne spužve Neko pijan lakše život odrobija
O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi To ne zna niko, samo ti Bez tebe drveni konjići tužno stoje Dođi, iz plave boce se pojavi Bar jednu želju ispuni I dodaj svetu malo boje, o, čudo moje Sustajem, odustajem, pritiska me kao pegla Javi se, pojavi se, dodaj svetu malo legla Nekad si me èudila, o, danas bi mi tako legla Dodaj malo ludila, dodaj svetu malo vergla O, daj okreni Sustajem, odustajem Taj ringišpil u mojoj glavi.
|
|
| |
Viktorija Član
Poruka : 76
Učlanjen : 11.09.2022
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Ned 2 Okt - 16:11 | |
| |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 22 Okt - 17:59 | |
| Bio je to još jedan od onih dana kad ti baš ne ide… No, da njih nije, kad bi se i setio da postoje i dobri dani? |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 22 Okt - 18:00 | |
| A more ume nemilosrdno da se primiri… Katkad me, eto, oseka danima i danima ostavi nasukanog i samog… Ali delići Onog Talasa zapali su u svaku božiju pukotinu Ove Stare Stene… I, ma šta da se desi… U meni će zauvek ostati ona so… |
|
| |
Salome Master
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 22 Okt - 18:01 | |
| Eh… Strašno je kad ostariš, zaista… No, još je strašnije kad ostariš mlad. Kao većina onih koje znam… |
|
| |
Viktorija Član
Poruka : 76
Učlanjen : 11.09.2022
| Naslov: Re: Đorđe Balašević Sub 5 Nov - 15:46 | |
| |
|
| |
Salome Master