|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Pon 9 Feb - 9:56 | |
| KOD JASENOVCA PONIRE SAVA
Kod Jasenovca ponire Sava u ponor pomora, u bezdanje ... Oslušni kako se stropoštava niz ljudske kosti i lobanje. S visina života pada rijeka i daleko se njen jek čuje — širom svijeta i širom čovjeka taj strašni sunovrat odjekuje. Kod Jasenovca ponire Sava u ambis čovjekov (O, taman li je!) pa potom izranja široka i plava dozvana dušom Slavonije. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Pon 9 Feb - 9:56 | |
| U GRADINI GROB DO GROBA *
U Gradini grob do groba, a u svakom po grad ljudi, sto grobova — sto gradova pod cvijećem uzaludnim.
Nit ga beru niti kose, nit njeguju, niti gaze, nit mu vjetri prah raznose, nit ga pčele obilaze.
Samo cvjeta, samo vene, samo vijek svoj vjekuje, da tišinom opomene, da tišinom odjekuje.
U Gradini grob do groba, na dva jutra zemlje plodne sto grobova, sto gradova od Gradine — kud god odem.
* Na ušću Une u Savu, u ataru sela Gradina, prekoputa Jasenovca, ustaše su prošlog rata ubile maljem ili zaklale nožem preko 350 hiljada ljudi, žena i djece, uglavnom iz Potkozarja. Svi su oni pokopani u stotinak mamutskih grobnica koje se danas raspoznaju kao bolna ulegnuća na obrazu Zemlje. / |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Pon 9 Feb - 9:57 | |
| NOĆ. NOVEMBAR
Noć. Novembar. Kiša vlaži, vlaži ... Pomrčina zgusnuta do krika. U odžaku, ko da milost traži, vije vjetar bolom beskućnika.
Negdje nekakva kapija pjeva, s prizvukom tuge zaboravljenih. U meni nešto dozrijeva, čudno nešto noćas zri u meni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Pon 9 Feb - 9:58 | |
| PROLJEĆE
STARIJI ZA TAMU JESENI TMASTE I GRUBLJI ZA GRUBOST OVE ZIME PROŠLE JA VAM OVOG PROLJEĆA NEĆU MAHATI LASTE I NEĆU VAM REĆI TOPLO DOBRO DOŠLE VRAPCIMA JA MORAM NJEŽNO KAO OTAC REĆI NEŠTO LIJEPO U ČAS OVAJ PLAVI VRAPCIMA TOM SITNOM GRUMENJU ŽIVOTA ŠTO JE CVRKUTALO ZIMUS NA MEĆAVI DOK STE VI ISPOD TUĐEG NEBA IZVODILE SVOJE IGRE VRAGOLASTE NE VAŠ CVRKUT MI SAD ZBILJA NE TREBA RAZMAŽENE GOSPOĐICE LASTE ONI SU ZIMUS ZEBLI ISPOD STREHA ONI SU LJUBILI I GOLO OVO GRANJE MOJE POŠTOVANJE VESELA RULJO SMIJEHA DRUGOVI VRAPCI MOJE DUBOKO POŠTOVANJE.
Stihovi preuzeti iz književnog časopisa za decu "Riznica", Broj 5 | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Čet 21 Maj - 9:49 | |
| Razglednica iz umiranja - Vito Nikolić
Pišem vam, evo, dragi moji, iz ovog lijepog umiranja, kao što je red, kao što pristoji da se javljamo tako s putovanja, s godišnjih odmora, sa ljetovanja, iz tamo nekih niških banja, iz tako nekih budvi, nekog kranja - pišem vam, dakle iz ovog lijepog umiranja. Umiranje - to je ovdje, na jugu, pa možda i nešto južnije od juga, tu vječne rane svu noć šume tugu, a jutrom opet sviće zlatna tuga.
Tuge ovamo ko sunca na Hvaru, pa duša za čas bakarno preplane (samo što ovdje ne daju ni paru ako ponekad tuga ne osvane).
Ostaću ovdje dugo dugo pa možda čak i nešto duže, srodio sam se, eto, sa ovom tugom, sa ovim ranama što tugom tuže. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Sub 3 Sep - 18:12 | |
| Još mogu poneki osmijeh da slažem Vitomir Vito Nikolic Još mogu poneki osmijeh da slažem, poneku sreću da odglumim, još mogu ponešto lijepo da kažem svakom, osim sebi. Ne daju mi bolnice: Brezovici, Bežanijske kose, Kasidoli… Uzalud se vraćam nekoj dragoj slici: ptici, nebu, lišću…boli, boli, boli... I krijem se tako krvav, unakažen u zavjese svoje crne strašne kiše... Još mogu poneki osmijeh da slažem, ali sve tiše, tiše, tiše... |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:05 | |
| БАЛАДА
Ми смо бескућници ал' не и убице и зашто нас се свак гнуша и боји, зашто шириш плаве очи дјевојчице кад прођемо јутром крај прозора твојих?
Нисмо ми с Марса пали, жива била, овакви се дроњци ни горе не носе, па кад отуд’ нисмо што би се плашила. наших мутних очију и прљаве косе?
Ми смо људи к’о и други људи само с много више среће зле, али зато ми имамо груди и широко срце за сваког и све.
Ми смо бескућници, ал’ не и убице и нек нас се нико не гнуша и боји, немој ширит’ плаве очи дјевојчице кад прођем опет крај прозора твојих.
|
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:06 | |
| БИЋЕ ЈЕДНО ВЕЧЕ
Једном кад буде вече кад будеш сама и буде нека киша лила, једном кад око својих усана нађеш туђи осмијех, мила знам, биће ти тешко а мене неће бити да ти у том часу штогод кажем. Биће једно вече, једна киша и ти коју сам дивно умио да лажем. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:07 | |
| БЕЗ СВЕГА МОГУ
Без свега могу - без руку, без ногу, без главе се чак осјећам много комотније, али без срца - без срца не могу, тог маленог срца својег и свачијег. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:11 | |
| ДАН
Ни у какав дневник овај дан не може, ово ругло дање, малодушно, сиво, ни кише да се покисне до коже, ни вјетра, ни сунца, ничег живог.
И то тако тиња - изван људи, млако, нико тим не живи. Вичем срдит вани: Дане, ђубре једно, не свиће се тако, губи се натраг па пристојно свани. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:12 | |
| ДРУМОВАЊА
Пјевају у мени друмови снажни, друмови добри као длан очин. Морам данас отић некуд, да потражим мало одмора за уморне очи.
Идем без поздрава, без порука, овако лијепо помућеног ума, да тражим окука, окука, окука, и иза сваке - само парче друма.
Пустите ме, пустите да одем, без питања како, и зашто, и докле, друмови увијек некуда воде, а ја сам номадском глађу проклет. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:13 | |
| И ОПЕТ ЈЕСЕН
И опет јесен. Опет тутње бескрајне кише по Никшићу, и опет старе црне слутње, и опет - сам си, Николићу.
И опет нека писма дуга, очајна писма - без адресе, а нигдје драге, нигдје друга, само та јесен. Опет јесен.
А шта ако просвирам тај метак кроз ово чело невесело, а онда почне све испочетка: живот, страдања, па опет - чело.
А шта ако нема заборава, ако је то само вјечна игра круга? А шта ако тамо испод трава боли ова иста људска туга? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:24 | |
| НЕ ВЈЕРУЈЕМ ОВОЈ НОЋИ
Не вјерујем овој ноћи издаће ме. Ако само склопим очи, ако тренем, прикрашће се, заклаће ме, или ће ме удавити омчом мрака.
Не вјерујем овој ноћи, црној, глувој, без корака. Још могу понеки осмијех да слажем, понеку срећу да одглумим, још могу понешто лијепо да кажем сваком осим себи - не дају ми болнице, болнице, брезовици, бежанијске косе, касиндоли. Узалуд се враћам некад драгој слици, птици, небу, лишћу... Боли, боли, боли...
И кријем се тако крвав унакажен у завјесе своје црне страшне кише... Још могу понеки осмијех да слажем али све тише, тише, тише... |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:25 | |
| НЕСАНИЦА
Ноћу, У грчу несанице, Дозријевају самоубице, А онда тамо у освите сиве Падају зрели међу живе. Да ли то и ја Дозријевам Ноћас док вјетар жално пјева
По улицама И под мојим челом, Да ли то и ја дозријевам Или сам, можда, већ презрео, Па сада венем сам и таман Миришући невесело. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:26 | |
| ИНТИМЕ
Ноћас тако желим да ме неко воли, прегршт нечије њежности ми треба; ноћас ћу све да заборавим и преболим и да се вратим у наручје неба.
Ја сам био кафански и више нич'ји, и био пуст и презрен - нежељен ко гробар. Ноћас бих хтио себи - дјечаку да личим и да ми опет кажу како сам добар. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:27 | |
| КЛЕТВА
Бестрага ти глава о али без трага већ одавно иде моја глава драга из зоре у зору зора а шта даље ко нас у тај бестраг из бестрага шаље...
Ниси ништа ружно рекла добра жено све је то још давно ружније речено проклет сам ја проклет зна то ова глава па се ево луда некако спасава па ме ево некуд очајника води да ми пукне мрамор у некој слободи. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:28 | |
| МОЖДА
Можда ту љепоту којом живим сада у неком животу просањах некада сад и она ми стиже у мимогреду у овом животу ко зна ком по реду.
Можда баш овако и баш оволико стајао сам давно пред том истом сликом не слутећи да ће она једног дана изаћи да живи изван свога рама! |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:29 | |
| ПРВИ СНИЈЕГ
Соња, изађи да скитамо, имам луду жељу вечерас да лутам. Соња, изађи и изнеси само мало њежности испод капута. Мало њежности, мало само, залогај један за огромну глад. Соња, изађи да скитамо, ноћас је нестварно лијеп град. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:29 | |
| ПРОЉЕЋНА АСОЦИЈАЦИЈА
Зашто твој мали смијех не може да се сије по орањима црним; да клија и зрије, да зрни попут пшенице?
Тада бих на слаповима мојих вена саградио воденице и постао млинар вјечито прашњав од твога смијеха? |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:30 | |
| ПРОЉЕЋЕ
Старији за таму јесени тмасте и грубљи за грубост ове зиме прошле, ја вам овога прољећа нећу махати, ласте, и нећу вам рећи топло добро дошле.
Врапцима ја морам, њежно као отац рећи нешто лијепо у дан овај плави, врапцима том ситном грумењу живота, што је цвркутало зимус на мећави,
док сте ви негдје, испод туђег неба изводиле своје игре враголасте. Не, ваш ми цвркут сад, збиља, не треба, размажене госпођице ласте.
Они су зимус зебли испод стреха, они су вољели и голо ово грање. Моје поштовање, весела руљо смијеха, другови врапци – моје дубоко поштовање. |
| | | lana MODERATOR
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Ned 11 Sep - 15:31 | |
| УМЈЕСТО МОЛИТВЕ ЗА ДАЛЕКУ
Понекад, давна, сјетим те се, А нешто топло засја у души Као од добре старе пјесме Што се случајно запјевуши.
Гдје ли си ноћас, ти далека, Да ли си негдје свила дом, Или још увијек, ко некад, Луташ поноћним Београдом?
Да ли још тражиш оног чудног, Оног из твојих снова врелих, Кога си тражила узалудно И оне ноћи кад смо се срели.
Тражи, само тражи, трагај, Он ипак једном мора доћи Из твојих лијепих снова, драга, У твоје нимало лијепе ноћи.
Као што дођу ове пјесме Из дивних шума непознатих Право у наше ружне несне, У горку збиљу касних сати.
Понекад тако сјетим те се, А нешто топло засја у души Као од добре старе пјесме Што се случајно запјевуши. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Čet 7 Dec - 17:27 | |
| Fotografija sa osmrtnice
Kada li se nasmijao covjek shto se jutros smije sa posmrtnog svog plakata ko da nikad umro nije.
Je li znao dobri covjek, je li mogo i da sluti, da ce jednom s tim smijehom tako crno osvanuti.
Kakva je to davna sreca ozarila njemu lice - da bi mu se narugala jutros s crne osmrtnice. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Čet 7 Dec - 17:28 | |
| DRUMOVI Pjevaju u meni drumovi snazni, drumovi dobri ko dlan ocin, Moram danas otic nekud,da potrzim malo odmora za umorne oci.
Idem bez pozdrava,bez poruka, ovako lijepo pomucenog uma, da trazim okuka,okuka, i iza svake-samo parce druma.
Pustite me,pustite da odem, bez pitanja kako i zasto i dokle, drumovi uvijek nekud vode, a ja sam nomadskom gladju proklet.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Čet 7 Dec - 17:28 | |
| GIMNAZIJALKE NA SNIJEGU
...A da ih nije onako zimi, njih sto vjecno na ljeto misle, mi bi se proveli kao Eskimi -kao pingvini smrzli bi se
Da nije tih ociju i tih lica iz kojih vjecno sunce grije...
...Gimnazijalke, danas svakoj po petica iz zivota, ljepote i poezije |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić Čet 7 Dec - 17:29 | |
| UMJESTO MOLITVE ZA DALEKU
Ponekad,davna,sjetim te se, a nesto toplo zasja u dusi kao od dobre stare pjesme sto se slucajno zapjevusi.
Gdje li si nocas,ti daleka, da li si negdje svila dom, ili jos uvijek,ko nekad, lutas ponocnim Beogradom.
Da li jos trazis onog cudnog, onog iz tvojih snova vrelih, koga si trazila uzaludno i one noci kad smo se sreli.
Trazi,samo trazi,tragaj, on ipak jednom mora doci iz tvojih lijpih snova,draga, u tvoje nimalo lijepe noci.
Kao sto dodju ove pjesme iz divnih suma nepoznatih pravo u nase ruzne nesne, u gorku zbilju kasnih sati.
Ponekad tako sjetim te se, a nesto toplo zasja u dusi kao od dobre stare pjesme sto se slucajno zapjevusi.
|
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Vitomir Vito Nikolić | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 4 od 7 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 542 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 542 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie