Iskreni ljudi su zdraviji?
Da biste bili zdravi, jedite mnogo voća i povrća, redovno vežbajte i – prestanite da lažete. Naime, jedno novo istraživanje pokazalo je da iskrene osobe imaju bolje mentalno i fizičko zdravlje, od onih koji svakodnevno lažu.
Polovina od 110 ispitanika imala je zadatak da prestane da laže na 10 nedelja, dok je druga polovina pripadala kontrolnoj grupi.
“Iskreni” su kasnije primetili da imaju manje glavobolja, da su manje napeti i anksiozni nego obično.
Ranija istraživanja pokazala su da ljudi u proseku izgovore 11 laži nedeljno.
“Mislim da laganje izaziva mnogo stresa među ljudima. Iskrenost, ne samo da je dobra za veze, nego i za pojedinca”, kaže dr Brajan Bruno, vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za psihijatriju u Lenoks hil bolnici u Njujorku.
Na kraju 10-nedeljne studije, neki učesnici pronašli su vrlo pametne načine da izbegnu laži.
Jedna od istraživača, Anita Keli, profesor psihologije, primetila je da su neki shvatili da mogu jednostavno reći čistu istinu, umesto da preuveličavaju, dok su drugi na “škakljiva” pitanja, odgovarali novim pitanjem, kako iskrenošću ne bi povredili neku osobu.
“Mislim da su i najsitnije laži problematične. Cilj je da ih se potpuno oslobodimo. Barem ih možemo smanjiti”, kaže Keli.
B92
Juče u 19:56 od Boogie
» Smešni snimci, slike..
Čet 21 Nov - 16:46 od Poly
» Razni vicevi
Čet 21 Nov - 16:44 od Poly
» Max Leiva, 1966 | Abstract Figurative sculptor
Sre 20 Nov - 18:52 od Poly
» Misli nas "malih" ...
Sre 20 Nov - 0:15 od Emelie
» Pesma za moju dušu
Sre 20 Nov - 0:11 od Emelie