Neću više da se igram toga Nešto mi je drugo na pameti Čini nešto od života svoga Budi jača pa mi se osveti
Dosjeti se svake moje mane Svega što si nekad znala kleti Naljuti se kad pomisliš na me Budi jača pa mi se osveti
Zaboravi da te volim žarom Od koga se može umrijeti Obraduj me samo jednim darom Budi jača pa mi se osveti
Enigma
MODERATOR
Poruka : 55658
Učlanjen : 29.03.2011
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:04
У НАМЕРИ
У намери да будемо исти са што мање разлика у срећи са своје сам силазио звезде трудио се да не будем већи.
Цео свет сам држао на оку да не чини што ти не би хтела револвер сам носио о боку спремао се на опасна дела.
Кад си руку пружила за дугом плако сам од велике части господар сам ал’ ћу бити слугом - смањујем се да ти можеш расти.
Шта је после било не зна нико и за дуго нико неће знати ја је чекам зна се тек толико да ми се са своје звезде врати.
Enigma
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:07
ZLATNE SUZE
Da nije mene bilo da nisam bio jak ko bi sa duše tvoje sklonio večiti mrak
Da nije tebe bilo na teškom putu mom ja nikad pevao ne bih jer ne bih imao kom
I kada sam sam padao ja sam se nadao postoje sigurna vrata
pevao plakao gasio pakao suzama svojim od zlata.
Enigma
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:10
SRCE JE ČUDNA ZVERKA
Da nisam bio bolji i jači Ti ništa ne bi znala o meni Al' ja sam znao šta to znači I šta se sviđa takvoj ženi.
Sve što tvoje srce dira Mora imat stare arome Sa nešto malo novih manira Jer svijet je stvoren u stilu tvome.
Srce je čudna zvijerka stara I ono stalno ima na umu kako da svoga gospodara Zavede u mračnu šumu.
Da nisam bio bolji, Da nisam bio jači. Da nisam bio...
Jer ja vješto spajam staro i novo K'o čarobnjak iz šešira Za tvoje lišće lovorovo Za veličinu tvoga hira.
Enigma
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:15
PRIZNAO SAM
Priznao sam da si bolja Laskao sam tvome hiru Samo da te prođe volja I da pustiš me na miru
Nisi bila zagonetka Izdalo me tajno čulo Sve je s tobom od početka Mirisalo na rasulo
Zar ti nije bilo dosta Pusti me ne kvari Idi gledaj svoja posla A mene zanemari
Pred tobom je izobilje Iza tebe je pusto Al setićeš se opet mene Kad ti bude gusto...
Enigma
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:19
DALJINE
Daljina nije ništa ona uzalud mami ako na kraju puta opet živimo sami
Vekovi ništa nisu samo slojevi praha ako je ljubavi bilo uvek manje od straha
Daljine ništa nisu do znatiželje puke jer sve što je moje na ovome svetu to je na dohvat ruke
Vekovi neka teku po svome tajnom planu a sve što je moje može da se desi samo u jednom danu
Enigma
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 17 Jan - 11:29
CVIJEĆE I PČELE
Pčele su sastavni dio cvijeta, samo se prave da to nisu. Ne mogu da se odreknu leta a ni da odole tom mirisu.
Kada se pravi opis cvijeta, tu pčeli nešto mnogo smeta:
Drška, čaška, vjenčić, kruna a pčela se ne računa!
Pčela se našla na sto muka i sve se pita — s kojim pravom!? A cvijeće željno njenog zvuka samo zanosno klima glavom.
Drška, čaška, vjenčić, kruna a pčela se ne računa. . .
wild filly
ADMIN
Poruka : 85778
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : uvek extra
Naslov: Re: Dušan Trifunović Ned 16 Feb - 23:29
Ljubavno prostranstvo
Volim te samo toliko koliko mogu da te prežalim Od težine reči vazduh se sabija i naša ljubav se puni ekrazitom.
Što god si ti dalje To je veći prostor što pripada nama i svet izgleda pitom.
Ako si ti kraj mora do mora sve je naše.
Ako si navrh planine Ili na starom mestu u aleji ili u prošlosti s robljem u Misiru ili u budućnosti na Kasiopeji.
Što god si dalje to je veći prostor što pripada nama.
To prostranstvo opravdava postojanje moje duše među drugim svetinjama
katarina
MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pet 15 Avg - 11:25
Velike vatre
Prvo sam znao ko sam A onda krenuo svuda Gde ima i gde nema Što usamljeni traže
Od svega digao ruke Kao zverka na oprezu Kroz pojas mrtve straže Krenuo u tu jezu
Što god sam goreo duže Manje sam grejao zna se Velike vatre služe Da male vatre gase
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Gost
Gost
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 11 Nov - 11:51
Za Duška Trifunovića kažu da je opismenio domaći roken rol tako pesmu Ima neka tajna veza i danas izvode mnogi bendovi.A kako i ne bi ovakav tekst:
Ima neka tajna veza za sve ljude zakon krut njome covjek sebe veze kada bira neki put
Sidro koje ladju cuva da ne bude buri plijen tone skupa sa tom ladjom jer je ono dio nje
Ref. Ima neka tajna veza tajna veza za sve nas ima neka tajna veza tajna veza za sve nas
malalila
MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
Naslov: Re: Dušan Trifunović Sre 28 Jan - 21:16
Devet godina od smrti pesnika Duška Trifunovića
Navršilo se devet godina od 28. januara 2006, kada je preminuo srpski književnik Duško Trifunović, jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije, odnosno sarajevske rok škole.
Između Duška Trifunovića i publike, baš kao u jednoj od njegovih pesama koju je snimilo Bijelo dugme “ima neka tajna veza”. Preminuo je u Novom Sadu, gde je živeo teškim izbegličkim životom, i sahranjen je, prema vlastitoj želji, u Sremskim Karlovcima. Sahrana je okupila mnoštvo nezapamćeno u toj istorijskoj varošici.
Pop i rok muzičari sa prostora bivše Jugoslavije komponovali su muziku na osnovu niza Trifunovićevih pesama. Smatra se da je komponovano i snimljeno oko 300 njegovih pesama. Antologijske su, u izvođenju “Bijelog dugmeta” pesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”, “Pristao sam, biću sve što hoće”, “Glavo luda”... Niz takodje velikih pesama napisao je za Indekse, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Željka Joksimovića.
Trifunović je autor dvadesetak zbirki poezije, među kojima su “Zlatni kuršum”, “Pobednički krug”, “Šarena laža”, “Slobodni pad”, “Jetke pripovetke”, “Tumač tiranije”, “Bukvalno tako”, “Poezija”, “Šok soba”, četiri romana: “Gola seča”, “Kazneni prostor”, “Anđel do anđela”, “Davno i daleko”, i više dramskih tekstova.
Rođen je u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, 1933. godine. U Sarajevo je došao četvrt veka kasnije, sa zanatom bravara.
Studirao je uz rad. Prvu zbirku “Zlatni kuršum” objavio je 1958. godine. Na Televiziji Sarajevo je bio zapažen kao autor kultnih, emisija “Šta djeca znaju o zavičaju”. Kada je izbio rat u BiH prešao je u Novi Sad gde je od 1992. godine saradjivao na TV Novi Sad.
U tom gradu nagrađen je Brankovom nagradom tri decenije ranije 1960. godine, a u vreme dok je u Novom Sadu živeo teškim izbegličkim životom dobio je Nagradu “Iskre kulture Vojvodine”.
U gradu gde je najviše stvarao bio je dobitnik “Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva”. Pripala mu je i Savezna nagrada za brigu o deci.
Bitnija od svih nagrada jeste činjenica da se njegove nezaboravne pesme neprestano izvode kao nesumnjivo svedočanstvo “tajne veze” Duška Trifunovića i publike.
blic.rs
"Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski
Poslednji izmenio malalila dana Ned 11 Feb - 21:09, izmenjeno ukupno 1 puta
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Sre 28 Jan - 21:26
"Breza na mesecini"
Ja nisam tvoga kova Tebi se samo cini. Nisam iz tvojih snova Breza na mesecini.
Ti zelis da se vratim U tvoju ljubav setnu, Da tvoju dusu shvatim, I da me cuvas sretnu.
Ne treba meni neznost, Ni tvojih reci svila. Zar mogu da se vratim Gde nikad nisam bila?
malalila
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Sre 28 Jan - 21:46
Ima nešto u tom što me nećeš
Ima nesto u tom sto me neces, ostavljas mi vremena za druge. Vidim kako veselo obleces kao leptir oko moje tuge.
Ima nesto u tom sto me neces, nesto cemu ni sama ne znas ime. Sve sto kazes na salu okreces, a sve znaci – ne zaboravi me.
Ima nesto u tom sto me neces, od te lazi nacisto umrecu…
Ima nesto u tom sto me neces, i u tome sto ja tebe necu…
Poslednji izmenio malalila dana Ned 11 Feb - 21:09, izmenjeno ukupno 1 puta
katarina
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pon 9 Feb - 19:48
Bravarija i Marija
Posle rada posle crne bravarije pozivam te kod Marije: došla nova pevačica u naš vrt u duhovnu našu baštu u fabrički prehrambeni restoran
Velika je kako čujem ko Rusija a prosta ko Posavina i ko druge proste zemlje a žensko je kako čujem sve je žensko a sva naša.
Hajde sa mnom da dišemo blizu nje.
Muzika je moćno sredstvo za jedinstvo nepismenih.
Ponesi svu municiju kako čujem odlično zna kako se pali barut i kako se gasi žeđ nije važno kako peva već kako joj srce kuca i kako joj lice sija kad mi svoju zapevamo njoj u čast.
katarina
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pon 9 Feb - 19:49
Brodska himna
Nekad u davno doba preko dalekih gora prvo je ovamo došla šarena ptica roda Dugo je kružila sama iznad ove ravnice između Vučijaka i gore Motajice…
Stizali sa svih strana iz svog starog kraja, kroz mnoga vremena burna do novog zavičaja. Slušali bajke ljudi nošeni letom ptice između Vučijaka i gore Motajice…
Džinovske rasle šume, bujala barska trava, pričali bajke o svijetu velika mutna Sava. Slušali bajke ljudi nošeni letom ptice između Vučijka i gore Motajice…
katarina
MODERATOR
Gotov čovek
Evo u stvari kako je to bilo Tada sam ja bio vrlo neobičan bio sam već gotov čovek imao sam svoju dragu i imao jednu tajnu A kad imaš jednu dragu i kad imaš jednu tajnu odna su to po dve drage i dve tajne I povedoh jednog dana svoju dragu tajnim putem prema tajni A pomisli moja draga da ja nemam drugih tajni do put tajni kojim smo se uzverali Al ja sam jos nadmoćan bio Pokazah joj jedno drvo čudna roda i gledasmo zagrljeni u plodove previsoke A pomisli moja draga da ja nemam drugih tajni do to drvo i put tajni kojim smo se uzverali Bi mi žao moje drage jer ja sam jos nadmoćan bio pa joj rekoh svoju tajnu Ko god ne sme da se popne taj crvljivim plodovima pokušava stresti zrele s onog tamo moga stabla s kog još niko nije jeo osim mene To je bila moja tajna To poželi moja draga A što želi moja draga to ja želim I počesmo da tresemo Bodrila me moja daraga sturo voće dodajući a pokupi posle sama na maramu sve što pade Pa smo onda slatko jeli moju tajnu i plakali od radosti Kako ne bih zaplakao Tu je bila moja draga koja plače od radosti jer marama puna beše moje tajne I još htela moja draga Ja rušio i kupio na maramu Ona jela prosipala – a još htela Sve mi manja postajala Sve se više odmicala Mahnula mi iz daljine sa sredine tajnog puta I nestala Plačući i posrćući od radosti Sad sam ja tek gotov čovek mada nemam svoju dragu niti imam kakvu tajnu mada nisam neobičan al tek sad sam gotov čovek…
katarina
MODERATOR
Grešio sam mnogo
Grešio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe jer, samo će gresi, kada budem pao biti samo moji – sve je drugo tuđe. Grešio sam mnogo, učio da stradam leteo sam iznad vaše mere stroge grešio sam, jesam, i još ću, bar se nadam svojim divnim greshom da usrećim mnoge. Grešio sam, priznajem, nisam bio cveće grešio i za vas, koji niste smeli, pa sad deo moga greha niko neće a ne bih ga dao – ni kad biste hteli.
katarina
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pon 9 Feb - 19:50
Glavni junak jedne knjige
Glavni junak jedne knjige došao mi da se žali divno bješe glavnim biti dok me nisu pročitali. Svijetu je svega dosta ničeg željan nije osim – glavnih junaka. Saznali su moje mane moje tajne moje tuge pokidali neke strane i pošli da traže druge zatim pošli da traže druge. Svijetu je svega dosta on čeka svoga gosta a duša se trudi svaka da ima svog junaka.
katarina
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Pon 9 Feb - 20:04
Hiljade čuda
U svetu ovom sa hiljadu čuda svaki čovek živi svoje drame I moja pesma neka pođe tuda u svemu tome ima nešto za me.
I baš me briga i sve me se tiče jer pesma koja dolazi iz tame i reči njene na molitvu liče u zvuku njenom ima nešto za me.
U ruci koja maše ili preti u noći kad su zvezde tužno same u suncu koje nikad neće umreti u svemu tome ima nešto za me.
Gost
Gost
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 10 Feb - 15:37
KARAVAN
Sunce zađe pade dan sve je prošlo samo još ide karavan
Sve su sile protiv nas hladna noć i dalaje pas a prolazi karavan
Pas laje vetar nosi zato pas laje niz vetar da se dalje čuje glas kako laje jedan pas a karavan prolazi
Mi nosimo vama hleb i so pas laje jer ne zna za to
Šta bi dao kad bi znao da karavan zato ide da i psi sveta vide
Sve su sile protiv nas hladna noći laje pas a prolazi karavan
neno
MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 3 Mar - 21:23
Није био члан секција, ни млади песник пионир. Прву песму је написао тек по повратку из војске, са 22 године. У Сарајево долази са 24 године и занатом бравара, али већ следеће године издаје прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сврстан је у талас нове урбане поезије сарајевског круга, где је најдуже и стварао. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рок ен рол школа.
На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата 1992. године прелази да живи у Нови Сад где наставља да ради за ТВ Нови Сад.
Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом "Бијело Дугме". До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рок ен рол бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су "Има нека тајна веза", "Шта би дао да си на мом мјесту", "Главо луда" и тако даље. Сем тога, писао је текстове и за "Индексе", Нeду Укрaдeн, Здрaвкa Чoлићa, Арсена Дедића а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма "Има нешто"). Укупно је око 300 његових песама компоновано и снимљено, а свега 3 песме у животу је написао на музику.
Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, 30. јануара 2006.
neno
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 3 Mar - 21:42
Duško Trifunović
(1933-2006)
Voće
Neka priča šta ko hoće, najbolje je biti voće.
Čim je vrijeme da se cvate, već bacaju pogled na te.
Dok si zelen, blago meni, prođes kao svi zeleni.
Kad zarudiš, kad se zrije, svi te žele - ko će prije.
Ako niste skloni kvaru, čuvaju vas na ormaru.
Čuvaju vas u vitrini i prirodnoj veličini.
Ti mirišeš, širiš nadu, izbjego si marmeladu.
Dok si bio baš si bio zadatak si ispunio.
Neka priča šta ko hoće, najbolje je biti voće.
neno
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 3 Mar - 21:43
Srecan
Povlačim se u svoju samoću tamo gde su ljudi moga kova tamo gde se teško živi noću od tišine i opasnih snova
Digao sam ruke od skandala od prošlosti i pogrešnih želja od lepote, izvora svih zala od ljubavi i od prijatelja
Povlačim se a ostavljam ljude u njihovoj zabludi od zlata da me nađu kad i njima bude zakucala samoća na vrata.
neno
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 3 Mar - 21:44
ДАЉИНЕ
Даљина није ништа она узалуд мами ако на крају пута опет живимо сами
Векови ништа нису само слојеви праха ако је љубави било увек мање од страха
Даљине ништа нису до знатижеље пуке јер све што је моје на овоме свету то је на дохват руке
Векови нека теку по своме тајном плану а све што је моје може да се деси само у једном дану
neno
MODERATOR
Naslov: Re: Dušan Trifunović Uto 3 Mar - 21:46
БИЋЕ БОЉЕ
Донеси ми бриге своје и научи заувек, за све наше неспокоје има један диван лек,
Биће боље
Не живи се само сад. Место вечне главобоље, само реци понекад
Биће боље
Подмити ме пољупцима, обећај ми скупи дар. Не донеси никад ништа, али реци једном бар
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?