|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:17 | |
| LJUBIČICI
U milju mladosti drage opet se javljaš nama, Pitomi, lijepi cvijete; Već tvoje listiće male plavetno nebo kruni Kapljom rosice svete. U slavu čednosti tvoje bezbrojne tičice male Nebeske pjesme poju, Kroz sive maglice guste purpurni sunčevi zraci Šalju ti ljubav svoju. I moja duša, evo, s ushitom tebi stiže, Vjesniče dana sveti', I s tvojim mirisom blagim u svjetlost sunčeva zraka S nebeskom nadom leti.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:18 | |
| MIRNA NOĆ
Popijeva slavuj međ' lišćem, u gaju, I slatkim glasom mirni zračak puni; Rosica pada i biserjem drobnim Svilena njedra cvjetićima kruni.
Sa gustog granja, što se nježno svilo, Prolijeće vjetrić i dolinom bludi, I traži cvijeće i, pun slatkog milja, Ispija miris sa svježih mu grudi.
I ti si cvijetak, pun čistote blage, I punan raja i anđelske draži, A moja duša vjetrić je što bludi I samo tebe, milo cvijeće, traži.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:21 | |
Pjevaj joj, srce moje! Stresi zvjezdice sjajne S besmrtnog veličanstva zvukom ljubavnog milja, Da njima uresim sveto njene kosice bajne, U kojima se lijeva miris pitomog smilja.
U hramu ljubavi tvoje nek njena slika stoji I miljem draži svoje nebeske daje sile, Nek bude zvijezda jasna na nebu snova tvoji', Boginja tvog života i izvor pjesme mile.
Ljubi i pjevaj samo. Nek čisti, jasni glasi Dignu je letom svojim u jato zvjezdica sjajnih, Kao što mene dižu njene anđelske krasi U svjetlost božjeg raja, u krilo svjetova tajnih.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:22 | |
| OTVORILA SI DVERI Z(orki)
Otvorila si dveri srca i duše sjajne I primila me u raj čiste ljubavi tvoje, Sa mrtvih pustolina bola i tuge tajne Povratila me k nebu, gdje rajska milja stoje.
Ne lijem suze više, niti me misô bludi Po nebu prošlosti davne, gdje pale nade stoje. Snova se život rađa, snova mi nebo rudi I blista svetim žarom čarobne slike tvoje.
Kô svježi poljski vjetrić, kô bujna gorska vrela, Sad mi se život kreće kroz bokor mirisnih ruža; Sve što sam željno čekô, sve što mi duša htjela - U tebi, lijepi cvijete, blaga mi sudba pruža.
Pa neka letne pjesma krilu vječnosti tajne, U slavu onog žara u kom nam srca stoje, Nek čuje sreću moju nebo i zvijezde sjajne, Sreću što sad me zgrijeva vjerom ljubavi tvoje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:22 | |
| PRUŽI MI PEHAR...
Pruži mi pehar vina i zagrij grudi mlade, Nek budu oganj, plam, U talasima sreće nek tone srce bujno I gori dušin hram.
Kao što slavuj mali glasom ljubavi nježne Pozdravlja zorin sjaj, Uvis dižući pehar slaviću i ja pjesmom Tvog lica čisti raj.
A posrnem li tako s napitkom duhovne snage, To nije grešna stvar: Bogovi vino daju, pa slavimo ih sveto I ljubimo njihov dar!
Pruži mi pehar slatki, u kome ljupko blista Veselja mladi bog, A nebu nek se diže plamena pjesma moja U slavu oka tvog! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:24 | |
| STRAŠNA JE OVO NOĆ
Strašna je ovo noć! Ogrnulo se nebo pokrovom crnim, U dimu oblaka mjesec tinja, A divlja pučina sinja Urla, vrije i bjesni I pjenu baca u svod nebesni; Po obalama cvile Drveta tamna, Povijaju se tužno - kô crna majka Nad odrom sina svog...
Strašna je ovo noć! U maloj prašnjivoj sobi, Što jednim oknom gleda U mutnu pučinu morsku, Na samrtnom odru leži mi brat, Leži pjesnik moj, Leži slavuj moj. S dušom se bori I u me gleda Blagim i krupnim očima. Mršavo, ispijeno lice Smrtnom vatrom gori. On pomoći od mene ište, Zove me: "Brate, pomozi!" A ja mu uzmem ruku, Blijedu suvu ruku, Hladnu kô mraz, I tješim brata svog, A u meni se kida duša, I grcam i gušim suze, Da ih ne vidi on - Rođeni brat moj, Rođeni pjesnik moj. O, kamo sreće da mjesto tebe Na odar leći mogu, Da ti oduzmem sve muke i bole I u tvom oknu snova Da vidim onaj žar Mladosti, sreće tvoje! Al' sve što mogu Jedno je, bore moj, Što se nad tvojim odrom Svesrdno molim bogu: "Čuvaj mi, bože, pjesnika mog! O, čuvaj, bože, slavuja mog! I ne daj da 'vako mlad Ovdje, u pustom kraju, U tuđem zavičaju, Zaklopi oči mudre! Vrati mu mir, snagu i nade! Ne ubi', bože, slavuja svog, Što tako divno Pozdravljat znade Svijetlu zoru tvoju, I ishod jasnih zvijezda, I govor plavog mora, I smiraj sunca tvoga! Ne ubi', bože, srce ovo Što svakog ljubi! U njemu teče čisti izvor Istine svete; U njemu sija sunce Pravde i ljudskog dobra, - Ne ubi', bože, slavuja svog!" Tako ja mislim, molim se tajno, Al' tamo daleko, ćuti bog Kô hladni kamen, kô dželat mračni...
Strašna je ovo noć! Ogrnulo se nebo pokrovom crnim, U dimu oblaka mjesec tinja, A divlja pučina sinja Urla, vrije i bjesni I pjenu baca u svod nebesni; Po obalama cvile Drveta tamna, Povijaju se tužno - kô crna majka Nad odrom sina svog...
Strašna je ovo noć! Ovdje, u pustom kraju, U tuđem zavičaju, U maloj prljavoj sobi, Na jadnim rukama mojim Umire pjesnik moj, Umire slavuj moj...
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:28 | |
| NE VJERUJ...
Ne vjeruj u moje stihove i rime Kad ti kažu, draga, da te silno volim, U trenutku svakom da se za te molim I da ti u stabla urezujem ime-
Ne vjeruj! No kasno, kad se mjesec javi I prelije srmom vrh modrijeh krša, Tamo gdje u grmu proljeće leprša I gdje slatko spava naš jorgovan plavi,
Dođi, čekaću te! U časima tijem, Kad na grudi moje priljubiš se čvršće, Osjetiš li, draga, da mi tijelo dršće, I da silno gorim ognjevima svijem,
Tada vjeruj meni, i ne pitaj više! Jer istinska ljubav za riječi ne zna; Ona samo plamti, silna, neoprezna, Niti mari, draga, da stihove piše!
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:29 | |
| MRAZ
Vrhove brda sjaj jutarnji žari, Srebrna magla diže se sa grma; Visoko šume jablanovi stari I potok teče kao čista srma.
Sve se veseli. Samo neko plače Duboko negdje, u mrazu, u grobu, Uzdiše, jeca, sve jače i jače- Zove me da mu olakšam tegobu.
O srce moje, ti me nemoj zvati, Utjehe tebi ja ne mogu dati... Sudba je tvoja kao sudba noći
Što vječno luta da dostigne sunce: Prelazi mora, pustare, vrhunce, No suncu nigda, nigda neće doći.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:29 | |
| ČEŽNJA
Gdje ste?... Ja budan na prozoru stojim Naslonjen čelom na staklo... Sve spava... Noć sjajna, kô da po oknima mojim Polako šušti vaša kosa plava...
U ove čase zvijezdâ i snovâ U vašu baštu ja sam dolazio; Mirisao je jorgovan i zova, I mrki čempres povijô se ti'o.
U ove čase vi ste ruža bili, Ja leptir bio što na cvijet pada; Ah, vaše kose, oči, smijeh mili, I vaše tijelo i ljepota mlada
Opiše mene... Mi bjesmo u raju, Jabuke slatke berući sa grana... Dok slavuj pjeva i zvijezde sjaju I rasipa se miris jorgovana.
No sve je prošlo... Kô jablan bez rose Sam ginem sada i u čežnji stojim... Noć, sjajna, kô da svila vaše kose Polako šušti po oknima mojim.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:31 | |
| PEHAR OD RUBINA
Razbio sam pehar, što je Napaj'o me rujnog vina, Sad zal'jevam grudi moje Sa peharom od rubina.
Ne bi pehar za sv'jet dao, Ni za krunu, odličje! U bojištu za-nj bih pao - Nek' se vrela krvca lije.
Kroz paklene muke ljute Bez klecanja proć' bih znao, Svih bih zala svlad'o pute Al' pehara ne bih dao!
Slatki pehar pun milote Sa nebom mi dušu spaja, Slatki pehar, pun divote, Anđelskoga punan raja!
Slatki pehar! Čim ga spazim U duši se oganj prene, Slatki pehar, ja ga slavim, Slatki pehar - usne njene! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:32 | |
| DA LI ČUJEŠ?...
Da li čuješ, usred ove noći, Iz daljine neki tajni glas? Punan milja i božanske moći Tiho, blago dol'jeće do nas.
Da li glase iz gorice vile Donosi nam lahorovi let? Il' slavuja slatkopjesme mile U dolini uspavljuju cv'jet?
Ne! To glasi heruvima sveta Tiho bruje u ponoći toj, Iz svemira on zemlji dol'jeta Da sa pjesmom sladi sanak tvoj.
Oh, pa spavaj, tu na moje grudi Glavom kloni, zaboravi sv'jet, - Štitiće te, dok zora zarudi, Ljubav moja i heruvim svet.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:32 | |
| GLEDAO SAM...
Gledao sam mladu zoru, Kada jutrom istok krasi, I rumeno lice svoje Kupa mora u talasi.
Pred čarobnim likom njenim, Pred zracima silne moći - Drhti, strepi, pada, bježi, Iščezava tavna noći.
Pa i meni kad se smrkne, Kad mi bolest grudi slama - Ja pogledam tebe, zoru, I s duše mi bježi tama.
Srce plane vrelim žarom, I nada se dignu dvori, Pa tad kliknem: "Pjevaj, srce, Ta pred tobom zora zori!" |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 18 Jul - 20:33 | |
| SNIVAO SAM...
Snivao sam... Sanka krila Nosila me božjem raju, Al' u tvome zagrljaju Tek raj nađoh, zoro mila.
Snivao sam... Sanak lepi U dvore me vinu majske, Al' k'o dahom duše t' rajske Bolne grudi ne okrepi...
Snivao sam... Sanak bajni Odnio me zv'jezda visu; Al' mi oči vid'le nisu Takvih zv'jezda, tako sjajni'.
Snivao sam... Al' tek sanak Nebesko mi pruža piće, Kad odmorim mlado žiće Na grudi ti - raja stanak... |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Uto 30 Jul - 20:05 | |
| O, da mi je nešto pa da budem reka, Pa da tečem ispred tvoje kuće male; Pevajući tebi da razbijem vale O pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke, Prigrlim te sebi u svoje klobuke, I da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, Kao nimfa moja, da počivaš svagda, I da niko ne zna tvoje mesto gde je.
Samo moje oči da gledaju u te, Samo moje sve dubine i sve kute Da lepota tvoja osiplje i greje.
1923. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:40 | |
| Anahoreta
Sve više i više, ti kuda si htela Pođoh žarom slepim, I timora mojih planuše sva vrela U dugama lepim.
Sve školjke s dna duše gde su mora bila Plime, bure cele, Sve brodove, žale s palmama kô svila, Sav koral i bele
Albatrose tebi prinesoh na skute… I klicah i poja’, Sledujući trajno samo tvoje pute Kao senka tvoja.
No ti skrenu strmu… sve dublje u ždrela U kaljugu bare, Iz koje se kao paučina pela Riđa struka pare.
Vran graknu… Sad vetar ne leprša na me Plamen zlatni tvoje Kose plave… Ti si iščezla, a same Ovde hridi stoje.
Neke zgrčile se, kao rob do roba Pun bola i treme; Neke, kô buđavi kosturi iz groba, Svrh ponora streme.
A tamo gde staza kô zmija se krade, Gde crv panje šara, Uz ruine ćute memljive arkade I grobišta stara…
Vrhu sarkofaga, spomenika sedi’ Okrnjele pole, Kô zgođeni zrnom ubojnici bledi Posrnuli dole.
Pusto… Samo, gde se uza čempres gnio Loza žuta vije, Jošte trošna česma romori i ti’o Voda mramor mije.
Lutam dalje… Gledam… Evo mora, žala! Gle, uz koplja trska, Skrhano korablje mutna pena vala Po pržini prska.
S prelomljenim jedrom još, na hladnoj ploči Počađale vode, Jedva dve-tri lađe vide moje oči Gde put zadnji brode.
Svrh njih u pređama maglina odela, Gdeno potke crne Sve to više rastu, kô tifona strela Vrana jato srne…
I suton… No zvezda ne trepte dragulji, Ne sja nebo lepo, Samo što iz magle u me mesec bulji Kao oko slepo…
I godine teku… A ja jošte, eto, Iz karika ovih Izlaza ne nađoh, put u novo leto, U sjaj vrha novih.
No čamim i gledam, kao stena žala Kraj kopalja trska, Gde skrhane lađe mutna pena vala Po pržini prska… Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:41 | |
| Čežnja
Gdje ste?… Ja budan na prozoru stojim Naslonjen čelom na staklo… Sve spava… Noć sjajna, kô da po oknima mojim Polako šušti vaša kosa plava…
U ove čase zvijezdâ i snovâ U vašu baštu ja sam dolazio; Mirisao je jorgovan i zova, I mrki čempres povijô se ti’o.
U ove čase vi ste ruža bili, Ja leptir bio što na cvijet pada; Ah, vaše kose, oči, smijeh mili, I vaše tijelo i ljepota mlada
Opiše mene… Mi bjesmo u raju, Jabuke slatke berući sa grana… Dok slavuj pjeva i zvijezde sjaju I rasipa se miris jorgovana.
No sve je prošlo… Kô jablan bez rose Sam ginem sada i u čežnji stojim… Noć, sjajna, kô da svila vaše kose Polako šušti po oknima mojim. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:41 | |
| Hrizantema
Noć je. Moja sjenka sa mnom tiho stupa Po obali ovoj gdje nikoga nema. I dok srebrn mjesec u moru se kupa, Ja u duši ćutim miris hrizantema.
Po ovome kraju ona često hodi, Ispod ovih grana sinoć sam je sreo, I kada sa lica smače tanki veo, U mome se srcu nova vatra rodi.
Smijući se na me, sve slađe i slađe, Niz mramorne skale lakoj barci sađe, I stari je mornar odveze daleko.
Od onoga časa ja mira ne steko’, No lutam i sanjam nju, što ravne nema, I u duši ćutim miris hrizantema. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:42 | |
| Jesen
Prošla je bura, stišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju - U njima nema ni sile ni vlasti.
Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Kô da mi zbori: nema ljeta više!
Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo…
Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem nijednog slavulja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada… Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:42 | |
| Kolebanje
Niz litice Huma nasmijana, blaga, Rana večer slazi svrh vode i trska. Sa ramena njenog, iz puna krčaga, Preliva se grimiz i po kršu prska - Raspe se rijekom na ševare gole, I zapali lišće breze i topole.
Gle, mahala stara sva od nje zaruđe, Kô da u požaru izgara cijela! I u tvoju baštu sada, evo, uđe I šedrvan osu. S mramora bijela Prosuše se sjajni planuli dragulji, I po bašti svuda kliknuše slavulji.
Lagano na murve, smokve i granate Ispe se u valu, sva sjajna i draga; Smijući se, ozgo, s jedne grane na te Rujni grimiz izli iz svoga krčaga. A ti u ljuljajci pa se njišeš ti’o, Kô na međi jedan mak crven i mio.
Ja kraj plota stojim, gledam u vas dvoje; Jednake ste kao kaplje na cvijetu! I ne mogu više znati ljepši ko je, Ili ti il’ ona?… Kô leptir u letu Sav treptim, i mislim, draga, od vas dvije Koju li bih sada zagrlio prije?… Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:43 | |
| Ljubav
O, da mi je nešto pa da budem reka, Pa da tečem ispred tvoje kuće male; Pevajući tebi, da razbijem vale O pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke, Prigrlim te sebi u svoje klobuke, I da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, Kao nimfa moja, da počivaš svagda, I da niko ne zna tvoje mesto gde je.
Samo moje oči da gledaju u te, Samo moje sve dubine i sve kute Da lepota tvoja osiplje i greje. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:43 | |
| Moja staza
Gle, ja opet stojim na toj stazi dragoj Sa koje sam nekad, razdragan i čio, Pozdravljao nebo u večeri blagoj, Što je na me sjala kô njen prizrak mio.
I ja snova čujem one slatke zvuke Što ih žarka sreća u samoći budi; Ah, ja opet vidim one bijele ruke Kako mene grle na prebujne grudi!
Ja osjećam plamen kako slatko gori Kada njeni poljub moje usne krene… Ona moje ime šapuće i zbori, A ja žudno gledam u očice njene…
Oj, varljivi snovi!… Moja stazo pusta, Ja po tebi više neću cvijeće brati, Nit’ ću ikad više ljubit usta slatka, Nit’ ću svoje blago svojim blagom zvati. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:44 | |
| Nemir
O, kako me trese ovo gluho doba - Mjesečina sjajna kao sedef sušti, I šedrvan što mi pod pendžerom pljušti, I dušeci ovi i mirisna soba!…
Gdje si?!… Tebe samo volim, rekla sam ti! Ja sam tvoja bašta, i sve ljeto moje Ove noći, dragi, meni svjetlilo je, I po mome granju toplo voće plamti…
Na te čeka… Hodi, hodi mi što prije! Hodi dokle hladna jesen došla nije, Po plodove moje, iz maglenih luka!
Moj bulbule, sleti u jabuke moje: Selimino njedro gori, sazdrelo je - Hoće tvoga stiska, hoće tvojih ruka… Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 2 Feb - 21:45 | |
| Ne vjeruj
Ne vjeruj u moje stihove i rime Kad ti kažu, draga, da te silno volim, U trenutku svakom da se za te molim I da ti u stabla urezujem ime;-
Ne vjeruj! No kasno, kad se mjesec javi I prelije srmom vrh modrijeh krša, Tamo, gdje u grmu proljeće leprša I gdje slatko spava naš jorgovan plavi,
Dođi, čekaću te!- U časima tijem, Kad na grudi moje priljubiš se čvršće, Osjetiš li, draga, da mi t’jelo dršće, I da silno gorim ognjevima svijem,
Tada vjeruj meni, i ne pitaj više! Jer istinska ljubav za riječi ne zna, Ona samo plamti, silna, neoprezna, Niti mari, draga, da stihove piše. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Aleksa Šantić | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 10 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 684 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 684 Gosta :: 2 Provajderi
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38
|
Dvorana slavnih |
Naj Avatar Haossa !
Kreja
|
Poslanici naj aktivniji nedelje | |
|