|
| Autor | Poruka |
---|
Sarra
Poruka : 9173
Učlanjen : 09.04.2011
| Naslov: Imeničke zamenice Sre 19 Mar - 14:19 | |
| Imeničke zamenice su samostalne u rečinici i u tim slučajevima imaju gotovo iste osobine kao i imenice. Dele se u nekoliko vrsta:
a) lične zamenice: ja, ti, on, ona, ono; mi, vi, oni, one, ona
b) upitne zamenice za lica i stvari: ko? šta?
v) neodređene zamenice: neko, nešto
g) odrične zamenice: niko, ništa
d) opšte zamenice: svako, svašta, iko, išta, ko god, što god, ma ko, ma šta
đ) povratna zamenica za svako lice: sebe (se)
Lične zamenice ja, ti, on, ona, ono (kako u jednini tako i u množini) u deklinaciji u genitivu, dativu, akuzativu imaju neneaglašene, enklitičke oblike koji glase:
genitiv: mene - me; tebe - te; njega - ga; nje - je
dativ: meni - mi; tebi - ti; njemu - mu; njoj - joj
akuzativ: mene - me; tebe - te; njega - ga; nju - je, ju
Odrične zamenice se uz predloge uvek pišu odvojeno!
ni od koga, ni sa kim, ni sa čim, ni na šta, ni prema kome, ni o kome, ni o čemu, ni na koga
Razlikovanje imeničkih i pridevskih zamenica u primeru:
Ona te je sinoć zvala - imenička zamenica (samostalna je i može da zameni imenicu)
Ona devojka što si je upoznao skoro te je sinoć zvala - pridevska (odnosi se na imenicu devojka) Always be positive |
| | | katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Re: Imeničke zamenice Uto 10 Feb - 17:41 | |
| Заменице представљају једну од променљивих врста речи. Оне се односе на лица, ствари, особине, односно замењују именице или придеве. Деле се на именичке и придевске.
Именичке заменице
Именичке заменице замењују именице. У реченици су самосталне, а врше службу субјекта или објекта. Именичке заменице се деле на:
Личне Неличне
Личне именичке заменице
Личне именичке заменице имају род (мушки, женски или средњи) и број (једнина или множина).
Једнина:
1. ја 2. ти 3. он (мушки род), она (женски род), оно (средњи род)
Множина:
1. ми 2. ви 3. они (мушки род), оне (женски род), она (средњи род)
Повратна лична заменица за сва лица (промена по падежима):
Номинатив: - Генитив: себе Датив: себи Акузатив: себе/се Вокатив: - Инструментал: собом Локатив: себи
Неличне именичке заменице
Неличне именичке заменице не разликују лица и имају један облик који се користи за оба броја и сва три рода. Деле се на:
упитно-односне (ко, шта) неодређене (неко, нешто) одричне (нико, ништа) опште (свако, свашта)
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Придевске заменице
Придевске заменице замењују придеве. У реченици су несамосталне речи и имају функцију атрибута или дела именског предиката. Као и придеви, слажу се са именицом у роду, броју и падежу.
Придевске заменице се деле на:
Присвојне (посесивне) Показне Упитно - односне Неодређене Одричне Опште
Присвојне заменице
Присвојне (посесивне) придевске заменице означавају припадање бића и предмета појединим лицима.
Једнина:
1. лице: мој, моја, моје; моји, моје, моја; 2. лице: твој, твоја, твоје; твоји, твоје, твоја; 3. лице: његов, његова, његово; његови, његове, његова
Множина:
1. лице: наш, наша, наше; наши, наше, наша; 2. лице: ваш, ваша, ваше; ваши, ваше, ваша; 3. лице: њихов, њихова, њихово; њихови, њихове, њихова
Повратне присвојне заменице означавају да објекат припада субјекту:
једнина: свој, своја, своје; множина: своји, своје, своја.
| | | katarina MODERATOR
| Показне заменице
Овим заменицама се упућује на бића и предмете и њихове особине.
1. лице:
за бића и предмете: овај, ова, ово; ови, ове, ова; за величину: оволики, оволика, оволико; оволики, оволике, оволика; за особину: овакав, оваква, овакво; овакви, овакве, оваква;
2. лице:
за бића и предмете: тај, та, то; ти, те, та; за величину: толики, толика, толико; толики, толике, толика; за особину: такав, таква, такво; такви, такве, таква;
3. лице:
за бића и предмете: онај, она, оно; они, оне, она; за величину: онолики, онолика, онолико; онолики, онолике, онолика; за особину: онакав, онаква, онакво; онакви, онакве, онаква;
| | | katarina MODERATOR
| Упитно - односне заменице
Упитне и односне заменице имају исте облике, али различита значења у реченици. Упитне заменице се користе у упитним реченицама, а односне се односе на неку другу реч у реченици.
Пример:
Чија је ово књига? (упитна заменица у упитној реченици) Читам књигу коју је написао Бранко Ћопић. (односна заменица)
за бића и ствари: који, која, које; који, које, која; за величину: колики, колика, колико; колики, колике, колика; за особину: какав, каква, какво; какви, какве, каква; за припадност: чији, чија, чије; чији, чије, чија;
| | | katarina MODERATOR
| Неодређене заменице
Неодређене придевске заменице указују на непознату личност или предмет, непознате особине именице уз коју стоје.
за ствари и бића: неки, нека, неко; неки, неке, нека; за величину: неколик, неколика, неколико; неколики, неколике, неколика; за особину: некакав, некаква, некакво; некакви, некакве, некаква; за припадност: нечији, нечија, нечије; нечији, нечије, нечија;
| | | katarina MODERATOR
| Одричне заменице
Одричне придевске заменице одричу да се неког или нечег тиче оно што се износи у реченици.
за ствари и бића: никоји, никоја, никоје; никоји, никоје, никоја; за особину: никакав, никаква, никакво; никакви, никакве, никаква; за припадност: ничији, ничија, ничије; ничији, ничије, ничија;
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Imeničke zamenice Uto 10 Feb - 17:42 | |
| Опште заменице
Опште придевске заменице упућују на сва лица, предмете и особине о којима се говори.
за ствари и бића: сваки, свака, свако; сваки, сваке, свака; за особину: свакакав, свакаква, свакакво; свакакви, свакакве, свакаква; за припадност: свачији, свачија, свачије; свачији, свачије, свачија;
ма који, ма чији, ма какав, ма колики било који, било чији, било какав, било колико који год, чији год, какав год, колики год
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Imeničke zamenice | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 1 od 1 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 220 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 220 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie