|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Sub 3 Feb - 17:24 | |
| Ja još se mučim tugom čežnja, još tebi stremim dušom svom i u sumraku uspomena još ljubav dajem liku tvom. Tvoj mili lik, nezaboravan, uvijek i svuda nosim ja, lik nedostižan, miran, stalan, ko zvijezda što na nebu sja. Posljednja ljubav O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna. Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja! Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari! Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje. O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Sub 3 Feb - 17:24 | |
| Posljednja ljubav
O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna… Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja!
Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, - pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari!
Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje.
Fjodor Ivanovič Tjutčev |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pon 1 Okt - 13:38 | |
| Blizanci
Dva blizanca, uz to naša Božanstva: smrt i san – prija Ta sličnost brata i sestre: plaši - On blaži, ona turobnija.
No ima drugi par, i nije Mu ravnog, sličan se ne rodi, I nema čari užasnije Što ovim blizancima vodi:
U krvnoj vezi, ne slučajnoj, A s nama samo onih dana Kad svojom nerazrešnom tajnom Opčinjuju nas sve do rana -
I ko još, oseti kad linu, Kad stine krv il kipti, davi, Kraj vaših iskušenja minu - Samoubistvo i ljubavi?!
* * *
Oluja je prošla. Još pušeći se, ležao je Visoki hrast oboren Perunom I plavičasti njihov dim s grana vijugao se Po zelenilu osvježenom jakom kišom A već odavno nije glasnije i potpunije Ptičiji pijev po gaju se razlio, I duga svojim krajem U zelene vrhove se uprla. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pon 1 Okt - 13:38 | |
| Bože, utehu onom dadni
Bože, utehu onom dadni Koga pripeke muči plam, Koji k’o prosjak goli, jadni, Kraj tuđih vrata luta sam. On u prolazu samo kreće Preko ograda pogled svoj, Na hladovinu i drveće - Raskoš letnji u šumi toj. Za njega neće lisne grane Gostoiljubivi spremit’ sag; Na njega neće ni fontane Rasuti rose biser blag… Pećina plava i duboka Zalud ga mami kraju svom… Ni prah sa rosnog vodoskoka Osvežit neće glavu tom! Bože, utehu onom dadni Koga na životni put kreće jad, Te kao prosjak bedni, jadni, Kraj tuđih vrata luta sad. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pon 1 Okt - 13:39 | |
| Ja znadoh oči
Ja znadoh oči- o te oči! Kako ih ljubljah, sam bog zna! Od njenih čarnih, strasnih noći Ne mogoh otkinut dušu ja. U ponorima tog pogleda, što život do dna razotkriva, Takav se u njem bol ogleda, Takva dubina strasti skriva! U trepavici sjeni tada Disaše tužan i čudesan, On sav umoran, k’o naslada, I, kao patnja, sav udesan. I nijednom se to ne zbude U trenucima divnim onim Da me susretom ne uzbude I da bez suza u njih ronim. |
| | | Gost Gost
| Ja još se mučim
Ja još se mučim tugom čežnja, još tebi stremim dušom svom - i u sumraku uspomena još ljubav dajem liku tvom. Tvoj mili lik, nezaboravan, uvijek i svuda nosim ja, lik nedostižan, miran, stalan, ko zvijezda što na nebu sja. Posljednja ljubav O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna… Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja! Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, - pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari! Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Kob
Ah, ljubav, ljubav – riječi drevne – savez je duša rođenih – njihovo stapanje i sjedinjenje, i sudbinsko im kalemljenje, i… dvoboj njihov sudbinski…
I čim je od njih nježnje jedno u nejednakoj borbi srca dva, tim stvarnije i neizbježno, dok ljubi, pati, klone nježno, iznemogne i tu je kraj…. |
| | | Gost Gost
| Noć
Pijesak gazim do kolena… Poslednji je dana znak… Već je tamom pokrivena Gora – borje… Svud je mrak.
Kroz ta crna i duboka, Tužna mjesta – ko će proć? Odsvud, kao zvijer stooka, Na nas motri pusta noć. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pon 1 Okt - 13:40 | |
| Posljednja ljubav
O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna… Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja!
Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, - pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari!
Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Rusija
Rusija nije pojmljiva umu, aršinom nećeš mjeru joj znati. Ona je nešto posebno - u nju možeš jedino vjerovati. |
| | | Gost Gost
| Silentium!
Ćuti i skrivaj od svetla dana I misli svoje i osećanja - Neka se u dubini duše Podižu, rastu i nek se ruše Bešumno, kao zvezdani puti, - Divi se njima – i ćuti. Kako srcu sebe kazati? Kako će tebe drugi da shvati? Zašto ti živis, da l on pojmi? Kazana misao ko laž se dojmi. Uzburkan se istočnik muti: Hrani se njima – i ćuti. U samom sebi život produži - Ceo je svet u tvojoj duši, Čarobne misli roje se tu - A zagluši ih spoljni šum, - Svetlost dana ih goni i muti - Shvati njihovu pesmu – i ćuti! Dva blizanca, uz to naša Božanstva: smrt i san – prija Ta sličnost brata i sestre: plaši - On blaži, ona turobnija. No ima drugi par, i nije |
| | | Gost Gost
| Zemlja ruskog naroda
Seoca bijedna, zapuštena… Oskudna sva priroda… O zemljo moja napaćena! Zemljo ruskoga naroda. Još gordi pogled stranca jednog Ni osjetio nije: Sjaj koji ispod golog, bijednog Lika se tvoga krije. Majko nasušnog nam hljeba, Pod krestom tvoga doba, Blagosiljo te vladar neba, Videć te kao roba. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pon 1 Okt - 13:42 | |
| Posljednja ljubav O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna… Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja! Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, - pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari! Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:47 | |
| Dva blizanca, uz to naša Božanstva: smrt i san – prija Ta sličnost brata i sestre: plaši - On blaži, ona turobnija.
No ima drugi par, i nije Mu ravnog, sličan se ne rodi, I nema čari užasnije Što ovim blizancima vodi:
U krvnoj vezi, ne slučajnoj, A s nama samo onih dana Kad svojom nerazrešnom tajnom Opčinjuju nas sve do rana -
I ko još, oseti kad linu, Kad stine krv il kipti, davi, Kraj vaših iskušenja minu - Samoubistvo i ljubavi?!
* * *
Oluja je prošla. Još pušeći se, ležao je Visoki hrast oboren Perunom I plavičasti njihov dim s grana vijugao se Po zelenilu osvježenom jakom kišom A već odavno nije glasnije i potpunije Ptičiji pijev po gaju se razlio, I duga svojim krajem U zelene vrhove se uprla. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:47 | |
| Bože, utehu onom dadni
Bože, utehu onom dadni Koga pripeke muči plam, Koji k’o prosjak goli, jadni, Kraj tuđih vrata luta sam. On u prolazu samo kreće Preko ograda pogled svoj, Na hladovinu i drveće - Raskoš letnji u šumi toj. Za njega neće lisne grane Gostoiljubivi spremit’ sag; Na njega neće ni fontane Rasuti rose biser blag… Pećina plava i duboka Zalud ga mami kraju svom… Ni prah sa rosnog vodoskoka Osvežit neće glavu tom! Bože, utehu onom dadni Koga na životni put kreće jad, Te kao prosjak bedni, jadni, Kraj tuđih vrata luta sad. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:48 | |
| Ja znadoh oči
Ja znadoh oči- o te oči! Kako ih ljubljah, sam bog zna! Od njenih čarnih, strasnih noći Ne mogoh otkinut dušu ja. U ponorima tog pogleda, što život do dna razotkriva, Takav se u njem bol ogleda, Takva dubina strasti skriva! U trepavici sjeni tada Disaše tužan i čudesan, On sav umoran, k’o naslada, I, kao patnja, sav udesan. I nijednom se to ne zbude U trenucima divnim onim Da me susretom ne uzbude I da bez suza u njih ronim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:48 | |
| Ja još se mučim
Ja još se mučim tugom čežnja, još tebi stremim dušom svom - i u sumraku uspomena još ljubav dajem liku tvom. Tvoj mili lik, nezaboravan, uvijek i svuda nosim ja, lik nedostižan, miran, stalan, ko zvijezda što na nebu sja. Posljednja ljubav O, na zalazu naših dana ljubav je tiša i praznovjerna… Sijaj, svjetlosti oproštajna, ljubavi zadnja, luči večernja! Pola je neba palo u sjenu, još na zapadu sjaj se žari, - pričekaj malo, sutonski trenu, potraj, potraj, predivna čari! Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:49 | |
| Kob
Ah, ljubav, ljubav – riječi drevne – savez je duša rođenih – njihovo stapanje i sjedinjenje, i sudbinsko im kalemljenje, i… dvoboj njihov sudbinski…
I čim je od njih nježnje jedno u nejednakoj borbi srca dva, tim stvarnije i neizbježno, dok ljubi, pati, klone nježno, iznemogne i tu je kraj…. |
| | | Gost Gost
| Noć
Pijesak gazim do kolena… Poslednji je dana znak… Već je tamom pokrivena Gora – borje… Svud je mrak.
Kroz ta crna i duboka, Tužna mjesta – ko će proć? Odsvud, kao zvijer stooka, Na nas motri pusta noć. |
| | | Gost Gost
| Posljednja ljubav
Pusti da krv u žilama sni, u srcu žara sve je manje… O posljednja ljubavi, ti jesi blaženstvo i očajanje. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:50 | |
| Rusija
Rusija nije pojmljiva umu, aršinom nećeš mjeru joj znati. Ona je nešto posebno - u nju možeš jedino vjerovati |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:51 | |
| Silentium!
Ćuti i skrivaj od svetla dana I misli svoje i osećanja - Neka se u dubini duše Podižu, rastu i nek se ruše Bešumno, kao zvezdani puti, - Divi se njima – i ćuti. Kako srcu sebe kazati? Kako će tebe drugi da shvati? Zašto ti živis, da l on pojmi? Kazana misao ko laž se dojmi. Uzburkan se istočnik muti: Hrani se njima – i ćuti. U samom sebi život produži - Ceo je svet u tvojoj duši, Čarobne misli roje se tu - A zagluši ih spoljni šum, - Svetlost dana ih goni i muti - Shvati njihovu pesmu – i ćuti! Dva blizanca, uz to naša Božanstva: smrt i san – prija Ta sličnost brata i sestre: plaši - On blaži, ona turobnija. No ima drugi par, i nije |
| | | Gost Gost
| Zemlja ruskog naroda
Seoca bijedna, zapuštena… Oskudna sva priroda… O zemljo moja napaćena! Zemljo ruskoga naroda. Još gordi pogled stranca jednog Ni osjetio nije: Sjaj koji ispod golog, bijednog Lika se tvoga krije. Majko nasušnog nam hljeba, Pod krestom tvoga doba, Blagosiljo te vladar neba, Videć te kao roba. |
| | | Gost Gost
| ВЕЧЕР
Как тихо веет над долиной Далекий колокольный звон, Как шум от стаи журавлиной,- И в звучных листьях замер он. Как море вешнее в разливе,
Светлея, не колыхнет день,- И торопливей, молчаливей Ложится по долине тень.
Veče, Fjodor Ivanovič Tjutčev
Rusija je umom neshvatljiva. (Fjodor Ivanovič Tjutčev) |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev Pet 23 Avg - 10:53 | |
| Suti i taji, skrivaj, Svu mastu i sav osjecaj, Neka u dubini duse Ustaju i tu se guse Bez rijeci, kao zvijezde sjaj, Ti divi se - i ne pricaj! Moze l' srce sve kazati? Kako drugi da te shvati? Samu bit da prozre bas? Izrecena je miso laz. Naklapanjem se izvor muti Napojen njime - ti zasuti! U sebi samom zivjet uci Jer citav svijet u tebi huci; Misao skrivena i visa Uz vanjski sum ce biti tisa Danju nestaju joj puti. Slusaj joj pjesmu - i zasuti!... Speak not, lie hidden, and conceal the way you dream, the things you feel. Deep in your spirit let them rise akin to stars in crystal skies that set before the night is blurred: delight in them and speak no word. How can a heart expression find? How should another know your mind? Will he discern what quickens you? A thought once uttered is untrue. Dimmed is the fountainhead when stirred: drink at the source and speak no word. Live in your inner self alone within your soul a world has grown, the magic of veiled thoughts that might be blinded by the outer light, drowned in the noise of day, unheard... take in their song and speak no word. Verschweige, dämpfe und verhüll' All deine Träume, dein Gefühl, – Wenn sich die Seelentiefe regt Und wortlos auf- und untergeht, So wie ein Stern, den Nacht uns zeigt, – Erfreue dich daran – und schweig. Kann sich das Herz im Wort ergehn? Wie soll ein andrer dich verstehn? Begreift er deines Daseins Flug? Gedanke, den man sagt, wird Trug. Du trübst die Quellen, quatschst du rum, Nähr dich an ihnen – und bleib stumm. Lern ganz nur in dir selbst zu sein – Gedanken – zauberisch-geheim – Sind eine ganze Welt in dir, Die äußres Lärmen nur verdirbt; Das Taglicht sie vertreiben will, – Lausch ihrem Singen – und sei still!... Taci, nasconditi ed occulta i propri sogni e sentimenti; che nel profondo dell'anima tua sorgano e volgano a tramonto silenti, come nella notte gli astri: contemplali tu e taci. Puň palesarsi il cuore mai? Un altro potrŕ mai capirti? Intenderŕ di che tu vivi? Pensiero espresso e giŕ menzogna. Torba diviene la sommossa fonte: tu ad essa bevi e taci. Sappi in te stesso vivere soltanto. Dentro te celi tutto un mondo d'arcani, magici pensieri, quali il fragore esterno introna, quali il diurno raggio sperde: ascolta il loro canto e taci!... Федор Иванович Тютчев Fedor Ivanovich Tutchev Fjodor Ivanovic Tjutcev Fyodor Ivanovich Tyutchev Fyodor Ivanovich Tiutchev (1803 - 1873) [Rusija - Россия - Russia - Rossiya] prijevod: Drazen Dragovic [ Fjodor Ivanovic Tjutcev ] Back Next | PAGE 1 (Poezija - Poetry) | PAGE 2 (Poezija - Poetry) | PAGE 3 (Poezija - Poetry) | PAGE 4 (Poezija - Poetry) | | PAGE 5 (Poezija - Poetry) | PAGE 6 (Poezija - Poetry) | PAGE 7 (Poezija - Poetry) | | Index: A - I (Poezija - Poetry) | Index: J - Q (Poezija - Poetry) | Index: R - Z (Poezija - Poetry) | | Poets & Poems - pjesnici i pjesme [ abecedni popis pjesnika (djelomican popis) ] | | Please Sign My GuestBook | View My Old GuestBook | Sto je novo...? - What's New...? | Logo | Home | Exit | Fjodor Ivanovič Tjutčev Be silent, hide yourself, keep in Your feelings and your sacred dream — And let them, quiet, rise and set, Soundlessly — in your heart's depth, Like stars do on the nightly rut: Admire them, but just be mute. How could your heart express its view? Could any other feel like you? Will he discern your base of life? The word, pronounced, is a lie; While stirring springs, you'll cloud flood: Drink their water, but be mute. Within yourself, keep life in hold: Your soul is a whole world Of thoughts of mystery and charm, They will be sunk in daily hum, And scattered by the sun's rays, rude: Hark to their song, and just be mute. [ translated by Yevgeny Bonver 2000. ] |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Fjodor Ivanovič Tjutčev | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 2 od 3 | Idi na stranu : 1, 2, 3 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 452 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 452 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie