Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 10 Okt - 8:26 | |
| ZEMLJA I VATRA Dubina je sama svoj neprijatelj Moje oči bez mene lepšu zoru vide Dobro veče sa zvezdom u srcu Dobar dan sa suncem u ruci Sve što leti uvećava prazninu To znači daleko od sebe voditi život pun opasnosti U vatri bez dima u pesmi bez reči Izgubiti znanje čast i snagu Tako ćemo bez gorčine lepše ljubiti zemlju I šumu koja se ne usuđuje čelu Noći iza leđa cvet sasvim logičan: Budnima trn, usnulima ruža Nek svako bude nasamo sa svojom srećom Eno munje visoko iznad dosade i nade Između blata i vatre mi smo za vatru Pozdravljam te nepotkupljiva zoro sveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 10 Okt - 8:26 | |
| LJUBAV U SEPTEMBRU
Noć se zvezda u zeni... Mesec pase nad rekom tamu. Nežnost u meni hteo bih dati nekom
Vru želje ko mlada vina Ljubav krv nežno talasa... Sanja kraj mene tišina draganje njenog glasa.
Hteo bih pogled joj zelen ko bojen vedrinom dalekom. Mesec srebrni jelen pase tamu nad rekom. |
| | | Lilith Master
Poruka : 8935
Učlanjen : 12.07.2017
| Naslov: Re: Branko Miljković Sub 6 Jul - 19:54 | |
| Ne znam zašto, ali želim da ti objasnim suštinu svog poraza od koga se nikada više neću oporaviti. Pre svega, moraš znati da moja nesreća nije puki ljubavni jad. Ili, tačnije rečeno, jeste to, ako se ta moja ljubav shvati kao eros u spinozističkom smislu. Ta Žena nije bila tek moja ljubavnica. Ona je bila prva i osnovna potreba mog duha. Ona je bila i moja duhovna zaštita i zaklon. Ona je bila za mene zaštitni omotač od metafizičke studeni. Bez Nje ja sam potpuno i direktno izložen kosmičkoj besmislici i noći. Moja usamljenost je sada apsolutna. Za mene ne postoji oblast čistog važenja i pevanja. Sad moje pesme traže moju glavu. Više nema ko da me sa njima pomiri. To je samo Ona znala. A nije znala da zna. Pored nje najopasnije misli pretvarale su se u divne i bezazlene metafore. Sada je sve to podivljalo i besomučno kidiše na mene. Kada bih samo mogao pobeći od onoga što sam rekao! Živim u užasnom strahu. Bojim se da govorim, da pišem. Svaka me reč može ubiti. Ja sam najveći deo svojih pesama napisao pre nego sam Nju zavoleo, ali tek sa Njom ja sam postao pesnik, to jest onaj koji nije ugrožen onim o čemu peva, koji ima jedan povlašćen položaj u odnosu na ono što kazuje. Sada moja poezija gubi svaku vrednost i izvrgava se u mog najžešćeg neprijatelja. Možda bih ja postao pravi pesnik da je ta divna Žena ostala kraj mene. Ovako ja sam onaj što se igrao vatrom i izgoreo. Poraz ne može biti pobeda ma koliko veliki bio. Izgubivši nju, ja sam izgubio i svoju snagu, i svoj dar. Ja više ne umem da pišem. Ostala je samo nesreća od koje se ništa drugo ne može napraviti, osim nove nesreće. Sećaš li se, dragi prijatelju, da sam ja napisao stih „Jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik”. Tek sada vidim koliko je to tačno. Ja ću pokušati da živim i dalje, mada sam više mrtav od svih mrtvaca zajedno. Ali ova užasna patnja je poslednji ostatak onoga što je u meni ljudsko. Ako nju nadživim ne očekujte od mene ništa dobro. Ali ja ne verujem da ću je nadživeti. Želi ti sve najbolje Branko
P.S. Ako želiš da mi pišeš, piši mi o Njoj. Bilo šta. Ne u vezi sa mnom. Šta jede, kako spava, da li ima nazeb itd.; ti sve to možeš znati. Svaka sitnica koja se na Nju odnosi za mene je od neprocenjive vrednosti. Ako prestanem da mislim o njoj, počeću da mislim o smrti. Ponoć je. Doviđenja."Pismo prijatelju"
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 7 Jul - 15:32 | |
| Reč Vatra Reč vatra! Ja sam joj rekao hvala što živim - toj reči čiju posedujem moć da je kažem. Njen pepeo je zaborav. Ako pred tom reči skrivim - pod čelom mi poledica i dan poražen.
Reč krv! Najlepša reč koja se ne sme. A koliko ptica i zveri u krvi mojoj prenoći! Možda izvan moga srca i nema pesme, jer krv je vanvremena, mastilo bez moći.
Reč žudnja! Jedina još smisao ne nađe; I ptica u paklu kroz tužnu mi glavu. O gorko more za moje bele lađe kroz ispisani predeo i verbalnu javu!
Reč smrt! Hvala joj što me ne sprečava da otputujem u sebe ko u nepoznato, gde ako ne nađem sebe i smisao što spasava naći ću svoga dvojnika i njegovo zlato.
Reč vatra! Ja sam joj rekao hvala što živim. Reč smrt hvala joj što me još ne preči da volim samog sebe i da se divim svojoj ljudskoj moći da izgovaram reči. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 7 Jul - 15:33 | |
| Sonet Ti prostori me užasavaju Prostor koji ničim ne podseća na sebe, pticama pomeran, vetrovima sličan, sam u sebi, sam za sebe, ničemu vičan večiti početak užasan, bez potrebe.
Prostor jezikom trajanja prepričan i pretvoren u večnost koja nikom ne treba, večnost za prokletstvo, koje budno treba pod svežom humkom plen svoj nepomičan.
Zaboravimo mračno poverenje sebe sa sobom, u strašno podozrenje prostori se ruše i crna nailazi plima.
U škrtosti tišine bez sebe i imetka mi smo poslednji zatočnici početka pod kamenom što ime ima. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 12 Jul - 11:08 | |
| "Ako me pitaš gde su te šume, reći ću ti: u pepelu... Ja želim samo jedno: da veruješ u taj pepeo. A to ćeš zaista moći ako shvatiš da vreme treba pobedjivati, što svešću, što pesmom, što zaboravom, ali nikada nadom, niti onim što je već ostvareno. Dakle, vatrom koja je vrlo slična praznini, a ne senkom." Branko Miljković "Vatra vatru ne gori"
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:17 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:17 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:18 | |
| Svest o pesmi
Mene ničega više nije stid. Klonu sunce preko svega. Željen plod pun je noći. Glas što sebe sanja, zid otkri u daljini gde zazidan mi brod.
U tom zidu čuvam svoju gordost, pevam iz te zazidanosti lepše no na slobodi. Otkud ta moć da sebi odolevam, a ne odoleše vinogradi rodni!
Je li to čudna želja da se živi bez sebe? Želja za pesmom bez pesnika? Od prošlosti i zaborava vreme što se divi izdajstvu moga zaustavljenog lika?
Da li to znači reći promeni: neću! I ostaviti pesmu da se sama menja? Pokloniti sebe životinjama i cveću i snagu svoju dati gladi crnog korenja?
U ovoj noći mene nije stid što pevam iz zida lepše no na slobodi. Sunce mi u peti bridi. Blešti zid na kraju puta što nikud ne vodi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:18 | |
| Reč vatra! ja sam joj rekao hvala što živim toj reči čiju posedujem moć da je kažem. Njen pepeo je zaborav. Ako pred tom reči skrivim pod čelom mi poledica i dan poražen.
Reč krv! najlepša reč koja se ne sme. A koliko ptica i zveri u krvi mojoj prenoći! Možda izvan moga srca i nema pesme, jer krv je vanvremena mastilo bez moći.
Reč žudnja! jedina još smisao ne nađe; I ptica u paklu kroz tužnu mi glavu. O gorko more za moje bele lađe kroz ispisani predeo i verbalnu javu!
Reč smrt! hvala joj što me ne sprečava da otputujem u sebe ko u nepoznato, gde ako ne nađem sebe i smisao što spasava naći ću svoga dvojnika i njegovo zlato.
Reč vatra! ja sam joj rekao hvala što živim. Reč smrt hvala joj što me još ne preči da volim samog sebe i da se divim svojoj ljudskoj moći da izgovaram reči. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:19 | |
| Verujem da bih mogao da govorim da izađem iz sebe s nadom na povratak, makar kroz pustinju do mesta gde gorim, makar kroz smrt do istinskih vrata.
U pogrešnom rasporedu reči utešno vreme možda ću naći. Ili ću otkriti kako je besciljno ljubim ko kiša, kao vreme, ko onaj što menja reči a ne svet skroviti.
Verujem, mada bez nade ući mora u noć, u zaborav kroz koji se prostirem, ta pesma bez zavičaja, ta ptica bez gora, da smrt svoju ne izdam, da živim dok umirem.
Onaj ko peva ne zna je li to ljubav ili smrt. Kada miris pomeri cvet, gde je cvet, da l tamo gde miriše sa ruba sveta punog a praznog, il tamo gde mu je cvet?
Svaka je pesma prazna i zvezdana, Ni bol ni ljubav ne može da je zameni. Ona je sve što mi osta od nepovratnog dana, Praznina što peva i mir moj rumeni.
Pesmo prazna i zvezdana, tamo, tvoj cvet mi srce slaže, kroz krv šeta, ako ga uberem ostavlja me samog, ako ga napustim za leđima mi cveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 31 Jul - 10:19 | |
| Balada ohridskim trubadurima Mudrosti, neiskusno sviću zore, Na obične reči više nemam pravo! Moje se srce gasi, oči gore. Pevajte, divni starci, dok nad glavom Rasprskavaju se zvezde kao metafore! Što je visoko iščezne, što je nisko istruli. Ptico, dovešću te do reči. Al vrati Pozajmljeni plamen. Pepeo ne huli. U tuđem smo srcu svoje srce čuli. Isto je pevati i umirati.
Sunce je reč koja ne ume da sija. Savest ne ume da peva, jer se boji Osetljive praznine. Kradljivci vizija, Orlovi, iznutra kljuju me. Ja stojim Prikovan za stenu koja ne postoji. Zvezdama smo potpisali prevaru Nevidljive noći, tim crnje. Upamti Taj pad u život ko dokaz tvom žaru. Kad mastilo sazre u krv, svi će znati Da isto je pevati i umirati
Mudrosti, jači će prvi posustati! Samo nitkovi znaju šta je poezija, Kradljivci vatre, nimalo umiljati, Vezani za jarbol lađe koju prati Podvodna pesma javom opasnija. Onesvešćeno sunce u zrelom voću će znati Da zameni poljubac što pepeo odmara. Al niko posle nas neće imati Snagu koja se slavujima udvara Kad isto je pevati i umirati.
Smrtonosan je život, al smrti odoleva. Jedna strašna bolest po meni će se zvati. Mnogo smo patili. I, evo, sad peva Pripitomljeni pakao. Nek srce ne okleva. Isto je pevati i umirati. |
| | | Lilith Master
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 6 Mar - 22:36 | |
| Umesto Biografije
Rodio sam se odjutros, uprkos svim podacima o meni, a ipak stariji sam od jutra i od sutra, i nisam zaboravio ništa što je bilo pre moga rođenja, i sećam se svega što je bilo posle moje smrti, i nisam kriv nizašta što se desilo juče... |
| | | Lilith Master
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto 19 Maj - 0:42 | |
| Očajna pesma
Misao koja ne ume da misli zavlada svetom. I sada je kasno bilo šta reći što bi bilo jasno i čoveku i ptici pod kojom smo kisli i mrtvima koji istrunuše časno... |
| | | Salome Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
| Naslov: Re: Branko Miljković Sre 10 Mar - 10:19 | |
| Na godišnjicu smrti Branka Miljkovića u Nišu izložba pisama i predmeta iz pesnikove zaostavštine Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 12. februar;Šest decenija smrti princa poezija Branka Miljkovića u Nišu će biti obeleženo izložbom u Književno- memorijalnoj postavci Sremac-Miljković gde će biti prikazano na stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine. Svi ti predmeti, kako navode iz niškog Narodnog muzeja, značajni su za razumevanje ličnosti i književnog dela pesnika koji je svojim radom ostavio nezaboravan trag.Izložba “Branko Miljković - pisma i posvete iz zaostavštine", koja je posvećena pesniku rođenom u Nišu, biće otvorena u petak, 12. februar od 13 sati, a ulaz je slobodan.Ceo tekstjušnevesti |
| | | Lilith Master
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 26 Mar - 23:24 | |
| Bar pola svetske poezije je napisano zato što neko nije imao hrabrosti da nekome izjavi ljubav. |
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Branko Miljković Sub 8 Jan - 23:20 | |
| Branko Miljković pozdravlja đake svojim stihovima
Od danas sa zida škole ‚‚Branko Miljković‚‚ u Nišu učenike dočekuje sam pesnik čiji se lik nalazi na tek oslikanom muralu i rečima „Ne povredite zemlju, ne dirajte vazduh, ne posvađajte me sa vatrom, pustite me da koračam, prema sebi kao prema svom cilju.“ Mural je ideja direktorke škole Tijane Ranđelović i rad akademskog slikara Save Mišića.Inače, ova niška osnovna škola je jedina škola u Srbiji koja nisi ime našeg istaknutog pesnika poreklom iz Niša.Ceo tekst
Niške Vesti, 24.08.2020, |
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 1 Apr - 10:16 | |
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Branko Miljković | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 5 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 524 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 524 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?